Kyllingepålæg

Af Birgitte Mie Hansen, klinisk diætist.

Foto: Coop.dk

Kyllingepålæg

Fokuspunkter

  • Kyllingepålæg som både har Nøglehulsmærket og Ø-mærket
  • Nøglehulsmærket betyder, at produktet lever op til Fødevarestyrelsens anbefalinger for fedt, salt og sukker
  • Ø-mærket betyder blandt andet høj fokus på dyrevelfærd og intet nitrit
  • Produktet er fedtfattigt og proteinrigt
  • Produktet hører under kategorien forarbejdede fødevarer, som Sundhedsstyrelsen anbefaler, at vi begrænser
  • Produceret i Danmark
  • Produktet koster ca. 17,95 kr og forhandles primært i Brugsen, Irma og Kvickly.

 

Produktets særlige egenskab og anvendelse

Det særlige ved dette produkt er, at det både har Nøglehulsmærket og Ø-mærket.

Det er  en af de eneste kyllingepålæg, som har begge mærker. 

 

Fødevaremærker 

Europæiske Ø-mærk

Mærket indikerer, at der er fælles økologiregler i EU, hvilket er din garanti, hvis du køber økologisk i et andet EUland. I forhold til kødpålæg skal du blot være obs på, at nitrit gerne må tilsættes i andre EUlande, så tjek evt. ingredienslisten 

 

Ø-mærket

Er myndighedernes garanti for, at fødevaren er produceret efter økologiske regler med særligt fokus på dyrevelfærd, miljø og minimal brug af tilsætningsstoffer og sprøjtemidler. Det  sikrer dig også, at produktet er pakket og kontrolleret i Danmark, og at det ikke indeholder nitrit 

 

Nøglehulsmærket Danmarks officielle ernæringsmærke

Det er Miljø-og Fødevareministeriets officielle ernæringsmærke. Har en vare dette mærke, betyder det, at varen har et optimalt indhold af fedt, sukker, salt og kostfibre.

 

Dyrevælfærdshjerterne

De tre dyrevelfærdshjerter er det tredje niveau og kaldes for “det økologiske liv”, hvilket betyder, at forholdene inde og ude skal leve op til EU’s krav til økologisk produktion. Du kan læse mere på hjemmesiden

 

Hvad består produktet egentlig af?

Kyllingeinderfilet 92 % (Danmark), vand, salt, surhedsregulerende middel (E325), dextrose, kartoffelstivelse, antioxidant (E330).

Læs længere nede om E-numrene og dextrose.

 

Hvad betyder ingredienserne for dig?

Du får et produkt med meget kylling 

Produktet her indeholder 92 % kylling, hvilket er i den høje ende. Kyllingepålæg har generelt et kyllingeindhold mellem 87-90 %.

 

Du får ikke nitrit, som kan være kræftfremkaldende

Det er helt normal procedure at tilsætte nitrit (E249 og E250) til kødpålæg, pølser og bacon. Det gør man for at hæmme udviklingen af bakterien, der kan give pølseforgiftning, for konservering af produktet, så holdbarheden bliver lang, samt for at give produktet farve. Men stoffet har den sideeffekt, at det kan danne kræftfremkaldende nitrosaminer i kødet. (kilde: Fødevarestyrelsen )

Dansk økologisk kødpålæg må ikke indeholde nitrit, så at købe det er den letteste måde for dig at undgå nitrit.

 

Næringsstofindholdet

Jeg har valgt at sammenligne produktet med et nøglehulsmærket kyllingebryst, for at du kan se, hvori forskellene ligger i næringsstofferne og ingredienserne

NæringsstofferNæringsstofindhold pr. 100 gNæringsstofindhold pr. 100 g
IngredienserØkologisk Kyllingeinderfilet 92 % (Danmark), vand, salt, surhedsregulerende middel (E325), dextrose, kartoffelstivelse, antioxidant (E330). Kyllingebrystfilet 89 %, vand, salt, majsstivelse, stabilisator (carrageenan), kaliumklorid, konserveringsmiddel (natriumnitrit)
Energi384 kJ/91 kcal418 kJ/99 kcal
Fedt1,2 g1,5 g
-Heraf mættet fedt0,4 g0,5 g
Kulhydrat2,0 g1,3 g
-Heraf sukkerarter0,5 g0,0 g
Protein18 g20 g
Salt2,2 g2,1 g

Kilde: Informationer pakkerne

Hvad betyder næringsstofindholdet for dig?

