Glutenfri æbleskiver med kardemomme

Af Birgitte Mie Hansen, klinisk diætist.

Foto: Rema1000
 Første gang publiceret i december 2020 og redigeret i december 2022

Laktose- & glutenfri æbleskiver med kardemomme

Fokuspunkter

 • Æbleskiverne er lavet af blandt andet hvedestivelse, som er hvedemel renset for protein (gluten)
 • Æbleskiverne er derfor ikke velegnet for mennesker med hvedeallergi, da hvedestivelsen ville kunne give en allergisk reaktion
 • Produktet har tidligere kun været glutenfrit, men er nu også uden laktose
 • Indeholder samme mængde fedt og kalorier, som traditionelle æbleskiver
 • Indeholder næsten dobbelt så meget sukker som traditionelle æbleskiver
 • Produktet er en af de få glutenfri æbleskiver på markedet
 • Findes ikke i en økologisk variant
 • Koster det samme som en pose klassiske æbleskiver 
 • Forhandles kun i Rema 1000
 • Koster frem til 17. december 2022 20 kr. Herefter koster de 24,95 kr.

 

Produktets særlige egenskab og anvendelse

Produktet adskiller sig fra andre æbleskiver ved, at æbleskiverne er lavet af glutenfri melblanding frem for almindeligt hvedemel med gluten, og så er de lavet uden nogen former for mælk.

 

Hvad består produktet egentlig af?

34 % glutenfri melblanding (glutenfri hvedestivelse, glutenfri havremel, oligofruktose, fortykningsmiddel (E 412), niacin, jern, thiamin, vitamin B6, riboflavin), 27 % vand, 17 % æggehvide, 14 % rapsolie, 4 % sukker, modificeret stivelse (kartoffel), hævemidler (E 450, E 500), salt, gær, emulgator (E 471 vegetabilsk), kardemomme, aroma, syre (E 270 vegetabilsk).

 

Hvad betyder ingredienserne for dig?

Glutenfri melblanding: Det er “renset” hvedemel, hvor man har fjernet stort set alt protein (gluten). Hvedestivelse kan indeholde spor af gluten. For at må blive kaldt “glutenfri hvedestivelse” må hvedestivelsen højst indeholde 0,3 g protein pr. 100 g stivelse. Almindelig hvedestivelse indeholder gluten (Kilde: Astma-Allergi Danmark)

Æggehvider: Æggehvider står her opført med fed ligesom blandt andet hvedestivelse og skummetmælkspulver. Det gør det, fordi det er et allergen, og derfor er det lovpligtigt, at producenten tydeliggør det, så mennesker med en fødevareallergi kan fravælge produktet.

E-numrene: Alle E-numrene er af vegetabilsk oprindelse. Det eneste af E-numrene, som man skal være særlig opmærksom på her, hvis man gerne vil undgå animalske ingredienser, er E471. Det er fedtsyre, som både kan stamme fra planter, men også fra dyr, fx svin. Men her er det oplyst, at fedtsyren er vegetabilsk.

 

Næringsstofindholdet

Mange har nok stillet sig selv spørgsmålet, om glutenfri produkter egentlig er sundere end “almindelige” varer. For at belyse dette spørgsmål, har vi valgt at sammenligne næringsindholdet i de glutenfri æbleskiver med klassiske æbleskiver fra Karen Volf.

Selvom det er jul og godternes fest, så er der nogle, der godt kan lide at have lidt styr på kalorierne. Har du det sådan, så kan du her også se næringsstofindholdet i en enkelt æbleskive. 

NæringsstofferNæringsstofindhold pr. 100 gNæringsstofindhold pr. 100 gNæringsstofindhold pr. æbleskive
Energi1145 kJ/274 kcal1136 kJ/272 kcal72 kJ/17 kcal
Fedt14 g14 g0,9 g
-Heraf mættede fedtsyrer1,1 g1,3 g0,07 g
Kulhydrater34 g31 g2,1 g
-Heraf sukkerarter4,0 g5,6 g0,25 g
Kostfibre1,7 g1,3 g0,1 g
Protein2,1 g5,7 g0,13 g
Salt0,88 g1,2 g0,05 g

(Kilde: Rema 1000 og Bilkatogo.dk)

 

Hvad betyder næringsstofindholdet for dig?

Du får stort set den samme mængde kalorier

Uanset om du vælger at sætte tænderne i de glutenfri æbleskiver frem for de almindelige, så vil du stort set få den samme mængde kalorier. Vil du gerne holde vægten i julen, så behøver du ikke springe æbleskiverne over, men blot tænke over mængden.

Et mellemmåltid for de fleste voksne bør ligge på ca. 100-200 kcal. alt afhængig af, om man ønsker vægttab eller blot ønsker at holde vægten.

En glutenfri æbleskive med 1 tsk marmelade (14 kcal) og 1 tsk flormelis (12 kcal) svarer til 98 kcal. Ønsker du at tabe dig, så hold dig til én, ønsker du at holde vægten, så hold dig til to, og er vægten ikke noget problem, så giv los;-)  

 

Du får næsten også samme mængde fedt og sukker

Som du kan se, er fedt- og sukkerindholdet næsten også det samme i begge produkter.

