Gulerodstortilla

Af Birgitte Mie Hansen, klinisk diætist.

Gulerodstortilla

Fokuspunkter

 • Tortilla, hvor den primære ingrediens er gulerødder (45 %)
 • To tortillas giver 36 g grøntsager svarende til mindre end en lille gulerod
 • Gulerodstortillaen indeholder 30 % færre kalorier end en traditionel tortilla
 • Indeholder næsten dobbelt så meget sukker som en traditionel tortilla
 • Indeholder over dobbelt så meget salt som anbefalet
 • Produktet indeholder 2,5 x så mange fibre som almindelig tortilla, men færre fibre end end nøglehulsmærket tortilla
 • Produktet indeholder glycerin (glycerol) og E472e, som kan have en animalsk oprindelse
 • Findes ikke i en økologisk variant
 • Produktet koster over dobbelt så meget som almindelige discounttortillas og over 10 kr. mere end økologiske tortillas

 

Produktets særlige egenskab og anvendelse

Produktet adskiller sig fra andre tortillas ved, at produktet her består af 45 % gulerødder.

 

Hvad består produktet egentlig af?

Grøntsager (45%): Gulerødder (45%) HVEDEMEL, HVEDEPROTEIN, hӕvemidler (E450, E500), rapsolie, glycerin, SOJAMEL, levnedsmiddelsyre (ӕblesyre, ascorbinesyre) salt, emulgeringsmidler (E415, E472e), linsemel, glukosesirup, konserveringsmidler (E202), naturlig aroma, farvestoffer (betacaroten), citron koncentrat.

 

Hvad fortæller ingredienslisten dig?

Som tommelfingerregel består et produkt primært af de første 3-4 ingredienser, hvilket her er gulerødder, hvedemel, hvedeprotein og hævemidler

Både hvedemel, hvedeprotein og sojamel står fremhævet med tydelig skrift. Det gør de, fordi de er allergener, og derfor er det lovpligtigt, at producenten tydeliggør det, så mennesker med en fødevareallergi kan fravælge produktet. 

Hvedeprotein: Koncentreret hvedeprotein. Læs mere

Glycerin: Også kaldet glycerol eller E-nr. 422. Det er et konsistensmiddel, der fremstilles af animalsk eller vegetabilsk fedt. Det står ikke på produktet, hvor det stammer fra. Glycerin er ikke godkendt som sødestof, selv om det har sødende virkning (Kilde: Fødevarestyrelsen).

Glukosesirup: Glukosesirup er en blanding af forskellige sukkerarter, som udvindes af hvedestivelse. (Kilde: Nordicsugar.dk)

Betacaroten: Det kendes også under E160a. Det er et gult farvestof, som findes naturligt i fødevarer som for eksempel gulerødder. Betacaroten fremstilles ofte syntetisk, da det giver et billigere farvestof (Kilde: Tænk). Her bruges det sandsynligvis for at understøtte farven af gulerod.

E-numrene:Produktet indeholder disse E-numre: E450, E500, E415, E472e, E202.

Udover den ovennævnte glycerin/glycerol så kan E472e også godt have animalsk oprindelse, da det også er en fedtsyre. Det står heller ikke oplyst på produktet, hvorvidt det er vegetabilsk eller ej. Det er heller ikke lovpligtigt at oplyse dette.

De øvrige E-numre har ikke animalsk oprindelse

 

Næringsstofindholdet

For at det kan blive tydeligt for dig, hvori de næringsmæssige forskelle på en gulerodstortilla og en traditionel tortilla ligger, så vælger jeg at sammenligne med en original tortilla og en nøglehulsmærket tortilla.

NæringsstofferNæringsværdi pr. 100 gNæringsværdi pr. 100 gNæringsværdi pr. 100 g
Energi960 kJ/230 kcal1250 kJ/300 kcal1184 kJ/281 kcal
Fedt3,5 g5,0 g5,3 g
– heraf mættede fedtsyrer0,7 g1,0 g1,1 g
Kulhydrater38 g53 g46 g
– heraf sukkerarter2,7 g1,5 g2,1 g
Kostfibre4,51,8 g6,4 g
Protein8,4 g8,5 g9,1 g
Salt2,10 g1,6 g0,99 g

 

Hvad betyder næringsstofindholdet for dig?

