Foto: Coop.dk
Kyllingepålæg
Fokuspunkter
- Kyllingepålæg som både har Nøglehulsmærket
og Ø-mærket
- Nøglehulsmærket betyder, at produktet lever op til Fødevarestyrelsens anbefalinger for fedt, salt og sukker
- Ø-mærket betyder blandt andet høj fokus på dyrevelfærd og intet nitrit
- Produktet er fedtfattigt og proteinrigt
- Produktet hører under kategorien forarbejdede fødevarer, som Sundhedsstyrelsen anbefaler, at vi begrænser
- Produceret i Danmark
- Produktet koster ca. 17,95 kr og forhandles primært i Brugsen, Irma og Kvickly.
Produktets særlige egenskab og anvendelse
Det særlige ved dette produkt er, at det både har Nøglehulsmærket og Ø-mærket
.
Det er en af de eneste kyllingepålæg, som har begge mærker.
Fødevaremærker
Europæiske Ø-mærk
Mærket indikerer, at der er fælles økologiregler i EU, hvilket er din garanti, hvis du køber økologisk i et andet EU–land. I forhold til kødpålæg skal du blot være obs på, at nitrit gerne må tilsættes i andre EU–lande, så tjek evt. ingredienslisten
Ø-mærket
Er myndighedernes garanti for, at fødevaren er produceret efter økologiske regler med særligt fokus på dyrevelfærd, miljø og minimal brug af tilsætningsstoffer og sprøjtemidler. Det sikrer dig også, at produktet er pakket og kontrolleret i Danmark, og at det ikke indeholder nitrit
Nøglehulsmærket 
Det er Miljø-og Fødevareministeriets officielle ernæringsmærke. Har en vare dette mærke, betyder det, at varen har et optimalt indhold af fedt, sukker, salt og kostfibre.
Dyrevælfærdshjerterne
De tre dyrevelfærdshjerter er det tredje niveau og kaldes for “det økologiske liv”, hvilket betyder, at forholdene inde og ude skal leve op til EU’s krav til økologisk produktion. Du kan læse mere på hjemmesiden
Hvad består produktet egentlig af?
Kyllingeinderfilet 92 % (Danmark), vand, salt, surhedsregulerende middel (E325), dextrose, kartoffelstivelse, antioxidant (E330).
Læs længere nede om E-numrene og dextrose.
Hvad betyder ingredienserne for dig?
Du får et produkt med meget kylling
Produktet her indeholder 92 % kylling, hvilket er i den høje ende. Kyllingepålæg har generelt et kyllingeindhold på mellem 87-90 %.
Du får ikke nitrit, som kan være kræftfremkaldende
Det er helt normal procedure at tilsætte nitrit (E249 og E250) til kødpålæg, pølser og bacon. Det gør man for at hæmme udviklingen af bakterien, der kan give pølseforgiftning, for konservering af produktet, så holdbarheden bliver lang, samt for at give produktet farve. Men stoffet har den sideeffekt, at det kan danne kræftfremkaldende nitrosaminer i kødet. (kilde: Fødevarestyrelsen )
Dansk økologisk kødpålæg må ikke indeholde nitrit, så at købe det er den letteste måde for dig at undgå nitrit.
Næringsstofindholdet
Jeg har valgt at sammenligne produktet med et nøglehulsmærket kyllingebryst, for at du kan se, hvori forskellene ligger i næringsstofferne og ingredienserne
Næringsstoffer | Næringsstofindhold pr. 100 g | Næringsstofindhold pr. 100 g |
---|---|---|
![]() | ![]() |
|
Ingredienser | Økologisk Kyllingeinderfilet 92 % (Danmark), vand, salt, surhedsregulerende middel (E325), dextrose, kartoffelstivelse, antioxidant (E330). | Kyllingebrystfilet 89 %, vand, salt, majsstivelse, stabilisator (carrageenan), kaliumklorid, konserveringsmiddel (natriumnitrit) |
Energi | 384 kJ/91 kcal | 418 kJ/99 kcal |
Fedt | 1,2 g | 1,5 g |
-Heraf mættet fedt | 0,4 g | 0,5 g |
Kulhydrat | 2,0 g | 1,3 g |
-Heraf sukkerarter | 0,5 g | 0,0 g |
Protein | 18 g | 20 g |
Salt | 2,2 g | 2,1 g |
Kilde: Informationer pakkerne
Hvad betyder næringsstofindholdet for dig?
