Guide: Sådan finder du tubemad med mindre sukker

Af Birgitte Mie Hansen, klinisk diætist.

Foto: Fødevareguiden

Guide: Sådan finder du tubemad med mindre sukker

Klemposer, tubemad, frugt- og grøntsagssmoothies, ja kært barn har mange navne, men uanset hvilket navn man bruger, så kender de fleste forældre dem nok. De er nemlig utrolig populære blandt børnefamilier. 

Fødevarestyrelsen, sundhedsplejersker, tandlæger og andre eksperter inden for børneområdet deler dog ikke helt begejstringen.

Deres bekymringer går blandt andet på, at disse produkter ofte ikke indeholder næring nok til at kunne udgøre et mellemmåltid, samtidig med at de fleste har et enormt højt sukkerindhold.

Og netop sukkerindholdet, som ofte er på linje med sodavand, er grunden til, at Fødevarestyrelsen anbefaler, at vi ligesom med saft og sodavand bør vente så længe som muligt med at give disse produkter til vores børn. Det gælder også når barnet er 1-3 år (kilde:Altomkost.dk ).

Men på trods af at Fødevarestyrelsen ikke anbefaler, vi bruger dem, ser det ud til, at vi forældre stadig er glade for dem.

Derfor har Fødevareguiden lavet en guide til dig, som bruger dem af og til og ønsker at vide mere om, hvad de generelt indeholder. Guiden klæder dig også på til selv hurtigt at afkode indholdet af dem, så du ved, hvad det er, du køber, og du lettere kan vælge dem, som opfylder dine behov bedst. Du vil også få nogle konkrete eksempler på nogle varianter med et lavt indhold af sukker.

Guiden er baseret på omkring 80 forskellige tubemad fra Semper, Rema 1000, Änglamark, Organix, Arla Baby&Me, Levevis, Ellas Kitchen, Hipp og Coop 350 økologi. Det skal dog understreges, at jeg ikke har vurderet de tubemadsprodukter, som indeholder middagsretter såsom kylling i karry.

 

De indeholder ikke nok næring til at udgøre et mellemmåltid

Mange af produkterne markedsføres med, at de er et ideelt mellemmåltid. Men rent ernæringsmæssigt så indeholder disse produkter generelt ikke tilstrækkeligt med næring. Derfor er det ikke hensigtsmæssigt for ens barn, at disse tubeprodukter afløser et måltid, heller ikke et mellemmåltid. Mellemmåltider er nemlig særlig vigtige for små børn. Det er de, fordi små børn har brug for rigtigt meget energi og næringsstoffer til at kunne vokse og udvikle sig. Det stiller meget store krav til den mad, de spiser, fordi deres mavesæk er så lille. 

Derfor er det ikke nok, at barnets mellemmåltider blot består af frugt, figenstænger eller tubemad. Du skal tænke barnets mellemmåltider som egentlige hovedmåltider og dermed servere den type af mad, som du ellers ville give dit barn til morgenmad, frokost eller aftensmad, blot i en mindre mængde. Det kan fx være grød (varm eller kold), brødmåltider, kogte grøntsager, kogt pasta, bælgfrugter, fisk, rejer m.m.

 

De fleste tubeprodukter er lavet af frugt/frugtpuré eller juice

Der findes efterhånden mange former for tubemad fx med frugt, grønt, grød og yoghurt. Men et fællestræk for de fleste af dem er, at de er lavet på en basis af frugt eller frugtpuré, som regel æble, pære eller banan. Frugtsukkerindholdet i disse frugter er højt, hvilket betyder, at når frugten bliver pureret, så er det egentlig en stor mængde frugt, som er i poserne. Resultatet bliver derfor, at frugtsukkerindholdet i mange af disse klemposer ofte er meget højt. 

Du kan se i ingredienslisten, hvad produktet er lavet af. Ingredienserne står i faldende vægt, så det, der er mest af, står først og så fremdeles. 

Fx har jeg kigget på en grøntsagssmoothie fra Ellas Kitchen, som hedder “Broccoli, pære og ærter”. Som forbruger vil jeg tænke, at den primært indeholder broccoli, fordi det står først. Derfor blev jeg lidt overrasket, da jeg vendte den om og så, at der stod dette i ingredienslisten:

“Økologiske pærer 79%, økologiske ærter 14%, økologisk broccoli 7%”

Det betyder, at det, produktet egentlig indeholder mindst af, det er broccoli, som ellers er den ingrediens, som står forrest.

