Kødpølse fra Hanegal 

Af Birgitte Mie Hansen, klinisk diætist.

Foto: Hanegal.dk

Kødpølse fra Hanegal 

Fokuspunkter

  • Kødpølsen har både Nøglehulsmærket og Ø-mærketDet røde, danske økologi mærke
  • Produktet har Nøglehulsmærket, fordi det har et lavt indhold af fedt og salt
  • Produktet er umiddelbart den eneste kødpølse lavet af svinekød/oksekød, som både er økologisk og nøglehulsmærket
  • Indeholder ikke tilsætningsstoffet nitrit, som har vist sig at være kræftfremkaldende 
  • Kødpølsen er gluten og laktosefri
  • Produktet hører til den gruppe, vi kalder forarbejdede fødevarer, som har vist sig at øge risikoen for visse typer af kræftformer
  • Produktet er produceret i Danmark
  • Kødpølse vægter tungt i klimaregnskabet
  • Billigste nøglehulsmærkede kødpølse
  • Kødpølsen er pakket ind i PVC-fri emballage
  • Koster ca. 27,50 kr.

 

Produktets særlige egenskaber og anvendelse 

Det særlige ved produktet er, at det er en kødpølse lavet på svine- og oksekød, som både er økologisk og nøglehulsmærket. Det er umiddelbart det eneste produkt på markedet.

 

Hvad består produktet egentlig af? 

50% grisekød*, 16% oksekød*, vand, kartoffelmel*, salt, løg*, purløg*, sort peber*, muskat*, allehånde*

* = Økologisk.

 

Oprindelse 

Danmark

 

Næringsstofindholdet 

Vi har valgt at sammenligne med lignende produkter, dvs. kødpølse af svinekød, som er på markedet. Der er selvfølgelig blot tale om eksempler.

 
Pris pr. kg 137,50 kr.

Pris pr. kg 165,91 kr. 

Pris pr. kg 143,60 kr. 

Pris pr. kg 156,25 kr.
Ingredienser50% grisekød*, 16% oksekød*, vand, kartoffelmel*, salt, løg*, purløg*, sort peber*, muskat*, allehånde* * = Økologisk.Grisekød 67%, vand, løg, ærtemel, salt, stabilisatorer (carrageenan, E 451), surhedsregulerende midler (E 261, E 326), fibre fra hvedestrå (glutenfri), dextrose, krydderier og krydderiekstrakter, antioxidant (E 301), konserveringsstof (E 250).Grisekød 66%, vand, løg, sojaprotein, salt, fibre fra hvedestrå (glutenfri), surhedsregulerende midler (E 261, E 326), stabilisator (E 451), dextrose, krydderier og krydderiekstrakter, antioxidant (E 301), konserveringsstof (E 250).75% svinekød, vand, salt, stabilisatorer: disphosfat; krydderiekstrakt, glukose, antioxidanter: ascorbinsyre, krydderier (indeholder SENNEP), konserveringsmiddel: natriumnitrit.
*Energi501 kJ/120 kcal581 kJ/139 kcal921 kJ/222 kcal795 kJ/192 kcal
Fedt6,0 g9,0 g19 g15 g
-Heraf mættet fedt1,6 g3,6 g7,5 g6,0 g
Kulhydrat5,0 g2,6 g0,8 g1,0 g
-Heraf sukkerarter0,4 g0,7 g0,5 g0,5 g
Protein10 g12 g12 g13 g
Salt1,9 g2,2 g2,3 g2,3 g
Kilde: Hanegal.dk, Coop.dk, Føtex.dk

 

Ernæringsmæssig værdi af produktet 

Lavt total fedtindhold. Som du kan se, har produktet et lavt indhold af fedt, hvilket er sundhedsmæssigt optimalt. Anbefalingen lyder på max 10 g fedt pr. 100 g, så kødpølsen ligger med sine 6 g fedt næsten under det halve. 

Lavt indhold af “dårligt fedt”. Også indholdet af det mættede fedt, dvs. det, vi kalder det dårlige fedt, er lavt i denne kødpølse – faktisk det laveste af dem, vi har sammenlignet med.

Saltindholdindet inden for anbefalingen. Kødpølsen indeholder 1,9 g salt pr. 100 g, hvilket er mindre end det anbefalede maksimale indhold, som er 2,5 g. Det er også det laveste indhold sammenlignet med de øvrige kødpølser.

Rent sundhedsmæssigt er det bedste at gå efter så lidt salt som muligt, især hvis produktet er til børn.

