Kyllingepølser fra Gøl
OBS: Denne varer er ifølge GØL udgået (Juli 2020)
Fokuspunkter
- Nøglehulsmærkede kyllingepølser
- Fedt, sukker- og saltindholdet er lavere end i pølser generelt
- Saltindholdet er til trods for Nøglehulsmærket stadig meget højt, især hvis produktet er til børn
- Spiser et barn mellem to og ti år to pølser, så har de opbrugt dagens makskvote for salt.
- Pølserne indeholder det kræftfremkaldende stof nitrit
- Pølserne er forarbejdede fødevarer, som øger risikoen for kræft
- Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse anbefaler, at vi begrænser indtaget af forarbejdet kød og dermed også pølser
- Pølserne er lavet af dansk kylling, hvilket er mere klimavenligt end fx pølser lavet af okse eller lammekød
Produktets særlige egenskab og anvendelse
Produktet adskiller sig fra andre pølser ved at være lavet af kyllingekød og ved, at de lever op til Fødevarestyrelsens ernæringsmærke, Nøglehulsmærket.
Markedsføringen af produktet
På Gøls hjemmeside og på produktet markedsføres produktet sådan her: “Med de nye Nøglehulsmærkede Kyllingepølser fra GØL får du en kvalitets kyllingepølse med en dejlig smag, som både kan koges, grilles og tilberedes på panden. GØL Kyllingepølser er lavet med kød fra danske kyllinger og har hele 81 % kød. Pølserne er mildt krydrede og udviklet efter stolte håndværksmæssige traditioner” (Kilde: Goel.dk)
Hvad består produktet egentlig af?
Kyllingekød (81%), vand, kartoffelstivelse, salt, kartoffelfibre, modificeret kartoffelstivelse, sojaprotein, krydderurter, krydderier, stabilisator (E451), antioxidant (E316), konserveringsmiddel (E250), lammetarm.
Som tommelfingerregel indeholder et produkt mest af de 3-4 første ingredienser i ingredienslisten. Det betyder her, at produktet hovedsageligt består af kyllingekød, vand, kartoffelstivelse og salt.
Hvor meget vand, du egentlig betaler for, er ikke klart, idet det ikke er opgjort i procent, hvor stor en andel af produktet, som består af vand. Men i og med at vand står som nummer to, så betyder det altså, at det er den ingrediens, som der er næstmest af i varen.
Der er tilsat nedenstående tre E-numre:
E451 = Pentanatriumtriphosphat. Det er en emulgator, som primært tilsættes kødprodukter for at binde mere vand og give en blødere konsistens
E316 = Natriumsalt som tilsættes som et antioxidationsmiddel, hvilket betyder, at stoffet modvirker iltning og dermed, at produktet for hurtigt bliver fordærvet
E250 = Nitrit. Det er både et antioxidationsmiddel og konserveringsmiddel
Ingen af E-numrene er af animalsk oprindelse
Næringsstofindholdet
Som altid er næringsindholdet oplyst pr. 100 g, men denne oplysning kan for mange forbrugere være lidt uhåndgribelig. Så for at gøre det mere tydeligt for dig, hvad du egentlig får af fedt, salt, sukker, kulhydrat og proteiner ved at spise disse pølser, så har jeg angivet mængderne for henholdsvis hele pakken (4 pølser) og for 1 pølse.
Næringsstoffer Næringsstofindhold pr. 100 g Næringsstofindhold pr. pakke (4 pølser) 220 g Næringsstofindhold pr. pølse
Energi 639 kJ/153 kcal 1406 kJ/337 kcal 352 kJ/84 kcal
Fedt 9,0 g 20 g 5,0 g
- Heraf mættede fedtsyrer 2,7 g 6,0 g 1,5 g
Kulhydrat 3,0 g 6,6 g 1,7 g
-Heraf sukkerarter 0,0 g 0,0 g 0,0 g
Protein 15 g 33 g 8,3 g
Salt 1,8 g 4 g 1,0 g
Kilde: Goel.dk
Anbefalingerne for næringsstofindholdet
Fødevarestyrelsen har lavet anbefalinger for, hvordan næringsstofindholdet bør være, for at et produkt kan få Nøglehulsmærket. For pølser ser kriterierne sådan her ud:
Fedt: Anbefalingerne for fedt lyder på max 10 g pr. 100 g. Med et fedtindhold på 9 g fedt pr. 100 g så lever pølserne op til anbefalingerne for fedtindhold.
