Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
brev
fodevare
vidste_du_at

Glutenfri æbleskiver

Af Birgitte Mie Hansen, klinisk diætist.

Glutenfri æbleskiver

Fokuspunkter

  • Æbleskiverne er lavet af blandt andet hvedestivelse, som er hvedemel renset for protein (gluten)
  • Æbleskiverne er derfor ikke velegnet for mennesker med hvedeallergi, da hvedestivelsen ville kunne give en allergisk reaktion
  • Indeholder samme mængde fedt og kalorier, som traditionelle æbleskiver
  • Indeholder næsten dobbelt så meget sukker som traditionelle æbleskiver
  • Varianten her er i øjeblikket en af de eneste glutenfri æbleskiver på markedet
  • Findes ikke i en økologisk variant
  • Koster 5 kr. mere end de traditionelle æbleskiver fra Coronet

 

Produktets særlige egenskab og anvendelse

Produktet adskiller sig fra andre æbleskiver ved, at æbleskiverne er lavet af glutenfri melblanding fremfor almindeligt hvedemel med gluten.

 

Markedsføringen af produktet

Produktet bærer dette glutenfrimærke   . Både almindelige fødevarer og specialfremstillede fødevarer kan markedsføres som ”glutenfri”, forudsat at indholdet af gluten ikke overskrider 20 mg pr. kg. Læs mere om kravene til markedsføring af gl​​utenfri produkter på Fødevarestyrelsens hjemmeside 

 

Hvad består produktet egentlig af?

Glutenfri melblanding (hvedestivelse, skummetmælkspulver, oligofruktose, fortykningsmiddel (E 412), jern, vitamin B1, vitamin B2, vitamin B6, niacin), vand, æggehvider, rapsolie, sukker, kærnemælkspulver, modificeret stivelse, gær, salt, hævemidler (E 450, E 500), kardemomme, glutenfri hvedestivelse, emulgatorer (E 322 sojalecitiner, E 471 vegetabilsk), naturlig citronaroma, surhedsregulerende middel (E 270).

Som tommelfingerregel består et produkt primært af de første 3-4 ingredienser, hvilket her er glutenfri melblanding, vand, æggehvider og rapsolie

Glutenfri melblanding: Det er “renset” hvedemel, hvor man har fjernet stort set alt protein (gluten). Hvedestivelse kan indeholde spor af gluten. For at må blive kaldt “glutenfri hvedestivelse” må hvedestivelsen højst indeholde 0,3 g protein pr. 100 g stivelse. Almindelig hvedestivelse indeholder gluten (Kilde: Astma-Allergi Danmark)

Vand: Hvor meget vand, der er i produktet, er ikke oplyst. Men i og med, at vand står som nummer to på ingredienslisten, er det den ingrediens, som der er næstmest af i varen.

Æggehvider: Æggehvider står her opført med fed ligesom blandt andet hvedestivelse og skummetmælkspulver. Det gør det, fordi det er et allergen, og derfor er det lovpligtigt, at producenten tydeliggør det, så mennesker med en fødevareallergi kan fravælge produktet.

E-numrene: Alle E-numrene er af vegetabilsk oprindelse. Det eneste af E-numrene, som man skal være særlig opmærksom på her, hvis man gerne vil undgå animalske ingredienser, er E471. Det er fedtsyre, som både kan stamme fra planter, men også fra dyr, fx svin. Men her er det oplyst, at fedtsyren er vegetabilsk.

 

Næringsstofindholdet

Glutenfrit er en af tidens store madtrends, og derfor er der nok mange, som har stillet sig selv spørgsmålet, om glutenfri produkter er sundere end almindelige varer. For at belyse dette spørgsmål, har jeg sammenlignet næringsindholdet i de glutenfri æbleskiver med almindelige æbleskiver fra samme producent, nemlig Coronet.

Selvom det er jul og dermed godternes fest, så er der nogle, der godt kan lide at have lidt styr på kalorierne. Som en hjælp til dem, har jeg også set på næringsstofferne i en enkelt æbleskive. Der står på posen, at den indeholder 16-18 æbleskiver, så jeg har regnet med 17 styks.