Proteinindholdet. Der er ingen anbefalinger for proteinindholdet. At produktet her har det “laveste” indhold af protein sammenlignet med de andre, spiller ingen ernæringsmæssig rolle. Proteinindholdet i produktet er stadig højt, og generelt får både danske børn og voksne mere protein end anbefalet, så der er for den almene raske dansker ikke nogen gevinst i at vælge højproteinprodukter.

 

Sundhedsmæssig værdi af produktet 

Vi anbefales at begrænse denne type produkter. Produktet hører under kategorien forarbejdede fødevarer, som Fødevarestyrelsen og Kræftens Bekæmpelse anbefaler, at vi begrænser indtaget af mest muligt, da forskningen entydigt peger på, at forarbejdet kød øger risikoen for visse kræftformer.

 

Produktets værdier 

Klima. Produktet her er primært lavet af svinekød, men også oksekød, som er den type af kød som vægter tungest i klimaregnskabet. Og generelt er forarbejdede fødevarer også langt mere energitunge end ferske fødevarer.

Ifølge Concito har kødpølse et klimaaftryk på ca. 7 CO2e-udledning pr. kg fødevare. Til sammenligning har æg en klimabelastning på 2 CO2e-udledning pr. kg fødevare  (Kilde: Concito) .

Dyrevelfærd. At produktet er økologisk, er din garanti for, at der i produktionen har været særlig høj fokus på dyrevelfærd.

Tilsætningsstoffer. Emulgator (vegetabilsk E471 og E472e) og melbehandlingsmiddel (E300). Kødpølsen indeholder ikke tilsætningsstoffet nitrit, som kan være kræftfremkaldende. Det er helt normal procedure at tilsætte nitrit (E249 og E250) til kødpålæg, pølser og bacon for blandt andet at mindske risikoen for pølseforgiftning. Men stoffet har den sideeffekt, at det kan danne kræftfremkaldende nitrosaminer i kødet (kilde: Fødevarestyrelsen). Dansk økologisk kødpålæg må ikke indeholde nitrit, så at købe det er den letteste måde for dig at undgå nitrit.

Emballagen. Produktet er pakket ind i PVC-fri plast, hvilket sundhedsmæssigt er en fordel, idet blød PVCplast kan indeholde ftalater, og nogle ftalater er hormonforstyrrende eller er mistænkt for at være det (kilde: Miljøstyrelsen ).

 

Markedsføring af produktet

Fødevaremærker

Ø-mærketDet røde, danske økologi mærke

Er myndighedernes garanti for, at fødevaren er produceret efter økologiske regler med særlig fokus på dyrevelfærd, miljø og minimal brug af tilsætningsstoffer og sprøjtemidler. Det  sikrer dig også, at produktet er pakket og kontrolleret i Danmark, og at det ikke indeholder nitrit. 

 

Nøglehulsmærket

Er Miljø-og Fødevareministeriets officielle ernæringsmærke. Mærket betyder, at kødpølsen har det optimale indhold af fedt, mættet fedt og salt.

 

Varen er for dig, som ønsker….

  • Et produkt med et lavere indhold af salt og fedt end andre kødpølser
  • Et produkt, der er velegnet til børn. Især det lavere saltindhold er optimalt ift. børn, da de generelt kun tåler den halve mængde af voksne (link til egen side)
  • En kødpølse, der både er økologisk og har Nøglehulsmærket
  • Et produkt med særlig høj vægt på dyrevelfærd
  • Et glutenfrit og laktosefrit produkt
  • Et produkt uden tilsætningsstoffet nitrit

 

Varen er ikke for dig, som ønsker….

  • Et skiveskåret produkt 
  • Et klimavenligt pålæg. Gør du det, så kunne kyllingepålæg være et godt alternativ, da det generelt har en klimabelastning på kun 1,44 CO2e-udledning pr. kg fødevare 

 

Pris 

Ca. 27, 50 kr. for 200 g.

 

Hvor kan varen købes?

Udvalgte Kvickly, SuperBrugsen, Dagli’Brugsen, Fakta, Irma, nemlig.com, coop.dk MAD.

 

 

Online kursus om mad til børn

 

Har du et barn på mellem seks måneder og tre år, og kender du til en eller flere af disse bekymringer?

• Får mit barn mad nok?
• Hvad må børn egentlig spise og ikke spise?
• Får mit barn grøntsager nok?

-Så er dette online kursus måske lige noget for dig!