Sukker: Pølser må max indeholde 3 g sukkerarter pr. 100 g for at leve op til kravet for Nøglehulsmærket. Pølserne her indeholder ikke nogle sukkerarter.
Salt: Saltindholdet må max være 2 g pr. 100 g for at pølserne lever op til kriteriet for Nøglehulsmærket. Med et saltindhold på 1,8 g så lever pølserne her op til kravet (Kilde: Bekendtgørelse om anvendelse af Nøglehulsmærket på fødevarer m.v. )
Protein: Der er ikke nogle anbefalinger for indholdet af protein. Pølserne her har et protienindhold på 15 g pr. 100 g. Pølser generelt har et proteinindhold mellem 13-19 g pr. 100 g.
Varen er for dig som…
- Ønsker et produkt, som lever op til Fødevarestyrelsens anbefalinger for fedt, sukker og salt i pølser
- Ønsker et produkt, som generelt indeholder mindre salt, sukker og fedt end pølser generelt
- Ønsker et produkt, som er lavet på kylling frem for okse- og svinekød
- Ønsker et produkt uden gluten
- Ønsker et produkt uden laktose
Varen er ikke for dig som…
- Ønsker et sundt produkt, som med fordel kan bruges jævnligt
- Ønsker et produkt med fokus på dyrevelfærd. Produktet bærer kun Nøglehulsmærket, som ikke forholder sig til dyrevelfærd. Høj dyrevelfærd afspejles via Ø-mærket og Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse-mærket
- Ønsker et produkt med fokus på miljø og bæredygtighed. Produktet bærer kun Nøglehulsmærket, som ikke forholder sig til miljø og bæredygtighed. Kun Ø-mærket har fokus på disse værdier
Fordele ved produktet
- Bærer Nøglehulsmærket, hvilket betyder, at produktet indholder mindre fedt, sukker og salt, end hvad pølser generelt gør
- Er lavet af kylling, som belaster klimaet mindre end fx okse- og lammekød
- Kyllingekødet er dansk, hvilket betyder mindre klimabelastning i form af mindre transport
- Med et kødindhold på 81 % så ligger pølserne her i den høje ende i forhold til, hvor meget kød pølser generelt indeholder. I gennemsnit ligger kødindholdet i pølser på 67-90 % kød
Ulemper ved produktet
- Indeholder det kræftfremkaldende tilsætningsstof natriumnitrit (nitrit)
- Pølsen går under det, som vi kalder forarbejdet kød. Både Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse anbefaler, at vi begrænser indtaget af forarbejdet kød, da der er tydelig sammenhæng mellem kræft og indtaget af forarbejdet kød. Kræftens Bekæmpelse går så langt, at de anbefaler, at man begrænser sit indtag af forarbejdet kød til et absolut minimum fx ved festlige lejligheder. Læs mere her
- Produktet markedsføres med, at det er nøglehulsmærket, hvilket let kan give os forbrugere den tanke, at her er der et sundt produkt. Men denne konklusion er for unuanceret. Fødevarestyrelsens Nøglehulsmærke er som sagt et ernæringsmærke, hvilket betyder, at sundhed her er defineret som mindre fedt, salt, sukker og flere fibre i en fødevare. Men sundhed er for mange forbrugere meget mere end bare det. Så sagt på en anden måde, guider mærket dig ikke til de sunde fødevarer i supermarkedet, men til fødevarer, som indeholder mindre sukker, fedt, salt og flere fibre end traditionelle varer. Afgrænsningen af sundhedsbegrebet betyder altså, at pølser, som her godt kan indeholde kræftfremkaldende nitrit, kan være produceret uden hensynstagen til dyrevelfærd, miljø og bæredygtighed og stadig bære Nøglehulsmærket. Det forholder mærket sig nemlig ikke til. Det er der intet galt i, men det er vigtigt, at du som forbruger er bevidst om, hvad Nøglehulsmærket står for, og hvilke begrænsninger det har, så du ikke tillægger det værdier, som det ikke kan indfri. Læs mere om, hvad Nøglehulsmærket står for og ikke står for i guiden her
- På trods af Nøglehulsmærket så har produktet stadig et højt indhold af salt nemlig 1,8 g pr. 100 g, men det er mindre end pølser generelt, som ofte ligger på 1,9-2,6 g salt pr. 100 g. Sundhedsmæssigt så er 1,8 g salt pr. 100 g ikke optimalt for voksne og slet ikke for børn, som generelt kun tåler den halve mængde salt som voksne. Den høje max grænse, der er fastsat for salt i pølser på 2 g salt pr 100 g, er nok mere til gavn for industrien end vores eller vores børns sundhed.
