Røget eller gravad fisk
Kategorien dækker over varer som røget laks, gravad laks, røget forel, røget hellefisk, røget ål, røget sild, røget makrel, pebermakrel, varmrøget eller koldtrøget filet af fisk m.m.- Voksne og børn over 2 år (Anbefalet indhold pr. 100g)
-
Fedt
10 g
-
Salt (max)
3,0 g
-
Sukkerarter
5 g
Voksne og børn over 2 år info:
Spis ikke Østersølaks, hvis du er gravid eller ammer
De store Østersølaks har et højt indhold af skadeligt dioxin, og derfor anbefaler Fødevarestyrelsen, at kvinder i den fødedygtige alder, gravide og ammende højst spiser én portion østersølaks (ca. 125 gram) en gang om måneden.
På laks som ikke er forarbejdet, dvs. ferske laksebøffer, skal det stå på pakken hvor fisken er fanget. Er det fanget i Østersøen, er det her let at gå udenom. Men det er ikke lovpligtigt at skrive på pakken, hvor laksen til fiskefrikadeller, fiskefars, laksepate m.m. stammer fra. Bekymrer dioxin dig, så gå udenom de produkter, hvor du ikke kan se, hvor de er fanget.
Spis ikke røget fisk hver dag
Fødevarestyrelsen anbefaler, at vi ikke spiser røgvarer hver dag. Dette skyldes, at produkter som fx. røget laks, sild og ål, også kan indeholde PAH – kræftfremkaldende tjærestoffer fra rygeprocessen.
Fødevareindustrien bruger lejlighedsvist røgaroma som alternativ til røgning. Røgaromaer fremstilles af røg, som bliver adskilt og renset, hvilket betyder, at de indeholder færre tjærestoffer, end der dannes under en traditionel rygning.
Koldtrøget fisk indeholder mindre PHA end varmrøget fisk
Hvis man synes det smager lige godt, giver det sundhedsmæssig god mening at vælge den koldtrøgede fisk fx laks fremfor den varmrøgede. Man har nemlig fundet et højere indhold af PAH i varmrøget fisk end koldtrøget.
- Børn under to år (Anbefalet indhold pr. 100g)
-
Fedt
Ingen øvre grænse
-
Salt
Så lidt som muligt og gerne under 3 g
-
Sukker
0 g
Børn under to år
Voksne og børn over 2 år info:
Spis ikke Østersølaks, hvis du er gravid eller ammer
De store Østersølaks har et højt indhold af skadeligt dioxin, og derfor anbefaler Fødevarestyrelsen, at kvinder i den fødedygtige alder, gravide og ammende højst spiser én portion østersølaks (ca. 125 gram) en gang om måneden.
På laks som ikke er forarbejdet, dvs. ferske laksebøffer, skal det stå på pakken hvor fisken er fanget. Er det fanget i Østersøen, er det her let at gå udenom. Men det er ikke lovpligtigt at skrive på pakken, hvor laksen til fiskefrikadeller, fiskefars, laksepate m.m. stammer fra. Bekymrer dioxin dig, så gå udenom de produkter, hvor du ikke kan se, hvor de er fanget.
Spis ikke røget fisk hver dag
Fødevarestyrelsen anbefaler, at vi ikke spiser røgvarer hver dag. Dette skyldes, at produkter som fx. røget laks, sild og ål, også kan indeholde PAH – kræftfremkaldende tjærestoffer fra rygeprocessen.
Fødevareindustrien bruger lejlighedsvist røgaroma som alternativ til røgning. Røgaromaer fremstilles af røg, som bliver adskilt og renset, hvilket betyder, at de indeholder færre tjærestoffer, end der dannes under en traditionel rygning.
Koldtrøget fisk indeholder mindre PHA end varmrøget fisk
Hvis man synes det smager lige godt, giver det sundhedsmæssig god mening at vælge den koldtrøgede fisk fx laks fremfor den varmrøgede. Man har nemlig fundet et højere indhold af PAH i varmrøget fisk end koldtrøget.
Relevante fødevaremærker for Røget eller gravad fisk
MSC-mærket
Miljøvenlig og bæredygtig produktion af fisk og skaldyr som lever frit
ASC-mærket
Miljøvenlig og bæredygtig produktion af opdrætsfisk
Ø-mærket
Økologimærke med fokus på at fisken er opdrættet i rent vand, fodret med øko foder, ingen sprøjtegifte, ingen tilsætningsstoffer, bedre pladsforhold, mindre fedt og fastere kød, sporbarhed
Nøglehulsmærket
Ernæringsmærke med fokus på mindre sukker, mindre fedt, mindre salt og flere kostfibre