Grøntsager
Dækker her over både friske og frosne grøntsager.Der findes ikke nogle officielle kostråd omkring frugt og grønt til børn under fire år. Men Fødevarestyrelsen anbefaler, at mængden af frugt og grønt øges gradvist i løbet af de første leveår, så børnene får 300 g (halvt grønt og halvt frugt) om dagen, når de er fire år. Nedenfor har jeg derfor kommet med forslag til, hvordan man kan øge indtaget gradvist.
- Voksne og børn over 2 år (Anbefalet indhold pr. 100g)
-
Børn 2-4 år
100 g frugt og 100 g grøntsager
-
Børn 4-10 år
150-200 g frugt og 150-200 g grøntsager
-
Børn over 10 år
300 g frugt og 300 g grøntsager
-
Voksne
300 g frugt og 300 g grøntsager
Voksne og børn over 2 år info:
- Tomat
- Salat
- Kartofler
- Agurker
Disse 4 grøntsager indeholder ofte rester af sprøjtegifte
Hvis du vil spare dig selv eller din familie for en del sprøjtegiftrester, så kan følgende 4 grøntsager skiftes ud med de økologiske af slagsen. De økologiske varianter er nemlig fri for sprøjtegift.
Rester af sprøjtegifte er mindre i danske grøntsager end i udenlandske
Rapporten fra DTU Fødevareinstituttet ’Pesticidrester i frugt og grøntsager 2010-2014 – Kostens pesticidbelastning fra frugt og grøntsager’ konkluderede blandt andet, at man generelt kan reducere sit indtag af sprøjtegiftrester, hvis man vælger dansk producerede afgrøder i stedet for tilsvarende udenlandsk producerede. Det er dog vigtigt at understrege, at der kan være store forskelle i rester af sprøjtegifte, alt afhængig af hvilket land grøntsagen kommer fra.
Ingen sprøjtegifte i økologiske grøntsager
Hvis du vil være helt sikker på, at dine grøntsager ikke indeholder rester af sprøjtegifte, så køb de økologiske varianter. Fødevarestyrelsens jævnlige kontroller viser nemlig, at prøver fra økologiske grøntsager sjældent indeholder pesticidrester – uanset afgrøde og oprindelse. De få gange der er fundet rester af sprøjtegifte, har Fødevarestyrelsen vurderet, at anvendelsen af sprøjtegifte ikke var tilsigtet.
Ønsker du at begrænse indtaget af sprøjtegifte, men har ikke mulighed for at købe økologisk, så køb de danske grøntsager. De indeholder generelt langt færre sprøjterester end de udenlandske.
Begræns indtaget af rå svampe
Da især rå svampe har et højt indhold af naturlige toksiner, dvs. giftstoffer (phenylhydrazin-derivater), bør indtaget begrænses. Svampe tæller derfor ikke med i de 600 gram frugt og grønt om dagen. Stegte eller kogte svampe indeholder færre naturlige toksiner.
Grøntsager i sæson er billigt, smagfuldt og giver mindre klimabelastning
Har du fokus på mere kvalitet for pengene, god smag og/eller mindre klimabelastning, så sæt fokus på at købe grøntsager i sæson.
En undtagelse er dog tomater, hvor det er mest klimavenligt at købe dem fra Sydeuropa, selvom de er blevet kørt herop i lastbil. Se mere under tomat.
Mest klimavenligt at købe tomater fra Sydeuropa
Ønsker man at købe de mest klimavenlige tomater, så køb dem fra Sydeuropa. Selvom de er blevet kørt hertil i lastbil, belaster de klimaet mindre end de danske tomater. Det skyldes, at der udledes flere drivhusgasser, når fossilt brændstof bruges til at belyse og varme tomater i danske drivhuse.
Danske øko-tomater er heller ikke klimavenlige
Man kunne godt forledes til at tro, at de danske øko-tomater er bedre for klimaet end tomater transporteret fra Sydeuropa. Det er de ikke. Dette skyldes, at også øko-tomater primært dyrkes i drivhuse, som belaster klimaet mere end transport af tomater fra Sydeuropa. Ønsker du klimavenlige øko-tomater, så køb øko-tomater fra Sydeuropa eller tomater som ikke er dyrket i drivhus.
- Børn under to år (Anbefalet indhold pr. 100g)
-
Børn 1-2 år
50 g frugt og 50 g grøntsager
Børn under to år
Nitratholdige grøntsager anbefales ikke til børn under 6 måneder
Alle grøntsager indeholder nitrat fra naturens side. Men enkelte grøntsager indeholder meget nitrat. Det drejer sig om: Spinat, rødbede, fennikel, selleri, salat og rabarber.