Pris
ca. 25 kr.
Hvor kan varen købes
Bilka (både fysisk butik og online), Føtex, nemlig.com
Alternativer
Hvis det vigtigste for dig er, at dine pølser indeholder mindre fedt, sukker og salt end pølser generelt, så er disse kyllingepølser og andre nøglehulsmærkede pølser det bedste valg for dig. Men er værdier som dyrevelfærd, ingen nitrit, klima, miljø og bæredygtighed vigtigere værdier eller lige så vigtige, så ser her, hvilke muligheder du så har
Pølser med mindre salt
Som sagt, selvom pølserne her har Nøglehulsmærket så er 1,8 g salt pr. 100 g stadig et meget højt saltindhold, både for børn og voksne. Så at finde pølser, som indeholder mindre salt end de 1,8 g pr. 100 g, er at foretrække. Men pølser indeholder pr. definition bare meget salt, så at finde nogle pølser, som indeholder mindre salt end de her, er noget af en detektivopgave. Det er kun lykkedes mig at finde én pølse, som indeholder mindre salt end 1,8 g, som disse pølser gør. Det er økologiske wienerpølser fra Slagter Lund. De indeholder 1,6 g salt pr 100 g men derimod så er fedtindholdet dobbelt så højt, som anbefalet. Læs mere om pølserne længere nede.
Pølser uden nitrit
Hvis det er vigtigt for dig at spise pølser uden tilsat kræftfremkaldende nitrit, så skal du gå efter danskproducerede økologiske pølser. Årsagen til at det skal være danskproduceret er, at udenlandske økologiske pølser gerne må være tilsat nitrit
Pølser produceret med fokus på dyrevelfærd
Er dyrevelfærd vigtigt for dig, så skal du gå efter nogle pølser med enten Ø-mærket eller Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse-mærket
En værdifuld pølse:-)
Vil du allerhelst sætte tænderne i en pølse, som lever op til følgende krav:
- mindre sukker
- mindre salt
- mindre fedt
- ingen nitrit
- fokus på dyrevelfærd
- miljø
- bæredygtighed
ja så skal du finde en pølse, som både har Nøglehulsmærket og Ø-mærket . Det er endnu ikke lykkedes mig at finde et sådant produkt.
Er klimaet også vigtigt for dig, ja så skal du yderligere gå efter en pølse, som er lavet af kylling frem for okse- og lammepølser.
Så indtil at en sådan “værdifuld pølse” rammer supermarkedet, bliver du nødt til at gøre op med dig selv, hvilke værdier som er vigtigst for dig, for du kan ikke få det hele, som det ser ud lige nu.
