Ris
Man kan groft sagt dele ris op i tre kategorier: Hvide polerede ris, parboiled ris og fuldkornsris. Forskellene imellem de forskellige ristyper ligger i smagen, udseende, kogetid og næringsstofindholdet. Læs mere nedenfor om de forksellige ristyper under "Fakta om..."Sundhedsstyrelsen anbefaler at vi spiser fuldkornsris, idet de indeholder flere vitaminer og mineraler sammenlignet med de andre ristyper. Fuldkornsris er brune, røde og sorte ris. Men husk at det er vigtigt at variere mellem de forskellige typer ris. Se nedenfor
- Voksne og børn over 2 år (Anbefalet indhold pr. 100g)
-
Kostfibre (min)
3 g
Voksne og børn over 2 år info:
Der er mest uorganisk arsen i fuldkornsris, så det anbefales at variere
Fuldkornsris, altså brune, røde og sorte ris, indeholder næsten dobbelt så meget uorganisk arsen som hvide ris så variere mellem typerne af ris. Dette er især vigtigt, hvis risen serveres til børn, da de hurtigt får for meget uorganisk arsen.
Ris, og risprodukter bør ikke serveres til børn hver dag
Ris har et naturligt indhold af uorganisk arsen, som er vurderet til at være kræftfremkaldende ved et højt indtag. Det betyder, at mennesker der dagligt spiser mad med uorganisk arsen gennem mange år, har en forøget risiko for kræft.
I forhold til børn skal man være særligt påpasselig grundet deres relative store indtag i forhold til deres kropsvægt.
Server derfor ikke risbaseret grød, risbaserede morgenmadsprodukter eller ris hver dag. Især ikke fuldkornsris.
Køb ris fra forskellige oprindelseslande
ndholdet af uorganisk arsen i ris afhænger blandt andet af den jord, som risene er dyrket i. Det betyder at indholdet af uorganisk arsen varierer fra egn til egn i de forskellige lande. Derfor kan man ikke sige, at al ris fra nogle lande har mindre indhold af uorganisk arsen end andre.
Fødevarestyrelsen anbefaler derfor at man køber ris fra forskellige lande.
Fakta om fuldkornsris
Fuldkornsris bliver også kaldt brune ris, men de er ikke nødvendigvis brune – De kan også være røde eller sorte.
Fuldkornsris er den sundeste og mest naturlige form for ris, idet kun avnerne bliver fjernet. Disse ris har det højeste indhold af kostfiber, vitaminer og mineraler. Fuldkornsris indeholder dog mest giftigt arsen, så det anbefales at variere mellem typerne af ris.
Brune ris:
Fuldkornsris som har det højeste indhold af kostfiber, vitaminer og mineraler, sammenlignet med hvide polerede ris og parboiled ris.
Brune ris er mere proteinrige, end andre typer ris.
Kogetiden for brune ris er en del længere end for almindelige hvide ris.
Kostfiberindholdet er 2,4 gram pr. 100 gram.
Røde ris:
Fuldkornsris som har det højeste indhold af kostfiber, vitaminer og mineraler, sammenlignet med hvide polerede ris og parboiled ris.
Røde ris får deres farve fra engærsvamp, som vokser på dem.
Kostfiberindholdet er 4,5 gram pr. 100 gram.
Sorte ris:
Fuldkornsris som har det højeste indhold af kostfiber, vitaminer og mineraler, sammenlignet med hvide polerede ris og parboiled ris.
Kostfiberindholdet er 5,0 gram pr. 100 gram.
Fakta om hvide polerede ris
Hvide polerede ris fremstilles ved, at skaldele og kim slibes af, hvorefter riskornene poleres, så også sølvhinden fjernes. Denne ristype har generelt det laveste indhold af vitaminer, mineraler og kostfibre. Kostfibre findes fortrinsvis i kimen og kliddet yderst på riskornet, som ved denne ristype er blevet slebet af.
Jasminris, basmatiris, grødris og sushiris hører til de polerede ris.
Kostfiberindholdet er 0,7 gram pr. 100 gram
Fakta om parboiled ris
Parboiled ris fremstilles ved at trykkoge ris, inden avnerne fjernes. Herved presses vitaminer og mineraler fra de ydre, næringsrige skaldele ind i kornet, så vitaminer og mineraler bevares, når skallen og kimen efterfølgende fjernes og kornet poleres. Næringsværdien er derfor højere end i polerede ris, men stadig langt mindre end i fuldkornsris.
Kostfiberindholdet er 0,9 gram pr. 100 gram
Fakta om vilde ris
Vilde ris er i virkeligheden ikke en risplante, men derimod en græsart.
De har en kraftig og aromatisk smag.
Vilde ris indeholder flere kostfibre og proteiner end rigtige ris, og kulhydratindholdet er en smule lavere.
Der er ikke tale om et fuldkornsprodukt, idet det er en græsart og ikke korn.
Kostfiberindholdet er 7,2 gram pr. 100 gram.
- Børn under to år (Anbefalet indhold pr. 100g)
-
Kostfibre
Behøver ikke være højt
Børn under to år
Ris, og risprodukter bør ikke serveres til børn hver dag
Ris har et naturligt indhold af uorganisk arsen, som er vurderet til at være kræftfremkaldende ved et højt indtag. Det betyder, at mennesker der dagligt spiser mad med uorganisk arsen gennem mange år, har en forøget risiko for kræft.
I forhold til børn skal man være særligt påpasselig grundet deres relative store indtag i forhold til deres kropsvægt.
