Hvilket kødpålæg er sundest at vælge til mit barn?

Af Birgitte Mie Hansen, klinisk diætist.

Foto: Shutterstock

Hvilket kødpålæg er sundest at vælge til mit barn?

Forarbejdet kød hitter i madpakken

Når børnenes madpakker skal smøres, så er kød- og fjerkræprodukter såsom leverpostej, spegepølse, saltkød, skinke, rullepølse, kyllingepålæg m.m. fortsat et hit. (kilde: Landbrug og Fødevarer) Disse fødevarer går ind under det, som vi kalder forarbejdede fødevarer. De bidrager selvfølgelig med gavnlige vitaminer og mineraler fx jern til dit barn. Men produkterne har også en sundhedsmæssig bagside, som det kan være godt for dig at have fokus på, hvis disse produkter også fylder meget i netop dit barns madpakke. 

 

Det sundeste for dit barn er at begrænse forarbejdede kød- og fjerkræprodukter

Hvis dit barns sundhed vægter højest for dig, når du står foran køledisken og skal beslutte dig for, hvilket kødpålæg du skal vælge, så har det den største sundhedsmæssige effekt for dit barn, at dit fokus ligger på, hvor meget kødpålæg der kommer i madkassen og hvor ofte, frem for hvilken type af kødpålæg, det er. Lidt firkantet sagt så kan man sige, at det ikke har den store sundhedsmæssige betydning, om du vælger skinke eller rullepølse eller om det er nøglehulsmærket eller ø-mærket. 

Den største sundhedsmæssige betydning for dit barn er, hvor meget af forarbejdede kød- og fjerkræprodukter, det spiser. 

 

Men hvorfor det? Jo, det er fordi forskningen entydigt peger på, at forarbejdet kød øger risikoen for kræft i tyk- og endetarm. Derudover er der forskning, som viser, at et højt indtag af forarbejdet kød muligvis øger risikoen for kræft i bugspytkirtel, mave og spiserør (Kilde: Cancer.dk)

Derfor anbefaler Kræftens Bekæmpelse, at vi spiser mindst muligt forarbejdet kød, det gælder både børn og voksne. De går faktisk så langt, at de siger, at det sundeste er helt at lade være med at spise forarbejdede kød- og fjerkræprodukter (Kilde: Cancer.dk.)

 

Sidder du nu og får lidt sved på panden og tænker, det er helt umuligt i vores familie at fjerne kødpålæg fra madpakken, så husk på, at der er altid en sundhedsmæssig gevinst i at skære ned på, hvor meget af forarbejdede kød- og fjerkræprodukter, dit barn spiser. Så små ændringer har også ret!

Er det ikke muligt for dig helt at undlade forarbejdede kød- og fjerkræprodukter i dit barns madpakke, så anbefaler Fødevarestyrelsen, at vi begrænser indtaget til 1-2 stykker kødpålæg om dagen

Du kan her se Kræftens Bekæmpelses udførlige oversigt over forarbejdede kød- og fjerkræprodukter

 

Hvorfor øger forarbejdede kød- og fjerkræprodukter kræft?

Hvad det er i kødet, som øger risikoen for kræft, er der ikke helt klarhed over. Men det er sandsynligvis en kombination af det jern, der findes i kødet, stoffer, som tilsættes (nitrit), samt kræftfremkaldende stoffer, der først bliver dannet i kødet, når det bliver røget, grillet eller stegt. (Kilde: Cancer.dk )

Man kan let få tanken, at det stadig må være sundere at vælge forarbejdet fjerkræ såsom kylling- eller kalkunpålæg. Men det er det ikke. Ved forarbejdning af fjerkræ bliver der også dannet uønskede stoffer – derfor er forarbejdede fjerkræprodukter i samme kategori som forarbejdede kødprodukter, og det er dermed ikke “sundere” at vælge kylling- og kalkunpålæg, når det drejer sig om risikoen for kræft

 

Nitrit øger alene risikoen for kræft

Udover de kræftfremkaldende stoffer, som kan dannes under forarbejdningen af kødet, så tilsætter producenterne ofte også nitrit til forarbejdede kød- og fjerkræsprodukter. Nitrit kan give kræftfremkaldende nitrosaminer og nitrosamider i kødet eller i mave-tarmsystemet (Kilde: Cancer.dk).

