Foto: Arla.dk
Kefir fra Arla
Fokuspunkter
- Kefir er letmælk, der er tilsat kefirknolde/kefirkultur, som fermenterer, dvs. gærer, mælken, så den bliver syrnet
- Kefir og andre fermenterede fødevare menes at indeholde probiotiske mælkesyrebakterier og gær (probiotika), der er gavnlige for tarmfloraen
- Der findes intet bevis for, at probiotika har en gunstig effekt på raske mennesker
- Der findes dog videnskabeligt belæg for behandling med probiotika ved irritabel tyktarm, kronisk tyktarmsbetændelse, mavesår, forebyggelse af turistmave og efter kure med antibiotika
- Ifølge Arla har produktet en karakteristisk duft, let syrlig smag og en perlende fornemmelse. Minder lidt om kærnemælk
- Ifølge Arla kan kefir bruges som mælk og drikkes, som den er, på morgenmaden, i brød, dressinger og i smoothies
- Under gæringsprocessen opstår der lidt alkohol. Mængden er ikke deklareret. I følge Arla er alkoholindholdet i produktet 0,045%.
- Indholdet af kalorier, fedt, protein og salt er fuldstændig det samme som i en letmælk
- Kefir kan ikke få Nøglehulsmærket, da fedtindholdet er for højt
- Prisen på denne kefir varierer fra 12-19 kr.
Produktets særlige egenskab og anvendelse
Det særlige ved produktet er, at det egentlig blot er letmælk, som er tilsat kefirknolde. De kaldes også kefirkultur, kefirgryn eller kefirsvampe. Bakteriekulturen stammer fra landene omkring Kaukasus. Kefirkulturen består af en blanding af mælkesyrebakterier og gær. Når kefirkulturen tilsættes mælken, så omsætter, dvs. “spiser”, mikroorganismerne i kefirkulturen laktosen (mælkesukkeret) i mælken, og her opstår det, man kalder fermentering eller gæring. Det betyder, at der dannes mælkesyre, eddikesyre, kuldioxid og alkohol (i mindre mængde).
Som Arla skriver det på deres produkt, kan kefir bruges på lige fod med mælk og blot drikkes, spises med mysli, kommes i brød, dressinger, smoothies med mere. Læs mere om kefir og anvendelsesmulighederne på Arlas hjemmeside
Hvad består produktet egentlig af?
Letmælk, kefirknolde/–kultur (mælk)
Som det ses ud fra ingredienslisten, består produktet udelukkende af letmælk, der er tilsat kefirknolde, som fjernes igen efter fermenteringen.
Næringsstofindholdet
Nedenfor kan du se, hvor mange kalorier, fedt, protein og salt, du får pr. 100 g. 100 g svarer til en dl
Næringsstoffer | Næringsstofindhold pr. 100 g |
---|---|
Energi | 188 kJ/45 kcal |
Fedt | 1,5 g |
-Heraf mættet fedt | 1,0 g |
Kulhydrat | 3,7 g |
-Heraf sukkerarter | 3,7 g |
Protein | 3,4 g |
Salt | 0,11 g |
Kilde: Arla.dk
Hvad betyder næringsstofindholdet for dig?
Du får den samme mængde næringsstoffer, som hvis du drikker letmælk
Det er dog ikke ensbetydende med, at produktet ikke er optimalt for dig. Man skal jo huske, at Fødevarestyrelsen kun forholder sig til næringsstofferne i et produkt, og de er jo kun én side af en fødevare. Og sammenligner man med andre fødevarer som fx ost, så er kefir jo ikke en fed fødevare.
Du får mere fedt end anbefalet
Kefir har et fedtindhold på 1,5 g fedt pr. 100 g, det samme som letmælk. Fedtindholdet er ifølge Fødevarestyrelsen for højt, og derfor kan hverken kefir eller letmælk få Nøglehulsmærket. Kravet til fedtindholdet i mælk og drikkeyoghurt er nemlig max 0,7 g fedt pr. 100 g (Kilde: Bekendtgørelse om anvendelse af Nøglehulsmærket på fødevare). Det er dog ikke ensbetydende med, at produktet ikke er optimalt for dig. Man skal jo huske at Fødevarestyrelsen jo kun forholder sig til næringsstofferne i et produkt og de er jo kun en side af en fødevarer.
Varen er for dig som…
- Ønsker et alternativ til mælk, som indeholder probiotiske mælkesyrebakterier
- Har fået en penicillinkur i en periode. Penicillin ødelægger tarmens bakterier, som probiotiske bakterier kan genopbygge (Kilde: Sundhed.dk)
- Har fået konstateret irritabel tyktarm (colon irritabile). Her er der dokumentation for, at probiotiske bakterier nedsætter smerter og udspændthed i maven (Kilde: Sundhed.dk).
