Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
brev
fodevare
vidste_du_at

Kyllingepålæg

Af Birgitte Mie Hansen, klinisk diætist.

Fotot: Coop.dk

Kyllingepålæg

Fokuspunkter

  • Det eneste kyllingepålæg p.t., som både har Nøglehulsmærket og Ø-mærket
  • Nøglehulsmærket betyder, at produktet lever op til Fødevarestyrelsens anbefalinger for fedt, salt og sukker
  • Ø-mærket betyder blandt andet høj fokus på dyrevelfærd og intet nitrit
  • Produktet er fedtfattigt og proteinrigt
  • Produktet hører under kategorien forarbejdede fødevarer, som Sundhedsstyrelsen anbefaler, at vi begrænser
  • Produceret i Danmark
  • Produktet forhandles meget få steder 
  • Produktet er lidt billigere end andet økologisk pålæg og lidt dyrere end ikkeøkologisk kyllingepålæg

 

Produktets særlige egenskab og anvendelse

Det særlige ved dette produkt er, at det både har Nøglehulsmærket og Ø-mærket.

Det er p.t. det eneste kyllingepålæg, som har begge mærker. 

 

Hvad består produktet egentlig af?

Økologisk kyllingeinderfilet 95 %, vand, salt, surhedsregulerende middel (E325), økologisk dextrose, økologisk kartoffelmel, antioxidant (E330)

Læs længere nede om E-numrene og dextrose.

 

Hvad betyder ingredienserne for dig?

Du får et produkt med meget kylling 

Produktet her indeholder 95 % kylling, hvilket er i den høje ende. Kyllingepålæg har generelt et kyllingeindhold mellem 87-90 %.

95 % kylling er det højeste indhold, jeg er stødt på.

 

Du får ikke nitrit, som kan være kræftfremkaldende

Det er helt normal procedure at tilsætte nitrit (E249 og E250) til kødpålæg, pølser og bacon. Det gør man for at hæmme udviklingen af bakterien, der kan give pølseforgiftning, for konservering af produktet, så holdbarheden bliver lang, samt for at give produktet farve. Men stoffet har den sideeffekt, at det kan danne kræftfremkaldende nitrosaminer i kødet. (kilde: Fødevarestyrelsen )

Dansk økologisk kødpålæg må ikke indeholde nitrit, så at købe det er den letteste måde for dig at undgå nitrit.

 

Du får få tilsætningsstoffer i begge produkter

Kyllingepålægget er tilsat to tilsætningsstoffer nemlig det surhedsregulerende middel E325, natriumlactat, som er salte af mælkesyre, og antioxidanten E330, som er naturlig citronsyre. 

Kyllingepålægget fra Den Grønne Slagter markedsføres på pakken med anprisningen “Tilsat et minimum af tilsætningsstoffer”, hvilket også er korrekt. Læs mere

Produktet indeholder nemlig tre tilsætningsstoffer. Men det er typen, som gør forskellen. Og her er det primært nitrit, som er problematisk. 

Pålægget fra Den Grønne Slagter indeholder også kaliumclorid (kaliumsalt, som konserverer) og stabilisatoren carrageenan (kulhydrat fra rødalger), som begge er tilsætningsstoffer, der også er tilladte i den økologiske produktion.

 

Næringsstofindholdet

Jeg har valgt at sammenligne produktet med et nøglehulsmærket kyllingebryst, for at du kan se, hvori forskellene ligger i næringsstofferne og ingredienserne

NæringsstofferNæringsstofindhold pr. 100 gNæringsstofindhold pr. 100 g
IngredienserØkologisk kyllingeinderfilet 95 %, vand, salt, surhedsregulerende middel (E325), økologisk dextrose, økologisk kartoffelmel, antioxidant (E330)Kyllingebrystfilet 89 %, vand, salt, majsstivelse, stabilisator (carrageenan), kaliumklorid, konserveringsmiddel (natriumnitrit)
Energi384 kJ/91 kcal418 kJ/99 kcal
Fedt1,2 g1,5 g
-Heraf mættet fedt0,4 g0,5 g
Kulhydrat2,0 g1,3 g
-Heraf sukkerarter0,4 g0,0 g
Protein18 g20 g
Salt2,0 g2,1 g

Kilde: Informationer pakkerne

Hvad betyder næringsstofindholdet for dig?

Produktet er tilsat lidt sukker

Som du kan se i skemaet, er det økologiske kyllingebryst tilsat dextrose, som er druesukker, hvilket pålægget fra Den Grønne Slagter ikke er. Mængden er dog så lille, at det sundhedsmæssigt ikke har nogen betydning 

 

Du får meget salt

En udfordring ved pålæg, uanset om det er animalsk eller vegansk, er, at saltindholdet ofte er højt, også selvom det er nøglehulsmærket. Saltindholdet må nemlig gerne være 2,5 g salt pr. 100 g i nøglehulsmærket pålæg (kilde: Bekendtgørelse om anvendelse af Nøglehulsmærket på fødevarer m.v ).

