Fisk og skaldyr
Fisk og skaldyr dækker her over både frisk og frossen fersk fisk. Skaldyr dækker over rejer, krebs, hummer, krabbe og muslinger. Produkterne her er ikke forarbejde dvs at de fx ikke er paneret eller marineret- Voksne og børn over 2 år (Anbefalet indhold pr. 100g)
-
Fedt (max)
Ingen øvre grænse
Voksne og børn over 2 år info:
Ingen tunbøffer og andre rovfisk til børn under 14 år
Fødevarestyrelsen anbefaler nu, at alle børn op til 14-års alderen bør styre udenom tunbøffer og andre udskæringer af de store rovfisk, såsom, gedde, helleflynder, sværdfisk, aborre, sandart, oliefisk (escolar), rokke og haj.
Problemet med tunbøffer og andre store rovfisk er, at selv et relativt lavt indtag kan give kviksølv i mængder, der kan være skadelige for børn.
Kvinder, der overvejer at blive gravide, er gravide eller ammende anbefales ikke at spise store rovfisk
Kviksølv kommer fra forurening af miljøet, og det findes primært i fisk og fiskevarer. Det ophobes gennem fødekæden og findes derfor i de højeste koncentrationer i store, ældre rovfisk. Undersøgelser tyder på, at stoffet kan skade hjernens udvikling, hvis fostre eller børn får for meget af det.
Kvinder, der overvejer at blive gravide, er gravide, ammende anbefales derfor ikke at spise udskæringer af store rovfisk som tun, rokke, helleflynder, oliefisk (escolar), sværdfisk, sildehaj, gedde, aborre og sandart.
Fisk som er gode til børn
For at undgå for meget skadeligt kviksølv kan du i stedet gå efter følgende fisk, som har et lavt indhold af kviksølv: Rødspætte, laks, rødtunge, skrubbe, torsk, kuller, kulmule, sej, fiskerogn og sild. Både frost og frisk er godt!
Spis ikke Østersølaks hvis du er gravid eller ammer
De store østersølaks har et højt indhold af skadeligt dioxin, og derfor anbefaler Fødevarestyrelsen, at kvinder i den fødedygtige alder, gravide og ammende, højst spiser én portion østersølaks (ca. 125 gram) en gang om måneden.
Læs på pakken eller spørg fiskehandleren hvor fisken er fanget.
Langt de fleste laks i butikkerne er fra opdræt eller fanget i andre farvande end Østersøen, hvor dioxinindholdet er lavere.
Frost fisk er et sundt og billigt alternativ
Ønsker du at spise mere fisk uden for store økonomiske omkostninger, så medtænk frossen fisk i din kostplan. Det er ofte langt billigere end frisk fisk.
Bekymrer du dig om bæredygtigt fiskeri, så gå efter de produkter med MSC-mærket eller ASC-mærket.
Synes du, at frossen fisk ikke er så intens i smagen som frisk fisk, så brug frossen fisk i retter hvor smagen bæres af mere end salt og peber. Dette kan være retter som fiskelasagne, laks i karrysovs, fiskefrikadeller m.m.
Frossen fisk er ikke klimavenligt
Selvom frossen fisk er sundt, billigt og nemt så er det ikke klimavenligt. Frossen rejser, fladfisk og sild har fx et højt klimaaftryk sammenlignet med de hele og ferske produkter
- Børn under to år (Anbefalet indhold pr. 100g)
-
Fedt (max)
Ingen øvre grænse
Børn under to år
Ingen rovfisk til børn under 3 år
Fødevarestyrelsen anbefaler, at børn under 3 år slet ikke spiser de store rovfisk – herunder tun på dåse. Store rovfisk er fisk som tun, gedde, helleflynder, sværdfisk, aborre, sandart, oliefisk (escolar), rokke og haj.
Det skyldes bl.a., at barnets hjerne udvikler sig meget i disse år. Den er derfor meget følsom. Desuden vil selv et lille indtag af dåsetun give et stort indtag af kviksølv, set i forhold til barnets lave kropsvægt.
Voksne og børn over 2 år info:
