Foto: Shutterstock
Ingen makrel i tomat har MSC-mærket
Det lille mørkeblå MSC-mærke med fisken indikerer et mere ansvarligt fiskeri og findes på fiskeprodukter med vilde fisk og skaldyr. Det er produkter såsom tun, fiskefrikadeller og torskerogn. Disse fiskeprodukter skal leve op til en række krav, hvor fiskerne skal bevare økosystemer og ikke fiske truede bestande af fisk.
Men har du egentlig lagt mærke til, at man ikke kan få MSC-mærket makrel i tomat?
Læs her, hvad årsagen er, og hvad du som forbruger skal kigge efter på dåsemakrellen, hvis du stadig gerne vil finde frem til makrel, som kan spises med god samvittighed.
MSC-mærkningen suspenderet for makrel
Det skyldes, at MSC-mærkningen i 2019 blev suspenderet for makrel fanget i Nordøstatlanten, hvor langt de fleste makreller bliver fanget. Ifølge MSC skyldes suspenderingen, at størrelsen på makrelbestanden i det nordøstlige Atlanterhav faldt under den grænseværdi, hvor forskerne mener, der skal reageres. Samtidig er fangsterne fortsat højere end de videnskabelige anbefalinger, og derfor kan makrel ikke leve op til de krav, der er ved MSC-mærket (Kilde: MSC-organisationen)
Men betyder det så, at man som forbruger ikke kan finde en makrel i tomat, som man kan spise med god samvittighed?
Bæredygtig makrel handler om fangstomåde og fangstmetode
Ifølge WWF så kan man som forbruger gå efter makreller, som i deres fiskeguide har en grøn kode. Det er makrel fanget i Nordøstlige Atlanterhav (FAO 27) og det Centrale Østlige Atlanterhav (FAO 34) med grøn kode, hvis fangstmetoden er hhv. håndline, snurpenot og flydetrawl for FAO 27 og flydetrawl og snurpenot for FAO 34.
Er makrellen til gengæld fanget med pelagisk garn i Nordøstlige Atlanterhav, tilråder WWF at spise fisken med omtanke, da der kan være problemer forbundet med fangstmetoden.
Fødevareguiden har været rundt og kigget i en masse supermarkeder på makrel i tomat i og må konstatere, at fangstområde og fangstmetode ofte ikke er oplyst. Man kan dog være heldig at få oplyst fangstområde. Af og til står der bare ‘trawl’ som fangstmetode, men der er flere forskellige typer af trawl, som belaster havmiljøet på forskellig måde.
Tre eksempler på bæredygtige makrel i tomat
Makrel i tomat fra Sæby fabrikkerne
Ifølge Forbrugerrådet Tænk er Sæbys makreller fanget med ‘Pelagisk Mid Water Trawl’ (flydetrawl), hvilket er den type trawl, der er kategoriseret af WWF som grøn – det vil sige, at du kan spise makrellen med god samvittighed.
Det kunne være et produkt som dette:
Det forhandles blandt andet i Rema 1000 og koster ca. 12 kr.
Makrel i tomat fra Coop
Fødevareguiden fandt også frem til Coops makrel i tomat, hvor både fangstområde og fangstmetode tydeligt er illustreret på produktet. Fangstområdet er ifølge WWF´s fiskeguide grøn. Fangstmetoden står beskrevet som “trawl”, der som nævnt dækker over flere typer, men på billedet er illustreret ‘Pelagisk Mid Water Trawl’ (flydetrawl), som ifølge WWF er grøn.
Det kunne være et produkt som disse:
(Foto: Coop.dk)
De forhandles Coop´s bukker fx SuperBrugsen og koster ca. 32 kr. for pakken med tre stryks og ca. 12 kr. for en dåse.
Makrel i tomat fra Grøndals
Foretager man i stedet sine indkøb i små specialbutikker eller på nettet, så vil man også kunne få makrel i tomat fra producenten Grøndals, der er bæredygtigt fanget dåsekonserves, heriblandt makrel i tomat fanget langs den portugisiske kyst i net fra små fartøjer.
(Foto. Grøndals)
Produktet forhandles i forskellige special butikker og på Grøndals hjemmeside www.grondals.dk. Her finder du også liste over forhandlere. Dåsen koster 42 kr.
Kilde: Forbrugerrådet Tænk, WWF’s fiskeguide, Grøndals