Fuldkorns mini pølsehorn

Af Birgitte Mie Hansen, klinisk diætist.

Foto:  Tulip.dk

Fuldkorns mini pølsehorn

OBS: Denne varer er ifølge Tulip udgået (April 2021)

Fokuspunkter

 • Eneste variant af færdigbagte pølsehorn (frost), som indeholder fuldkornsmel
 • Sukker-, fedt- og fiberindholdet lever op til anbefalingerne for voksne
 • Saltindholdet er højere end anbefalet, især hvis produktet er til børn
 • Salt- og sukkerindholdet er for højt til børn under to år
 • Pølsen indeholder det kræftfremkaldende stof nitrit
 • Pølsen er en forarbejdet fødevarer, som vi anbefales at begrænse til et minimum
 • Den variant af færdigbagt pølsehorn, som har mindst salt og sukker og flest fibre

 

Produktets særlige egenskab og anvendelse

Produktet adskiller sig fra andre færdigbagte pølsehorn (frost) ved at størsteparten af brødets mel består af fuldkornsmelet hvid hvede.

 

Hvad består produktet egentlig af?

Pølsen: Pølse (36 %) (svinekød (67 %), vand, svær, fedt, kartoffelstivelse, salt, SOJAPROTEIN, krydderier, stabilisator (natriumphosphat), krydderiekstrakter, antioxidant (natriumascorbat), konserveringsmiddel (natriumnitrit)),

Brødet: Hvid HVEDE (30 %)(fuldkornsmel), vand, HVEDEMEL, margarine (palme- og rapsolie, vand, kokosolie, salt, naturlig aroma, vitamin A), sirup, druesukker, tørgær, HAVREFIBER, HVEDEKLID, dadler, rosiner, abrikos, salt tilsat jod.

Hvis man deler ingredienslisten op, som jeg har gjort,  så kan man se at ca. halvdelen af ingredienserne knytter sig til ingredienser i pølsen, og resten knytter sig til ingredienserne i brødet.

Pølsen: Lidt over halvdelen, 67 %, består af reelt svinekød, resten er fyldstoffer, konsistensmidler, smags- og tilsætningsstoffer.Det fyldstof, der er mest af, er vand, da det står som nummer to på ingredienslisten. Konserveringsmidlerne er her salt og natriumnitrit også bare kaldet nitrit

Brødet: Brødets primære mel er fuldkornsmelet hvid hvede, som udgør 30 % af hele brødet. Hvid hvede indeholder ca. tre gange så mange kostfibre som almindeligt hvedemel (Kilde: DTUs fødevaredatabase). Samtidig giver hvid hvedemel dig en masse næringsstoffer såsom fuldkorn, da alle skaldelene er med i hvid hvede-fuldkornsmel, som de ikke er i almindeligt hvedemel.

Herudover så øges fiberindholdet også af havrefibre og hvedeklid, men også af tørret frugt såsom dadler, rosiner og abrikos.

De tørrede frugter, sirup og druesukker er også med til at øge sukkerindholdet i produktet

 

Næringsstofindholdet

Produktet markedsføres med, at det er ideelt til madpakken eller som et mellemmåltid. Derfor har jeg valgt at se på næringsindholdet i et enkelt pølsebrød, så du bedre kan vurdere, hvorvidt produktet er noget for dig.

NæringsstofferNæringsværdi pr. 100 gNæringsstoffer pr pølsehorn
Energi1064 kJ/254 kcal 532 kJ/127 kcal
Fedt10 g5,0 g
-Heraf mættet fedt3,9 g2,0 g
Kulhydrat28 g14 g
-Heraf sukkerarter2,9 g1,5 g
Kostfibre5,1 g2,6 g
Protein10 g5,0 g
Salt1,1 g0,6 g

Kilde: Tulip.dk

 

Hvad betyder næringsstofindholdet for dig

Sundhedsstyrelsens anbefalingerne for fedt i pølsehorn lyder på max 10 g pr. 100 g, hvilket betyder at pølsehornet lever op til anbefalingerne for fedtindhold.

 

Du får ikke mere sukker end anbefalet

For børn over to år og voksne anbefales det, at sukker i sådanne produkter her ikke overstiger 3 g sukker pr. 100 g. Pølsehornene her holder sig netop indenfor grænsen med et sukkerindhold på 2,9 g sukker pr. 100 g.

Men er produktet tiltænkt børn under to år, ja så anbefaler Sundhedsstyrelsen, at vi vælger produkter, som ikke er tilsat sukker.

 

Du får mere salt end anbefalet

Saltindholdet anbefales at være max 0,8 g pr. 100 g til voksne. Det betyder, at saltindholdet her er for højt.

Er produktet tiltænkt børn, så er indholdet af salt alt for højt, idet at børn generelt kun tåler halvt så meget salt som voksne.

 

Du får den anbefalet mængde fibre

Fiberindholdet i pølsehornene her lever op til anbefalingerne for kostfibre, idet indholdet er 5,1 g kostfibre pr. 100 g, og anbefalingerne lyder på 5 g fibre pr. 100 g.

 

Produktet giver dig fuldkorn

Pølsehornene indeholder fuldkorn, hvilket har mange sundhedsmæssige gevinster. Læs mere om fuldkorn

Men på trods af at pølsehornene lever op til Sundhedsstyrelsens anbefalinger for kostfibre og fuldkorn, så har produktet ikke Fuldkornsloget  . Det skyldes formentlig, at et produkt kun kan få Fuldkornsloget, hvis det også lever op til kriterierne for Nøglehulsmærket, og det gør pølsehornene ikke. 