Så nøglehulsmærket eller ej, så får du meget salt, som kan være skadeligt for dig. Læs mere om anbefalingerne for salt og få råd til indkøb.

 

Du får lidt fedt og meget protein

Uanset om du vælger det ene eller det andet kyllingepålæg, så vil du få et pålæg, som giver dig lidt fedt og meget protein, hvilket ernæringsmæssigt er optimalt. 

 

Varen er for dig, som ønsker…..

  • Et produkt, der lever op til Fødevarestyrelsens anbefalinger for fedt, salt og sukker
  • Et produkt, der ikke indeholder nitrit
  • Et økologisk produkt
  • Et kyllingepålæg, hvor dyrevelfærden har været høj
  • Et fedtfattigt og proteinrigt kødpålæg
  • Et dansk produkt

 

Varen er ikke for dig, som ønsker…

  • Et produkt, der er let at få fat i
  • Et produkt, der blot lever op til Fødevarestyrelsens krav for næringsstoffer. Gør du det, så køb nøglehulsmærket kyllingepålæg, som ofte også er billigere og nemmere at få fat i

 

Fordelene ved produktet 

  • Ingen kræftfremkaldende nitrit. Dansk økologisk pålæg må ikke indeholde nitrit 
  • Nøglehulsmærket.Det er din garanti for, at produktet lever op til Fødevarestyrelsens anbefalinger for næringsstoffer
  • Ø-mærket. Det danske Ø-mærke sikrer dig, at produktet er pakket og kontrolleret i Danmark, og at det ikke indeholder nitrit 
  • Europæiske Ø-mærke  Mærket indikerer, at der er fælles økologiregler i EU, hvilket er din garanti, hvis du køber økologisk i et andet EUland. I forhold til kødpålæg skal du blot være obs på, at nitrit gerne må tilsættes i andre EUlande, så tjek evt. ingredienslisten 
  • Produktet indfrier flere værdier. Ø-mærket og Nøglehulsmærket står for forskellige værdier, hvilket betyder, at produktet kan indfri flere værdier. Her er det værdier som høj dyrevelfærd, ingen brug af GMOfoder, minimal brug af tilsætningsstoffer, ingen brug af nitrit eller kunstig farve, lavt indhold af salt og fedt
  • Høj dyrevelfærd. Ø-mærket er din garanti for, at produktet stammer fra kyllinger, som har levet med fokus på høj dyrevelfærd, der blandt andet består i masser af plads, adgang til udearealer samt økologisk foder uden GMO 
  • God pris. Der findes ikke andre økologiske kyllingpålæg i skiver som denne, som vi kan sammenligne prisen med. Men sammenligner man med andet økologisk pålæg fx hamburgerryg, så er kyllingepålægget ca. 2-3 kr. billigere. Læs mere
    Sammenligner man med andre pakker af kylling i skiver, som blot er nøglehulsmærkede, så koster dette produkt ca. 3-4 kr. mere. Disse er så ofte også 80-90 g, hvor denne er 70 g. Andet nøglehulsmærket kyllingepålæg i mindre og tykkere stykker fås helt ned til 13 kr. for 125 g.
  • Dansk produceret. Det betyder blandt andet støtte til danske virksomheder samt mindre transport og dermed mindre klimabelastning

 

Ulemper ved produktet 

  • Tilgængeligheden. Produktet fås meget få steder fx Brugsen
  • Forarbejdet fødevare. Der er en tæt sammenhæng mellem forarbejdede fødevarer og udviklingen af kræft, og derfor anbefales vi også at begrænse indtaget til 1-2 styk dagligt. 

 

Pris

Koster ca. 19 kr. for en pakke med 70 g

 

Hvor kan varen købes

Produktet kan primært købes i Brugsen og Osuma.dk

 

Alternativer

Da jeg skrev denne fokusvare, var dette produkt, som sagt, det eneste kyllingepålæg i skiver, jeg havde set. Men i mellemtiden er der kommet dette fra Änglamark, som er Coops eget mærke.

(Foto: Fødevareguiden) Det koster ca. 22 kr. og kan primært købes i Brugsen og Kvickly.

Alternativt kan man vælge økologiske og nøglehulsmærkede kyllingekødpølser, som man selv skærer. De findes mange steder og er ofte billigere.

(Foto: Hanegal.dk) Et eksempel er denne hønsekødpølse fra Hanegal, som koster ca. 20 kr. Den findes i større supermarkeder som Irma, Brugsen, coop.dk mfl. 

Du kan også få en økologisk og nøglehulsmærket kyllingepølse næsten magen til denne bare i Nettos eget ØGO-mærke. Den koster ca. 17 kr. og er dermed den billigste. Har desværre ikke foto.