Du får få tilsætningsstoffer i begge produkter
Kyllingepålægget er tilsat to tilsætningsstoffer nemlig det surhedsregulerende middel E325, natriumlactat, som er salte af mælkesyre, og antioxidanten E330, som er naturlig citronsyre.
Kyllingepålægget fra Den Grønne Slagter markedsføres på pakken med anprisningen “Tilsat et minimum af tilsætningsstoffer”, hvilket også er korrekt. Læs mere Pålægget fra Den Grønne Slagter indeholder også kaliumclorid (kaliumsalt, som konserverer) og stabilisatoren carrageenan (kulhydrat fra rødalger), som begge er tilsætningsstoffer, der også er tilladte i den økologiske produktion.
Produktet er tilsat lidt sukker
Som du kan se i skemaet, er det økologiske kyllingebryst tilsat dextrose, som er druesukker, hvilket pålægget fra Den Grønne Slagter ikke er. Mængden er dog så lille, at det sundhedsmæssigt ikke har nogen betydning
Du får meget salt
En udfordring ved pålæg, uanset om det er animalsk eller vegansk, er, at saltindholdet ofte er højt, også selvom det er nøglehulsmærket. Saltindholdet må nemlig gerne være 2,5 g salt pr. 100 g i nøglehulsmærket pålæg (kilde: Bekendtgørelse om anvendelse af Nøglehulsmærket på fødevarer m.v ).
Så nøglehulsmærket eller ej, så får du meget salt, som kan være skadeligt for dig. Læs mere om anbefalingerne for salt og få råd til indkøb.
Du får lidt fedt og meget protein
Uanset om du vælger det ene eller det andet kyllingepålæg, så vil du få et pålæg, som giver dig lidt fedt og meget protein, hvilket ernæringsmæssigt er optimalt.
Varen er for dig, som ønsker…..
- Et produkt, der lever op til Fødevarestyrelsens anbefalinger for fedt, salt og sukker
- Et produkt, der ikke indeholder nitrit
- Et økologisk produkt
- Et kyllingepålæg, hvor dyrevelfærden har været høj
- Et fedtfattigt og proteinrigt kødpålæg
- Et dansk produkt
Varen er ikke for dig, som ønsker…
- Et produkt, der blot lever op til Fødevarestyrelsens krav for næringsstoffer. Gør du det, så køb nøglehulsmærket kyllingepålæg, som ofte også er billigere og nemmere at få fat i.
Fordelene ved produktet
- Ingen kræftfremkaldende nitrit. Dansk økologisk pålæg må ikke indeholde nitrit
- Produktet indfrier flere værdier. Ø-mærket og Nøglehulsmærket står for forskellige værdier, hvilket betyder, at produktet kan indfri flere værdier. Her er det værdier som høj dyrevelfærd, ingen brug af GMO–foder, minimal brug af tilsætningsstoffer, ingen brug af nitrit eller kunstig farve, lavt indhold af salt og fedt
- Høj dyrevelfærd. Ø-mærket og de tre dyrevelfærdshjerter er din garanti for, at produktet stammer fra kyllinger, som har levet med fokus på høj dyrevelfærd, der blandt andet består i masser af plads, adgang til udearealer samt økologisk foder uden GMO
- Dansk produceret
. Det betyder blandt andet støtte til danske virksomheder samt mindre transport og dermed mindre klimabelastning
Ulemper ved produktet
- Tilgængeligheden. Produktet fås kun i Coop’s butikker
- Forarbejdet fødevare. Der er en tæt sammenhæng mellem forarbejdede fødevarer og udviklingen af kræft, og derfor anbefales vi også at begrænse indtaget til 1-2 styk dagligt.
Pris
Koster ca. 17,95 kr. for en pakke med 70 g
Hvor kan varen købes
Produktet kan primært købes i Brugsen, Kvickly, Irma og Coop.dk.
Alternativer
(Foto: Fødevareguiden.dk) Du kan også få dette økologiske og nøglehulsmærket kyllingepålæg i Nettos eget ØGO-mærke. Det koster ca. 17 kr for 70 g.