Indeholder dine favoritter også palmeolie?

Af Birgitte Mie Hansen, klinisk diætist.

Foto: Fødevareguiden.dk

Indeholder dine favoritter også palmeolie?

Der er måske mange hjem, især med børn, som har et glas Nutella, en pakke chokoladekiks, en bøtte ristede løg eller en pakke lasagnemix stående i køkkenskabet. 

Men vidste du, at disse klassikere ofte indeholder palmeolie, som skader miljø og klima og ikke er sundt?

Se her listen over otte klassikere, som indeholder palmeolie, og få alternativer til produkter, som du kan købe i stedet for, hvis du ønsker at skære ned på indtaget af palmeolie.

 

Nutella fra Ferrero

Den klassiske Nutella fra Ferrero indeholder palmeolie, men hvor meget er ikke oplyst. Men siden at palmeolie står nummer to i ingredienslisten, så må vi antage, at procentdelen er stor, da ingredienser altid står i faldende vægt og som tommelfingerregel primært udgøres af de 3-4 første ingredienser.

 

Alternativer

Danske Pods of Beans laver økologisk chokoladesmørelse. De findes i fire varianter: Almindelig chokolade, lakrids, appelsin og mynte. Koster ca. 56 kr. De  kan primært købes i Hovedstadsområdet hos Irma, Meyers butikker samt nogle Coop-butikker på Sjælland. Se forhandlere på deres hjemmeside.Du kan også købe dem direkte på deres hjemmeside. 

Du kan også vælge denne  di Asiago Nocciolata. Koster ca. 55 kr. og fås på nemlig.com, i Helsam-butikkerne og online samt i onlinebutikkerne oekovejen.dk, netspiren.dk mfl.

Eller denne Renée Voltaire Heavenly Spread. Koster ca. 70 kr. Forhandles primært online fx hos Helsebixen.dk.

(Foto: madamebutterfly.dk) Et andet alternativ er denne økologiske kakaocreme fra Madame Butterfly. 

Den koster ca. 40 kr. og forhandles i Bilka, Føtex, Bilkatogo, nemlig.com mfl. Produktet findes også som nøddecreme og hvid nøddecreme. Alle varianterne er uden palmeolie.

 

Hollandaisepulver fra Knorr 

Det klassiske hollandaisepulver fra Knorr indeholder også palmeolie. Tidligere har Knorrs béarnaisepulver også indeholdt palmeolie, men det er nu skiftet ud med solsikke- og majsolie.

 

Alternativer

(Foto: coop.dk) I stedet for kan du fx købe dette hollandaisepulver fra

Coop. Det indeholder ikke nogen former for olie. Koster ca. 11 kr. og forhandles i Coops butikker såsom Superbrugsen, kvickly, Fakta, Irma og coop.dk.

Hollandaise fra Aldi, LemarOgså Aldi har et alternativ uden palmeolie, som er dette. Det indeholder i stedet for smørfedt. Det koster 10 kr. 

Et andet alternativ er at købe det færdiglavet i glas eller bøtter. Her bruges som regel ikke palmeolie, men rapsolie.

 

Mariekiks

Den klassiske søde runde mariekiks indeholder også ofte palmeolie, men der findes også varianter uden.

 

Alternativer

Det er eksempler som disse:

(Foto: Bilkatogo.dk) De indeholder solsikkeolie. Koster ca. 9 kr. for tre ruller. De er af mærket Vores, som er Bilka og Føtex’ eget mærke, så de kan kun købes i deres fysiske samt online butikker.

(Foto: rema1000.dk) Disse i Rema 1000’s eget mærke indeholder også solsikkeolie. De koster ca. 9 kr. for tre ruller. De forhandles kun i Rema 1000’s fysiske butikker og online. 

 

Chokoladekiks

De populære chokoladekiks Prince indeholder også palmefedt. Og det gør stort set også alle andre ckoholadekiks, som Fødevareguiden har kigget på, herunder også økologiske, sukkerfri og glutenfri chokoladekiks. Alle, vi har kigget på fra de gængse supermarkeder, indeholder palmeolie. 

 

Alternativer

Som sagt, har vi ikke kunnet finde sandwichen af kiks med kakoacreme i midten uden palmeolie. Vil du gerne have kiks med chokolade, så er der dog et par muligheder.

(Foto: Bilkatogo.dk) En af dem er disse LU Petit Écolier, som findes med både lys og mørk chokolade. De koster ca. 22 kr. og forhandles primært i Føtex, Bilka, Salling og bilkatogo.dk.

 

Se også flere alternativer her i guiden “Disse kiks indeholder ikke palmeolie”.

 

Chokoladebarer

Klassikere som Mars, Snickers, Lion, Yankie, Twix og Kitkat er alle eksempler på chokoladebarer, som indeholder palmeolie. 

 

Alternativer

Undtagelser er chokoladebarer som Bounty, Toblerone, Guldbarre og marcipanbrød.

 

Kanelgifler

Kiks og kanelgifler er for mange nok lig med familieture ud i det blå. Og ligesom chokolade- og mariekiks så indeholder de klassiske kanelgifler fra Pågen også palmeolie.

 

Alternativer

Pågen har faktisk tre andre varianter, som ikke indeholder palmeolie, men rapsolie.

(Foto: Pagen.se) Det er disse med choko og karamel, æble og kanel eller vanilje. De koster ca. 20 kr. Fås primært i Føtex, Bilka og bilkatogo.dk.

 

Lasagnemix

De klassiske lagsagnette- eller lasagne-dinner kit fra Knorr indeholder alle palmefedt

 

Alternativer

Fødevareguiden har kigget på mange forskellige alternativer, men det er meget få, vi har fundet uden palmeolie. 

(Foto: Rema 1000.dk) En af dem er produktet her fra Rema 1000 i deres eget mærke. Der er slet ikke brugt nogen former for fedtstoffer. Det koster ca. 15 kr. Rema 1000 har også en anden variant, som hedder “Fuldkornslasagne blanding”. Den er ligeledes uden palmeolie og koster også 15 kr.

(Foto: Coop.dk) Også Coop har i eget mærke et lagsagnemix, som er uden palmeolie eller andre former for olie. Det koster 15 kr. og kan købes i Coops butikker såsom Fakta, Superbrugsen og coop.dk.

 

Ristede løg

En flad med spegepølse og ristede løg eller en hotdog med det hele – ristede løg er på mange måder en klassiker i de danske hjem. Men vidste du, at ristede primært består af løg, palmeolie, hvedemel og salt? Hvor meget palmeolie produktet består af, vides ikke, da dette sjældent er opgjort. Men i og med, at det er den ingrediens, som der er næstmest af i varen, må vi antage, at andelen er ret høj.

 

Alternativer

Fødevareguiden har undersøgt 16 forskellige bøtter/pakker ristede løg, og alle indeholdt palmeolie. Af de 16 produkter var de seks økologiske, og et af dem var glutenfri. Alle indeholdt palmeolie. Så vil du gerne have ristede løg uden palmeolie, ja, så er eneste alternativ lige nu, at lave dem selv. Her vil du så have muligheden for at bruge et “sundere” fedtstof end palmeolie såsom rapsolie. Googler du “Ristede løg, opskrift”, så får du et væld af muligheder.