Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
brev
fodevare
vidste_du_at

Guide: Sådan skærer du ned på indtaget af palmeolie

Af Birgitte Mie Hansen, klinisk diætist.

Foto: Shutterstock

Guide: Sådan skærer du ned på indtaget af palmeolie

Nudler, sovsepulver, tortillas, chokolade, gifler og margarine. Ja, palmeolie er i rigtig mange af vores fødevarer, selvom det er usundt og skader miljøet. 

Guiden her viser dig vejen til de ti fødevarer, som ofte indeholder palmeolie, og giver dig forslag til alternativer. 

 

Hvorfor skære ned på fødevarer med palmeolie?

Du har sikkert hørt. at palmeolie ikke er godt, men hvorfor er det ikke godt? 

Kort sagt, så er der to overordnede problematikker ved palmeolie, nemlig:

  • De miljø- og klimamæssige konsekvenser af rydning af regnskovene.
  • De sundhedsmæssige konsekvenser for dig, fordi det har et højt indhold af dårligt fedt

 

Palmeolie er en trussel mod miljøet, dyrelivet og klimaet

Det største miljøproblem ved palmeolie er den massive rydning af regnskov, der finder sted, hver gang nye plantager etableres. Når man fjerner regnskoven, ødelægger man biodiversiteten, og truede dyrearter presses mod udryddelse. Det gælder for eksempel dyr som orangutangen og den asiatiske elefant.

Men palmeolie er også en kæmpe trussel mod klimaet. Rydning af regnskov betyder nemlig massiv CO2-udledning. Det skyldes, at der i tusinder af år har været oplagret store mængder kulstof i jorden under regnskoven. Når bevoksningen fjernes, strømmer der derfor enorme mængder CO2 ud i atmosfæren.(Kilde:Videnskab.dk).

 

Palmeolie er ikke sundt for dig

Som du kan læse længere nede i artiklen, findes palmeolie i et utal af vores helt almindelige fødevarer. Det stigende forbrug af palmeolie skyldes, at der i 1990’erne kom opmærksomhed på sundhedsproblemerne ved hærdet vegetabilsk fedt, som tidligere blev brugt i stor stil i forarbejdede fødevarer. Problemet med hærdet vegetabilsk fedt er, at det danner de såkaldte transfedtsyrer, som er sundhedsskadelige (kilde: Tænk). Derfor bliver palmeolie i dag ofte brugt i produkter, som erstatning for det usunde hærdede fedt. Men det gør ikke palmeolien til en sund olie, og det er derfor også et af de fedtstoffer, som Fødevarestyrelsen anbefaler, at vi begrænser (kilde:altomkost.dk

For selvom palmeolie er et sundere alternativ til det hærdede vegetabilske fedt, har palmeolie stadig en sammensætning af fedt, der forhøjer kolesteroltallet og dermed øger risikoen for åreforkalkning og blodpropper. 

Det skyldes, at palmeolie har et højt indhold af mættet fedt, som også kaldes dårligt fedt, da det nemlig forhøjer kolesteroltallet. Andelen af mættet fedt i palmeolie er 49 % og i palmekerneolie 82 % (kilde:DTU fødevaredatabase, Fridafood). Til sammenligning indeholder hørfrøolie knap 10 % procent, rapsolie kun 7 % mættet fedt og olivenolie 13 %.

Det er derfor sundhedsmæssigt bedre at vælge olier eller fødevarer med olie, som indeholder mindre mættet fedt som fx de ovenstående tre olier.

 

Hvordan finder jeg ud af, om der er palmeolie i mine varer?

Palmeolie har længe haft et dårligt ry, og det ved fødevareproducenterne godt, hvilket betyder at nogle producenter forsøger at gøre det mindre tydeligt for dig, at der er palmeolie i en madvare. Derfor skal du se godt efter, når du kigger efter palmeolie i ingredienslisten. Tidligere har fødevareproducenterne kunnet slippe afsted med bare at skrive “vegetabilsk olie”. I dag er de dog forpligtet til at skrive hvilken plante, den vegetabilske olie kommer fra.

Her kan du se nogle af de mest almindelige betegnelser for palmeolie:

  • Palmeolie
  • Vegetabilsk olie (palme)
  • Vegetabilsk fedt (palme)
  • Palmekerneolie
  • Palmefrugtolie

 

Ingredienserne står i faldende vægt

Det er sjældent at producenter skriver på varen, hvor stor en andel som udgøres af palmeolie. Hvis du gerne vil vide det, så kan du bruge tommelfingerreglen:

Ingredienserne står i faldende vægt, dvs. jo mere et produkt indeholder af en ingrediens, desto tidligere står den på listen. Jo tidligere palmeolie optræder på listen, desto højere er indholdet af palmeolie. 

Læs mere om, hvordan du læser en varedeklaration 

 

Disse ti fødevarer indeholder typisk palmeolie

Skal din indkøbskurv indeholde færre fødevarer med palmeolie, så skal du læse ingredienslisten nøje på nedenstående ti fødevarer. 

