Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
brev
fodevare
vidste_du_at

Guide: Disse ti fødevarer skal du være særlig opmærksom på til børn under tre år

Af Birgitte Mie Hansen, klinisk diætist.

Foto: Shutterstock

Guide: Disse ti fødevarer skal du være særlig opmærksom på til børn under tre år

Det er ikke kun vitaminer, fedtstoffer og andre gavnlige næringsstoffer, som vores børn får, når de spiser. Uønsket kemi såsom kviksølv og rester af sprøjtemidler kan være at finde i børnenes mad. Og særligt spæd- og småbørn er påvirkelige over for uønsket kemi i maden. Årsagen er at deres krop og hjerne er under udvikling og dermed ikke fuldt modstandsdygtig. Og fordi en barnekrop er mindre end en voksen krop, betyder det, at selv meget små koncentrationer af fx kviksølv hurtigt bliver for meget i en lille krop. 

Fødevareguiden har derfor lavet denne liste til dig over ti fødevarer, som du skal være særligt opmærksom på, da de ofte kan indeholde uønsket kemi.

 

Dåsetun og andre rovfisk

Tun hører til de fisk, som vi kalder rovfisk. Rovfisk ligger sidst i fødekæden og indeholder derfor ofte høje koncentrationer af kviksølv. Selv små mængder kviksølv kan have alvorlige konsekvenser for et barns hjerne.

Derfor fraråder Fødevarestyrelsen helt, at gravide og børn under tre år spiser dåsetun og andre rovfisk. 

Herudover anbefales børn under 14 år kun at spise én dåse tun om ugen. 

Læs mere om anbefalingerne her og få gode råd til, hvilke dåsetun som indeholder mindst kviksølv

 

Honning

Honning anbefales ikke til børn under et år, fordi der kan være sporer af bakterien Clostridium Botulinum. Denne bakterie er en kendt risikofaktor for spædbarnsbotulisme. Da spædbørn endnu ikke har en stabil tarmflora, kan de ikke beskytte sig mod bakterievæksten af Clostridium Botulinum. Sygdommen viser sig fx med tegn på forstoppelse, nedsat sutte- og synkeevne, sløvhed, svækket ansigtsmimik og tiltagende muskelsvækkelse eller lammelse. Sygdommen kan være dødelig. (Kilde: Statens Serum Institut).

Læs mere om anbefalingen for honning og få gode råd til indkøb

 

Abrikoser

Sulfitter er konserveringsstoffer (E 221-228), der bruges fordi de konserverer maden, og fordi de er med til at bevare frugtens lyse farve, fx i tørrede abrikoser.

Sulfitter kan give dit barn allergiske reaktioner.

Ved blot at spise to tørrede abrikoser kan et barn på 30 kg komme til at overskride det acceptable daglige indtag (ADI) for sulfitter.

Hvis du vil undgå sulfitter i abrikoser, skal du vælge økologisk. Økologiske tørrede abrikoser er ikke tilsat sulfitter og har derfor en mørkere farve.

Læs mere om konserveringsmidler 

 

Dåsemad

Bisphenol A (BPA) er et hormonforstyrrende stof. Derfor bør særligt børn og gravide af forsigtighedshensyn vælge indpakning, der ikke indeholder bisphenol A, hvor det er muligt.

Bisphenol A findes bl.a. i plast af typen polycarbonat (fx beholdere til vandkøling), i lakken på indersiden af konservesdåser, metallåg og kapsler (fx til glasemballage).

Danmark har forbudt bisphenol A i alle fødevarekontaktmaterialer til 0-3 årige børn, fx sutteflasker, tudekopper og emballage til mad, der er specielt beregnet til spæd- og småbørn, fx babymad på glas og i dåser. 

Derfor er det almindelig mad såsom dåser med majs eller hakkede tomater, som du skal være særligt opmærksom på. 

