Pålæg og pålægssalater
Pålæg dækker her over kødpålæg, postejer, patéer, pølser og bacon. Pålægssalater er produkter som æggesalat, tunsalat, russisk salat, italiensk salat, sommersalat, rejesalat, karrysalat m.m.- Voksne og børn over 2 år (Anbefalet indhold pr. 100g)
-
Salt (max)
2,5 g
-
Fedt (max)
10 g
Voksne og børn over 2 år info:
Forarbejdet kød øger risikoen for tarmkræft
Alt forarbejdet kød er ikke sundt for os. Ofte er det røget, speget, saltet og tilsat nitrit. Forarbejdet kød inkluderer bl.a. kødpålæg, hamburgerryg, skinke, pølser og bacon m.m. Nitrit er klassificeret i den farligste kategori, når vi ser på sammenhængen mellem indtagelse og tarmkræft.
Anbefalingen er ét-to stykker kødpålæg om dagen
Fødevarestyrelsen anbefaler, at du ikke indtager mere end ét – to stykker stykker kødpålæg om dagen. Dette skyldes, at det typisk indeholder meget mættet fedt, salt og ofte konserveringsmidlet nitrit, der kan give kræft.
Kræftens bekæmpelse går endda så langt som at anbefale, at alt forarbejdet kød ikke bør spises i hverdagen, men kun hører til ved særlige lejligheder.
Danskproduceret økologisk kødpålæg, pølser og bacon indeholder ikke nitrit
Ønsker du at begrænse dit indtag af nitrit, så køb danskproduceret økologisk kødpålæg, bacon og pølser. Man må nemlig ikke tilsætte nitrit til kødpålæg i Danmark. Men du skal være opmærksom på, at denne regel ikke er gældende i de øvrige EU lande, så nitrit kan sagtens forekomme i udenlandsk økologisk kødpålæg.
Økologisk pålæg, pølser og bacon bør også begrænses
Selvom økologisk pålæg fra Danmark ikke indeholder nitrit, er det sundhedsmæssigt stadig en fordel at begrænse indtaget af det. Dette skyldes, at pålægget stadig kan indeholde kræftfremkaldende stoffer, som dannes under forarbejdningen.
Find nitrit på varedeklaration
Er der nitrit i dine varer, skal det stå på varedeklarationen. Nitrit gemmer sig ofte bag navnet Natriumnitrit eller E numrene: E249 og E250
Pålæg bidrager med store saltmængder
Pålæg er en af de fødevarer, som bidrager med store mængder salt til både børn og voksne dagligt. Derfor er det en rigtig god idé at kigge efter saltindholdet. Det kan dog være en vanskelig opgave at finde et produkt, der matcher anbefalingerne. Det skyldes at nogle pålægstyper som fx spegepølse og skinke har et højt saltindhold som standard. Tænk derfor på, hvor meget det spises, hvor tit det spises, og gå efter de varianter, som indeholder mindst salt.
- Børn under to år (Anbefalet indhold pr. 100g)
-
Salt (max)
Så lidt som muligt og gerne under 2,5 g
-
Fedt (max)
Ingen begrænsning
Børn under to år
Voksne og børn over 2 år info:
Forarbejdet kød øger risikoen for tarmkræft
Alt forarbejdet kød er ikke sundt for os. Ofte er det røget, speget, saltet og tilsat nitrit. Forarbejdet kød inkluderer bl.a. kødpålæg, hamburgerryg, skinke, pølser og bacon m.m. Nitrit er klassificeret i den farligste kategori, når vi ser på sammenhængen mellem indtagelse og tarmkræft.
Anbefalingen er ét-to stykker kødpålæg om dagen
Fødevarestyrelsen anbefaler, at du ikke indtager mere end ét – to stykker stykker kødpålæg om dagen. Dette skyldes, at det typisk indeholder meget mættet fedt, salt og ofte konserveringsmidlet nitrit, der kan give kræft.
Kræftens bekæmpelse går endda så langt som at anbefale, at alt forarbejdet kød ikke bør spises i hverdagen, men kun hører til ved særlige lejligheder.
Danskproduceret økologisk kødpålæg, pølser og bacon indeholder ikke nitrit
Ønsker du at begrænse dit indtag af nitrit, så køb danskproduceret økologisk kødpålæg, bacon og pølser. Man må nemlig ikke tilsætte nitrit til kødpålæg i Danmark. Men du skal være opmærksom på, at denne regel ikke er gældende i de øvrige EU lande, så nitrit kan sagtens forekomme i udenlandsk økologisk kødpålæg.
Økologisk pålæg, pølser og bacon bør også begrænses
Selvom økologisk pålæg fra Danmark ikke indeholder nitrit, er det sundhedsmæssigt stadig en fordel at begrænse indtaget af det. Dette skyldes, at pålægget stadig kan indeholde kræftfremkaldende stoffer, som dannes under forarbejdningen.
Find nitrit på varedeklaration
Er der nitrit i dine varer, skal det stå på varedeklarationen. Nitrit gemmer sig ofte bag navnet Natriumnitrit eller E numrene: E249 og E250
Pålæg bidrager med store saltmængder
Pålæg er en af de fødevarer, som bidrager med store mængder salt til både børn og voksne dagligt. Derfor er det en rigtig god idé at kigge efter saltindholdet. Det kan dog være en vanskelig opgave at finde et produkt, der matcher anbefalingerne. Det skyldes at nogle pålægstyper som fx spegepølse og skinke har et højt saltindhold som standard. Tænk derfor på, hvor meget det spises, hvor tit det spises, og gå efter de varianter, som indeholder mindst salt.
Ovenstående info er også relevant for børn under to år
Relevante fødevaremærker for Pålæg og pålægssalater
Ø-mærket
Økologimærket med fokus på dyrevelfærd, begrænsning af tilsætningsstoffer, ingen giftige sprøjtemidler, ingen kunstig sukker, ingen GMO (gensplejset foder)
Nøglehulsmærket
Ernæringsmærke med fokus på mindre sukker, mindre fedt, mindre salt og flere kostfibre.
Dyrenes beskyttelse
Dyrevelfærdsmærke med fokus på dyrevelfærd fx mere plads, adgang til udearealer, rodemateriale m.m.