Køb fisk i sæson, hvis den skal være billig, frisk og klimavenlig 

Af Birgitte Mie Hansen, klinisk diætist.

Foto: Shutterstock
Artiklen blev første gang udgivet i 2020 og redigeret i juni 2022

Køb fisk i sæson, hvis den skal være billig, frisk og klimavenlig 

Fisk er sundt og har et højt indhold af vigtige næringsstoffer som fiskeolie, selen, jod og D-vitamin, som kan være svært at få fra andre madvarer, og som kroppen ikke selv kan producere. 

Og spiser du fisk flere gange om ugen, ja så mindsker du også din risiko for at udvikle hjerte-kar-sygdomme. Derfor lyder anbefalingen også på 350 g fisk om ugen

 

Frisk fisk kan være dyrt for dig – frostfisk er dyrt for klimaet

Fisk kan dog være dyrt. Men der er penge at spare, hvis du køber sæsonens fisk og skaldyr. Alternativt kan du også købe frossen fisk og skaldyr, som ofte er billigere end fersk fisk. Sundhedsmæssigt er frossen fisk og skaldyr lige så godt som den ferske variant. Minusset ved frossen fisk og skaldyr er dog, at de er dyre på klimaregnskabet. 

Køber du fx ferske fladfisk, så udleder de 3,3 kg CO2-ækv. pr. kg. fødevarer. Havde du derimod købt frosne fladfisk så havde de udledt 7,8 CO2-ækv.pr. kg. fødevarer, dvs. over det dobbelte. Det samme billede tegner sig for rejer, hvor friske rejer udleder 3,0 CO2-ækv pr. kg. fødevarer. hvorimod frosne rejer udleder over tre gange så meget nemlig 10,5 CO2-ækv pr. kg. fødevarer. . (kilde: “Tabel over fødevarernes klimaaftryk” ). 

Derfor kan det give god mening at tænke over at variere brugen af frisk og frossen fisk

Du kan her læse, hvornår de forskellige fisk og skaldyr er i sæson

 

Januar

Torsk, lyssej, mørksej, kuller, kulmule, rødspætte, skrubbe, ising, torskerogn, blåmuslinger, østers.

 

Februar

Torsk, lyssej, mørksej, kuller, kulmule, ising, torskerogn, stenbiderrogn, blåmuslinger, østers.

 

Marts

Torsk, lyssej, mørksej, kuller, kulmule, rødspætte, ising, sild, hornfisk, torskerogn, stenbiderogn, ørredrogn, blåmuslinger, østers.

 

April

Torsk, lyssej, mørksej, kuller, kulmule, rødspætte, ising, søtunge, sild, hornfisk, multe, torskerogn, stenbiderogn, ørredrogn, blåmuslinger, østers

 

Maj

Lyssej, mørksej, kuller, kulmule, rødspætte, ising, havtaske, søtunge, sild, hornfisk, multe, blåmuslinger, østers.

 

Juni

Mørksej, kuller, kulmule, rødspætte, ising, havtaske, søtunge, makrel, havkat, sild, hornfisk, multe, jomfruhummer.

 

Juli

Mørksej, kuller, kulmule, rødspætte, skrubbe, makrel, multe, blåmuslinger.

 

August

Mørksej, kuller, kulmule, rødspætte, skrubbe, makrel, hornfisk, multe, blåmuslinger.

 

September

Torsk, lyssej, mørksej, kuller, kulmule, rødspætte, skrubbe, ising, sild, hornfisk, multe, blåmuslinger, østers

 

Oktober

Torsk, lyssej, mørksej, kuller, kulmule, rødspætte, skrubbe, ising, søtunge, makrel, sild, hornfisk, ørredrogn, blåmuslinger, østers

 

November

Torsk, lyssej, mørksej, kuller, kulmule, rødspætte, skrubbe, ising, søtunge, makrel, sild, ørredrogn, blåmuslinger, østers

 

December

Torsk, lyssej, mørksej, kuller, skrubbe, sild, blåmuslinger, østers.

 

Mangler du inspiration til opskrifter med sæsonens fisk og skaldyr, så læs her på hjemmesiden 2 gange om ugen.dk 

Kilde: Fiskebranchens kampagne 2 gange om ugen    og Skagenfood.dk