 

Varen er for dig som…

 • Lider af cøliaki. Cøliaki er en autoimmun sygdom, hvor kroppen reagerer på sig selv ved at lave en betændelsestilstand i tyndtarmen. Ved cøliaki ødelægges slimhinden i tarmen af proteinet gluten, som findes i både hvede, rug og byg. Læs mere
  Tyndtarmens ødelagte overflade gør at næringsstoffer fra maden ikke kan optages, hvilket kan have alvorlige konsekvenser. Derfor bør gluten helt undgås eller begrænses til minimalt (Kilde: Astma-Allergi Danmark). Læs mere om cøliaki her i Sundhedsstyrelsens pjece “Cøliaki og mad uden gluten”.
 • Lider af glutenintolerance også kaldet Non Celiac Gluten Sensitivity (NCGS). Ved glutenintolerance kan man opleve de samme symptomer som ved cøliaki.Læs mere
  Men man kan ikke, som ved cøliaki, måle antistoffer i blodet, og en kikkertundersøgelse viser en normal tyndtarm. Man ved ikke præcist, hvad det er i glutenholdige fødevarer, som nogle personer reagerer på, men studier viser, at der findes en mindre gruppe, der ikke tåler gluten, men som ikke har cøliaki (Kilde: Astma-Allergi Danmark)
 • Lider af laktoseintolerance. Alternativt kan du også gå efter nogle af de veganske æbleskiver, som er kommet på markedet, da disse heller ikke indeholder nogen former for mælk. Disse produkter er dog ikke glutenfri

 

Varen er ikke for dig som…

 • Har hvedeallergi. Glutenfri produkter må nemlig gerne indeholde hvede, men bare ikke proteinet gluten. Derfor vil glutenfri produkter kunne give en allergisk reaktion, hvis man har hvedeallergi
 • Er meget sensitiv over for gluten. De fleste mennesker med cøliaki eller glutenintolerance vil ikke reagere på den lille mængde gluten, som er tilladt i glutenfri produkter. Men nogle mennesker er særlig sensitive overfor gluten, og de vil måske reagere på dette produkt, som indeholder hvedestivelse og dermed potentielt en lille mængde gluten
 • Ønsker et sundere alternativ til almindelige æbleskiver. Som du kan se i skemaet foroven, så er disse æbleskiver  ikke sundere end de almindelige produkter.
 • Vægter økologien højt. Produktet findes ikke i en økologisk variant.

 

Fordele ved produktet

 • Prisen. De koster det samme som en pose almindelige æbleskiver. De er sågar billigere end nogle andre “almindelige” varianter som fx Karen Volf-æbleskiver.
 • Giver forbrugerne et alternativ.Det giver mennesker med cøliaki og glutenintolerance en mulighed for at købe sig til æbleskiver, som sandsynligvis ikke giver dem nogle gener.
 • Produceret i Danmark, hvilket betyder mindre klimabelastning end hvis produktet skulle importeres.

 

Ulemper ved produktet

 • Tilgængeligheden. Den er lille. Produktet fås nemlig kun i Rema 1000
 • Findes ikke i økologisk variant. Hvis man har cøliaki eller glutenintolerance, og derfor er nødt til at vælge glutenfri æbleskiver, men samtidig også ønsker at spise økologisk, ja så har man ikke mulighed for det. Der findes nemlig pt. ingen glutenfri økologiske æbleskiver.

 

Pris

Koster frem til 17 december 2022 20 kr. for 448 g, 16 styks. Herefter koster de 24.95  

 

Hvor kan varen købes

Rema 1000

 

Alternativer

Hvis du lider af cøliaki eller glutenintolerance, så er der ikke mange varianter at vælge imellem i køledisken, som det ser ud lige nu. Udover disse så har Brugsen denne variant i eget mærke til ca. 23 kr. for 480 g (15 stk.).

Vælger du derimod at kaste dig ud i at lave dine æbleskiver selv, ja så vil du selv kunne styre, om de fx skal indeholde flere fibre, flere proteiner, være økologiske m.m.

Der findes mange forskellige opskrifter på glutenfri æbleskiver, så det er bare om at finde din favorit. I en del af opskrifterne bliver der brugt glutenfrit melmix i stedet for hvedemel.

(Foto: Bilkatogo.dk) Det kunne fx være denne fra Finax .  Produktet fås blandt andet i Føtex, Bilka og Bilkatogo og koster ca. 37.95 kr. Findes ikke økologisk.

Ønsker du at bruge økologiske produkter, kan du evt. bage æbleskiverne med økologisk rismel (evt fuldkornsrismel), boghvede eller quinoamel. Disse meltyper er alle naturligt glutenfri.

(Foto: Urtekram.dk) Du kan også vælge en økologisk bagemix fx denne fra Urtekram . Fås blandt andet hos Føtex, Bilka og Bilkatogo og koster ca. 40 kr.