Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
brev
fodevare
vidste_du_at

Guide: Sådan spiser du mere klimavenligt

Af Birgitte Mie Hansen, klinisk diætist.

Guide: Sådan spiser du mere klimavenligt

“Påvirker den mad, vi spiser, virkelig klimaet så meget?”, sidder du måske og tænker. Ja, det gør den.

Hvad vi spiser, er et af de områder, hvor vi som privatpersoner har størst mulighed for at ændre klimapåvirkningen ved at ændre vores vaner.

Rent faktisk belaster danskernes madforbrug i gennemsnit klimaet mere end den samlede belastning fra vores forbrug af el, varme og benzin!. Din mad kan ikke undgå at belaste klimaet, men du kan mindske dit klimaaftryk ved at træffe nogle bevidste valg.

Men nytter det overhovedet noget? Kræver det ikke, at man bliver fanatisk og lever af linsedeller? Og er det ikke meget dyrere?

Læs med her og få svar på alle disse spørgsmål samt konkrete råd til, hvordan du kan spise mere klimavenligt, uden du giver afkald på kødsovsen og får ondt i lommerne.

 

Vores mad er en stor klimabelastning

Som sagt så belaster danskernes madforbrug i gennemsnit klimaet mere end den samlede belastning fra vores forbrug af el, varme og benzin!

Sagt på en anden måde,  så kan vi faktisk reducere klimabelastningen med 23 %, hvis alle tager vores “klimavenlige briller på”, når vi står og skal vælge vores madvarer.

Hvordan søren hænger det sammen?

Når vi snakker klimabelastning, handler det om udviklingen af drivhusgasser, som fører til drivhuseffekten og dermed den globale opvarmning.

Det særlige ved fødevareproduktion er, at den ud over at medføre udledning af drivhusgasser, primært kuldioxid (CO2), når der produceres energi til strøm, transport m.m. også bidrager med såkaldte ikkeenergirelaterede drivhusgasser. Det er fx lattergas fra brug af gødning, CO2 fra fældning af skove, samt metangas fra drøvtyggere som køer og lam, der prutter og bøvser.

 

Hvilke fødevarer belaster klimaet mest og mindst?

Når man skal regne ud, hvor meget den enkelte fødevarer belaster klimaet, ser man kort sagt på, hvor meget den enkelte fødevare bidrager til drivhusgasserne kuldioxid (CO2), metan (CH4) og lattergas (N2O).

På figuren nedenfor kan du få et hurtigt overblik over, hvor meget dine favoritmadvarer belaster klimaet. Klimaaftryk er angivet i kg CO2-ækvivalent fra produktion af 1 kg fødevare inklusiv alle led i fødevarekæden, indtil varen ligger i supermarkedet.

 

Kilde: CONCITO på baggrund af baggrund af Mogensen et. al. (2016)

Som du kan se på figuren, er der stor forskel mellem klimabelastningen fra kød og klimabelastningen fra grøntsager. Det skyldes primært, at hvor guleroden kan spises direkte – skal der til kødproduktionen først produceres foder (der også skal transporteres), som derefter resulterer i en vis mængde kød. Derudover kommer udledningen af metan fra dyrene, der forstærker effekten.

Danskerne er et af de mest kødspisende folkefærd i verden, og derfor kan vi gøre en stor forskel for klimaet, hvis vi spiser mindre kød og færre mælkeprodukter.

 

Skal man ikke være meget fanatisk for at spise klimavenligt?

At spise klimavenligt betyder på ingen måde, at vi alle skal droppe kødsovsen og i stedet leve af kikærter. Du kan sagtens spise klimavenligt uden at blive fanatisk. Rent faktisk ligger kostpyramiden og “klimapyramiden” meget tæt op ad hinanden, hvilket betyder at det på mange måder er den type mad og de råd, som du i forvejen kender og måske spiser efter.

Modellen er fra Fødevareministeriets klimakogebog

Ligesom med kostrådene behøver man ikke leve 100 % op til klimapyramiden for at gøre en forskel. Selv små ændringer over tid har bestemt også deres ret i det store billede.

 

Kan jeg ikke bare købe økologiske fødevarer?

Mange drager ofte den konklusion, at økologiske fødevarer er de mest klimavenlige fødevarer. Men ud fra et klimahensyn er økologisk fødevareproduktion ikke specielt meget bedre end konventionel produktion. Økologisk produktion er langt mere miljøvenlig end konventionel fødevareproduktion, da den fx begrænser brugen af sprøjtegifte. Men klima og miljø er ikke det samme.

Er det vigtigt for dig at købe økologiske fødevarer, skal du derfor i endnu højere grad vælge de vegetabilske fødevarer for at gøre en forskel for klimaet.

 

Sådan spiser du mere klimavenligt

Foto: Shutterstock

Klimapyramiden kan omformuleres til syv klimaråd, du kan tænke mere over. Derefter kan du vurdere, hvilke råd som er mulige at implementere i din hverdag.

 • Spis mindre kød og mejeriprodukter
 • Spis meget frugt og grønt, helst i sæson og friland
 • Spis gerne bælgfrugter
 • Spis mere fisk og skaldyr
 • Spis kartofler, pasta, groft brød – begræns ris
 • Drik vand fra hanen
 • Undgå madspild

 

Men vil du gerne have fokus på få områder, som batter mest i klimaregnskabet så have fokus på:

 • Spis mindre kød
 • Spis flere grøntsager (sæson)
 • Undgå madspild

 

Klimavenlig mad giver dig flere penge på lommen

Udover bedre samvittighed vil mere klimavenlig mad også betyde flere penge i din tegnebog. Dette skyldes:

 • Kød er dyrere end grøntsager
 • Sæsonens grøntsager er altid billigere end dem, der ikke er i sæson.
 • Bælgfrugter er billigere end kød
 • Når vi kun køber det mad, vi har brug for, sparer vi penge
 • Bliver vi bedre til at udnytte vores mad, køber vi mindre mad

 

Få inspiration til klimavenlig madlavning

Har du fået mod på at kaste dig ud i mere klimavenlig madlavning, men mangler inspiration, så kan du downloade Fødevareministeriets klimakogebog gratis

 

 

Kilder: Forbrugerrådet Tænk, Fødevarestyrrelsen, rapporten “Klimavenlige madvaner”, Concito, 2019, Fødevareministeriets klimakogebog, DTU Fødevareinstitutet, Mogensen et al, 2009.