Foto: Fødevareguiden.dk. Et udpluk af fødevarer, hvor du ofte finder palmeolie

 

Margarine

Alle de hårde margariner, som jeg har fundet, er baseret på palmeolie, og indeholder derfor en stor mængde.

 

Hvad kan jeg vælge i stedet for? 

De flydende margariner bliver primært lavet af raps-, solsikke- eller hørfrøolie. Sundhedsmæssigt så er det også et bedre valg for dig, fordi disse olier indeholder sundere fedtsyrer end palmeolie. Du behøver ikke gå efter de dyreste varianter af flydende margarine, da det oftest er brandet, du betaler for. De, der er lavet af rapsolie og/eller hørfrøolie, er som udgangspunkt de sundeste for dig.

 

Læs også fokusvaren “Ama flydende” 

 

Pulversovs

De fleste af de klassiske sovsepulvere fra Knorr indeholder palmefedt. Det er varianter som fx béarnaise, hollandaise og brun sovs. 

 

Hvad kan jeg vælge i stedet for? 

Der er dog nogle få varianter uden palmefedt. Fx denne ”Béarnaise Natural taste” fra Knorr(Foto:knorr.dk) Den indeholder i stedet for æggeblommer og majsolie. Koster ca. 30 kr. Fås i Coops butikker, coop.dk, Bilka, Føtex, Bilkatogo og nemlig.com

(Foto:knorr.dk) Eller denne pebersauce, som er lavet med sojaolie. Den koster ca. 20 kr. og fås i Coops butikker, coop.dk, Bilka, Føtex, Bilkatogo og nemlig.com

(Foto: Coop.dk) Eller dette sovsepulver til brun sovs i Coops eget mærke. Det indeholder ikke olie og koster ca. 11 kr.

(Foto: Coop.dk) Også dette hollandaisepulver fra Coop indeholder ikke nogle former for olie. Koster ca. 14 kr.

Alternativt så kan du også gå efter de færdiglavede sovse, da de som oftest ikke indeholder palmeolie, men gerne rapsolie. 

 

Pizzatopping

Produktet anvendes som ost og står også ved siden af ost i supermarkedet, men det er ikke ost. Produktet består primært af vand, kartoffelstivelse, palmeolie, bambusfibre, og ikke mælk. 

 

Hvad kan jeg vælge i stedet for? 

Alternativet til produktet er rigtig revet ost af fx mozzarella. Alle varianter af revet ost er lavet af mælk og derfor uden palmeolie

 

Kopnudler

Rigtig mange kop- og instantnudler indeholder en stor del palmeolie. Ofte er anden ingrediens i ingredienslisten palmeolie, hvilket betyder, at det er det produkt efter mel, som der er mest af i i varen.

 

Hvad kan jeg vælge i stedet for? 

Du får her nogle eksempler på varer, som ikke indeholder palmeolie, men rapsolie i stedet for.

 

(Foto: Coop.dk) Instant nudler i Coops eget mærke og fås derfor kun i Coop-butikkerne og på coop.dk. Koster 4 kr.

(Foto: Coop.dk) Kopnudler i i Coops eget mærke og fås derfor kun i Coop-butikkerne og på coop.dk. Koster ca. 5 kr.

(Foto: Coop.dk) Kopnudler i i Coops eget mærke og fås derfor kun i Coop-butikkerne og på coop.dk. Koster ca. 15 kr.

 

Færdigretter

Andre forarbejdede madvarer som pizzadej, frysepizza, tortillas, suppe og gryderetter kan også indeholder meget palmeolie. Også de, der er på frost. 

 

Hvad kan jeg vælge i stedet for? 

Vil du gerne undgå suppe som indeholder palmeolie, så gå uden om pulversupperne fra Knorr, da mange af dem indeholder palmeolie. De fleste andre færdiglavede supper, jeg har kigget på, også dem på frost, har været uden palmeolie.

 

Størsteparten af de frysepizzaer, som jeg har kigget på, indeholder raps- eller olivenolie, men nogle få indeholder palmeolie, så kig godt på ingredienslisten, hvis du gerne vil undgå det. 

 

Tortillaer/madpandekager kan også gemme på palmeolie. Der findes dog nogle alternativer. Fx så har producenten Santa Maria lavet en hel serie af tortillaer, og ingen af dem indeholder palmeolie, men rapsolie. De findes både som almindelige, fuldkorn, økologiske og glutenfri .(foto. santamariaworld.com) Kan købes i de fleste supermarkeder til ca. 15 kr.

 

Færdiglavet pizza- og tærtedej kan som sagt godt indeholde palmeolie, også nogle af de økologiske. Men størsteparten af dem, jeg har kigget på, indeholder raps- eller olivenolie, men hold alligevel godt øje med ingredienslisten, hvis du gerne vil undgå palmeolie og gå så efter en af de andre varianter.

 

Kiks

Færdigpakket bagværk som kiks, småkager, kokostoppe og lignende indeholder ofte palmeolie for at forbedre konsistensen (kilde: Forbrugerrådet Tænk). Det er fx velkendte klassikere som mariekiks, oreos og chokoladekiks.

