Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
brev
fodevare
vidste_du_at

Forkogte økologiske sorte bønner

Af Birgitte Mie Hansen, klinisk diætist.

Forkogte økologiske sorte bønner

Fokuspunkter

  • Bønnerne er både udblødt og forkogt
  • Klar på 10 minutter
  • Bønnerne er i plastikpose, som er et bedre kemivalg end bønner på dåse
  • Bønner og andre bælgfrugter har et klimaaftryk som er næsten 50 gange lavere end oksekød
  • Bønner er rige på protein og kostfibre og er derfor mættende
  • Indeholder pr. 100 g den samme mængde kalk som 1 dl minimælk
  • Sorte bønner er en god kilde til jern
  • Indeholder pr. 100 g halvt så mange proteiner end hakket oksekød
  • Koster 10 kr. mere end en almindelig pose økologiske tørrede bønner
  • Producenten, Toftkær, ligger i Køge, men det fremgår ikke på produktet eller deres hjemmeside, hvor ingredienserne stammer fra, så vi må antage, at de alle er importerede

 

Produktets særlige egenskab og anvendelse

Produktet adskiller sig fra tørrede sorte bønner ved, at disse er udblødt og forkogt. De skal derfor blot koge ti minutter, og så er de klar til brug. Tørrede bønner skal ellers udbløde i 10-12 timer og derefter koge ca. 45 min.

Bønnerne her adskiller sig fra sorte bønner på dåse ved, at disse ikke ligger i saltvand eller konserveringsvæske (vand, sukker, salt og aroma), som bønner på dåse gør.

Bønnerne er en del af producenten Toftkærs ny produktserie med forkogte økologiske bønner og linser. Se mere på producentens hjemmeside her

 

Hvad består produktet egentlig af?

Økologiske sorte bønner

Kan indeholde spor af peanuts, gluten og andre nødder

 

Næringsstofindholdet

I kølvandet på klimaanbefalingen om at vi danskere skal skære ned på kødet, især oksekød, er der kommet mere fokus på bælgfrugter såsom sorte bønner. For at gøre det tydeligt for dig hvori nogle af de ernæringsmæssige forskelle ligger på kød og bælgfrugter, vælger jeg at sammenligne de sorte bønner med en pakke hakket oksekød (8-12 %).

NæringsstofferNæringsstofindhold pr. 100 gNæringsstofindhold pr. 100 g
Energi636 kJ/152 kcal687 kJ/164 kcal
Fedt0,5 g9,7 g
– Heraf mættede
fedtsyrer
0,1 g3,6 g
Kulhydrat23,7 g0,0 g
– Heraf sukkerarter0,0 g0,0 g
Kostfibre7,9 g0,0 g
Protein8,9 g19,7 g
Salt0,0 g0,64 g

Kilde: Toftkær.dk og DTU fødevaredatabase, fridafood.dk

 

Hvad betyder næringsstofindholdet for dig?

Du får lidt  færre kalorier og den halve mængde protein

Som du kan se ovenfor, adskiller sorte bønner sig fra hakket oksekød ved, at de indeholder lidt færre kalorier, den halve mængde protein, samt indeholder kulhydrat, som kød ikke gør.

Begge fødevarer har deres ernæringsmæssige berigtigelse, da de begge indeholder vigtige næringsstoffer, men som med alle fødevarer, er det godt at variere.