Du får mere salt og færre fibre end anbefalet

For at tortillas kan få Danmarks officielle ernæringsmærke Nøglehulsmærket så skal det leve op til nogle kriterier inden for fedt, fibre, sukker og salt. Kriterierne er: Læs mere

Fedt max 7 g pr. 100 g. Gulerodstortilla har 3,5 g fedt pr. 100 g

Sukker max 5 g pr. 100 g. Gulerodstortilla har 2,7 g sukker pr. 100 g

Salt max 1 g pr. 100 g. Gulerodstortilla har 2,10 g salt pr. 100 g

Kostfibre mindst 5 g pr. 100 g. Gulerodstortilla har 4,5 g kostfibre pr. 100 g

Kilde: Bekendtgørelse om anvendelse af Nøglehulsmærket på fødevarer 

Som du kan se, indeholder gulerodstortilla den dobbelte mængde salt og lidt for få fibre, og det er derfor, at produktet ikke kan få Nøglehulsmærket

.

Højere sukkerindhold end almindelige tortillas

Som du kan se i ingredienslisten er produktet her tilsat glukosesirup, som er sukker. Tortillas generelt plejer ikke at være tilsat sukker, og derfor har gulerodstortillaen også det højeste indhold af sukker ud af de tre tortillas, som jeg har kigget på.

 

Fiberindeholdet lavere end nøglehulsmærket tortilla

Produktet markedsføres med, at det er en kilde til fibre, hvilket de også er. Og som du kan se, så indeholder gulerodstortilla også 2,5 x så mange fibre som en almindelig tortilla. Men sammenlignet med den nøglehulsmærkede tortilla, så får man 2 g fibre mere pr. 100 g, hvis man vælger den nøglehulsmærkede tortilla frem for gulerodstortillaen

 

Varen er for dig som…

 • Ikke spiser grøntsager nok og på denne måde får dem “sneget ind” i din mad
 • Ønsker en tortilla med fibre primært fra grøntsager. Men hvis du blot ønsker flest mulige fibre, så skal du vælge en tortilla med Nøglehulsmærket
 • Synes, at den smager godt

 

Varen er ikke for dig som…

 • Gerne vil begrænse dit eller dine børns saltindtag. Læs mere om konsekvenser af et for højt saltindtag.
 • Gerne vil begrænse dit eller dine børns sukkerindtag
 • Bekymrer dig om eventuelle rester af sprøjtemidler, som kan forekomme, da produktet ikke er økologisk. Se længere nede.
 • Ikke ønsker at spise mad, der kan have ingredienser, som kan stamme fra dyr. Produktet indeholder som sagt glycerin (glycerol) og E472e, som begge kan stamme fra både planter og dyr.

 

Fordele ved produktet

 • Gulerod er primær ingrediens. Når produktet nu hedder gulerodstortillas, så er det som forbruger godt at se, at det så rent faktisk også er gulerod, som der er mest af i varen. Læs mere
  Dog kunne det som forbruger også have været interessant at få oplyst, hvor meget hvedemel produktet består af for at kunne danne sig et helhedsindtryk af varen. Men i og med at hvedemel står som nummer to i ingredienslisten, så kan det rent teoretisk betyde, at der er næsten lige så meget mel i som gulerødder, måske 44 %. Det vides ikke
  .
 • Hele gulerødder. Der er rent faktisk brugt gulerødder og ikke blot gulerodspuré eller gulerodspulver, som fx ses i pasta med grøntsager.
 • Kilde til fibre. Vælger du gulerodstortillas frem for almindelige tortillas, så vil du opnå mæthed i længere tid grundet højere fiberindhold.
 • Færre kalorier. Sammenlignet med en almindelig tortilla, så får man ved at spise gulerodstortillaen 30 % færre kalorier. Forskellen i kalorier er dog knap så stor, kun 20 % færre, hvis man havde valgt en nøglehulsmærket tortilla 