 

Dansk økologisk kødpålæg indeholder ikke nitrit

Vil du gerne undgå kødpålæg tilsat nitrit, så er det sikreste valg at gå efter dansk økologisk pålæg, hvor det ikke er tilladt. Det er tilladt at tilsætte nitrit i udenlandske økologiske produkter.

Økologisk pålæg er Ifølge Kræftens Bekæmpelse også det bedste valg, hvis vi alligevel vælger at spise forarbejdet kød. Kræftens Bekæmpelse påpeger dog, at nitrit er det eneste punkt, hvor der er forskel. De økologiske produkter indeholder lige så meget af de øvrige kræftfremkaldende stoffer som konventionelle produkter. 

Ergo, vælger du økologisk pålæg, så er det stadig bedst for dit barn, at det begrænses.

 

Vær opmærksom på denne type produkter

Nogle ikkeøkologiske producenter fx Den Grønne Slagter har produkter som denne, hvor de skriver udenpå “med et minimum af tilsætningsstoffer”.

(Foto: dengroenneslagter.dk).  som  forbruger tænkte jeg, at det nok betød, at der ikke var nitrit i produktet, men det gjorde det ikke. I ingredienslisten kan jeg nemlig se, at der står E250, og det er nitrit 

 

Vælg gerne produkter med lavt fedt og saltindhold

Når du nu først har stillet skarpt på mængden og frekvensen af kød- og fjerkræspålæg, så er det også relevant at se på næringsstofindholdet i produktet dvs. primært mængden af:

  • Fedt (Højt fedtindhold øger risikoen for overvægt)
  • Mættet fedt (øger bl.a. risikoen for forhøjet kolesterol)
  • Salt (øger bl.a. risikoen for forhøjet blodtryk)

Generelt indeholder kød- og fjerkræprodukter meget fedt, mættet fedt og salt, som du kan se, alle har en sundhedsmæssig bagside, hvis vi spiser for meget af det. Derfor er det bedste for dit barn, at du forsøger at finder produkter, som har et lavt indhold af netop fedt, mættet fedt og salt. 

 

Nøglehulsmærket pålæg kan stadig bidrage til for meget salt

Nøglehulsmærket kan være en hjælp for dig, da mærket netop sidder på varer, som blandt andet har et lavere indhold af fedt, mættet fedt og salt end den traditionelle vare. Og bemærk lige den formulering. Jeg skrev ikke, at det har et lavt indhold, men et lavere indhold af fedt, mættet fedt og salt. Det betyder altså, at selvom du vælger nøglehulsmærkede produkter, så kan de sagtens stadig indeholde fx meget salt eller fedt, men blot mindre end den traditionelle vare. Kan du se forskellen? 

Men Nøglehulsmærket er stadig et godt pejlemærke, hvis du stadig er opmærksom på, at du vurderer primært dit barns samlede saltindtag, da det også overskrides, selvom du vælger nøglehulsmærkede produkter. Dette skyldes netop den nuanceforskel mellem lavt og lavere indhold, men også at kravet til næringsstofindholdet i nøglehulsmærkede varer ikke er sat ud fra børn, men voksne, og børn tåler generelt halvt så lidt salt som voksne. Læs mere om anbefalingen til salt her

Læs også artiklen: “Spiser dit barn også for meget salt?”

 

Vælg ikke kun røgede produkter

Når mad ryges eller grilles, så kan der dannes kræftfremkaldende tjærestoffer, de såkladte PHA-stoffer. Derfor kan det være en god idé, at du er ikke kun vælger røget pålæg såsom røget filet, skinke, røget laks, røget makrel m.m. Se flere eksempler og råd her

 

Hvilke kødpålæg er så det sundeste at vælge?

