Alkohol
Dækker her over alle former for alkoholiske drikke såsom øl, vin, spiritus, cider m.m.Nedenstående anbefalinger er Sundhedsstyrelsens anbefalinger for indtaget af alkohol
- Voksne og børn over 2 år (Anbefalet indhold pr. 100g)
-
Børn og unge under 16 år
Sundhedsstyrelsen anbefaler de ikke drikker alkohol
-
Unge mellem 16 og 18 år
Anbefales at drikke mindst muligt og stoppe før 5 genstande ved samme lejlighed.
-
Kvinder (max)
7 genstande om ugen
-
Gravide og ammende
0 gestande om ugen
-
Mænd (max)
14 genstande om ugen
Voksne og børn over 2 år info:
- En pilsnerøl (33 cl)
- Et glas vin
- Et glas spiritus (2 cl)
- En alkoholsodavand el. cider (33 cl)
Hvad er en genstand?
En tommelfingerregel er at én genstand svarer til:
Er du gravid, så vær opmærksom på alkoholfri øl
I Danmark betegnes øl som alkoholfri, selvom den indeholder 0,5 % alkohol. Kig derfor godt efter, hvis du er gravid og gerne helt vil undgå alkohol, som det anbefales.
Grænserne for alkoholfrit øl er forskellige
I Sverige, Tyskland og andre EU-lande må der ligesom i Danmark være op til 0,5 % alkohol i alkoholfrie øl. I Norge ligger grænsen på 0,7 %, mens den i Frankrig og Italien er på 1,2 % alkohol.
Ønsker du at undgå rester af sprøjtegifte, så køb økologisk vin
47 procent -næsten halvdelen – af ikke-økologisk rødvin indeholder rester af sprøjtegifte. Der er fundet op til ni forskellige sprøjtegiftrester. Der er ikke fundet rester af sprøjtegifte i økologisk rødvin.
Sulfitter i vin
Hvis du vil undgå sulfitter, så kig på varedeklarationen. Sulfitter har e-numrene: E220, E221, E222, E223, E224, E226, E227 og E228.
Sulfitter findes blandt andet som konserveringsmiddel i vin. Sulfitter og svovldioxid kan udløse astmaanfald, hudkløe, nældefeber, høfeber eller hævelse i huden. Hos nogle bliver symptomerne udløst af selv meget små mængder sulfit.
Sulfitter må også gerne tilsættes økologisk vin.
Hvornår kan man blive syg af alkohol?
Sundhedsstyrelsens udmelding er, at drikker man mere end 14/21 om ugen, så har man en høj risiko for at blive syg på grund af alkohol.
Alkohol indeholder mange kalorier
Alkohol er et næringsstof og tilhører de energigivende næringsstoffer. 1 g alkohol giver 30 kJ – lidt mindre end fedt og lidt mere end protein og kulhydrater. Alkoholiske drikke har således et stort energiindhold og kan desuden have et højt sukkerindhold. Et eksempel her kan være cider.
- En pilsnerøl (33 cl)
- Et glas vin
- Et glas spiritus (2 cl)
- En alkoholsodavand el. cider (33 cl)
Voksne og børn over 2 år info:
Hvad er en genstand?
En tommelfingerregel er at én genstand svarer til:
Er du gravid, så vær opmærksom på alkoholfri øl
I Danmark betegnes øl som alkoholfri, selvom den indeholder 0,5 % alkohol. Kig derfor godt efter, hvis du er gravid og gerne helt vil undgå alkohol, som det anbefales.
Grænserne for alkoholfrit øl er forskellige
I Sverige, Tyskland og andre EU-lande må der ligesom i Danmark være op til 0,5 % alkohol i alkoholfrie øl. I Norge ligger grænsen på 0,7 %, mens den i Frankrig og Italien er på 1,2 % alkohol.
Ønsker du at undgå rester af sprøjtegifte, så køb økologisk vin
47 procent -næsten halvdelen – af ikke-økologisk rødvin indeholder rester af sprøjtegifte. Der er fundet op til ni forskellige sprøjtegiftrester. Der er ikke fundet rester af sprøjtegifte i økologisk rødvin.
Sulfitter i vin
Hvis du vil undgå sulfitter, så kig på varedeklarationen. Sulfitter har e-numrene: E220, E221, E222, E223, E224, E226, E227 og E228.
Sulfitter findes blandt andet som konserveringsmiddel i vin. Sulfitter og svovldioxid kan udløse astmaanfald, hudkløe, nældefeber, høfeber eller hævelse i huden. Hos nogle bliver symptomerne udløst af selv meget små mængder sulfit.
Sulfitter må også gerne tilsættes økologisk vin.
Hvornår kan man blive syg af alkohol?
Sundhedsstyrelsens udmelding er, at drikker man mere end 14/21 om ugen, så har man en høj risiko for at blive syg på grund af alkohol.
Alkohol indeholder mange kalorier
Alkohol er et næringsstof og tilhører de energigivende næringsstoffer. 1 g alkohol giver 30 kJ – lidt mindre end fedt og lidt mere end protein og kulhydrater. Alkoholiske drikke har således et stort energiindhold og kan desuden have et højt sukkerindhold. Et eksempel her kan være cider.
Relevante fødevaremærker for Alkohol

Økologimærket
Dyrevelfærd, begrænsning af tilsætningsstoffer, ingen giftige sprøjtemidler, ingen kunstig sukker, ingen GMO (gensplejset foder)

Fairtrademærket
Bæredygtighed – både økonomisk, socialt og miljømæssigt