Server derfor ikke risbaseret grød, risbaserede morgenmadsprodukter eller ris hver dag. Især ikke fuldkornsris.
Voksne og børn over 2 år info:
Der er mest uorganisk arsen i fuldkornsris, så det anbefales at variere
Fuldkornsris, altså brune, røde og sorte ris, indeholder næsten dobbelt så meget uorganisk arsen som hvide ris så variere mellem typerne af ris. Dette er især vigtigt, hvis risen serveres til børn, da de hurtigt får for meget uorganisk arsen.
Ris, og risprodukter bør ikke serveres til børn hver dag
Ris har et naturligt indhold af uorganisk arsen, som er vurderet til at være kræftfremkaldende ved et højt indtag. Det betyder, at mennesker der dagligt spiser mad med uorganisk arsen gennem mange år, har en forøget risiko for kræft.
I forhold til børn skal man være særligt påpasselig grundet deres relative store indtag i forhold til deres kropsvægt.
Server derfor ikke risbaseret grød, risbaserede morgenmadsprodukter eller ris hver dag. Især ikke fuldkornsris.
Køb ris fra forskellige oprindelseslande
ndholdet af uorganisk arsen i ris afhænger blandt andet af den jord, som risene er dyrket i. Det betyder at indholdet af uorganisk arsen varierer fra egn til egn i de forskellige lande. Derfor kan man ikke sige, at al ris fra nogle lande har mindre indhold af uorganisk arsen end andre.
Fødevarestyrelsen anbefaler derfor at man køber ris fra forskellige lande.
Fakta om fuldkornsris
Fuldkornsris bliver også kaldt brune ris, men de er ikke nødvendigvis brune – De kan også være røde eller sorte.
Fuldkornsris er den sundeste og mest naturlige form for ris, idet kun avnerne bliver fjernet. Disse ris har det højeste indhold af kostfiber, vitaminer og mineraler. Fuldkornsris indeholder dog mest giftigt arsen, så det anbefales at variere mellem typerne af ris.
Brune ris:
Fuldkornsris som har det højeste indhold af kostfiber, vitaminer og mineraler, sammenlignet med hvide polerede ris og parboiled ris.
Brune ris er mere proteinrige, end andre typer ris.
Kogetiden for brune ris er en del længere end for almindelige hvide ris.
Kostfiberindholdet er 2,4 gram pr. 100 gram.
Røde ris:
Fuldkornsris som har det højeste indhold af kostfiber, vitaminer og mineraler, sammenlignet med hvide polerede ris og parboiled ris.
Røde ris får deres farve fra engærsvamp, som vokser på dem.
Kostfiberindholdet er 4,5 gram pr. 100 gram.
Sorte ris:
Fuldkornsris som har det højeste indhold af kostfiber, vitaminer og mineraler, sammenlignet med hvide polerede ris og parboiled ris.
Kostfiberindholdet er 5,0 gram pr. 100 gram.
Fakta om hvide polerede ris
Hvide polerede ris fremstilles ved, at skaldele og kim slibes af, hvorefter riskornene poleres, så også sølvhinden fjernes. Denne ristype har generelt det laveste indhold af vitaminer, mineraler og kostfibre. Kostfibre findes fortrinsvis i kimen og kliddet yderst på riskornet, som ved denne ristype er blevet slebet af.
Jasminris, basmatiris, grødris og sushiris hører til de polerede ris.
Kostfiberindholdet er 0,7 gram pr. 100 gram
Fakta om parboiled ris
Parboiled ris fremstilles ved at trykkoge ris, inden avnerne fjernes. Herved presses vitaminer og mineraler fra de ydre, næringsrige skaldele ind i kornet, så vitaminer og mineraler bevares, når skallen og kimen efterfølgende fjernes og kornet poleres. Næringsværdien er derfor højere end i polerede ris, men stadig langt mindre end i fuldkornsris.
Kostfiberindholdet er 0,9 gram pr. 100 gram
Fakta om vilde ris
Vilde ris er i virkeligheden ikke en risplante, men derimod en græsart.
De har en kraftig og aromatisk smag.
Vilde ris indeholder flere kostfibre og proteiner end rigtige ris, og kulhydratindholdet er en smule lavere.
Der er ikke tale om et fuldkornsprodukt, idet det er en græsart og ikke korn.
Kostfiberindholdet er 7,2 gram pr. 100 gram.
Børn under 2 år info:
Ris, og risprodukter bør ikke serveres til børn hver dag
Ris har et naturligt indhold af uorganisk arsen, som er vurderet til at være kræftfremkaldende ved et højt indtag. Det betyder, at mennesker der dagligt spiser mad med uorganisk arsen gennem mange år, har en forøget risiko for kræft.
I forhold til børn skal man være særligt påpasselig grundet deres relative store indtag i forhold til deres kropsvægt.
Server derfor ikke risbaseret grød, risbaserede morgenmadsprodukter eller ris hver dag. Især ikke fuldkornsris.
Relevante fødevaremærker for Ris
Økologimærket
Økologimærke med fokus på dyrevelfærd, begrænsning af tilsætningsstoffer, ingen giftige sprøjtemidler, ingen kunstig sukker, ingen GMO (gensplejset foder)
Nøglehulsmærket
Ernæringsmærke med fokus på mindre sukker, mindre fedt, mindre salt og flere kostfibre
Fuldkornslogoet
Ernæringsmærke med fokus på højt indhold af fuldkorn. Fødevaren skal også leve op til krav for nøglehulsmærket