- Har fået konstateret kronisk tyktarmsbetændelse. Probiotiske bakterier har en gavnlig effekt på smerter (Kilde: Sundhed.dk)
- Ønsker at forebygge turistmave. probiotiske bakterier kan i en vis udstrækning forebygge dårlig mave (Kilde: Sundhed.dk). Læs mere om, hvor der er god dokumentation for de probiotiske bakteriers sundhedseffekt her på Sundhed.dk som er staten, regionerne og kommunernes sundhedsportal
- Ønsker et dansk produkt
Varen er ikke for dig som…
- Er sund og rask, men ønsker en bedre tarmflora. Læs mere Lige nu er der intet som tyder på, at en sund og rask person får en bedre tarmflora og forebygger sygdomme ved at spise fødevarer med probiotiske bakterier såsom kefir (Kilde: Sundhed.dk). Men kan man lide smagen, så er der jo intet skadeligt ved det, og tarmeksperter vil da heller ikke udelukke, at visse former for probiotika kan have positive helbredseffekter. Man ved bare ikke endnu hvilke og i hvilke doser.
- Ønsker et fedtfattig alternativ til almindelig mælk
- Har mælkeallergi. Det er nemlig kun mælkesukkeret, som mikroorganismerne primært spiser og ikke mælkeproteinet. Og det er netop mælkeproteiner, som man oftest reagerer på, hvis man har mælkeallergi
- Ikke tåler laktose. Selvom mikroorganismerne spiser laktosen, kan der stadig være laktose til stede. Nogle personer med laktoseintolerance tåler godt kefir måske blot i en mindre mængden, men andre kan godt reagere på det. Vil du være på den sikre side, så køb laktosefri kefir
Fordele ved produktet
- Probiotika. Produktet indeholder probiotiske mælkebakterier. Der findes videnskabeligt belæg for behandling med probiotika ved irritabel tyktarm, kronisk tyktarmsbetændelse, mavesår, forebyggelse af turistmave og efter kure med antibiotika. Men der er stadig intet belæg for, at sunde og raske mennesker får en effekt af det. Læs mere Probiotika findes også i andre syrnede produkter såsom A-38, skyr og cultura, så du vil opnå de samme gavnlige effekter, hvis du vælger disse. Ifølge tarmeksperter er det dog bedst at vælge forskellige syrnede produkter, idet det giver en mere mangfoldig tarmflora (mikrobiotika) (Kilde: Videnskab.dk)
- Kalkkilde. Kefir indeholder den samme mængde kalk som letmælk nemlig 121 mg pr. 100 g (Kilde: Fridafood.dk)
- Dansk. Produktet er fremstillet af dansk mælk herhjemme
- Ingen sundhedsanprisning. Nogle vil måske undre sig over, at der slet ikke står nogle former for “reklame” også kaldet sundhedsanprisning om mælkesyrebakteriernes gavnlige sundhedseffekt, hverken på produktet eller på Arlas hjemmeside. Læs mere Det gør der ikke, fordi Arla ikke må. Sundhedsanprisninger skal nemlig godkendes af Fødevarestyrelsen. Og disse bakteriers eventuelle sundhedseffekt er ikke godkendt til sundhedsanprisning endnu. Vil du læse mere om, hvad sundhedsanprisninger er, og andre anprisninger, som du kan finde på dine fødevarer, læs her.
Ulemper ved produktet
- Ingen økologisk variant. Arla har ikke lavet denne kefir i en økologisk variant, men de har lavet en i deres Arla Unika–serie. Se længere nede
- Klimabelastende. Mælk og dermed også kefir ligger “midt i” klimapyramiden. Du kan læse mere om, hvor meget de forskellige fødevarer belaster klimaet her i guiden: Sådan spiser du mere klimavenligt
- Indeholder alkohol. Som i andre fermenterede produkter opstår der i processen en lille mængden alkohol. Mængden af alkohol er ikke oplyst. I følge Arla er alkoholindholdet i produktet 0,045%. Læs mere Alkohol skal først deklareres, når der er 0.5 % alkohol i eller mere så mængden er under det. Under denne mængde defineres produkter som “alkoholfri”. Men selvom det ikke er lovpligtigt at deklarere, så kan det som forbruger være nyttig viden, hvis man blot ikke ønsker at indtage alkohol.
Pris
ca. 12 kr.
Hvor kan varen købes
Rema1000, Føtex, Bilka, Brugsen, Bilkatogo, Coop.dk, nemlig.com mfl.
Alternativer
Økologisk variant
Ønsker man en økologisk variant, så har Arla lavet en økologisk kefir i serien Essens.
(Foto:Arla.dk) Det er denne. Den har både Ø-mærket og Dyrenes Beskyttelses mærke, så her er dyrevelfærden helt i top. Den findes dog primært kun i Meny, og den koster ca. 19 kr. og er dermed lidt dyrere.
(Foto: Loegismose.dk) I Netto finder vi også denne kefir fra Løgismose. Udover at være økologisk, så indeholder den også mindre fedt nemlig 0,9 g fedt pr. 100 g.
Forskellen på de forskellige kefir kan dog ligge i smagen, så det handler nok også om at smage sig frem
Billigere alternativer
Vil du spare penge på kefir, så kan du kaste dig ud i at lave det selv. Det skulle efter sigende være temmelig let, da processerne sker helt af sig selv, når kefirgrynene tilsættes mælken og står natten over. Grynene kan genbruges. Kefirgryn og opskrifter findes overalt på nettet.
Har du en vare, som du godt kunne tænke dig blev ugens fokusvare, så skriv endelig til mig her kontakt@foedevareguiden.dk