Foto: Shutterstock
Hvordan laver jeg en klimavenlig kødsovs?
Man kan næsten ikke sige bæredygtig og klimavenlig mad uden også at nævne kød. Særligt oksekød er nemlig sammen med lammekød en af de helt tunge poster, når det kommer til belastning af vores miljø og klima.
Men betyder det, at man så skal droppe hakkebøfferne og kødsovsen for at kunne hoppe med på den bæredygtige bølge? Nej, det gør det ikke. Det er faktisk muligt at spise mere bæredygtigt uden at give helt afkald på kødet. Ved at skære ned på kødforbruget og i stedet for spise mere grønt, bælgfrugter, fisk, kylling eller svinekød, kan man bidrage til en betydeligt mindre miljø- og klimabelastning.
Se her, hvordan du let kan transformere den klassiske spaghetti med kødsovs om til en mere klimavenlig og bæredygtig udgave.
Læs også artiklen “Ti spørgsmål til eksperten i bæredygtige og klimavenlige fødevarer”
Fire forslag til ændringer
DTU Fødevareinstituttet har regnet på, hvordan en traditionel oksekødssovs kan gøres mere klimavenlig og bæredygtig– både ved at tilpasse portionsstørrelsen af kød og ved at skifte oksekødet ud med andre kødtyper eller med linser.
De kom frem til fire forskellige forslag, som du kan se her:
- Halvere mængden af oksekød i retten og erstatte med flere grøntsager = cirka 40 % reduktion af klimaaftrykket.
- Erstatte oksekødet med laks, kylling- eller grisekød = cirka 50-70 % reduktion af klimaaftrykket.
- Erstatte oksekødet med laks, kylling- eller grisekød og halvt grøntsager samt en smule planteolie = cirka 60-75 % reduktion af klimaaftrykket.
- Erstatte oksekødet med bælgfrugter fx linser og/eller nødder samt planteolie = cirka 85-90 % reduktion af klimaaftrykket.
Beregningerne er baseret på samme energiindhold (2,5 MJ), fedtindhold (32-33 E%) og mængde af pasta (40%) i retterne. Den traditionelle kødsovs indeholder 150 g rå oksekød per portion (svarende til cirka 120 g tilberedt). Frugt og grøntsager udgør mindst 28% af den totale portion svarende til, at Nøglehullets krav for færdigretter bliver opfyldt. Kilde og illustration: DTU Fødevareinstituts rapport “Råd om bæredygtig sund kost”
Det sidste ændringsforslag med linserne (kan også være andre bælgfrugter) betyder rent faktisk, at man kan spise omkring ni måltider med linser for ét traditionelt måltid med oksekød
Du kan videreføre princippet til andre retter
Der er sikkert allerede ret mange danskere, som allerede “sniger” en del grøntsager i kødsovsen, så måske er du allerede ret godt på vej, og det vil måske blot kræve lidt flere grøntsager eller at bytte oksekødet ud med kylling eller svinekød.
Og eksemplet her med kødsovsen kan du jo let overføre til retter som lasagne, hakkebøffer mv. og få samme bæredygtige gevinster.
Så små skridt, de gør en stor forskel.
Mangler du inspiration til mere klimavenlige retter, så er der meget hjælp at hente på nettet og i kogebøger. Et af stederne, som ovenikøbet også har udregnet klimaaftrykket for hver enkelt opskrift, er her på barnemad.dk. Her finder du mange klimavenlige opskrifter, både med og uden kød