Foto: Shutterstock
Artiklen blev første gang udgivet i 2020 og redigeret i juni 2022
Køb fisk i sæson, hvis den skal være billig, frisk og klimavenlig
Fisk er sundt og har et højt indhold af vigtige næringsstoffer som fiskeolie, selen, jod og D-vitamin, som kan være svært at få fra andre madvarer, og som kroppen ikke selv kan producere.
Og spiser du fisk flere gange om ugen, ja så mindsker du også din risiko for at udvikle hjerte-kar-sygdomme. Derfor lyder anbefalingen også på 350 g fisk om ugen.
Frisk fisk kan være dyrt for dig – frostfisk er dyrt for klimaet
Fisk kan dog være dyrt. Men der er penge at spare, hvis du køber sæsonens fisk og skaldyr. Alternativt kan du også købe frossen fisk og skaldyr, som ofte er billigere end fersk fisk. Sundhedsmæssigt er frossen fisk og skaldyr lige så godt som den ferske variant. Minusset ved frossen fisk og skaldyr er dog, at de er dyre på klimaregnskabet.
Køber du fx ferske fladfisk, så udleder de 3,3 kg CO2-ækv. pr. kg. fødevarer. Havde du derimod købt frosne fladfisk så havde de udledt 7,8 CO2-ækv.pr. kg. fødevarer, dvs. over det dobbelte. Det samme billede tegner sig for rejer, hvor friske rejer udleder 3,0 CO2-ækv pr. kg. fødevarer. hvorimod frosne rejer udleder over tre gange så meget nemlig 10,5 CO2-ækv pr. kg. fødevarer. . (kilde: “Tabel over fødevarernes klimaaftryk” ).
Derfor kan det give god mening at tænke over at variere brugen af frisk og frossen fisk
Du kan her læse, hvornår de forskellige fisk og skaldyr er i sæson
Januar
Torsk, lyssej, mørksej, kuller, kulmule, rødspætte, skrubbe, ising, torskerogn, blåmuslinger, østers.
Februar
Torsk, lyssej, mørksej, kuller, kulmule, ising, torskerogn, stenbiderrogn, blåmuslinger, østers.
Marts
Torsk, lyssej, mørksej, kuller, kulmule, rødspætte, ising, sild, hornfisk, torskerogn, stenbiderogn, ørredrogn, blåmuslinger, østers.
April
Torsk, lyssej, mørksej, kuller, kulmule, rødspætte, ising, søtunge, sild, hornfisk, multe, torskerogn, stenbiderogn, ørredrogn, blåmuslinger, østers
Maj
Lyssej, mørksej, kuller, kulmule, rødspætte, ising, havtaske, søtunge, sild, hornfisk, multe, blåmuslinger, østers.
Juni
Mørksej, kuller, kulmule, rødspætte, ising, havtaske, søtunge, makrel, havkat, sild, hornfisk, multe, jomfruhummer.
Juli
Mørksej, kuller, kulmule, rødspætte, skrubbe, makrel, multe, blåmuslinger.
August
Mørksej, kuller, kulmule, rødspætte, skrubbe, makrel, hornfisk, multe, blåmuslinger.
September
Torsk, lyssej, mørksej, kuller, kulmule, rødspætte, skrubbe, ising, sild, hornfisk, multe, blåmuslinger, østers
Oktober
Torsk, lyssej, mørksej, kuller, kulmule, rødspætte, skrubbe, ising, søtunge, makrel, sild, hornfisk, ørredrogn, blåmuslinger, østers
November
Torsk, lyssej, mørksej, kuller, kulmule, rødspætte, skrubbe, ising, søtunge, makrel, sild, ørredrogn, blåmuslinger, østers
December
Torsk, lyssej, mørksej, kuller, skrubbe, sild, blåmuslinger, østers.
Mangler du inspiration til opskrifter med sæsonens fisk og skaldyr, så læs her på hjemmesiden 2 gange om ugen.dk
Kilde: Fiskebranchens kampagne 2 gange om ugen og Skagenfood.dk