Nitrat kan omdannes til nitrit, der reagerer med blodets hæmoglobin. Dette kan medføre opkastninger og blåfarvning af huden.
Man ved, at spædbørn er særligt følsomme over for nitrat i de første levemåneder. Det anbefales derfor, at du først giver de ovennævnte grøntsager til barnet, når det er over 6 måneder gammelt.
Børn som er mellem et halvt og 1 år gamle, må gerne få de nitratholdige grøntsager i små mængder, svarende til en tiendedel af mosen eller retten.
Gulerødder, rå og i stave, anbefales ikke til børn under 3 år
Sundhedsstyrelsen fraråder, at man serverer rå gulerødder − hele eller i stave − eller andre lignende hårde fødevarer til små børn. Årsagen er, at der er en forøget risiko for, at barnet fejlsynker, og maden havner i lungerne i stedet for i maven. Dette skyldes, at små børn ofte ikke er i stand til at tygge maden ordentligt grundet manglende tænder. Desuden har de umodne synkereflekser, og en tendens til let at blive distraherede.
Gulerødder må meget gerne indgå i små børns mad, men server dem fintrevet, kogte eller mosede/blendede.
Rester af sprøjtegifte er mindre i danske grøntsager end i udenlandske
Rapporten fra DTU Fødevareinstituttet ’Pesticidrester i frugt og grøntsager 2010-2014 – Kostens pesticidbelastning fra frugt og grøntsager’ konkluderede blandt andet, at man generelt kan reducere sit indtag af sprøjtegiftrester, hvis man vælger dansk producerede afgrøder i stedet for tilsvarende udenlandsk producerede. Det er dog vigtigt at understrege, at der kan være store forskelle i rester af sprøjtegifte, alt afhængig af hvilket land grøntsagen kommer fra.
Ingen sprøjtegifte i økologiske grøntsager
Hvis du vil være helt sikker på, at dine grøntsager ikke indeholder rester af sprøjtegifte, så køb de økologiske varianter. Fødevarestyrelsens jævnlige kontroller viser nemlig, at prøver fra økologiske grøntsager sjældent indeholder pesticidrester – uanset afgrøde og oprindelse. De få gange der er fundet rester af sprøjtegifte, har Fødevarestyrelsen vurderet, at anvendelsen af sprøjtegifte ikke var tilsigtet.
Ønsker du at begrænse indtaget af sprøjtegifte, men har ikke mulighed for at købe økologisk, så køb de danske grøntsager. De indeholder generelt langt færre sprøjterester end de udenlandske.
- Tomat
- Salat
- Kartofler
- Agurker
Voksne og børn over 2 år info:
Disse 4 grøntsager indeholder ofte rester af sprøjtegifte
Hvis du vil spare dig selv eller din familie for en del sprøjtegiftrester, så kan følgende 4 grøntsager skiftes ud med de økologiske af slagsen. De økologiske varianter er nemlig fri for sprøjtegift.
Rester af sprøjtegifte er mindre i danske grøntsager end i udenlandske
Rapporten fra DTU Fødevareinstituttet ’Pesticidrester i frugt og grøntsager 2010-2014 – Kostens pesticidbelastning fra frugt og grøntsager’ konkluderede blandt andet, at man generelt kan reducere sit indtag af sprøjtegiftrester, hvis man vælger dansk producerede afgrøder i stedet for tilsvarende udenlandsk producerede. Det er dog vigtigt at understrege, at der kan være store forskelle i rester af sprøjtegifte, alt afhængig af hvilket land grøntsagen kommer fra.
Ingen sprøjtegifte i økologiske grøntsager
Hvis du vil være helt sikker på, at dine grøntsager ikke indeholder rester af sprøjtegifte, så køb de økologiske varianter. Fødevarestyrelsens jævnlige kontroller viser nemlig, at prøver fra økologiske grøntsager sjældent indeholder pesticidrester – uanset afgrøde og oprindelse. De få gange der er fundet rester af sprøjtegifte, har Fødevarestyrelsen vurderet, at anvendelsen af sprøjtegifte ikke var tilsigtet.
Ønsker du at begrænse indtaget af sprøjtegifte, men har ikke mulighed for at købe økologisk, så køb de danske grøntsager. De indeholder generelt langt færre sprøjterester end de udenlandske.
Begræns indtaget af rå svampe
Da især rå svampe har et højt indhold af naturlige toksiner, dvs. giftstoffer (phenylhydrazin-derivater), bør indtaget begrænses. Svampe tæller derfor ikke med i de 600 gram frugt og grønt om dagen. Stegte eller kogte svampe indeholder færre naturlige toksiner.
