Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
brev
fodevare
vidste_du_at

Glutenfri æbleskiver med kardemomme

Af Birgitte Mie Hansen, klinisk diætist.

Foto: Rema1000

Glutenfri æbleskiver med kardemomme

Fokuspunkter

  • Æbleskiverne er lavet af blandt andet hvedestivelse, som er hvedemel renset for protein (gluten)
  • Æbleskiverne er derfor ikke velegnet for mennesker med hvedeallergi, da hvedestivelsen ville kunne give en allergisk reaktion
  • Indeholder samme mængde fedt og kalorier, som traditionelle æbleskiver
  • Indeholder næsten dobbelt så meget sukker som traditionelle æbleskiver
  • Varianten her er i øjeblikket en af de eneste glutenfri æbleskiver på markedet
  • Findes ikke i en økologisk variant
  • Koster det samme som en pose klassiske æbleskiver 
  • Forhandles kun i Rema 1000

 

Produktets særlige egenskab og anvendelse

Produktet adskiller sig fra andre æbleskiver ved, at æbleskiverne er lavet af glutenfri melblanding fremfor almindeligt hvedemel med gluten.

 

Hvad består produktet egentlig af?

33 % glutenfri melblanding (hvedestivelseskummetmælkspulver, oligofruktose, fortykningsmiddel (E 412), jern, vitamin B1, vitamin B2, vitamin B6, niacin), 26 % vand, 16 % æggehvider, 15 % rapsolie, 4 % sukker, 3 % kærnemælkspulver, modificeret kartoffelstivelse, gær, salt, hævemidler (E 450, E 500), kardemomme, glutenfri hvedestivelse, emulgatorer (E 322 sojalecitiner, E 471 vegetabilsk), naturlig citronaroma, surhedsregulerende middel (E 270). (Emulgatorer er af vegetabilsk oprindelse.)

 

Hvad betyder ingredienserne for dig?

Glutenfri melblanding: Det er “renset” hvedemel, hvor man har fjernet stort set alt protein (gluten). Hvedestivelse kan indeholde spor af gluten. For at må blive kaldt “glutenfri hvedestivelse” må hvedestivelsen højst indeholde 0,3 g protein pr. 100 g stivelse. Almindelig hvedestivelse indeholder gluten (Kilde: Astma-Allergi Danmark)

Æggehvider: Æggehvider står her opført med fed ligesom blandt andet hvedestivelse og skummetmælkspulver. Det gør det, fordi det er et allergen, og derfor er det lovpligtigt, at producenten tydeliggør det, så mennesker med en fødevareallergi kan fravælge produktet.

E-numrene: Alle E-numrene er af vegetabilsk oprindelse. Det eneste af E-numrene, som man skal være særlig opmærksom på her, hvis man gerne vil undgå animalske ingredienser, er E471. Det er fedtsyre, som både kan stamme fra planter, men også fra dyr, fx svin. Men her er det oplyst, at fedtsyren er vegetabilsk.

 

Næringsstofindholdet

Mange har nok stillet sig selv spørgsmålet, om glutenfri produkter egentlig er sundere end “almindelige” varer. For at belyse dette spørgsmål, har vi valgt at sammenligne næringsindholdet i de glutenfri æbleskiver med klassiske æbleskiver fra Karen Volf.

Selvom det er jul og godternes fest, så er der nogle, der godt kan lide at have lidt styr på kalorierne. Har du det sådan, så kan du her også se næringsstofindholdet i en enkelt æbleskive. 

NæringsstofferNæringsstofindhold pr. 100 gNæringsstofindhold pr. 100 gNæringsstofindhold pr. æbleskive
Glutenfri æbleskiver med kardemomme fra Rema 1000Glutenfri æbleskiver med kardemomme fra Rema 1000
Energi1226 kJ/293 kcal1128 kJ/269 kcal72 kJ/17 kcal
Fedt15 g14 g0,9 g
-Heraf mættede fedtsyrer1,5 g1,3 g0,09 g
Kulhydrater35 g31 g2,0 g
-Heraf sukkerarter5,0 g4,7 g0,3 g
Kostfibre1,4 g1,0 g0,08 g
Protein3,8 g5,6 g0,22 g
Salt0,8 g0,85 g0,04 g

(Kilde: Rema 1000 og Bilkatogo.dk)

 

Hvad betyder næringsstofindholdet for dig?

Du får stort set den samme mængde kalorier

Uanset om du vælger at sætte tænderne i de glutenfri æbleskiver frem for de almindelige, så vil du stort set få den samme mængde kalorier. Vil du gerne holde vægten i julen, så behøver du ikke springe æbleskiverne over, men blot tænke over mængden.

Et mellemmåltid for de fleste voksne bør ligge på ca. 100-200 kcal. alt afhængig af, om man ønsker vægttab eller blot ønsker at holde vægten.