Fordi at størsteparten af produktet udgøres af pære, så indeholder produktet 7,9 g sukker pr. 100 g og 9,5 g sukker i hele tuben, dvs. knap fem sukkerknalder.

 

Der er intet ulovligt ved denne måde at markedsføre på. Du skal som forbruger bare være opmærksom på, at producenten nok godt ved, at de fleste nok har sværest ved at få barnet til at spise broccoli fremfor pærer, og derfor så sælger det nok bedst, hvis broccoli står først.

Jeg skal lige for en god ordens skyld understrege, at nogle producenter har en overensstemmelse mellem, hvad produktet hedder, og hvad det egentlig indeholder. Men det er ikke alle, så vend altid lige produktet om og tjek ingredienslisten.

 

Mange tubeprodukter har et sukkerindhold på linje med cola

Mange af tubeprodukterne bliver markedsført med “ikke tilsat sukker” og med “naturligt indhold af sukker”. Og det er bestemt heller ikke forkert. Men lidt firkantet sagt, så selvom det lyder sundere og dermed bedre, at produktet indeholder naturligt sukker fremfor tilsat sukker, så er det det egentlig ikke. Dit barns krop reagerer på samme måde, om det indtager tilsat sukker eller frugtsukker. Barnets blodsukker vil stige hurtigt for så at styrtdykke. Derudover tager sukkeret plads fra anden næring, hvilket ikke er specielt godt for børn, hvis krop er under udvikling. 

Ernæringsmæssigt så ligger udfordringen i, at mængden af frugtsukker er så enormt høj i disse produkter. Når jeg har kigget rundt på de her ca. 80 forskellige typer af tubemad, så ligger sukkerindholdet typisk mellem 8-14 g sukker pr. 100 g. 

De fleste af produkterne har et indhold på 120 g, hvilket betyder, at størsteparten af produkterne indeholder 9,6-16,8 g sukker pr. tube. 

Sagt på en anden måde så indeholder de fleste tuber mellem 5-8,5 sukkerknalder. Til sammenligning indeholder en cola 10 g tilsat sukker pr. 100 g.

 

Find mængden af sukker i næringsdeklarationen

Du finder mængden af sukker ved at se på næringsdeklarationen. Her skal du finde “Kulhydrat”. Og lige nedenunder kulhydrat står der “heraf sukkerarter”, og det er den værdi, som du skal forholde dig til.

Sukkerarter dækker over alle former, både tilsatte og naturlige såsom frugtsukker (fruktose). 

 

Grødvarianterne indeholder ofte mest juice

Der er en del varianter på hylderne, som hedder noget med grød fx “grødsmoothie”, “havresmoothie” eller grøntsagsgrød. De fleste af os vil nok tænke, at vi her står med et grødprodukt, lavet på en basis af korn/mel, som giver en masse mæthed og næring til vores børn. Men kigger man i ingredienslisten på mange af disse produkter, så vil man ofte se, at produkterne ofte blot er frugtgrød – tilsat en lille smule mel. Ofte består de nemlig af 70 % frugtjuice! 

Vil du gerne gerne vide, om din grødsmoothie egentlig er grød eller blot frugtgrød, så se i ingredienslisten.

Her skal du kigge efter, om “grød”, mel (fx havremel eller boghvede) eller havregryn er den ingrediens, som står først. Er den det, så er det et bedre alternativ end de varianter af grødsmoothie, hvor frugt/frugtpuré eller frugtjuice står forrest. Nogle gange står mængden af grød opgjort i %. Jeg har set, at der i nogle grødprodukter står 53 % grød og i andre står 7 % mel. Her får dit barn selvfølgelig mest næring, hvis man går efter de produkter med mest grød/mel/gryn.

Lidt længere nede i guiden finder du afsnittet “Der findes få frugtvarianter med lavt sukkerindhold”. Her vil du kunne se eksempler på tre varianter af tuber med grød, hvor størsteparten rent faktisk udgøres af grød. Det er to produkter fra Organix og et produkt fra Semper. Sukkerindholdet i disse produkter er også lavere end i tuber baseret udelukkende på frugt.