Grøntsager i sæson er billigt, smagfuldt og giver mindre klimabelastning
Har du fokus på mere kvalitet for pengene, god smag og/eller mindre klimabelastning, så sæt fokus på at købe grøntsager i sæson.
En undtagelse er dog tomater, hvor det er mest klimavenligt at købe dem fra Sydeuropa, selvom de er blevet kørt herop i lastbil. Se mere under tomat.
Mest klimavenligt at købe tomater fra Sydeuropa
Ønsker man at købe de mest klimavenlige tomater, så køb dem fra Sydeuropa. Selvom de er blevet kørt hertil i lastbil, belaster de klimaet mindre end de danske tomater. Det skyldes, at der udledes flere drivhusgasser, når fossilt brændstof bruges til at belyse og varme tomater i danske drivhuse.
Danske øko-tomater er heller ikke klimavenlige
Man kunne godt forledes til at tro, at de danske øko-tomater er bedre for klimaet end tomater transporteret fra Sydeuropa. Det er de ikke. Dette skyldes, at også øko-tomater primært dyrkes i drivhuse, som belaster klimaet mere end transport af tomater fra Sydeuropa. Ønsker du klimavenlige øko-tomater, så køb øko-tomater fra Sydeuropa eller tomater som ikke er dyrket i drivhus.
Børn under 2 år info:
Nitratholdige grøntsager anbefales ikke til børn under 6 måneder
Alle grøntsager indeholder nitrat fra naturens side. Men enkelte grøntsager indeholder meget nitrat. Det drejer sig om: Spinat, rødbede, fennikel, selleri, salat og rabarber.
Nitrat kan omdannes til nitrit, der reagerer med blodets hæmoglobin. Dette kan medføre opkastninger og blåfarvning af huden.
Man ved, at spædbørn er særligt følsomme over for nitrat i de første levemåneder. Det anbefales derfor, at du først giver de ovennævnte grøntsager til barnet, når det er over 6 måneder gammelt.
Børn som er mellem et halvt og 1 år gamle, må gerne få de nitratholdige grøntsager i små mængder, svarende til en tiendedel af mosen eller retten.
Gulerødder, rå og i stave, anbefales ikke til børn under 3 år
Sundhedsstyrelsen fraråder, at man serverer rå gulerødder − hele eller i stave − eller andre lignende hårde fødevarer til små børn. Årsagen er, at der er en forøget risiko for, at barnet fejlsynker, og maden havner i lungerne i stedet for i maven. Dette skyldes, at små børn ofte ikke er i stand til at tygge maden ordentligt grundet manglende tænder. Desuden har de umodne synkereflekser, og en tendens til let at blive distraherede.
Gulerødder må meget gerne indgå i små børns mad, men server dem fintrevet, kogte eller mosede/blendede.
Rester af sprøjtegifte er mindre i danske grøntsager end i udenlandske
Rapporten fra DTU Fødevareinstituttet ’Pesticidrester i frugt og grøntsager 2010-2014 – Kostens pesticidbelastning fra frugt og grøntsager’ konkluderede blandt andet, at man generelt kan reducere sit indtag af sprøjtegiftrester, hvis man vælger dansk producerede afgrøder i stedet for tilsvarende udenlandsk producerede. Det er dog vigtigt at understrege, at der kan være store forskelle i rester af sprøjtegifte, alt afhængig af hvilket land grøntsagen kommer fra.
Ingen sprøjtegifte i økologiske grøntsager
Hvis du vil være helt sikker på, at dine grøntsager ikke indeholder rester af sprøjtegifte, så køb de økologiske varianter. Fødevarestyrelsens jævnlige kontroller viser nemlig, at prøver fra økologiske grøntsager sjældent indeholder pesticidrester – uanset afgrøde og oprindelse. De få gange der er fundet rester af sprøjtegifte, har Fødevarestyrelsen vurderet, at anvendelsen af sprøjtegifte ikke var tilsigtet.
Ønsker du at begrænse indtaget af sprøjtegifte, men har ikke mulighed for at købe økologisk, så køb de danske grøntsager. De indeholder generelt langt færre sprøjterester end de udenlandske.
Relevante fødevaremærker for Grøntsager

Ø-mærket
Økologimærket med fokus på begrænsning af tilsætningsstoffer, ingen giftige sprøjtemidler, ingen kunstig sukker, ingen GMO

Nøglehulsmærket
Ernæringsmærke med fokus på mindre sukker, mindre fedt, mindre salt og flere kostfibre.