Guide til mindre kemi i madpakken

Af Birgitte Mie Hansen, klinisk diætist.

Foto: Shutterstock

  Første gang publiceret i august 2019 og redigeret i august 2022

Guide til mindre kemi i madpakken

En sund og nærende madpakke er vigtig for dit barns skoledag. Men overvej også meget gerne, hvad det er, som du pakker dit barns mad ind i. Noget emballage kan nemlig indeholde problematiske stoffer, som kan have en sundhedsmæssigt konsekvens for dit barn.

Følg rådene i guiden og reducer indholdet af skadelige stoffer i dit barns madpakke

 

Stanniol belaster miljøet og kan skade dit barns sundhed

Det kan være rigtig godt for både dit barn og for klimaet, at du tænker over at begrænse brugen af stanniol, også kaldet aluminiumsfolie eller sølvpapir. Det er nemlig sådan, at madpakker pakket ind i sølvpapir udleder 30 gange så meget CO2 som en madpakke, der er pakket ind i madpapir (kilde: Forbrugerrådet Tænk).

Sølvpapir kan også afgive aluminium, når det er i kontakt med sure madvarer som for eksempel citron og lignende. Det kan skade dit barn, hvis det ophober sig i kroppen over længere tid. Det kan blandt andet påvirke:

  • Hjernen
  • Nervesystemet
  • Frugtbarheden

(Kilde: Forbrugerrådet Tænk)

Derfor er det både bedst for dit barn og miljøet, at du begrænser brugen af sølvpapir.

 

Svanemærket madpakkepapir er fri for fluorstoffer

I stedet for sølvpapir kan du bruge madpakkepapir til at pakke dit barns mad ind i. Her er det bedst, at du går efter svanemærket madpapir. Til svanemærket madpakkepapir er der nemlig stillet det krav, at det ikke må indeholde fluorerede stoffer.

Fluorerede stoffer bruges bl.a. til at gøre papir vand- og fedtafvisende. Fluorerede stoffer er svært nedbrydelige, og flere af stofferne mistænkes for at være hormonforstyrrende. Derfor kan det være en god idé særligt for børn og gravide at undgå fluorerede stoffer og vælge alternativer, hvor det er muligt (Kilde:Altomkost.dk).

Det findes i alle større supermarkeder såsom Brugsen, Føtex, Bilka, Rema100 og Kvickly. Koster mellem 10-20 kr.

Et eksempel er dette fra Rema 1000 til 10,50 kr.

 

 

Husholdningsfolie kan også bruges til indpakning

Husholdningsfolie, også kaldet film, er i dag også okay at bruge til indpakning. Tidligere kunne husholdningsfolie været lavet af PVC med problematiske ftalater i.

Men husholdningsfilm er i dag typisk lavet af stoffet polyethylen, som er uproblematisk (Kilde: Forbrugerrådet Tænk).

Hvis du gerne vil være på den sikre side, så læs på dit husholdningsfilm. Står der polyethyne (PE) eller (LDPE), så er det okay.

Det kunne se sådan her ud.

 

Jeg har dog oplevet at der ofte ikke står på pakken, hvad det er lavet af.

Men disse produkter er lavet af polyethylen og dermed okay:

  • Husholdningsfilm fra Toppits. Kan købes mange steder fx i Irma, Superbrugsen, Bilka og Føtex. Pris ca. 21,95 kr. Foto: Coop.dk
  • Husholdningsfilm i Rema100 eget mærke. Pris ca. 16 kr. Foto: Rema1000shop.dk
  • Husholdningsfilm i Coop eget mærke. Fås i Brugsen, Fakta, Irma, Kvickly. Pris ca. 15 kr. Foto: Coop.dk

 

Vælg opbevaring, som er beregnet til mad

Når du skal vælge opbevaring, om det så er bøtter eller poser, så skal du sørge for, at de rent faktisk er egnet til mad. Det oplyser producenten ofte ved hjælp af et symbol med et glas og en gaffel

(Kilde og Foto: Fødevarestyrelsens madmedmindrekemi.dk).

Er mærket ikke på, så kan der være brugt kemikalier, som kan vandre over i dit barns mad. Derfor anbefaler Fødevarestyrelsen, at vi fx ikke bruger affaldsposer til indpakning af mad, da poserne kan være lavet af materialer, som ikke er vurderet i forhold til anvendelse til fødevarer. De kan fx være fremstillet af genbrugsplast og kan afgive skadelige stoffer til fødevarer (Kilde: Fødevarestyrelsens madmedmindrekemi.dk).

 

 

Undgå at bruge metaldrikkedunke til sure drikkevarer

Juice og frugtsaft er sure drikkevarer, som kan være skyld i en større afgivelse af kemikalier fra drikkedunken. Det kan særligt gælde for drikkedunke af metal (Kilde: Forbrugerrådet tænk).

Metaldrikkedunke er derfor bedst blot at bruge til vand

Undgå drikkedunke, som lugter kraftigt af plast eller metal

Forbrugerrådet Tænk anbefaler, at vi undgår drikkedunke, der lugter eller smager kraftigt af plast eller metal. Det er ifølge Tænk tegn på, at der frigives kemikalier fra produktet.

Kemikalierne behøver ikke nødvendigvis at være problematiske. Men som udgangspunkt skal emballage ikke afgive kemikalier til maden (Kilde: Forbrugerrådet tænk)