Ingen tunbøffer og andre rovfisk til børn under 14 år
Fødevarestyrelsen anbefaler nu, at alle børn op til 14-års alderen bør styre udenom tunbøffer og andre udskæringer af de store rovfisk, såsom, gedde, helleflynder, sværdfisk, aborre, sandart, oliefisk (escolar), rokke og haj.
Problemet med tunbøffer og andre store rovfisk er, at selv et relativt lavt indtag kan give kviksølv i mængder, der kan være skadelige for børn.
Kvinder, der overvejer at blive gravide, er gravide eller ammende anbefales ikke at spise store rovfisk
Kviksølv kommer fra forurening af miljøet, og det findes primært i fisk og fiskevarer. Det ophobes gennem fødekæden og findes derfor i de højeste koncentrationer i store, ældre rovfisk. Undersøgelser tyder på, at stoffet kan skade hjernens udvikling, hvis fostre eller børn får for meget af det.
Kvinder, der overvejer at blive gravide, er gravide, ammende anbefales derfor ikke at spise udskæringer af store rovfisk som tun, rokke, helleflynder, oliefisk (escolar), sværdfisk, sildehaj, gedde, aborre og sandart.
Fisk som er gode til børn
For at undgå for meget skadeligt kviksølv kan du i stedet gå efter følgende fisk, som har et lavt indhold af kviksølv: Rødspætte, laks, rødtunge, skrubbe, torsk, kuller, kulmule, sej, fiskerogn og sild. Både frost og frisk er godt!
Spis ikke Østersølaks hvis du er gravid eller ammer
De store østersølaks har et højt indhold af skadeligt dioxin, og derfor anbefaler Fødevarestyrelsen, at kvinder i den fødedygtige alder, gravide og ammende, højst spiser én portion østersølaks (ca. 125 gram) en gang om måneden.
Læs på pakken eller spørg fiskehandleren hvor fisken er fanget.
Langt de fleste laks i butikkerne er fra opdræt eller fanget i andre farvande end Østersøen, hvor dioxinindholdet er lavere.
Frost fisk er et sundt og billigt alternativ
Ønsker du at spise mere fisk uden for store økonomiske omkostninger, så medtænk frossen fisk i din kostplan. Det er ofte langt billigere end frisk fisk.
Bekymrer du dig om bæredygtigt fiskeri, så gå efter de produkter med MSC-mærket eller ASC-mærket.
Synes du, at frossen fisk ikke er så intens i smagen som frisk fisk, så brug frossen fisk i retter hvor smagen bæres af mere end salt og peber. Dette kan være retter som fiskelasagne, laks i karrysovs, fiskefrikadeller m.m.
Frossen fisk er ikke klimavenligt
Selvom frossen fisk er sundt, billigt og nemt så er det ikke klimavenligt. Frossen rejser, fladfisk og sild har fx et højt klimaaftryk sammenlignet med de hele og ferske produkter
Børn under 2 år info:
Ingen rovfisk til børn under 3 år
Fødevarestyrelsen anbefaler, at børn under 3 år slet ikke spiser de store rovfisk – herunder tun på dåse. Store rovfisk er fisk som tun, gedde, helleflynder, sværdfisk, aborre, sandart, oliefisk (escolar), rokke og haj.
Det skyldes bl.a., at barnets hjerne udvikler sig meget i disse år. Den er derfor meget følsom. Desuden vil selv et lille indtag af dåsetun give et stort indtag af kviksølv, set i forhold til barnets lave kropsvægt.
Relevante fødevaremærker for Fisk og skaldyr

ASC-mærket
Miljøvenlig og bæredygtig produktion af opdrætsfisk.

MSC-mærket
Miljøvenlig og bæredygtig produktion af fisk og skaldyr som lever frit.

Ø-mærket
Økologimærket med fokus på fisk opdrættet i rent vand, fodret med øko foder, ingen sprøjtegifte, ingen tilsætningsstoffer, bedre pladsforhold, mindre fedt og fastere kød, sporbarhed

Nøglehulsmærket
Ernæringsmærke med fokus på mindre sukker, mindre fedt, mindre salt og flere kostfibre