Morgenmadsprodukter
Morgenmadsprodukter dækker her over fx. Mysli, granola, flakes, ymerdrys, havrefras, havregryn, grødblandinger m.m.- Voksne og børn over 2 år (Anbefalet indhold pr. 100g)
-
Salt (max)
1 g
-
Sukker (max)
13 g
-
Fedt (max)
8 g
-
Kostfibre (min)
6 g
Voksne og børn over 2 år info:
Glutenfri er kun en fordel hvis du ikke tåler gluten
Lider man af tarmsygdommen Cøliaki eller glutenintolerance så tåler man ikke gluten, og er derfor nødt til at vælge glutenfri produkter. Hvis man (som de fleste mennesker) tåler gluten, er der ingen ernærings-sundheds- eller økonomiske fordele ved at vælge glutenfri produkter. Tværtimod. I de fleste glutenfri produkter har man fjernet mange af de gode næringsstoffer som fx. fiber og proteiner således, at der næsten kun er stivelse tilbage.
- Børn under to år (Anbefalet indhold pr. 100g)
-
Salt (max)
Så lidt som muligt og gerne under 1 g
-
Sukker (max)
0 g
-
Fedt (max)
Ingen begrænsning
-
Kostfibre (min)
Behøver ikke være højt
Børn under to år
Begræns risbaserede morgenmadsprodukter
Risbaserede morgenmadsprodukter, såsom rismelsgrød, grødblandinger med ris, rice krispies, risflager, choco pops, rispuder, m.m., indeholder en stor mængde ris. Ris indeholder uorganisk arsen, som kan være kræftfremkaldende. Derfor anbefales det, at børn ikke spiser ris og risbaserede produkter hver dag.
Sukker anbefales ikke
Sukker til børn under 2 år anbefales ikke. Vælger du alligevel produkter med tilsat sukker, kan det anbefales at sætte grænsen ved max 5 gram sukker pr. 100 gram.
Små børn skal ikke have for mange fibre
Små børn har brug for meget energi, men da deres mavesæk er lille, må maden ikke mætte for meget. Derfor skal halvdelen af deres mad være uden fibre og halvdelen med.
Nødder og mandler kan let fejlsynkes
Mysli og granola indeholder ofte nødder og mandler. Børn under under 3 år tygger generelt ikke maden ordentligt, og derfor skal man være opmærksom på nødder og mandler, som er hårde, og har en form som let kan fås galt i halsen.
Der er ikke flere svampe i øko-korn
Det har været en sejlivet myte, at der er større risiko for at få skadelige svampe i økologiske kornprodukter, som fx. havregryn, frem for de konventionelle, men denne myte er blevet modbevist og aflivet.
Voksne og børn over 2 år info:
Glutenfri er kun en fordel hvis du ikke tåler gluten
Lider man af tarmsygdommen Cøliaki eller glutenintolerance så tåler man ikke gluten, og er derfor nødt til at vælge glutenfri produkter. Hvis man (som de fleste mennesker) tåler gluten, er der ingen ernærings-sundheds- eller økonomiske fordele ved at vælge glutenfri produkter. Tværtimod. I de fleste glutenfri produkter har man fjernet mange af de gode næringsstoffer som fx. fiber og proteiner således, at der næsten kun er stivelse tilbage.
Børn under 2 år info:
Begræns risbaserede morgenmadsprodukter
Risbaserede morgenmadsprodukter, såsom rismelsgrød, grødblandinger med ris, rice krispies, risflager, choco pops, rispuder, m.m., indeholder en stor mængde ris. Ris indeholder uorganisk arsen, som kan være kræftfremkaldende. Derfor anbefales det, at børn ikke spiser ris og risbaserede produkter hver dag.
Sukker anbefales ikke
Sukker til børn under 2 år anbefales ikke. Vælger du alligevel produkter med tilsat sukker, kan det anbefales at sætte grænsen ved max 5 gram sukker pr. 100 gram.
Små børn skal ikke have for mange fibre
Små børn har brug for meget energi, men da deres mavesæk er lille, må maden ikke mætte for meget. Derfor skal halvdelen af deres mad være uden fibre og halvdelen med.
Nødder og mandler kan let fejlsynkes
Mysli og granola indeholder ofte nødder og mandler. Børn under under 3 år tygger generelt ikke maden ordentligt, og derfor skal man være opmærksom på nødder og mandler, som er hårde, og har en form som let kan fås galt i halsen.
Der er ikke flere svampe i øko-korn
Det har været en sejlivet myte, at der er større risiko for at få skadelige svampe i økologiske kornprodukter, som fx. havregryn, frem for de konventionelle, men denne myte er blevet modbevist og aflivet.
Relevante fødevaremærker for Morgenmadsprodukter

Ø-mærket
Økologimærket med fokus på dyrevelfærd, begrænsning af tilsætningsstoffer, ingen giftige sprøjtemidler, ingen kunstig sukker, ingen GMO (gensplejset foder)

Nøglehulsmærket
Ernæringsmærke med fokus på mindre sukker, mindre fedt, mindre salt og flere kostfibre.

Fuldkornsmærket
Ernæringsmærke med fokus på højt indhold af fuldkorn. Fødevaren skal også leve op til krav for nøglehulsmærket