En glutenfri æbleskive med 1 tsk marmelade (14 kcal) og 1 tsk flormelis (12 kcal) svarer til 98 kcal. Ønsker du at tabe dig, så hold dig til én, ønsker du at holde vægten, så hold dig til to, og er vægten ikke noget problem, så giv los;-)  

 

Du får næsten også samme mængde fedt og sukker

Som du kan se, er fedt- og sukkerindholdet næsten også det samme i begge produkter.

 

Varen er for dig som…

  • Lider af cøliaki. Cøliaki er en autoimmun sygdom, hvor kroppen reagerer på sig selv ved at lave en betændelsestilstand i tyndtarmen. Ved cøliaki ødelægges slimhinden i tarmen af proteinet gluten, som findes i både hvede, rug og byg. Læs mere
    Tyndtarmens ødelagte overflade gør at næringsstoffer fra maden ikke kan optages, hvilket kan have alvorlige konsekvenser. Derfor bør gluten helt undgås eller begrænses til minimalt (Kilde: Astma-Allergi Danmark). Læs mere om cøliaki her i Sundhedsstyrelsens pjece “Cøliaki og mad uden gluten”.
  • Lider af glutenintolerance også kaldet Non Celiac Gluten Sensitivity (NCGS). Ved glutenintolerance kan man opleve de samme symptomer som ved cøliaki.Læs mere
    Men man kan ikke, som ved cøliaki, måle antistoffer i blodet, og en kikkertundersøgelse viser en normal tyndtarm. Man ved ikke præcist, hvad det er i glutenholdige fødevarer, som nogle personer reagerer på, men studier viser, at der findes en mindre gruppe, der ikke tåler gluten, men som ikke har cøliaki (Kilde: Astma-Allergi Danmark)

 

Varen er ikke for dig som…

  • Har hvedeallergi. Glutenfri produkter må nemlig gerne indeholde hvede, men bare ikke proteinet gluten. Derfor vil glutenfri produkter kunne give en allergisk reaktion, hvis man har hvedeallergi
  • Er meget sensitiv over for gluten. De fleste mennesker med cøliaki eller glutenintolerance vil ikke reagere på den lille mængde gluten, som er tilladt i glutenfri produkter. Men nogle mennesker er særlig sensitive overfor gluten, og de vil måske reagere på dette produkt, som indeholder hvedestivelse og dermed potentielt en lille mængde gluten
  • Ønsker et sundere alternativ til almindelige æbleskiver. Som du kan se i skemaet foroven, så er disse æbleskiver  ikke sundere end de almindelige produkter.
  • Vægter økologien højt. Produktet findes ikke i en økologisk variant.

 

Fordele ved produktet

  • Prisen. De koster det samme som en pose almindelige æbleskiver 
  • Giver forbrugerne et alternativ.Det giver mennesker med cøliaki og glutenintolerance en mulighed for at købe sig til æbleskiver, som sandsynligvis ikke giver dem nogle gener.
  • Produceret i Danmark, hvilket betyder mindre klimabelastning end hvis produktet skulle importeres.

 

Ulemper ved produktet

  • Tilgængeligheden. Den er lille. Produktet fås nemlig kun i Rema 1000
  • Findes ikke i økologisk variant. Hvis man har cøliaki eller glutenintolerance, og derfor er nødt til at vælge glutenfri æbleskiver, men samtidig også ønsker at spise økologisk, ja så har man ikke mulighed for det. Der findes nemlig pt. ingen glutenfri økologiske æbleskiver.

 

Pris

19.95 kr.

 

Hvor kan varen købes

Rema 1000

 

Alternativer

Hvis du lider af cøliaki eller glutenintolerance, så er de her æbleskiver umiddelbart det eneste valg, som du har lige nu, hvis du ikke selv skal forsøge dig i køkkenet.

Vælger du derimod at kaste dig ud i at lave dine æbleskiver selv, ja så vil du selv kunne styre, om de fx skal indeholde flere fibre, flere proteiner, være økologiske m.m.

Der findes mange forskellige opskrifter på glutenfri æbleskiver, så det er bare om at finde din favorit. I en del af opskrifterne bliver der brugt glutenfrit melmix i stedet for hvedemel.

(Foto: Bilkatogo.dk) Det kunne fx være denne fra Finax .  Produktet fås blandt andet i Føtex, Bilka og Bilkatogo og koster ca. 40 kr. Findes ikke økologisk.

Ønsker du at bruge økologiske produkter, kan du evt. bage æbleskiverne med økologisk rismel (evt fuldkornsrismel), boghvede eller quinoamel. Disse meltyper er alle naturligt glutenfri.

(Foto: Urtekram.dk) Du kan også vælge en økologisk bagemix fx denne fra Urtekram . Fås blandt andet hos Føtex, Bilka og Bilkatogo og koster ca. 40 kr.