Foto: Shutterstock
Gode råd til indkøb – Mejeriprodukter
I kolonnen ude til venstre kan du klikke på “Mælk og mælkeprodukter” eller “Skæreost og friskost”, hvis du gerne vil have råd i forhold til disse produkter.
Læser du med her, så får du mere generelle råd til indkøb af mejeriprodukter herunder, fx hvad det betyder for et mejeriprodukt, at det har Nøglehuls- eller Økologimærket.
Nøglehulsmærket
Hvis det er vigtigt for dig, at dine fødevarer lever op til Fødevarestyrelsens anbefalinger for fedt, sukker, salt og kostfibre, så er det den hurtige løsning for dig at gå efter Nøglehulsmærket.
Nøglehulsmærket er Danmarks officielle ernæringsmærke, og det sidder på de varer, som inden for kategorien mælk, mælkeprodukter og ost indeholder mindre fedt, salt og sukker.
Produkter med Nøglehulsmærket må ikke indeholde kunstige sødestoffer (Kilde: Altomkost).
Økologimærket
Det er primært Ø-mærket med teksten ‘statskontrolleret’, som du vil støde på, når du handler mejeriprodukter. Det røde mærke er Danmarks økologiske kontrolmærke, som giver forbrugerne vished om, at det er de danske myndigheder, der fører kontrol med de gårde og virksomheder, der producerer, forarbejder, pakker eller mærker varerne i Danmark.
Du kan også støde på EU’s økologimærke. Det sidder på alle økologiske fødevarer, der færdigpakkes i EU. Der er fælles økologiregler i EU, og EU’s økologimærke kan derfor gøre det lettere for forbrugerne at finde de økologiske varer på hylderne, uanset hvilket EU-land de kommer fra.
Du skal vælge de økologiske mejeriprodukter, hvis det er vigtigt for dig at:
- Være med til at øge dyrevelfærden
- Gavne naturen
- Skære ned på tilsætningsstoffer
- Undgå GMO
- Undgå sprøjtemiddelrester
Er det mere vigtigt for dig at få mejeriprodukter, som er let tilgængelige og billige, så vælg de konventionelle mejeriprodukter.
Du kan læse mere uddybende om ovenstående punkter inde på Fødevarestyrelsens hjemmeside “Kend kemien”
Hvad nu hvis jeg ikke ønsker at købe de fedtfattige varianter?
Parametre som pris, smag, økologi, tilsætningsstoffer, tilgængelighed eller andet kan være årsagen til, at du ikke ønsker at købe de fedtfattige varianter. Hvis du er én af dem, der ikke er tilhænger af de fedtfattige produkter, men stadig ønsker at begrænse indtaget af mættet fedt (som øger kolesteroltallet) og/eller har fokus på vægttab/vægtvedligeholdelse, kan du i stedet overveje følgende:
- At begrænse mængden af fedtholdige mælkeprodukter, såsom piskefløde, sødmælk og revet ost.
- At mindske hyppigheden for, hvor ofte du bruger fedtholdige mælkeprodukter: fx. hvor mange gange om ugen.
- Vurder din daglige mad som helhed i stedet for kun at have fokus på en enkelt fødevare eller fødevaregruppe.