 

Læs også fokusvaren “Gröt, smoothie fra Semper med pære og mango”

 

Tubemad af grøntsager har et lavere sukkerindhold

Man kan let få tanken, at man bare skal gå efter produkter, som kun indeholder grøntsager, hvis man gerne vil have et produkt uden sukker. Men så enkelt er det ikke. Grøntsager indeholder nemlig også sukkerarter, også frugtsukker, bare ikke i lige så stor mængde som frugt. 

Derfor, ønsker du at give dit barn tubemad uden så meget sukker, så kan du kigge efter de varianter, som kun udgøres af grøntsager. Hvor højt indholdet af sukkerarter er, kommer an på, hvilke typer af grøntsager som er brugt. 

Som det ser ud lige nu, findes der kun få varianter, som kun udgøres af grøntsager.

De, der findes, har et frugtsukkerindhold mellem 1,2-6,5 g sukker pr. 100 g. Sammenligner man dem med de fleste andre produkter baseret på frugt, så indeholder de med grøntsager mellem 50-90 % mindre sukker.

Nedenfor kan du se de tre produkter, som jeg har kunne finde med et lavt sukkerindhold. Det er helt tilfældigt, at det er samme producent. Men da det også er den producent med det allerstørste sortiment af tubemad, øger det jo sandsynligheden:

Den er kun lavet af økologiske ærter (41 %) , 30 % vand, 16 % kartofler og 14 % broccoli

Den indeholder 1,2 g sukker pr. 100 g og 1,4 g i hele tuben. 

Den kan købes i Coops butikker såsom Superbrugsen, Irma, Kvickly, coop.dk samt Føtex, Bilka, Bilkatogo og nemlig.com

Den er lavet af økologiske majs (37 %), 33 % græskar, 20 % vand, 10 % broccoli 

Den indeholder 1,4 g sukker pr. 100 g og 1,7 g i hele tuben. 

Prisen er ca. 18 kr. Den kan købes i Coops butikker såsom Superbrugsen, Irma, Kvickly, coop.dk samt Føtex, Bilka, Bilkatogo og nemlig.com

 

Den er lavet af økologiske butternutsquash (40 %), 27 % søde kartofler, 18 % vand, 15 % pastinak

Den indeholder 5,6 g sukker pr. 100 g og 6,7 g i hele tuben. 

Prisen er ca. 18 kr. Den kan købes i Coops butikker såsom Superbrugsen, Irma, Kvickly, coop.dk samt Føtex, Bilka, Bilkatogo og nemlig.com

 

Der findes få frugtvarianter med lavt sukkerindhold

Som sagt, findes der næsten ingen varianter kun lavet af grøntsager, og derfor kan det være hensigtsmæssigt at se på, hvilke frugtvarianter som du så kan gå efter, der indeholder mindre end 8-14 g sukker, hvilket de fleste varianter indeholder. Her skal man kigge efter varianter, som ikke kun indeholder frugt, men måske også grøntsager, mel, grød, yoghurt eller mælk. Det har været en svær opgave, men jeg har kunnet finde nedenstående seks varianter

Den er lavet af 60 % økologiske æbler, 30 % økologiske zucchini (squash), 10 % avocado. 

Sukkerindholdet er 5,6 g pr. 100 g og 6,7 g i hele pakken. 

Prisen er ca. 18 kr. Den kan købes i Coops butikker såsom Superbrugsen, Irma, Kvickly, coop.dk samt Føtex, Bilka, Bilkatogo og nemlig.com

 

Den er lavet af økologisk grød 53 % (vand, rismel 4 %, havremel 3 %, havregryn 1,5 %, rapsolie 1,3 %), æble 18 %, banan 14 %, hindbær 14 %, blåbær 1,5 %.

Sukkerindholdet er 6,0 g pr. 100 g og også i hele tuben

Den koster ca. 13-15 kr. og fås i blandt andet Føtex, Bilka, Superbrugsen, Kvickly, Bilkatogo og nemlig.com

 

Den er lavet af grød 52 % (vand, rismel 4 %, havremel 3 %, havregryn 1,5 %, rapsolie 1,3 %), æble 18 %, hindbær 14 %, banan 14 %, blåbær 1,5 %, mineraler (kalcium, jern, zink, jod), vitaminer (C, niacin, E, tiamin, B6, folsyre). 

Sukkerindholdet er 6,1 g pr. 100 g og 7,3 g i hele pakken.