 

Varen er for dig som…

  • Ønsker et 100 % plantebaseret produkt med vegetabilske proteiner
  • Er vegetar eller veganer og ønsker et jernholdigt produkt som alternativ til kød
  • Er veganer eller ikke tåler mælk og mælkeprodukter og ønsker et kalkholdigt produkt
  • Ønsker et klimavenligt alternativ til kød. Se længere nede.
  • Spiser okse, svin, lam og kalv mere end 3 x om ugen og ønsker at begrænse det, fordi en større mængde øger risikoen for kræft. Læs mere her. Her er bønner og linser ernæringsmæssigt gode alternativer. 
  • Ønsker et produkt, som giver god mæthed og stabilt blodsukker
  • Ønsker et fedt- og saltfattigt produkt
  • Ønsker et økologisk produkt
  • Ønsker et produkt, som er naturligt glutenfrit. Dog står der på produktet, at det kan indeholde spor af gluten. Men for personer med cøliaki eller glutenintolerance, så har disse spor af gluten ingen praktisk betydning, fordi mængderne er meget små. (Kilde: Sundhedsstyrelsens pjece “Cøliaki og mad uden gluten”

 

Varen er ikke for dig som…

  • Ønsker et produkt, som er let tilgængeligt
  • Ønsker et produkt, som er klar til brug
  • Ønsker den billigste løsning af tørrede bønner. Gør du det, så vælg tørrede bønner, som du selv sætter i blød og koger. Herefter så kan du komme dem i små poser i fryseren. Så har du hurtigt færdige bønner, som du blot kan tilsætte fx en gryderet.

 

Fordele ved produktet

  • Større valgfrihed. Produktet giver forbrugerne flere valgmuligheder inden for kategorien bælgfrugter, som ikke er tidskrævende
  • Plast er bedre kemivalg end dåser. Hvis man gerne vil springe iblødsætning og kogning over, så er alternativet til disse bønner bønner på dåse. Her er forskellen dog, at mad på dåse kan indeholde problematiske stoffer, der stammer fra dåsens inderside, som kan gå over i fødevaren. Derfor anbefaler Forbrugerrådet Tænk, at man fravælger dåser, hvor man kan. Derfor så kunne disse bønner være et bedre kemivalg samtidig med, at det stadig er en hurtig løsning
  • Stor mæthed. Bønnerne indeholder både et højt indhold af kostfibre og protein, som begge giver en rigtig god mæthedsfølelse i lang tid.
  • God kilde til jern. Der findes to typer af jern, nemlig hæm og non-hæmjern. Hæmjern er den type jern, som vores krop optager bedst. Den findes primært i kød. Korn, grøntsager og bælgfruger indeholder non-hæmjern. Vælger man helt eller delvist at begrænse kød, er det derfor godt at gå efter vegetabilske produkter med meget jern, så som de sorte bønner her. Deres indhold af jern er 5 g jern pr. 100 g. Til sammenligning er der 2,3 g jern pr. 100 g i hakket oksekød (Kilde: USDA og Fridafood)
  • God kilde til kalk. Bønnerne har et kalkindhold svarende til 123 g kalk pr. 100 g, hvilket er den samme mængde kalk, som fås i 100 g (1 dl) minimælk. Derfor kan bønner være særdeles velegnede, hvis man ikke drikker og spiser mælkeprodukter, som ellers er danskernes største kilde til kalk.
  • Lav klimabelastning. Bønner, ærter, linser og andre bælgfrugter har en klimabelastning, som er næsten 50 gange lavere end oksekød (Kilde: Tabel over fødevares klimaaftryk)

 

Ulemper ved produktet

  • Tilgængeligheden. Den er ikke stor. Findes kun p.t. som fast sortiment hos helsam.dk. Herudover så har de været spotvare i både Netto og Rema 1000. Ifølge Toftkær arbejder de på højtryk for, at varen bliver fast sortiment i en af dagligvarebutikkerne. Man kan følge med på deres facebookside, hvornår det sker.
  • Prisen. En pose økologiske forkogte sorte bønner (220 g) koster 30 kr., hvorimod en pose økologiske tørrede bønner (300 g) koster 20 kr.
  • Oprindelse. Der står ikke på produktet, hvor bønner stammer fra. Derfor må vi antage, at bønnerne er importerede

 

Pris

ca. 30 kr.

 

Hvor kan varen købes

I Helsams fysiske butikker og på nettet. Af og til som spotvare