Lad os lige samle op på det hele og se på, hvad det sundeste egentlig er, at du kan vælge af kødpålæg til dit barn. Ifølge Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse er det følgende:

  • Begrænse indtaget af kød-og fjerkræpålæg til et minimum og max 1-2 stk. dagligt
  • Kød- og fjerkræpålæg med lidt fedt, mættet fedt og salt (nøglehulsmærket)
  • Kød- og fjerkræpålæg uden nitrit
  • Ikke kun vælge røgede produkter

Okay, hvis vi skal omsætte det til pålæg ude i butikken, så betyder det, at det mest optimale vil være, hvis du kan finde kød- og fjerkræpålæg, som både har Nøglehulsmærket og Ø-mærket. Og her vil jeg gerne løfte sløret for, at det bliver lidt af en opgave. Men jeg har fundet disse produkter, som kunne være et bud.

  • Denne kyllingepølse fra Hanegal, som koster 36 kr. findes i større supermarkeder som Irma, Brugsen, coop.dk mfl. (Foto: Hanegal.dk) OBS man kan også få en økologisk og nøglehulsmærket kyllingepølse næsten magen til denne bare i Nettos eget ØGO-mærke. Den koster 20 kr. mindre nemlig ca. 17 kr. Har desværre ikke foto.
  • Denne hønsekødpølse fra Hanegal, som koster ca. 20 kr. findes i større supermarkeder som Irma, Brugsen, coop.dk mfl. (Foto: Hanegal.dk)
  • Denne kødpølse fra Hanegal, som koster ca. 20 kr. findes i større supermarkeder som Irma, Brugsen, coop.dk mfl. (Foto: Hanegal.dk)
  • Dette kyllingepålæg , som koster ca. 18 kr. findes primært i Brugsen og coop.dk (Foto:coop.dk)

 

Hvad er det næstbedste valg?

Hvis du ikke lige bor i nærheden af de butikker, som sælger disse produkter, eller du synes de er for dyre, eller dine børn helst bare vil spise noget andet, så er det både det bedste og næstbedste, at du så blot begrænser dit barns indtag af kødpålæg. Herudover så kan man sige, at du så står over for tre valg, som dine værdier afgør udfaldet af. Lad mig forklare;-)

 

1. Pålæg uden nitrit

Er det vigtigt for dig, at dit barn ikke spiser mad med kræftfremkaldende nitrit, ja så skal du blot gå efter dansk økologisk pålæg eller pålæg, hvis der står, at det er “uden e-numre”. Og husk, der skal ikke stå “med et minimum af e-numre”. Er du i tvivl, så tjek, at der ikke står E249 eller E250 i ingredienslisten. Læs mere her. 

OBS: Tager du dette valg, så vil det betyde, at dit barn ofte får pålæg med for meget fedt, mættet fedt og salt.

 

2. Pålæg uden nitrit samt økologisk produktion

Er det både vigtigt for dig at dit barn ikke får nitrit og generelt ikke spiser mad med tilsætningsstoffer og at have høj fokus på dyrevelfærd, så vælg dansk økologisk pålæg.

OBS: Tager du dette valg, så vil det betyde, at dit barn får pålæg med for meget fedt, mættet fedt og salt.

 

3. Pålæg med lidt fedt, mættet fedt og salt

Men er det vigtigte, at dit barn ikke får for meget fedt, mættet fedt og salt, så gå efter pålæg med Nøglehulsmærket.

OBS: Tager du dette valg, så vil det betyde, at dit barn får kræftfremkaldende nitrit. Du skal også være obs på, at det trods Nøglehulsmærket også får for meget salt.

