Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
brev
fodevare
vidste_du_at

Hørfrøolie

Af Birgitte Mie Hansen, klinisk diætist.

Foto: Netto

Hørfrøolie

Fokuspunkter

  • Har en optimal sammensætning af fedtsyrer og har derfor Nøglehulsmærket
  • Det er den olie, som har det højeste indhold af de livsvigtige omega-3-fedtsyrer, som er vanskelige at få nok af
  • Indeholder 93 g fedt pr. 100 g og er derfor en fødevare, som Fødevarestyrelsen anbefaler, at vi begrænser
  • Hørfrøolie er en god kilde for vegetarer og veganere til netop omega-3-fedtsyrer, som ellers primært findes i fisk
  • Produktet er økologisk 
  • Olien er koldpresset, hvilket betyder et højere indhold antioxidanter, vitaminer og smag, end hvis produktet var raffineret

 

Produktets særlige egenskab

Det særlige ved produktet er, at det har en optimal sammensætning af fedt, fordi indholdet af mættet fedt (dårligt fedt) er lavt, og indeholdet af umættet fedt (godt fedt) er højt. Og samtidig så er det også den olie, som har det højeste indhold af de livsvigtige omega-3-fedtsyrer, som ellers er meget vanskelige at få nok af. Læs mere om dem længere nede

 

Anvendelse

Olien har et højt indhold af flerumættede fedtsyrer, hvilket betyder, at olien ikke egner sig til stegning. Det skyldes, at flerumættede fedtsyrer ikke er lige så varmestabile som enkeltumættede fedtsyrer. Derfor egner denne olie sig bedst til kold brug fx i dressinger, smoothies m.m.

Grundet det høje indhold af flerumættede fedtsyrer skal du opbevare olien i køleskabet efter åbning, så den undgår at blive harsk.

 

Hvad består produktet egentlig af?

Koldpresset hørfrøolie

 

Næringsstofindholdet

Jeg har valgt at sammenligne næringsstofferne i hørfrøolie med næringsstofferne i raps- og olivenolie, så du kan se, hvori forskellene ligger. 

NæringstofferNæringsstofindhold pr. 100 gNæringsstofindhold pr. 100 gNæringsstofindhold pr. 100 g
Energi3441 kJ/837 kcal3700 kJ/900 kcal3700 kJ/900 kcal
Fedt93 g100 g100 g
-Heraf mættet fedt9,3 g7,0 g13 g
Kulhydrat0,0 g0,0 g0,0 g
-Heraf sukkerarter0,0 g0,0 g0,0 g
Protein0,0 g0,0 g0,0 g
Salt0,0 g0,0 g0,0 g

Kilde: Næringsdeklarationen på produkterne

 

Hvad betyder næringsstofindholdet for dig?

Du får et stort indtag af de gavnlige umættede fedtsyrer

Ligesom fra de to andre olier får du en stor mængde umættet fedt og en lille mængde mættet fedt, hvilket sundhedsmæssigt er optimalt. 

Det er ikke oplyst på flasken, men nogle af de flerumættede fedtsyrer, som produktet indeholder, er essentielle, hvilket betyder at de er livsnødvendige for kroppen. Se længere nede. 

 

Du får mange kalorier

Selvom hørfrøolie indeholder mange sunde fedtstoffer, så er det totale fedtindhold højt (93 g), hvilket betyder at kalorieindholdet dermed også bliver højt (837 kcal. pr.100 g). Derfor anbefaler Fødevarestyrelsen, at vi begrænser indtaget af alle slags fedtstoffer til to spsk. fedtstof pr. dag. Det dækker både over fedtstof til stegning og dressinger samt det på brødet.  

 

Varen er for dig som…..

  • Er vegetar eller veganer, og som ønsker en kilde til omega-3-fedtsyrer
  • Ikke spiser fisk. Omega-3-fedtsyrer findes nemlig primært i fisk
  • Ønsker en koldpresset olie med et højt indhold af antioxidanter, vitaminer og smag

 

Varen er ikke for dig som…..

