Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
brev
fodevare
vidste_du_at

Fynsk rygeost

Af Birgitte Mie Hansen, klinisk diætist.

Fynsk rygeost 1% uden kommen

Fokuspunkter

  • Rygeost er den eneste originale ost med dansk oprindelse 
  • Osten er en håndlavet friskost, som er produceret på et dansk mejeri
  • Rygeost er både fedtfattig og proteinrig
  • Rygeost giver dig 1 g fedt pr. 100 g, hvorimod en 45+ skæreost giver dig 26 g fedt pr. 100 g. 
  • Produktet er økologisk
  • Osten har Nøglehulsmærket
  • Rygeost indeholder som andre røgvarer tjærestoffer, der er kræftfremkaldende
  • Rygeost er et klimavenligt alternativ til faste gule oste

 

Produktets særlige egenskab og anvendelse

Rygeost er den eneste ost, som er opfundet i Danmark uden inspiration fra udenlandske oste. Rygeost er blevet fremstillet på fynske gårde siden begyndelsen af 1800-tallet (kilde: Wikipidia). Den hører til gruppen af friskoste ligesom hytteost og kvark. Rygeost er hovedingrediensen i den klassiske pålægssalat, sommersalat. 

Osten er produceret på et dansk mejeri og er modsat mange andre oste ikke lavet på maskine, men håndlavet. Produktet findes i flere størrelser, med og uden kommen. Se mere på Kirkeby-Tranes hjemmeside

 

Hvad består produktet egentlig af?

Økologisk SKUMMETMÆLK, salt, MÆLKESYREKULTUR, osteløbe. 

Røget over havrehalm

 

Næringsstofindholdet

Rygeost hører ligesom hytteost til gruppen af de fedtfattige friskoste. Derfor har jeg valgt at sammenligne med hytteost, men også med en almindelig skæreost 45+, så du kan se, hvori forskellene i næringsstofferne ligger. Jeg har valgt at sammenligne med økologiske produkter, selvom det ikke gør en forskel for næringsstofindholdet.

NæringsstofferNæringsstoffer pr. 100 g.Næringsstoffer pr. 100 g.Næringsstoffer pr. 100 g.
Energi300 kJ/71 kcal409 kJ/97 kcal1355 kJ/326 kcal
Fedt1,0 g4,0 g26 g
-Heraf mættet fedt0,5 g2,6 g17 g
Kulhydrat2,0 g1,7 g 0,1 g
-Heraf sukkerarter2,0 g1,7 g 0,1 g
Protein14 g14 g23 g
Salt0,8 g0,8 g1,6 g

Kilde: Kirkeby-Thrane, Arla og Thise

 

Hvad betyder næringsstofindholdet for dig?

Du får lidt fedt og mange proteiner

Med et fedtindhold på kun 0,5 g fedt og et proteinindhold på 14 g pr. 100 g så hører rygeost til en af de få oste med et højt proteinindhold og lavt fedtindhold. Også hytteosten er et eksempel på en ost med lidt fedt og mange proteiner. 

 

Du får lidt af det totale fedt og det dårlige fedt

Forskellen på fedtindholdet i en rygeost og en almindelig ost er til at få øje på. Du får nemlig 26 gange så meget fedt, hvis du vælger en almindelig skæreost frem for en rygeost.

Samtidig så får du stort set intet mættet fedt, også kaldet det dårlige fedt, hvis du vælger rygeost frem for almindelig skæreost.

 

Du får kun ca. 1/5 kalorier sammenlignet med almindelig skæreost

Som du kan se i skemaet så er en markant forskel på en rygeost og en almindelig 45+ skæreost kalorieindholdet. En skæreost indeholder nemlig 4,5 gange så mange kalorier som en rygeost, og derfor er rygeost et godt valg af ost, hvis man ønsker vægttab.

 

Du får den halve mængde salt

Ost er en af de fødevarer, som bidrager med meget salt. Men vælger du rygeost frem for almindelig skæreost, så får du kun den halve mængde salt, nemlig 0,8 g salt i stedet for 1,6 g salt pr. 100 g. Det samme gælder for hytteost.

Læs mere om salt i fødevarer.

 

Varen er for dig, som …..

