Foto: Fødevareguiden
Artiklen er første gang publiceret i februar 2021 og senere revideret i januar 2023
Her er smutvejen til flere bælgfrugter i din hverdag
“Skru ned for kødet og op for bælgfrugterne”! Sådan lyder en af anbefalingerne i de nye officielle kostråd. Men tørrede bælgfrugter kræver en del forberedelse i form af iblødsætning i flere timer samt lang kogetid.
Derfor viser Fødevaregiuden dig her seks produkter, som gør det let for dig at få flere bælgfrugter ind i din hverdag.
Bælgfrugter på karton – klar, når de er skyllet
Bønner, kikærter og linser (foruden røde og gule) fås på karton, hvor de er udblødt, kogte og derfor klar til brug. De skal blot lige skylles, da de ligger i en saltlage.
De billigste bælgfrugter på karton er Lidls egen serie som fx disse
(Foto: Fødevareguiden)og bælgfrugter fra Økologi 365 serien fra Coop som fx disse.
(Foto: Coop.dk). De koster alle ca. 8 kr.
Ifølge Forbrugerrådet Tænk er karton, plast og glas bedre kemivalg end dåser, og de anbefaler derfor, at vi vælger dette, når vi kan. Se under dåser.
Læs også fokusvaren “Limabønner”
Bælgfrugter i glas – klar, når de er skyllet
Få producenter har også lavet bælgfrugter i glas såsom Biogan fx disse
(Foto:Shop.biogan.dk) Disse bælgfrugter er også udblødte, forkogte og klar til brug, når de er skyllet.
De koster ca. 16 kr. for et glas à 330 g og forhandles primært i fysiske helsekostbutikker og online på shop.biogan.dk, Netspiren, Helsam mfl.
Konserves på glas er, som sagt, ifølge Forbrugerrådet Tænk et bedre kemivalg end dåser. Herudover har glas den fordel, at de kan genbruges til syltetøj, nødder eller andet.
Bælgfrugter i plast – kan spises fra posen
Få producenter har også lavet bælgfrugter i pose (plast) fx producenten Zelected Foods har lavet serien Økomama, som blandt andet består af seks bælgfrugter i pose, som er klar til at spise. Det er fx disse
(Foto: Zeletecedfoods.dk)
De koster ca. 17 kr. for 150 g. De forhandles primært i Føtex, Bilka, Rema 1000 og på nemlig.com.
Ifølge Forbrugerrådet Tænk er plast bedre kemivalg end dåser. Se under dåser.
Bønner på dåse – klar, når de er skyllet
Det mest udbredte inden for konservesbælgfrugter er nok bælgfrugter på dåse. De fås i stort set alle supermarkeder, også discountsupermarkederne.
Fordelen ved dem er, at de er klar til brug, så snart de er skyllet. Ulempen ved bælgfrugter på dåse er dog, at lakken på indersiden af dåsen kan indeholde det hormonforstyrrende stof bisphenol A, som kan blive overført til bælgfrugterne. Derfor anbefaler Forbrugerrådet Tænk, at vi vælger konserves i karton, plast eller glas, når vi har mulighed for det.
Bælgfrugter på frost – klar på 2-3 min.
I nogle supermarkeder findes der bælgfrugter på frost. De mest tilgængelige er nok edamamebønner, som både fås med og uden bælg. De koster ca. 15-19 kr. for 300 g. Fås både som øko og konventionelle. Forhandles i Bilka, Føtex, Fakta, Brugsen, Rema 1000, nemlig.com mfl.
Nogle større supermarkeder har også bønnemix på frost. Det kunne være disse fra mærket Salling , som føres i Føtex og Bilka. Koster 16,95 kr. for 400 g
(Foto: Bilkato.go.dk)
Disse i Rema 1000’s eget mærke koster ca. 13,95 kr. for 450 g.
(Foto: shop.rema1000.dk)
De fås i flere varianter også i denne økovariant til 13 kr. for 350 g.
(Foto: shop.rema1000.dk)
De kan blot overhældes med kogende vand, og så er de klar efter et par minutter. Sigt dem, og så er de klar til at komme i fx din salat eller dit pitabrød. Alternativt kan de kommes frosne i din suppe eller gryderet.
Disse frokstprodukter er dog de mindst klimavenlige produkter af dem, som er listet her, men derfor kan de godt være gode at variere med.
Hvad kan bælgfrugter bruges til?
Du behøver faktisk ikke smøge ærmerne op og gå i krig med linsedeller eller dhal, mindre anstrengelser kan også gøre det. Uden de store dikkedarer kan ovenstående produkter tilsættes mange af de retter, som du plejer at lave, fx kan de kommes i:
- Salater
- Gryderetter eller kødsovs
- Wraps og pitabrød
- Som fyld i supper. Evt. ristes på panden først med krydderier og bruges som sprødt drys
Vær gerne rundhåndet med smagsgiverne
I modsætning til kød, som i sig selv har en rig smag, der forstærkes af stegningen, så smager bælgfrugter meget mildt. Det betyder, at du ofte vil få den bedste smagsoplevelse, hvis du tænker på, at de skal have følgeskab af smagsgivere i form af fx krydderier som spidskommen, karry, friske krydderurter, chili, hvidløg, løg, ingefær m.m.
Inspiration
Der findes masser af lækre opskrifter, og her er blot et udvalg
- Meyer
- Mambeo har mange børnevenlige opskrifter med bælgfrugter, fx linser og kikærter
- Samvirke har her fire opskrifter med bælgfrugter
Se også min video ”ready to eat bælgfrugter”