NæringsstofferNæringsstofindhold pr. 100 gNæringsstofindhold pr. 100 gNæringsstofindhold pr. æbleskive
Energi1226 kJ/293 kcal1210 kJ/289 kcal72 kJ/17 kcal
Fedt15 g16 g0,9 g
-Heraf mættede fedtsyrer1,5 g1,3 g0,09 g
Kulhydrater35 g31 g2,0 g
-Heraf sukkerarter7,1 g4,0 g0,4 g
Kostfibre1,4 gIkke oplyst0,08 g
Protein3,8 g5,5 g0,22 g
Salt0,79 g0,79 g0,04 g

Kilde: Coronet.dk

 

Hvad betyder næringsstofindholdet for dig?

Du får stort set den samme mængde kalorier

Uanset om du vælger at sætte tænderne i de glutenfri æbleskiver frem for de almindelige, så vil du stort set få den samme mængde kalorier.

Vil du gerne holde vægten i julen, så behøver du ikke springe æbleskiverne over, men blot tænke over mængden. Hvor mange kalorier man har brug for, afhænger af køn, alder, aktivitetsniveau og vægt. Men i gennemsnit vil et mellemmåltid for de fleste voksne ligge på ca. 100-200 kcal. alt afhængig af, om man ønsker vægttab eller blot ønsker at holde vægten.

En glutenfri æbleskive med 1 tsk marmelade (14 kcal) og 1 tsk flormelis (12 kcal) svarer til 98 kcal. Ønsker du at tabe dig, så hold dig til én, ønsker du at holde vægten, så hold dig til to, og er vægten ikke noget problem, så giv los;-)  

 

Du får næsten også samme mængde fedt

Som du kan se, er fedtindholdet næsten også det samme i begge produkter nemlig 15 g i de glutenfri og 16 g i de almindelige æbleskiver

 

Du får næsten dobbelt så meget sukker, hvis du vælger de glutenfri æbleskiver

Mængden af sukker er derimod meget forskellig i de to produkter her. Du får nemlig næsten dobbelt så meget sukker, hvis du spiser de glutenfri æbleskiver fremfor de almindelige.

 

Varen er for dig som…

  • Lider af cøliaki. Cøliaki er en autoimmun sygdom, hvor kroppen reagerer på sig selv ved at lave en betændelsestilstand i tyndtarmen. Ved cøliaki ødelægges slimhinden i tarmen af proteinet gluten, som findes i både hvede, rug og byg. Tyndtarmens ødelagte overflade gør at næringsstoffer fra maden ikke kan optages, hvilket kan have alvorlige konsekvenser. Derfor bør gluten helt undgås eller begrænses til minimalt (Kilde: Astma-Allergi Danmark). Læs mere om cøliaki her i Sundhedsstyrelsens pjece “Cøliaki og mad uden gluten”. I pjecen kan du også se, hvilke fødevarer som indeholder gluten og hvilke fødevarer, som er naturlig fri for gluten.
  • Lider af glutenintolerance også kaldet Non Celiac Gluten Sensitivity (NCGS). Ved glutenintolerance kan man opleve de samme symptomer som ved cøliaki. Men man kan ikke, som ved cøliaki, måle antistoffer i blodet, og en kikkertundersøgelse viser en normal tyndtarm. Man ved ikke præcist, hvad det er i glutenholdige fødevarer, som nogle personer reagerer på, men studier viser, at der findes en mindre gruppe, der ikke tåler gluten, men som ikke har cøliaki (Kilde: Astma-Allergi Danmark)

 