 

Ulemper ved produktet

 • Markedsføringen, flere grøntsager. Som man kan læse på producentens hjemmeside, så er deres primære mål, at få os forbrugere til at spise flere grøntsager. Læs mere
  Derfor fremhæver de også på deres hjemmeside, at to tortillas (80 g) giver en 36 g grøntsager svarende til 14 % af det daglige indtag. De 36 g grøntsager svarer til mindre end en lille gulerod, som vejer 43 g (Kilde: DTUs Rapport “Mål, vægt og portionsstørrelser på fødevarer”) Ud fra en sundhedsmæssig synsvinkel så kan det betragtes som en relativ lille mængde grøntsager taget i betragtning af, hvor meget sukker og salt man også får med i købet
  .
 • Anprisninger. Produktet anprises udenpå med, at det indeholder 45 % grøntsager og er en fiberkilde. Anprisninger kan let “forføre” os forbrugere til at komme varen i kurven. Men kig altid en ekstra gang i næringsdeklarationen, da anprisninger ofte “dækker over” dårlige egenskaber ved produktet, her primært et meget højt saltindhold.
 • Ingen økologisk variant. Økologisk produktion er generelt mere skånsom for naturen og grundvandet og dermed er det optimalt, hvis der findes et økologisk alternativ. Når produktet ikke er økologisk, så kan det ikke udelukkes, at det kan indeholde rester af sprøjtemidler. Læs mere
  Produktet her er hovedsageligt lavet af udenlandske konventionelle gulerødder og mel. I DTU Fødevareinstitut´s seneste årsrapport “Pesticidrester i fødevarer 2018” sås blandt andet, at udenlandske konventionelle gulerødder og mel ofte indeholder sprøjtemiddelrester. Det er især børn og fostre, som er særlige påvirkelige overfor eventuelle rester af sprøjtemidler (Kilde: Rapporten “Menneskelige sundhedsmæssige konsekvenser af økologiske fødevarer og økologisk landbrug”)
 • Dyr. Med en pris på 25 kr. for 5 stk. ligger disse tortillas i den dyre ende. De billigste “almindelige” tortillas fås ned til ca. 9 kr. for 6 stk. og 6 økologiske tortillas fås til ca. 16 kr.
 • Produceret i Holland. Rent klimamæssigt så ville det være en fordel, hvis varen var produceret herhjemme med lokale råvarer, da det generelt belaster klimaet mindst.

 

Pris

ca. 25 kr.

 

Hvor kan varen købes

Bilka (både fysisk butik og online), Føtex, Netto

 

Alternativer

Andre varianter af produktet

Produktet findes også i en variant med rødbede. Udover rødbede er der også gulerødder i denne variant. Ernæringsmæssigt er den med rødbede ikke et bedre valg end den med gulerod, da den med rødbede både har et højere indhold af sukker (3,8 g pr. 100 g ) og salt (2,3 g pr. 100 g)

 

Varianter med mindre salt og sukker og højt fiberindhold

Hvis det vigtigste for dig, når du vælger tortillas, er, at de indeholder:

 • Lidt salt
 • Lidt sukker
 • Mange fibre

Ja, så skal du gå efter tortillas som er nøglehulsmærkede. De indeholder selvfølgelig ikke grøntsager, men de 18 g grøntsager, som en tortilla fra No Fairytales indeholder, kan let opnås ved at komme lidt ekstra grønt i. 18 g svarer fx til 1 ½ spsk. ærter (Kilde: DTUs Rapport “Mål, vægt og portionsstørrelser på fødevarer”). Og brug gerne de grove grøntsager, som øger fiberindholdet fx ærter, løg, gulerødder, spidskål m.m.

 

Har du en vare, som du godt kunne tænke dig blev ugens fokusvare, så skriv endelig til mig her kontakt@foedevareguiden.dk