 

Det er en god idé at udfordre kødpålægget

Det er vigtigt at understrege, at dit barns samlede måltidsmønster bestemt også har en betydning i forhold til dit barns sundhed. Fx så peger data på, at en kost rig på fibre fra fx fuldkorn, frugt og grøntsager kan være med til at reducere risikoen for kræft hos kødspisere. Eksempelvis kan fibre til en vis grad binde kræftfremkaldende stoffer i tarmen og således mindske den skadelige virkning af disse stoffer (Kilde: DTU Fødevareinstitut)

Men uanset hvad så har det en sundhedsmæssig effekt, hvis du udfordrer kødpålægget. Nedenfor får du idéer til, hvad du kan udfordre kødpålægget med. Jeg har blot opstillet det i punktform med de fokuspunkter, som jeg tænker, du skal være opmærksom på inden for de forskellige madvarer. Under hver madvare får du links til, hvor du kan læse mere

 

Ost 

Når du vælger ost, så kan det være godt at have disse ting for øje:

  • Skæreost indeholder ofte lige så meget salt, fedt og mættet fedt som kødpålæg
  • Skæreost/fastost belaster klimaet næsten lige så meget som kø
  • Smøreost og hytteost indeholder mindre fedt, mættet fedt og salt end skæreost
  • Smøreost og hytteost belaster klimaet mindre end skæreost

Læs mere om ovenstående fokuspunkter og få flere gode råd til indkøb af ost 

 

Frugt og grøntsager 

Når du vælger frugt og grøntsager, så kan det være godt at have disse ting for øje:

  • Ikkeøkologisk frugt og grønt kan indeholde rester af sprøjtemidler, som kan være hormonforstyrrende, men også skade dit barns hjerne

  • Frugt og grønt egner sig også godt som pålæg. Kræftens Bekæmpelse har lavet ti forslag til madder med frugt og grønt
  • Grøntsager og frugt har et meget lavt klimaaftryk

Få mere viden og flere gode råd til indkøb af frugt og grønt

 

Fisk og skaldyr 

Når du vælger fisk og skaldyr, så kan det være godt at have disse ting for øje:

  • Brug meget gerne skaldyr og rogn såsom torskerogn, stenbiderrogn, rejer, krebs, muslinger m.m.
  • Husk at Fødevarestyrelsen ikke anbefaler dåsetun til børn under 3 år grundet skadeligt kviksølv, som kan ødelægge udviklingen i hjernen også i en lille mængde
  • Fødevarestyrelsen anbefaler, at børn under 14 år begrænser indtaget af tun til 1 dåse om ugen og undgår albacoretun.
  • Det er en god idé at begrænse brugen af røget fisk, da røget fisk indeholder kræftfremkaldende PHA-stoffer.
  • Fisk og skaldyr har generelt et meget lavere klimaaftryk end kød

Få flere gode råd til indkøb af fisk og skaldyr 

 

Æg

Når du vælger æg, så kan det være godt at have disse ting for øje:

  • Der er ingen restriktioner på, hvor mange æg, man må spis

  • Æg hører til de ferske fødevarer, som er et langt sundere valg end de forarbejdede fødevarer
  • Går du op i dyrevelfærd, så overvej hvilken type af æg, du vælger

Læs mere om æg her og bliv klogere på, hvori forskellene ligger på de forskellige typer af æg 

 

Veggiepålæg 

Når du vælger veggiepålæg, så kan det være godt at have disse ting for øje:

  • At vælge vegetariske produkter er pr. definition ikke altid et sundere valg. Fx indeholder mange vegetariske produkter ofte meget fedt og salt
  • At vegetariske produkter, som ligner og evt. smager af kød ofte er tilsat mange tilsætningsstoffer for at opnå denne smag og udseende

Læs også fokusvaren “veggiepålæg med peberfrugt”

 

Rester fra aftensmaden

Når du vælger rester, så kan det være godt at have disse ting for øje:

  • Du mindsker madspild
  • Du mindsker brugen af forarbejdede produkter, hvilket er optimalt
  • Du har selv mulighed for at styre mængden af fedt og salt og med salt, der bruger man i husholdningen minimalt ift., hvad man bruger i industrien
  • At det selvfølgelig kræver lidt mere tid og planlægning, indtil det blot bliver en ny vane:-)

 

Læs også Fødevarestyrelsens pjece “Giv madpakken en hånd”. Her får du en masse gode huskeregler og råd til, hvordan du netop udfordrer kødpålægget

 

Ovenstående fotos: Shutterstock