Hvedebrød, grovbrød, boller og brødblandinger
Kategorien dækker over alle former for hvedebrød, grovbrød, boller og brødblandinger, herunder også fødevarer som pizza- og tærtebunde, tortilla, tvebakker, brioche, bagel, naan brød og pitabrød- Voksne og børn over 2 år (Anbefalet indhold pr. 100g)
-
Salt (max)
1,0 g
-
Sukker (max)
5 g
-
Fedt (max)
7 g
-
Kostfibre (min)
5 g
Voksne og børn over 2 år info:
Glutenfri er kun en fordel hvis du ikke tåler gluten
Lider man af tarmsygdommen Cøliaki eller glutenintolerance så tåler man ikke gluten, og er derfor nødt til at vælge glutenfri produkter. Hvis man (som de fleste mennesker) tåler gluten, er der ingen ernærings-sundheds- eller økonomiske fordele ved at vælge glutenfri produkter. Tværtimod. I de fleste glutenfri produkter har man fjernet mange af de gode næringsstoffer som fx. fiber og proteiner således, at der næsten kun er stivelse tilbage.
- Børn under to år (Anbefalet indhold pr. 100g)
-
Salt (max)
Så lidt som muligt og gerne under 1,0 g
-
Sukker (max)
0g
-
Fedt (max)
Ingen begrænsning
-
Kostfibre (min)
Behøver ikke være højt
Børn under to år
Tilsat sukker anbefales ikke
Sukker til børn under 2 år anbefales ikke. Vælger du alligevel produkter med tilsat sukker, kan det anbefales at sætte grænsen ved max 5 gram sukker pr. 100 gram
Små børn skal ikke have for mange fibre
Små børn har brug for meget energi, men da deres mavesæk er lille, må maden ikke mætte for meget. Derfor skal halvdelen af deres mad være uden fibre og halvdelen med.
Begræns brød med kerner
Børn under 2 år tygger som regel ikke kernerne godt nok, og det betyder, at de kommer hele ud i den anden ende. Derfor har små børn ingen glæde af de hele kerner, og får de for mange, giver det en meget løs afføring.
Begræns brød med hørfrø og solsikkekerner
Hørfrø og solsikkekerner har et meget højt indhold af cadmium.
For store mængder cadmium er skadeligt for både voksne og børn.
Forskellen er dog, at koncentration af cadmium hurtigt bliver for høj i en lille kontra en stor krop.
Variér derfor så der ikke købes brød med mange solsikkekerner og hørfrø hver gang.
Voksne og børn over 2 år info:
Glutenfri er kun en fordel hvis du ikke tåler gluten
Lider man af tarmsygdommen Cøliaki eller glutenintolerance så tåler man ikke gluten, og er derfor nødt til at vælge glutenfri produkter. Hvis man (som de fleste mennesker) tåler gluten, er der ingen ernærings-sundheds- eller økonomiske fordele ved at vælge glutenfri produkter. Tværtimod. I de fleste glutenfri produkter har man fjernet mange af de gode næringsstoffer som fx. fiber og proteiner således, at der næsten kun er stivelse tilbage.
Børn under 2 år info:
Tilsat sukker anbefales ikke
Sukker til børn under 2 år anbefales ikke. Vælger du alligevel produkter med tilsat sukker, kan det anbefales at sætte grænsen ved max 5 gram sukker pr. 100 gram
Små børn skal ikke have for mange fibre
Små børn har brug for meget energi, men da deres mavesæk er lille, må maden ikke mætte for meget. Derfor skal halvdelen af deres mad være uden fibre og halvdelen med.
Begræns brød med kerner
Børn under 2 år tygger som regel ikke kernerne godt nok, og det betyder, at de kommer hele ud i den anden ende. Derfor har små børn ingen glæde af de hele kerner, og får de for mange, giver det en meget løs afføring.
Begræns brød med hørfrø og solsikkekerner
Hørfrø og solsikkekerner har et meget højt indhold af cadmium.
For store mængder cadmium er skadeligt for både voksne og børn.
Forskellen er dog, at koncentration af cadmium hurtigt bliver for høj i en lille kontra en stor krop.
Variér derfor så der ikke købes brød med mange solsikkekerner og hørfrø hver gang.
Relevante fødevaremærker for Hvedebrød, grovbrød, boller og brødblandinger

Ø-mærket
Økologimærke med fokus på dyrevelfærd, begrænsning af tilsætningsstoffer, ingen giftige sprøjtemidler, ingen kunstig sukker, ingen GMO (gensplejset foder)

Nøglehulsmærket
Ernæringsmærke med fokus på mindre sukker, mindre fedt, mindre salt og flere kostfibre.

Fuldkornsmærket
Ernæringsmærke med fokus på højt indhold af fuldkorn. Fødevaren skal også leve op til krav for nøglehulsmærket