Vær også opmærksom på produkter, hvor kiks kun er en del af produktet – fx vaflen i færdigpakkede vaffelis. 

Du skal også være opmærksom på, at de økologiske varianter også sagtens kan indeholde palmeolie.

 

Hvad kan jeg vælge i stedet for? 

Mange mariekiks indeholder palmeolie, men der findes også varianter uden. Det er eksempler som disse:

(Foto: Bilkatogo.dk) Indeholder solsikkeolie. Koster ca. 9 kr. for tre ruller. De er af mærket Vores som er Bilka og Føtex’ eget mærke

(Foto: Rema100.dk) Indeholder solsikkeolie. Koster ca. 9 kr. for tre ruller. Det er Rema 1000’s eget mærke, så de forhandles der

Det er ikke lykkedes mig at finde alternativer til de klassiske chokoladekiks og oreos uden palmeolie

 

Kager

Færdig skærekage, gifler, færdiglavede pandekager (dessert), croissanter på dåse m.m. indeholder ofte palmeolie

 

Hvad kan jeg vælge i stedet for? 

Vil du gerne have croissanter uden palmeolie, så gå efter de færdiglavede på frost, som ofte ikke indeholder palmeolie.

De klassiske små kanelgifler fra Pågen indeholder palmeolie. Så vil man gerne have dem uden, så kan man forsøge sig med nogle af deres andre varianter, da nogle af dem ikke indeholder palmeolie. Det er fx disse med æble og kanel eller vanilje (Foto: Pagen.se) De indeholder begge rapsolie. Koster ca. 20 kr. Fås primært i Føtex, Bilka og Bilkatogo

 

Mange færdiglavede dessertpandekager indeholder palmeolie. Jeg har kun set få undtagelser som dem fra “Nice’n easy”, der forhandles hos nemlig.com. Her får du 14 pandekager med rapsolie til ca. 35 kr. Alternativt så kan du gå efter pandekagemix, som ikke indeholder palmeolie. Det fås i de fleste butikker 

 

Chokolade 

Mange af de klassiske chokoladeprodukter såsom Mars- og Yankeebar, Daim, P-tærter, Dumle m.fl indeholder palmeolie.

 

Hvad kan jeg vælge i stedet for? 

Fortvivl ikke, for der er også mange varianter derude, som er lavet med kakaosmør, så kig godt efter på ingredienslisten. Er det svært at læse på den lille pakke, så er et godt trick enten at gå ind på producentens hjemmeside og se ingredienslisten der eller finde varen på coop.dk eller nemlig.com. Her er det meget nemmere at læse. Her skal man dog være opmærksom på, at der godt bare kan stå vegetabilsk olie. Gør der det, så gå ud fra, at det er palmeolie.

 

Chokolade- eller nøddepålæg

I denne kategori er det faktisk noget vanskeligt at finde produkter uden palmeolie. Mange af dem indeholder udelukkende palmeolie, mens andre bruger en kombination af palme- og solsikkeolie. Dog er det ofte ikke oplyst hvor stor en andel, som består af palmeolie. Fx den klassiske Nutella fra Ferrero indeholder kun palmeolie, men hvor meget er ikke oplyst. Men siden at palmeolie står nummer to i ingredienslisten, så må vi antage at procentdelen er stor, da ingredienser altid står i faldende vægt og som tommelfingerregel primært udgøres af de 3-4 første ingredienser.

Du skal også være opmærksom på, at produkter som har både Ø-mærket og Fairtrademærket også sagtens kan indeholde palmeolie

 

Hvad kan jeg vælge i stedet for? 

Et eksempel på en chokoladecreme uden palmeolie er disse fra Pods of Beans. Produktet kommer i fire varianter, almindelig chokolade, appelsin, lakrids og mynte. De forhandles primært i Irmas butikker i Københavnsområdet. Prisen er 56 kr.

Du kan også vælge denne Rigoni di Asiago Nocciolata . Koster ca. 55 kr. og fås på nemlig.com, i Helsam-butikkerne og online, samt i onlinebutikkerne detøkologiskesupermarked.dk, netspiren.dk mfl.

(Foto: Reneevoltaire.se) Eller denne Renée Voltaire Heavenly Spread Koster ca. 70 kr. Forhandles primært online fx hos Helsebixen.dk.

Nemlig.com forhandler også en økologiske nøddecreme fra Madame Butterfly. Den koster ca. 40 kr.

 

Hvad gør jeg, hvis jeg ikke kan få en vare uden palmeolie?

Kan du ikke finde et produkt, som du gerne vil have uden palmeolie, så er rådet fra mange forskere: Køb mindre af det. Torben Chrintz, videnskabelig rådgiver for klima, energi og fødevarer i Danmarks grønne tænketank, Concito, udtaler til Forbrugerrådet Tænk, at problemet i bund og grund ligger i den store mængde palmeolie, der skal produceres for at imødekomme behovet. Han mener derfor, at ønsker vi forbrugere at handle bæredygtigt, så skal vi reducere vores forbrug af olie. (kilde: Forbrugerrådet Tænks medlemsblad, April 2018)