  • Ønsker en olie, som er velegnet til stegning
  • Ønsker en smagsneutral olie. Koldpressede olier har generelt flere smagsnuancer end de raffinerede olier

 

Fordele ved produktet 

  • Optimal sammensætning af fedtsyrer. Fødevarestyrelsen anbefaler, at vi vælger fedtstoffer med et lavt indhold af mættet fedt og højt indhold af umættet fedt. Det skyldes, at det mættede fedt har en negativ indvirkning på vores sundhed, og det umættede fedt har en positiv indvirkning på vores sundhed . Samtidig er det også bedst at vælge olier, som har et højt indhold af omega-3-fedtsyrer. Se længere nede
  • Nøglehulsmærket. Det lave indhold af det dårlige mættede fedt, det høje indhold af umættet fedt og indholdet af omega-3-fedtsyrer er grunden til, at produktet har Nøglehulsmærket (kilde: Bekendtgørelse om anvendelse af Nøglehulsmærket på fødevarer)
  • Højt indhold af omega-3-fedtsyrer. Omega-3 er sammen med omega-6  essentielle fedtsyrer. At de er essentielle betyder, at de er livsvigtige fedtsyrer, som vores krop ikke selv kan danne, og derfor er vi nødt til at få dem gennem maden. Læs mere
    Man har fundet ud af, at det bedste for kroppen er, at der er en balance imellem de to fedtsyrer, dvs. at der ikke er en overvægt af den ene type, da det kan have negative konsekvenser for vores sundhed. Og her ser vi desværre, at vi danskere får langt flere omega-6-fedtsyrer end omega-3-fedtsyrer, hvilket primært skyldes, at omega-6-fedtsyrer findes i store mængder i billige planteolier, som bliver brugt til færdigretter, kage, dressinger m.m. Derfor er det godt at gå efter olier med højt indhold af omega-3-fedtsyrer og lavt af omega-6-fedtsyrer.
  • Koldpresset. Man anvender overordnet set to metoder til fremstilling af olie nemlig koldpresning og raffinering. Koldpresning er der den mest nænsomme metode, hvilket blandt andet betyder, at olien bevarer sit naturlige indhold af vitaminer, antioxidanter og smag. Læs mere om koldpresning og raffinering
  • Flasken er lille. Olien holder sig frisk fire uger efter åbning, og derfor er det hensigtsmæssigt, at flasken er lille, så man kan nå at bruge den
  • Økologisk. Det betyder for dig, at der i alle led i produktionen er taget hensyn til blandt andet miljøet, herunder at der ikke er brugt sprøjtemidler, som forurener grundvandet og kan være tilbage i produktet.
  • Fremstillet et år før udløbsdato. På mange olier i supermarkedet står der slet ikke, hvornår olien er fremstillet, så at der står, den er fremstillet et år før udløbsdato er bedre end ingenting, selvom det ikke er helt præcist. Læs mere
    For os forbrugere er tappedatoen nemlig ret relevant, hvis vi går efter en frisk olie. Friskheden siger noget om kvaliteten på olien herunder smag og indholdet af vitaminer og antioxidanter. Jo friskere desto højere kvalitet. Dog skal det nævnes, at de fleste olier i supermarkederne ikke har oplysninger om tappedato. Ønsker man olie, som har det, så skal man købe sin olie igennem en olieekspert, da de oftest går op i friskheden, for det er et tegn på kvalitet.
  • Billig. Generelt billigere end andre økologiske og koldpressede hørfrøolier, som fås i almindelige supermarkeder. Her koster andre mærker ca. 44 kr. for 250 ml, dvs. 9 kr. mere end denne. 

 

Ulemper ved produktet 

  • Begrænset anvendelse. Olien har et højt indhold af flerumættede fedtsyrer. De flerumættede fedtsyrer er ikke lige så varmestabile som de enkeltumættede, hvilket betyder, at olien her ikke egner sig til stegning, men primært kun til kold brug såsom i dressinger, smoothies m.m.
  • Oplysning om opbevaring. På flasken står der, at den bør opbevares ved stuetemperatur. Men ifølge Forbrugerrådet Tænk så bør man opbevare hørfrøolie i køleskabet (kilde: Forbrugerrådet Tænk).
  • Flasken er gennemsigtig. Olier i gennemsigtig emballage bliver påvirket af lys, og lyset får olien til at oxidere hurtigere, så den bliver harsk. Det bedste er derfor at købe olier i fx metaldunke eller mørkfarvet glas.
  • Tilgængelighed. Det er Nettos eget mærke “ØGO”, hvilket betyder, at olien kun fås i Netto.

 

Pris

35 kr.

 

Hvor kan varen købes

Netto