  • Ønsker en fedtfattig og proteinrig ost fx i forbindelse med vægttab
  • Ønsker et fedtfattigt mælkeprodukt, som bidrager med kalk. Rygeost indeholder 112 mg kalk pr. 100 g. Til sammenligning indeholder mælk 125 mg kalk pr. 100 g (pr. dl). Se mere om indholdet af næringsstoffer, vitaminer og mineraler i rygeost her i DTU Fødevareinstitut´s database 
  • Ønsker et sundere alternativ til almindelig fed skæreost, brie og lignende
  • Ønsker et sundere alternativ til smørelse på brød, der ikke er smør eller blandingsprodukt
  • Gerne vil have et mere klimavenligt alternativ til en 45+ ost
  • Ønsker en danskproduceret ost

 

Varen er ikke for dig, som…

  • Ikke bryder dig om en let røget smag
  • Skal bruge produktet jævnligt til børn. Røgvarer indeholder tjærestoffer, som er kræftfremkaldende. Og alene det at børn har et langt liv foran sig, giver dem en større risiko for at udvikle kræft. (kilde: Miljøstyrelsen ) Rygeost og andre røgvarer anbefales derfor begrænset til børn.

 

Fordelene ved produktet 

  • Lavt fedtindhold. Ost bidrager generelt med både med meget fedt og dårligt mættet fedt, men rygeost er en undtagelse.
  • Ingen tilsætningsstoffer. Indeholder ingen former for tilsætningsstoffer eller aromaer
  • Nøglehulsmærket.Det er din garanti for, at produktet lever op til Fødevarestyrelsens anbefalinger for næringsstoffer. Fødevarestyrelsens anbefalinger (Kilde: Bekendtgørelse om anvendelse af Nøglehulsmærket på fødevarer m.v. ) for friskoste lyder på max 5 g fedt pr. 100 g og max 0,9 g salt, hvilket rygeosten opfylder. Det samme gør hytteost.
  • Økologisk. Økologisk produktion er den mest skånsomme form for produktion, hvor der tages størst muligt hensyn til dyrevelfærd og miljøet. Læs mere om Ø-mærket
  • Dansk produceret. Produktet er produceret i Danmark af dansk mælk
  • Mindre klimabelastning end skæreost. Rygeost hører ind under kategorien af friskost ligesom hytteost. Læs mere
    Jeg har ikke set tal for klimabelastning af rygeost, men jeg antager, at den er på linje med hytteost, idet begge oste ikke skal lagres og derfor belaster klimaet mindre. En 45+ ost har en klimabelastning på 9,6 kg CO2-ækv./kg fødevare, hvorimod en hytteost og antageligt også en rygeost har en belastning på knap en tredjedel nemlig 3,5 kg CO2-ækv./kg fødevare. (kilde: Tabel over fødevarernes klimaaftryk)

 

Ulemper ved produktet 

  • Rygeost indeholder tjærestoffer. Når mad ryges, så dannes der tjærestoffer også kaldes PHA. Disse stoffer kan være kræftfremkaldende, og derfor anbefales vi generelt at begrænse indtaget af røgvarer. Studier af forskellige typer af røgoste har dog vist, at størsteparten af PHA sidder yderst på osten, da det er den, som eksponeres for røgen. Læs mere
    Derfor så man i et studie, at du kan fjerne 50-100 % af PHAstofferne, hvis du fjerner de øverste 1-2 mm af overfladen, svarende til at fjerne den brune overflade. Det skal dog understreges, at der findes mange forskellige former for røgost, og indholdet af PHA afhænger af røgmetoden, og hvad det er røget over fx halm eller træ (kilde: Food control, 2020 “Contamination of traditionally smoked cheeses with polycyclic aromatic hydrocarbons and biogenic amines”). Og de undersøgelser, jeg har set, har umiddelbart ikke været med den danske traditionelle rygeost, så jeg kender ikke det præcise indhold af PHA. Rygeost kan dog som andet røget mad sagtens indgå i en varieret kost (kilde: Fødevarestyrelsen)
  • Emballagen. Der står ikke nogle informationer på produktet eller producentens hjemmeside om, at emballagen stammer fra genbrugsplast. Sørger du dog for at få sorteret emballagen her, så den smides ud med hård plast, ja så udgør emballagen en mindre belastning for miljøet.
  • Tilgængelighed. Produktet findes primært kun i Coops butikker, men du kan få tilsvarende økologiske rygeoste i næsten alle butikker blot fra andre producenter. Se under alternativer

 

Pris

15 kr. for en bøtte med 175 g

 

Hvor kan varen købes

Primært i Brugsen, Kvickly, Meny, Osuma.dk

 

Alternativer

Hvis du ikke lige er i nærheden af en brugs, så findes der rigtig mange tilsvarende rygeoste på hylderne i både Rema 1000, Netto mv. fra blandt andet Utterslev ost, Meyers og Løgismose. Prisen er stort set den samme.