Tørret frugt
Kategorien dækker over rosiner, figner, svesker, abrikoser, tranebær, dadler men også frugt og figenstænger.Tørret frugt tæller ikke med i de 6 om dagen, men er et godt alternativ til slik og andre søde sager. De indeholder flere vitaminer og mineraler, men hold igen, for de indeholder også mange kalorier, nemlig seks til syv gange flere kalorier sammenlignet med frisk frugt.
Spar på abrikoser med sulfitter til børn
Sulfitter er konserveringsstoffer (E 221-228), der anvendes pga. den konserverende effekt, og fordi de er med til at bevare frugtens lyse farve, fx i tørrede abrikoser.
Ved blot at spise 2 tørrede abrikoser kan et barn på 30 kg komme til at overskride det acceptable daglige indtag (ADI) for sulfitter.
Hvis du vil undgå sulfitter i abrikoser, skal du vælge økologiske abrikoser. Økologiske tørrede abrikoser er ikke tilsat sulfitter og har derfor en mørkere farve.
Fund af sprøjtegifte i konventionelle rosiner
De konventionelle vindruer indeholder ofte mange sprøjtegiftrester, som de økologiske vindruer ikke gør. Derfor er der også fundet sprøjtegiftrester i konventionelle rosiner, dog ikke over grænseværdierne. Men det ser ud til, at børns hjerne kan tage skade af den mængde sprøjtegift, som er tilladt.
Fødevarestyrelsen ikke har testet økologiske rosiner for sprøjtegifte. Men i og med, at der hidtil ikke er fundet sprøjtegiftrester i økologiske vindruer så må man formode, at der heller ikke er sprøjtegiftrester i økologiske rosiner.
Tørret frugt øger risikoen for huller i tænderne
Vær opmærksom på, at tørret frugt let sætter sig i tænderne, og derfor øger risikoen for huller i tænderne.
Tørret frugt indeholder mange kalorier
Selvom tørret frugt ernæringsmæssigt er et langt bedre alternativ end fx. slik, skal man stadig være opmærksom på, at tørret frugt indeholder 6-7 gange så meget frugtsukker som frisk frugt.
Begræns mængden af rosiner til børn under 3 år
Restriktionen på rosiner skyldes, at de kan have et højt indhold af svampegiften ochratoksin A, som stammer fra skimmelsvampe, og kan være kræftfremkaldende.
Børn under 3 år bør ikke spise mere end 50 gram rosiner om ugen, hvilket svarer til max 3 børnepakker om ugen!
Voksne og børn over 2 år info:
Spar på abrikoser med sulfitter til børn
Sulfitter er konserveringsstoffer (E 221-228), der anvendes pga. den konserverende effekt, og fordi de er med til at bevare frugtens lyse farve, fx i tørrede abrikoser.
Ved blot at spise 2 tørrede abrikoser kan et barn på 30 kg komme til at overskride det acceptable daglige indtag (ADI) for sulfitter.
Hvis du vil undgå sulfitter i abrikoser, skal du vælge økologiske abrikoser. Økologiske tørrede abrikoser er ikke tilsat sulfitter og har derfor en mørkere farve.
Fund af sprøjtegifte i konventionelle rosiner
De konventionelle vindruer indeholder ofte mange sprøjtegiftrester, som de økologiske vindruer ikke gør. Derfor er der også fundet sprøjtegiftrester i konventionelle rosiner, dog ikke over grænseværdierne. Men det ser ud til, at børns hjerne kan tage skade af den mængde sprøjtegift, som er tilladt.
Fødevarestyrelsen ikke har testet økologiske rosiner for sprøjtegifte. Men i og med, at der hidtil ikke er fundet sprøjtegiftrester i økologiske vindruer så må man formode, at der heller ikke er sprøjtegiftrester i økologiske rosiner.
Tørret frugt øger risikoen for huller i tænderne
Vær opmærksom på, at tørret frugt let sætter sig i tænderne, og derfor øger risikoen for huller i tænderne.
Tørret frugt indeholder mange kalorier
Selvom tørret frugt ernæringsmæssigt er et langt bedre alternativ end fx. slik, skal man stadig være opmærksom på, at tørret frugt indeholder 6-7 gange så meget frugtsukker som frisk frugt.
Børn under 2 år info:
Begræns mængden af rosiner til børn under 3 år
Restriktionen på rosiner skyldes, at de kan have et højt indhold af svampegiften ochratoksin A, som stammer fra skimmelsvampe, og kan være kræftfremkaldende.
Børn under 3 år bør ikke spise mere end 50 gram rosiner om ugen, hvilket svarer til max 3 børnepakker om ugen!
Relevante fødevaremærker for Tørret frugt

Økologimærket
Økologimærke med fokus på begrænsning af tilsætningsstoffer, ingen giftige sprøjtemidler, ingen kunstig sukker, ingen GMO

Nøglehulsmærket
Ernæringsmærke med fokus på mindre sukker, mindre fedt, mindre salt og flere kostfibre.