Kulhydratindholdet – skal jeg forholde mig til det?

Kulhydrat er det næringsstof, som vi anbefales at spise mest af dagligt. Men betegnelsen kulhydrat dækker over mange typer af kulhydrat, og det er ikke ligegyldigt hvilken type man spiser.

Kulhydrat kan groft deles op i kostfibre, stivelse og sukker. Stivelse er den mest almindelige slags kulhydrat. Det findes blandt andet i brød og gryn, kartofler, ris og pasta.  Læs mere detaljeret om kulhydrat her. (link til den bjælke der hedder “Hvad indeholder min mad” og afsnittet “Energigivende næringsstoffer” – afsnit “kulhydrater”)

Betegnelsen “Kulhydrater” på dine varer dækker her over den samlede mængde af stivelse og sukker, hvilket betyder, at kostfibre ikke tæller med i den samlede mængde kulhydrat.

Hvem har glæde af at forholde sig til kulhydrat?
Det giver generelt ikke mening for nogen at have fokus på den samlede kulhydratmængde, da det ofte forvirrer mere end det gavner. Den reelle forskel opnås primært ved at have fokus på flg. to kulhydrater, nemlig sukker og kostfibre.

Men hvad nu hvis jeg gerne vil begrænse indtaget af kulhydrat?
Er du en af dem, som forsøger at begrænse indtaget af kulhydrat, så er du måske også en af dem, som netop kigger meget på indholdet af kulhydrat i dine vare. Begrænsning af kulhydrat kan give rigtig god mening, hvis du ønsker vægttab eller vægtstabilitet. Men her opnår du den største effekt ved, at du generelt skruer ned på indtaget af kulhydrater i form af kartofler, ris, pasta og brød i stedet for at stå og kigge på det totale indhold af kulhydrat i en varer. De kulhydrater der er relevante for dig, at forholde dig tilnpå dine varer, er kostfibre og sukker.

Sukker
Indholdet af sukker står altid lige nedenunder kulhydrat som “heraf sukkerarter”

Betegnelsen “sukkerarter” dækker over både det tilsatte sukker og det naturlige indhold af sukker (fx. fra produktets indhold af tørret frugt eller mælkesukker).

Hvem kan have glæde af at have fokus på sukkerindholdet?

  • Hvis du ønsker at holde vægten eller at tabe dig
  • Hvis du eller andre har diabetes
  • Hvis du køber mad til børn (ingen eller lidt sukker er optimalt)

Få indkøbsguiden her, og bliv klogere på hvor meget sukker man max anbefaler i de forskellige madvarer til både børn og voksne.

Kostfibre
Jo flere kostfibre madvaren indeholder, jo mere mæthed får du. Kostfibre tager lang tid for kroppen at fordøje, og derfor opstår den lange mæthedsfornemmelse. Kostfibrenes lange fordøjelsestid gør også, at tarmene har “noget at arbejde med”, og derfor er det med til at give en god fordøjelse. Læs mere om kostfibre her (Link til “Hvad indeholder mine fødevare” i mappen “Kulhydrater” er der en mappe der hedder “kostfibre”)

Hvem har glæde af at have fokus på kostfiberindholdet?

  • Alle voksne, som har fokus på vægtvedligeholdelse og vægttab
  • Alle voksne, som ønsker at en god fordøjelse
  • Alle voksne, som ønsker at mindske risikoen for hjerte-karsygdom
  • Alle der ønsker at sænke kolesteroltallet
  • Alle der har diabetes
  • Alle som køber mad til små børn (små børn skal ikke have så mange kostfibre. Læs mere her) (link til Fødevare og sundhed – børn under “Halvt groft er fint”)

Få indkøbsguiden her, og bliv klogere på hvor mange kostfibre man minimum anbefaler, der er i de forskellige madvarer.