Skæreost og skimmelost
Ost dækker over alle former for ost, såsom skæreost, revet ost, smelteost, ostehaps, myseost, gedeost, feta, salatost, brie, skimmelost, camembert, parmesan og gouda- Voksne og børn over 2 år (Anbefalet indhold pr. 100g)
-
Fedt (max)
17g (%)/30+
-
Salt (max)
1,6 g
Voksne og børn over 2 år info:
Er du gravid, så vær varsom med oste lavet af upasteuriseret mælk
Du kan trygt spise alle oste lavet af pasteuriseret mælk. Det vil sige langt hovedparten, af de oste der findes i danske butikker. Du kan altid se på varedeklarationen, om osten er fremstillet af pasteuriseret mælk. Upasteuriserede oste kan risikere at indeholde bakterien Listeria monocytogenes. Bakterien er også i få tilfælde fundet i ’bløde oste’ lavet af pasteuriseret mælk. Betegnelsen ’bløde oste’ dækker over blå- og hvidskimmeloste som f.eks. Brie, Camembert og Gorgonzola. Spis disse oste mens de er nye, og gem dem ikke for længe i køleskabet.
Listeria kan ikke vokse i de fastere gule oste, som f.eks. Danbo, Emmentaler og Parmesan, så dem kan du trygt spise.
- Børn under to år (Anbefalet indhold pr. 100g)
-
Salt (max)
Så lavt som muligt og gerne under 1,6 g
-
Fedt (max)
Ingen begrænsning, gerne højt
Børn under to år
Voksne og børn over 2 år info:
Er du gravid, så vær varsom med oste lavet af upasteuriseret mælk
Du kan trygt spise alle oste lavet af pasteuriseret mælk. Det vil sige langt hovedparten, af de oste der findes i danske butikker. Du kan altid se på varedeklarationen, om osten er fremstillet af pasteuriseret mælk. Upasteuriserede oste kan risikere at indeholde bakterien Listeria monocytogenes. Bakterien er også i få tilfælde fundet i ’bløde oste’ lavet af pasteuriseret mælk. Betegnelsen ’bløde oste’ dækker over blå- og hvidskimmeloste som f.eks. Brie, Camembert og Gorgonzola. Spis disse oste mens de er nye, og gem dem ikke for længe i køleskabet.
Listeria kan ikke vokse i de fastere gule oste, som f.eks. Danbo, Emmentaler og Parmesan, så dem kan du trygt spise.
Relevante fødevaremærker for Skæreost og skimmelost

Ø-mærket
Økologimærket med fokus på dyrevelfærd, begrænsning af tilsætningsstoffer, ingen giftige sprøjtemidler, ingen kunstig sukker, ingen GMO (gensplejset foder)

Nøglehulsmærket
Ernæringsmærke med fokus på mindre sukker, mindre fedt, mindre salt og flere kostfibre.