Pølse med fokus på salt, dyrevelfærd, bæredygtighed og miljø
Der findes dog en del varianter som både har fokus på
- mindre sukker
- mindre salt
- mindre fedt
- ingen nitrit
- fokus på dyrevelfærd
- miljø
- bæredygtighed
Men i disse produkter er indholdet af fedt højere end de 10 g fedt pr. 100 g, som anbefales. Er ovenstående værdier vigtigere for dig end et lavt fedtindhold, så kunne pølser som disse være et bud:
Økologiske kyllingewienerpølser fra Hanegal
Disse pølser indfrier værdier som
- dyrevelfærd (Ø-mærket)
- bæredygtighed (Ø-mærket)
- ingen nitrit (dansk Ø-mærke)
- mindre salt (1,95 g pr. 100 g – anbefalingerne er max 2 g salt pr. 100 g)
- mindre sukker (0,4 g pr. 100 g – anbefalingerne er max 3 g sukker pr. 100 g)
- klima (danskproduceret og lavet af kylling)
Med et fedtindhold på 15 g pr. 100 g kan produktet her ikke få Nøglehulsmærket, da kravet er et max fedtindhold på 10 g fedt pr. 100 g
Kan købes i Irma, Kvickly, Superbrugsen, Nemlig.com mfl.
Økologiske fjerkræwienerpølser fra Hanegal
Disse pølser indfrier værdier som
- dyrevelfærd (Ø-mærket)
- bæredygtighed (Ø-mærket)
- ingen nitrit (dansk Ø-mærke)
- mindre salt (1,95 g pr. 100 g – anbefalingerne er max 2 g salt pr. 100 g)
- mindre sukker (0,4 g pr 100 g – anbefalingerne er max 3 g sukker pr. 100 g)
- klima (danskproduceret og lavet af kylling)
Med et fedtindhold på 15,2 g pr. 100 g kan produktet her ikke få Nøglehulsmærket, da kravet er et max fedtindhold på 10 g fedt pr. 100 g
Kan købes i Meny, Spar, Min Købmand
Økologiske Wienerpølser fra Slagter Lund
Mangler desværre billede
Disse pølser indfrier værdier som
- dyrevelfærd ( Ø-mærket)
- bæredygtighed (Ø-mærket)
- ingen nitrit (dansk Ø-mærke)
- mindre salt (1,6 g pr. 100 g – anbefalingerne er max 2 g salt pr. 100 g)
- mindre sukker (0,4 g pr. 100 g – anbefalinger er max 3 g sukker pr. 100 g)
- klima (danskproduceret)
Med et fedtindhold på 21,1 g pr. 100 g kan produktet her ikke få Nøglehulsmærket, da kravet er et max fedtindhold på 10 g fedt pr. 100 g
Kan blandt andet købes hos Nemlig.com.
Økologiske wienerpølser fra Levevis
Disse pølser indfrier værdier som
- dyrevelfærd (Ø-mærket)
- bæredygtighed (Ø-mærket)
- ingen nitrit (dansk Ø-mærke)
- mindre salt (1,7 g pr. 100 g – anbefalingerne er max 2 g salt pr. 100 g)
- mindre sukker (0 g pr 100 g – anbefalingerne er max 3 g sukker pr. 100 g)
- klima (danskproduceret)
Med et fedtindhold på 22 g pr. 100 g kan produktet her ikke få Nøglehulsmærket, da kravet er et max fedtindhold på 10 g fedt pr. 100 g
Kan blandt andet købes hos Føtex, Bilka og bilkatogo.dk.
Økologiske brunch pølser fra Levevis
Disse pølser indfrier værdier som
- høj grad af dyrevelfærd (både Ø-mærket og Dyrenes Beskyttelses mærke)
- bæredygtighed (Ø-mærket)
- ingen nitrit (dansk Ø-mærke)
- mindre salt (1,8 g pr. 100 g – anbefalingerne er max 2 g salt pr. 100 g)
- mindre sukker (0,4 g pr. 100 g – anbefalinger er max 3 g sukker pr. 100 g)
- klima (danskproduceret)
Med et fedtindhold på 24 g pr. 100 g kan produktet her ikke få Nøglehulsmærket, da kravet er et max fedtindhold på 10 g fedt pr. 100 g
Kan blandt andet købes hos Føtex, Bilka og bilkatogo.dk.
Alle billederne er fra de respektive producenters hjemmesider