Læs mere her om, hvordan du kan minimere dit barns indtag af bisphenol A

 

Kanel

Helt “almindelig” kanel kommer fra kassiatræet, som indeholder stoffet kumarin. I store mængder og over en længere periode kan det være skadeligt for leveren.

Derfor anbefaler Fødevarestyrelsen, at børn i 1-2 års alderen højst bør indtage 0,3 g kanel om dagen.
 Anbefalingen svarer til, at dit barn hver dag kan få kanelsukker på grøden i blandingsforholdet: ¼ tsk. kanel til 1 spsk. sukker (Kilde: Altomkost.dk).

Men køber du i stedet for ægte kanel, så er der ikke disse restriktioner, da den ikke indeholder kumarin. Læs mere om anbefalingen og ægte kanel 

 

Nitratholdige grøntsager

Alle grøntsager indeholder nitrat naturligt, men der findes særligt høje mængder i rødbede, spinat, fennikel, selleri, salat, rabarber og rucolasalat.

Nitrat kan i kroppen omdannes til nitrit, der reagerer med blodets hæmoglobin. Dette kan medføre opkast og blåfarvning af huden. 

Små børn spiser meget i forhold til deres størrelse, og derfor får en lille barnekrop hurtigt for meget nitrat.  

Læs mere om anbefalingen og få gode råd til indkøb

 

Riskiks og ris

Ris indeholder uorganisk arsen, som er kræftfremkaldende, hvis man får for meget. Forskning tyder på, at fostre, spædbørn og småbørn er særligt sårbare over for uorganisk arsen, fordi deres immunforsvar og hjerne stadig er under udvikling.(Kilde: Fødevarestyrelsen). 

Målinger af uorganisk arsen i ris og risholdige produkter viser, at riskiks er det produkt, som indeholder allermest uorganisk arsen. Derfor anbefaler Fødevarestyrelsen, at børn slet ikke får riskiks grundet det store indhold af uorganisk arsen. 

Læs mere om anbefalingerne for riskiks og risdrik og få gode råd til indkøb

Ikkeøkologisk frugt og grønt

Mad og drikke kan indeholde rester af sprøjtemidler også kaldet pesticider. Disse sprøjtemidler stammer fra produktionen, hvor de blandt andet bruges til at bekæmpe ukrudt, skadedyr og svamp.

Sprøjtemidler kan i nogle tilfælde være mistænkt for at være hormonforstyrrende. De kan også være mistænkt for at påvirke hjernens udvikling. Det kan derfor være en god idé at spise mindre mad med pesticidrester.

Fødevarestyrelsen har undersøgt, hvor meget sprøjtegift der findes i forskellige typer frugt og grønt. Det er især i fødevarer som frugt, grønt og hvedemel, at der ofte findes rester af sprøjtemiddel. Det er også de fødevarer, som vi primært spiser meget af, og derfor kan det være hensigtsmæssigt, at der her vælges de økologiske varianter, da de som udgangspunkt er fri for rester sprøjtemidler. 

Læs mere om sprøjtemidler i vores fødevarer her og få gode råd til indkøb

 

Rosiner

Børn må gerne spise rosiner, men i begrænsede mængder og ikke hver dag. Årsagen er, at rosiner kan have et højt indhold af svampegiften ochratoksin A.

Derfor bør små børn under tre år bør ikke spise mere end ca. 50 g rosiner om ugen, mens større børn kan spise flere rosiner.

Læs mere om anbefalingen og få gode råd til indkøb

 

Te og urtete

Fødevarestyrelsen anbefaler, at vi ikke giver te/urtete, såsom rooibos, sort te og grøn te, kamillete, fennikelte og pebermyntete til børn under tre år. 

Årsagen er, at der i disse teplanter kan være det naturlige plantegiftstof pyrrolizidin-alkaloider (PA). Især rooibos viste højt indhold. PA kan påvirke leveren, og derfor anbefaler man, at små børn ikke drikker te/urtete til daglig. (kilde: Kendkemien.dk, Fødevarestyrelsen)

 

Fotos: Shutterstock