Pasta og nudler
Pasta dækker her over både frisk, tørret og fyldt pasta samt couscous.Pasta er formet og tørret hvedemelsdej af proteinrig hvede ofte af arten durum. Pasta fremstilles i mange udformninger og kan være tilsat fx spinat eller tomat.
- Voksne og børn over 2 år (Anbefalet indhold pr. 100g)
-
Salt (max)
0,1 g
-
Kostfibre (min)
6 g
Voksne og børn over 2 år info:
Glutenfri er kun en fordel hvis du ikke tåler gluten
Lider man af tarmsygdommen Cøliaki (glutenintolerance), tåler man ikke gluten, og er derfor nødt til at vælge glutenfri produkter. Hvis man (som de fleste mennesker) tåler gluten, er der ingen ernærings-sundheds- eller økonomiske fordele ved at vælge glutenfri produkter. Tværtimod. I de fleste glutenfri produkter har man fjernet mange af de gode næringsstoffer som fx. fiber og proteiner således, at der næsten kun er stivelse tilbage.
Vælg gerne fuldkornsvarianter
Fuldkornspasta er lavet af fuldkornshvedemel. Det har et lidt højere indhold af kostfibre, vitaminer og mineraler end almindelig pasta.
Det anbefales, at vi vælger fuldkornspasta og -couscous. Dels fordi vi generelt spiser for lidt fuldkorn i forhold til anbefalingerne, dels fordi fuldkornsprodukter nedsætter risikoen for en række alvorlige sygdomme.
Fyldt pasta kan indeholde meget fedt og salt
Fyldt pasta såsom ravioli og tortellini kan bidrage med meget salt/fedt. Er produktet til børn, så kan det især være godt at kigge efter produkter med lavt saltindhold, da børn tåler meget lidt salt.
Der er ikke lavet nogle anbefalinger for, hvor meget fedt og salt, der maks. må være i fyldt pasta. Man kan derfor læne sig op af anbefalingerne for kartoffelprodukter, som siger maks. 5 g fedt og maks. 0,5 g salt pr. 100 g.
Couscous er egentlig pasta
Couscous er ikke et kornprodukt, men en slags pasta. Produktet er fremstillet af en pastadej af durumhvede. Denne dej gnides herefter gennem en sigte og formes til små gryn. Derfor har couscous det samme lave næringsindhold som almindelig pasta.
- Børn under to år (Anbefalet indhold pr. 100g)
-
Salt (max)
Så lidt som muligt og gerne under 0,1 g
-
Kostfibre (min)
Vælg ikke kun fuldkorn
Børn under to år
Små børn skal ikke have for mange fibre
Små børn (under 2 år) har brug for meget energi, men da deres mavesæk er lille, må maden ikke mætte for meget. Derfor skal halvdelen af deres mad være uden fibre og halvdelen med. Husk at variere mellem fuldkornspasta, nudler og de almindelige varianter.
Voksne og børn over 2 år info:
Glutenfri er kun en fordel hvis du ikke tåler gluten
Lider man af tarmsygdommen Cøliaki (glutenintolerance), tåler man ikke gluten, og er derfor nødt til at vælge glutenfri produkter. Hvis man (som de fleste mennesker) tåler gluten, er der ingen ernærings-sundheds- eller økonomiske fordele ved at vælge glutenfri produkter. Tværtimod. I de fleste glutenfri produkter har man fjernet mange af de gode næringsstoffer som fx. fiber og proteiner således, at der næsten kun er stivelse tilbage.
Vælg gerne fuldkornsvarianter
Fuldkornspasta er lavet af fuldkornshvedemel. Det har et lidt højere indhold af kostfibre, vitaminer og mineraler end almindelig pasta.
Det anbefales, at vi vælger fuldkornspasta og -couscous. Dels fordi vi generelt spiser for lidt fuldkorn i forhold til anbefalingerne, dels fordi fuldkornsprodukter nedsætter risikoen for en række alvorlige sygdomme.
Fyldt pasta kan indeholde meget fedt og salt
Fyldt pasta såsom ravioli og tortellini kan bidrage med meget salt/fedt. Er produktet til børn, så kan det især være godt at kigge efter produkter med lavt saltindhold, da børn tåler meget lidt salt.
Der er ikke lavet nogle anbefalinger for, hvor meget fedt og salt, der maks. må være i fyldt pasta. Man kan derfor læne sig op af anbefalingerne for kartoffelprodukter, som siger maks. 5 g fedt og maks. 0,5 g salt pr. 100 g.
Couscous er egentlig pasta
Couscous er ikke et kornprodukt, men en slags pasta. Produktet er fremstillet af en pastadej af durumhvede. Denne dej gnides herefter gennem en sigte og formes til små gryn. Derfor har couscous det samme lave næringsindhold som almindelig pasta.
Børn under 2 år info:
Små børn skal ikke have for mange fibre
Små børn (under 2 år) har brug for meget energi, men da deres mavesæk er lille, må maden ikke mætte for meget. Derfor skal halvdelen af deres mad være uden fibre og halvdelen med. Husk at variere mellem fuldkornspasta, nudler og de almindelige varianter.
Relevante fødevaremærker for Pasta og nudler
Nøglehulsmærket
Ernæringsmærke med fokus på mindre sukker, mindre fedt, mindre salt og flere kostfibre.
Vælg fuldkorn først
Ernæringsmærke med fokus på højt indhold af fuldkorn. Fødevaren skal også leve op til krav for nøglehulsmærket
Ø-mærket
Økologimærke med fokus på dyrevelfærd, begrænsning af tilsætningsstoffer, ingen giftige sprøjtemidler, ingen kunstig sukker, ingen GMO (gensplejset foder)