Du får få tilsætningsstoffer i begge produkter

Kyllingepålægget er tilsat to tilsætningsstoffer nemlig det surhedsregulerende middel E325, natriumlactat, som er salte af mælkesyre, og antioxidanten E330, som er naturlig citronsyre. 

Kyllingepålægget fra Den Grønne Slagter markedsføres på pakken med anprisningen “Tilsat et minimum af tilsætningsstoffer”, hvilket også er korrekt. Læs mere

Produktet indeholder nemlig tre tilsætningsstoffer. Men det er typen, som gør forskellen. Og her er det primært nitrit, som er problematisk. 

Pålægget fra Den Grønne Slagter indeholder også kaliumclorid (kaliumsalt, som konserverer) og stabilisatoren carrageenan (kulhydrat fra rødalger), som begge er tilsætningsstoffer, der også er tilladte i den økologiske produktion.

 

Produktet er tilsat lidt sukker

Som du kan se i skemaet, er det økologiske kyllingebryst tilsat dextrose, som er druesukker, hvilket pålægget fra Den Grønne Slagter ikke er. Mængden er dog så lille, at det sundhedsmæssigt ikke har nogen betydning 

 

Du får meget salt

En udfordring ved pålæg, uanset om det er animalsk eller vegansk, er, at saltindholdet ofte er højt, også selvom det er nøglehulsmærket. Saltindholdet må nemlig gerne være 2,5 g salt pr. 100 g i nøglehulsmærket pålæg (kilde: Bekendtgørelse om anvendelse af Nøglehulsmærket på fødevarer m.v ).

Så nøglehulsmærket eller ej, så får du meget salt, som kan være skadeligt for dig. Læs mere om anbefalingerne for salt og få råd til indkøb.

 

Du får lidt fedt og meget protein

Uanset om du vælger det ene eller det andet kyllingepålæg, så vil du få et pålæg, som giver dig lidt fedt og meget protein, hvilket ernæringsmæssigt er optimalt. 

 

Varen er for dig, som ønsker…..

  • Et produkt, der lever op til Fødevarestyrelsens anbefalinger for fedt, salt og sukker
  • Et produkt, der ikke indeholder nitrit
  • Et økologisk produkt
  • Et kyllingepålæg, hvor dyrevelfærden har været høj
  • Et fedtfattigt og proteinrigt kødpålæg
  • Et dansk produkt

 

Varen er ikke for dig, som ønsker…

  • Et produkt, der blot lever op til Fødevarestyrelsens krav for næringsstoffer. Gør du det, så køb nøglehulsmærket kyllingepålæg, som ofte også er billigere og nemmere at få fat i.

 

Fordelene ved produktet 

  • Ingen kræftfremkaldende nitrit. Dansk økologisk pålæg må ikke indeholde nitrit  
  • Produktet indfrier flere værdier. Ø-mærket og Nøglehulsmærket står for forskellige værdier, hvilket betyder, at produktet kan indfri flere værdier. Her er det værdier som høj dyrevelfærd, ingen brug af GMOfoder, minimal brug af tilsætningsstoffer, ingen brug af nitrit eller kunstig farve, lavt indhold af salt og fedt
  • Høj dyrevelfærd. Ø-mærket og de tre dyrevelfærdshjerter er din garanti for, at produktet stammer fra kyllinger, som har levet med fokus på høj dyrevelfærd, der blandt andet består i masser af plads, adgang til udearealer samt økologisk foder uden GMO 
  • Dansk produceret. Det betyder blandt andet støtte til danske virksomheder samt mindre transport og dermed mindre klimabelastning

 

Ulemper ved produktet 

  • Tilgængeligheden. Produktet fås kun i Coop’s butikker 
  • Forarbejdet fødevare. Der er en tæt sammenhæng mellem forarbejdede fødevarer og udviklingen af kræft, og derfor anbefales vi også at begrænse indtaget til 1-2 styk dagligt. 

 

Pris

Koster ca. 17,95 kr. for en pakke med 70 g

 

Hvor kan varen købes

Produktet kan primært købes i Brugsen, Kvickly, Irma og Coop.dk.

 

Alternativer

 

 

(Foto: Fødevareguiden.dk) Du kan også få dette økologiske og nøglehulsmærket kyllingepålæg i Nettos eget ØGO-mærke. Det koster ca. 17 kr for 70 g. 

 

 

 

Online kursus om mad til børn

 

Har du et barn på mellem seks måneder og tre år, og kender du til en eller flere af disse bekymringer?

• Får mit barn mad nok?
• Hvad må børn egentlig spise og ikke spise?
• Får mit barn grøntsager nok?

-Så er dette online kursus måske lige noget for dig!