 

Varen er for dig som…

 • Er voksen, og som ønsker et produkt, som (næsten) lever op til Sundhedsstyrelsens anbefalinger
 • Er voksen og ønsker et mellemmåltid, som indeholder den anbefalede mængde kcal. Et mellemmåltid anbefales at være ca. 120 kcal til voksne, og pølsehornet her har et kalorieindhold på 127 kcal
 • Går efter den variant af færdigbagte pølsehorn (frost), som indeholder mindst salt og sukker og flest fibre og fuldkorn
 • Ønsker et fiberrigt supplement til børnenes madpakke, som kan bruges af og til

 

Varen er ikke for dig som…

 • Ønsker at undgå gluten
 • Ønsker et velegnet produkt til dit barn under to år. Salt og sukkerindholdet er for højt ift. børn under to år
 • Bekymrer dig om eventuelle pesticidrester, som kan forekomme, da produktet ikke er økologisk. Se længere nede.
 • Ønsker et produkt, som du kan bruge ofte eller dagligt. Pølsen er nemlig en forarbejdet fødevarer, som vi anbefales at begrænse, da det øger risikoen for kræft. Læs mere her

 

Fordele ved produktet

 • Hurtigt måltid. Kan spises, når de er tøet op – behøver ikke at varmes
 • Højt kostfiberindhold, som giver en lang mæthedsfølelse
 • Flere fibre end andre pølsehorn. Indeholder dobbelt så mange kostfibre, som de andre færdigbagte pølsehorn (frost), der findes i butikkerne
 • Indeholder fuldkorn, som rummer vitaminer, mineraler og andre sundhedsfremmende stoffer, som er vigtige i forhold til at undgå sygdomme som diabetes, hjerte-kar-sygdomme og visse former for kræft (Kilde: Altomkost.dk). Læs mere om fuldkorn her
 • Overholder anbefalingen for tilsat sukker
 • Overholder anbefalingen for fedt
 • Mindre salt og sukker end andre pølsehorn. Produktet er den variant af færdigbagte pølsehorn (frost), som indeholder både mindst salt og sukker

 

Ulemper ved produktet

 • Indeholder nitrit. Pølsen indeholder det kræftfremkaldende tilsætningsstof natriumnitrit (nitrit)
 • Højt saltindhold. Indeholder mere salt end anbefalet til voksne, men især også til børn, som generelt tåler halvt så meget salt som voksne
 • Melet kan indeholde rester af sprøjtemidler. Ingredienserne er ikke økologiske og produktet kan derfor indeholde rester af sprøjtemidler, da der ofte er fundet rester af sprøjtemidler i konventionelt mel, korn og gryn (Kilde: DTU Fødevareinstitut rapport “Pesticide Residues – Results from the period 2004-2011”)
 • Markedsføringen. På Tulips hjemmeside og på produktet markedsføres produktet sådan her “Tulip pølsehorn med 30% fuldkorn, så hele familien kan stille den lille sult eller fylde madpakken med god samvittighed”. Her skal du være opmærksom på, at succeskriterierne for god samvittighed afhænger af, hvilke kriterier du har, når du skal vælge en fødevare. Er det vigtigste for dig et højt kostfiberindhold og indhold af fuldkorn, så giver de her pølsehorn god samvittighed. Men er det vigtigste for dig fx, at produktet indeholder lidt salt, eller ikke indeholder det kræftfremkaldende nitrit m.m., så giver produktet her dig ikke god samvittighed. Så lad dig ikke forblænde af “rosende ord”, kig i stedet for på varedeklarationen og sammenhold indholdet med de kriterier, du har
 • Emballagen er af ikkegenanvendeligt materiale

 

Pris

ca. 35 kr.

 

Hvor kan varen købes

Bilka (både fysisk butik og online), Føtex, nemlig.com

Alternativer

Har du muligheden for selv at bage pølsehorn, så vil du selvfølgelig kunne opnå et produkt som 100 % lever op til lige præcis dine kriterier i forhold til fx økologi, pølsetype, mængden og typen af fedt, mængden af sukker, salt, fibre m.m.

Har du ikke mulighed for at komme fingrene i bolledejen, så så se her:-)

Jeg har kigget i Coops butikker (Fakta, Brugsen, Irma og Kvickly), Netto, Rema 1000, Lidl, Bilka og Føtex og generelt søgt på nettet efter frosne færdigbagte pølsehorn, som kan købes i almindelige supermarkeder, og det er ikke lykkedes mig at finde:

 • En økologisk variant
 • En variant med mindre salt end denne
 • En variant med mindre sukker end denne
 • En variant med flere fibre end denne
 • En variant med Nøglehulsmærket, som dermed har et højt indhold af grøntsager
 • En variant med alternativ til svinepølse såsom fx kyllingpølse, vegepølse, oksepølse eller andet

Så er ovenstående kriterier vigtige for dig, ja så findes der desværre ikke nogen på markedet, som det ser ud lige nu.

Men er det vigtigste for dig, at få nogle færdigbagte pølsehorn med mindst muligt sukker og salt, den anbefalede mængde fibre og fedt, ja så er de her det bedste valg for dig, som markedet ser ud lige nu.