Varen er ikke for dig som…

  • Har hvedeallergi. Glutenfri produkter må nemlig gerne indeholde hvede, men bare ikke proteinet gluten. Derfor vil glutenfri produkter kunne give en allergisk reaktion, hvis man har hvedeallergi
  • Er meget sensitiv over for gluten. De fleste mennesker med cøliaki eller glutenintolerance vil ikke reagere på den lille mængde gluten, som er tilladt i glutenfri produkter. Men nogle mennesker er særlig sensitive overfor gluten, og de vil måske reagere på dette produkt, som indeholder hvedestivelse og dermed potentielt en lille mængde gluten
  • Ønsker et sundere alternativ til almindelige æbleskiver. Som du kan se i skemaet foroven, så er disse æbleskiver og andre glutenfri produkter ikke sundere end de almindelige produkter.
  • Bekymrer dig om eventuelle pesticidrester, som kan forekomme, da produktet ikke er økologisk. DTU har nemlig ofte fundet pesticidrester i konventionelt mel, korn og gryn (Kilde: DTU Fødevareinstitut rapport “Pesticide Residues – Results from the period 2004-2011”)

Fordele ved produktet

  • Det giver mennesker med cøliaki og glutenintolerance en mulighed for at købe sig til æbleskiver, som sandsynligvis ikke giver dem nogle gener.
  • Produceret i Danmark, hvilket betyder mindre klimabelastning end hvis produktet skulle importeres.

 

Ulemper ved produktet

  • Bærer et glutenfrimærke . Glutenfrimærket er ikke et officielt fødevaremærke, men et varemærke, som er producentens eget. Glutenfrimærket med en streg over et hvedestrå kan let give forbrugeren et indtryk af, at her har vi med et produkt at gøre, som hverken indeholder hvede og gluten, og det er ikke korrekt. Læs mere
    Produktet indeholder som sagt glutenfri hvedestivelse, som er hvedemel, hvor man blot har fjernet proteinet. Så der er jo hvedebestandele i produktet bare ikke gluten. Og dog, der kan jo som sagt godt være en lille mængde gluten i produktet. Der er ikke noget ulovligt over mærkningen, du skal som forbruger blot være opmærksom på, hvad mærkningen betyder og hvornår man må kalde noget for glutenfrit. Så vil du have et produkt, hvor du er sikker på, at der ikke er hvedebestandele i eller risiko for rester af gluten, ja så skal du kigge på ingredienslisten. Her kan du blandt andet kigge efter, om der er anvendt glutenfri hvedestivelse, eller du kan se, om der står “kan indeholde spor af gluten” eller “kan indeholde spor af hvede” – det skal nemlig være deklareret
  • Udover informationen på posen så kan man ikke finde nogen information om produktet fx på producentens hjemmeside.
  • De koster ca. 5 kr. mere for en pose med 16-18 styks end en pose almindelige æbleskiver med 20 styks

 

Pris

ca. 20 kr.

Hvor kan varen købes

Brugsen, kvickly og Meny

 

Alternativer

Hvis du lider af cøliaki eller glutenintolerance, så er de her æbleskiver umiddelbart det eneste valg, som du har lige nu, hvis du ikke selv skal forsøge dig i køkkenet.

Rema1000 har dog også en glutenfri variant af og til, men de findes ikke som fast sortiment i alle butikker. Det er disse (Foto: shop.rema100.dk) som koster 20 kr.

Vælger du derimod at kaste dig ud i at lave dine æbleskiver selv, ja så vil du selv kunne styre, om de fx skal indeholde flere fibre, flere proteiner, være økologiske m.m.

Der findes mange forskellige opskrifter på glutenfri æbleskiver, så det er bare om at finde din favorit. I en del af opskrifterne bliver der brugt glutenfrit melmix i stedet for hvedemel. Det kunne fx være denne fra Finax (Foto: Bilkatogo.dk).  Produktet fås blandt andet i Føtex, Bilka og Bilkatogo og koster ca. 40 kr. Findes ikke økologisk.

Ønsker du at bruge økologiske produkter, kan du evt. bage æbleskiverne med økologisk rismel (evt fuldkornsrismel), boghvede eller quinoamel. Disse meltyper er alle naturligt glutenfri.

Du kan også vælge en økologisk bagemix fx denne fra Urtekram (Foto: Urtekram.dk). Fås blandt andet hos Føtex, Bilka og Bilkatogo og koster ca. 40 kr.