Den koster ca. 10 kr. og fås i de fleste supermarkeder fx Føtex, Bilka, Rema 1000, Superbrugsen

 

Den er lavet af 55 % økologiske æbler, 34 % økologisk spinat, 11 % kålroer

Sukkerindholdet er 6,2 g pr. 100 g og 7,4 g i hele tuben

Pirsen er ca. 18 kr. Den kan købes i Coops butikker såsom Superbrugsen, Irma, Kvickly, coop.dk samt Føtex, Bilka, Bilkatogo og nemlig.com

 

Den er lavet af økologisk grød 45 % (vand, havremel 3 %, rismel 3 %, havregryn 2 %), abrikos 30 %, banan 25 %.

Sukkerindholdet er 6,5 g pr. 100 g og også i hele tuben

Den koster ca. 13-15 kr. og fås i blandt andet Føtex, Bilka, Superbrugsen, Kvickly, Bilkatogo og nemlig.com

 

Den er lavet af økologisk æblepuré, 39,9 %, sødmælk 22,5 %, sødkartoffelpuré 22 %, gulerodspuré 11 %, havremel 2 %, boghvedemel 2 %, valleprotein og ingefærjuice 0,05 %. 

Sukkerindholdet er 6,9 g pr. 100 g, dvs. 8,3 g i hele tuben.

Den koster ca. 10 kr. og fås i blandt andet Føtex, Bilka, Superbrugsen, Kvickly, Bilkatogo og nemlig.com

 

Den er lavet af 74 % økologiske æbler, 23 % økologiske squash, 3 % økologisk quinoamel. 

Sukkerindholdet er 7 g pr. 100 g og 8,3 g i hele tuben

Prisen er ca. 18 kr. Den kan købes i Coops butikker såsom Superbrugsen, Irma, Kvickly, coop.dk samt Føtex, Bilka, Bilkatogo og nemlig.com

 

 

Tænk over, hvor ofte du bruger dem

Selvom jeg her er kommet med forslag til varianter med et mindre indhold af frugtsukker, så vil jeg stadig gerne understrege, at et sundere valg for dit barn er at give det reel mad, som beskrevet øverst i guiden. Mad som fx kogt pasta, kartoffel eller bælgfrugter vil alt andet lige give dit barn flere gavnlige næringsstoffer og ikke blot en stor mængde frugtsukker. Herudover så vil almindelig mad også udfordre dit barn både i forhold til smag og lugt, men også i forhold til mundmotorikken fordi almindelig mad har forskellige konsistenser, som skal tygges på, hvilket tubemad ikke har

 

Også dit barns tænder skal du være opmærksom på. Ligesom saft og sodavand så indholder frugtholdige smoothies nemlig også en frugtsyre, som kan give syreskader på tænderne. Du kan minimere dette ved at give barnet vand bagefter, som det kan skylle munden i (Kilde: Tandlægeforeningen.dk )

 

Har de slet ikke deres berettigelse?

Jo, selvfølgelig har de det. De kan sagtens bruges i en snæver vending af og til på farten. Men sundhedsmæssigt så skal du betragte dem som et nydelsesmiddel på lige fod med sodavand og saftevand, og derfor bør børn ikke få tubemad flere gange om ugen.

Men du kan sagtens bruge dem som topping på grøden hjemme ved spisebordet eller som topping på kold grød eller lidt yoghurt naturel, som du har med på farten og lige kan vende rundt

 

Alternativt, lav din egen tubemad

Alternativt så kan du lave din egen tubemad ved at købe madposer også kaldet doddlebags. På den måde kan du selv bestemme, hvad der kommer i dem. Men husk, at hvis du selv også bare laver dem udelukkende på frugt, så bliver resultatet det samme, som hvis du blot havde købt dem. Så fidusen er, at du vil kunne bruge grød som basis. Du kan fx fortynde en rest grød med modermælkserstatning eller mælk og evt. lidt frugtmos eller frugtsmoothie. 

Hvis bæredygtig mad er vigtig for dig, så er denne løsning også et godt valg for dig, idet du selv kan vælge at bruge årstidens grøntsager og frugt, samtidig med at du kan genbruge disse madposer op til 50 gange.

Men hvis du skal have succes med dem hos dit barn, så start ud med din hjemmelavede tubemad. Er du først startet med de andre, så er der en stor sandsynlighed for, at dit barn ikke vil have de hjemmelavede af slagsen, fordi de ikke er lige så søde, som dem du køber og babyer har præference for sødt pga. den søde modermælk;-)