Laktosefri koldskål

Af Birgitte Mie Hansen, klinisk diætist.

Foto: Thise.dk

Laktosefri koldskål med æg og vanilje 

Fokuspunkter

  • Laktosefri
  • Lav fedtprocent
  • Indholdet af sukkerarter er næsten det samme som i en almindelig koldskål
  • Laktosefri koldskål er sundere end almindelig koldskål
  • En lille portion koldskål med seks kammerjunkere svarer i kalorier til en Marsbar
  • Produktet er økologisk og produceret i Danmark
  • Proteinindholdet er stort set det samme som i en almindelig koldskål
  • Indeholder æg, men ikke andre fortykningsmidler
  • Indeholder ingen tilsætningsstoffer
  • Produktet har tre hjerter på Coops dyrevelfærdsmærke
  • Prisen er højere end på ikkelaktosefri koldskål
  • Koldskål er en sæsonvare, hvilket betyder at ikke alle varianter findes i butikker året rundt

 

Produktets særlige egenskab og anvendelse

Det særlige ved denne koldskål er, at den er laktosefri og indeholder 0,5 % fedt.

Laktosefri mælk betyder at mælken er tilsat laktaseenzym, som nedbryder laktosen (mælkesukkeret) til glukose og galaktose. Læs mere

En del af verdens befolkning er laktoseintolerante, dvs. de mangler laktaseenzymet som nedbryder laktosen i tyndtarmen. Dette kan give oppustethed, maveproblemer og diarré, når laktosen kommer ufordøjet ned i tyktarmen. Glukose og galaktose er simplere sukkertyper, som er nemmere at optage og ikke giver gener for mennesker med laktoseintolerance. 

Ifølge fødevarestyrelsen må en vare ikke betegnes som laktosefri, hvis den indeholder mere end 0,01 g laktose pr. 100 g (Kilde: Fødevarestyrelsen, 2018).

Koldskålen kan spises som almindelig koldskål. Læs mere om produktet på producenten Thises hjemmeside 

 

Fødevaremærker

Det røde, danske økologi mærkeDet Danske Ø-mærke

Mærket indikerer, at varen stammer fra økologisk produktion, hvilket betyder, at varen er produceret med højt fokus på dyrevelfærd, begrænsning af tilsætningsstoffer, dyrket uden eller med meget få naturlige sprøjtemidler, ingen syntetiske sprøjtemidler er tilladt, intet kunstigt sukker og intet GMO (gensplejset foder). Mærket indikerer også, at varen er kontrolleret og pakket i Danmark.

Coops dyrevelfærdsmærke

Mærket er det som vi kalder private brand/private label, da det er Coops eget dyrevelfærdsmærke. Varen har tre kløverblade, som er det, ordningen kalder Niveau 3: Det økologiske liv. Det vil altså sige, at produktet er produceret under de samme høje krav til dyrevelfærd som økologiske produkter. Forskellen er blot, at dyrene ikke er blevet fodret med økologisk foder.

Læs mere om Coops dyrevelfærdsmærke 

 

Hvad består produktet egentlig af?

Produktet består af økologisk minimælk syrnet med mælkesyrekultur og tilsat laktaseenzym, økologisk rørsukker, vand, økologisk citronsaft, økologisk æggeblomme og vaniljestænger.  

 

Produktet er ikke homogeniseret. Det har ikke nogen betydning for fedtindholdet, men betyder at fedtperlerne ikke er findelte og derfor kan samle sig på overfladen. Det kan betyde at produktet skal rystes inden brug (Kilde: Ernæringsfokus.dk)

 

Næringsstofindholdet

Vi har valgt at sammenligne produktet med to kendte ikkelaktosefri koldskålsvarianter for at gøre det tydeligt for dig, hvori forskellene ligger på kalorier, fedt, sukker, protein og salt. 

NæringsstofferNæringsstofindhold pr. 100 gNæringsstofindhold pr. 100 gNæringsstofindhold pr. 100 g

Koster ca. 22 kr

Koster 15 kr.

Koster ca. 14 kr.
Energi247 kJ/58 kcal343 kJ/82 kcal261 kJ/62 kcal
Fedt0,7 g2,6 g0,5 g
-Heraf mættede fedtsyrer0,3 g1,3 g0,3 g
Kulhydrat9,7 g11 g10 g
-Heraf sukkerarter9,7 g11 g10 g
Protein3,3 g3,4 g3,0 g
Salt0,10 g0,17 g0,09 g

Kilde: Thise Mejeri, Arla og Løgismose

 

Hvad betyder næringsstofindholdet for dig?

Laktosefri koldskål indeholder ¼ fedt sammenlignet med mormorkoldskål

Som det ses af tabellen ovenfor, indeholder den laktosefri version kun 0,7 g fedt pr. 100 g, hvilket skyldes, at denne koldskål er lavet på minimælk. Kløver koldskål indeholder dog også kun 0,5 g fedt pr. 100 g, da den er lavet på skummetmælk, så der er ikke meget forskel på dit fedtindtag, om du vælger den laktosefri eller Kløver koldskål.

Men spiser du derimod mormorkoldskålen, så vil du få over 4 gange så meget fedt, end hvis du havde valgt den laktosefri

 

Sukkerindholdet er næsten den samme i alle varianter

Den laktosefri version indeholder næsten lige så mange gram sukkerarter som de to andre typer koldskål. Dette skyldes bl.a., at produktet er tilsat rørsukker, og laktosen er spaltet til mindre sukkermolekyler, som stadig findes i produktet. Det betyder for dig, at ingen af disse varianter er optimale, hvis du går efter et produkt med så lidt sukker som muligt. Gør du det, så se idéer til alternativer nederst på siden

 

Koldskål er flydende kalorier med kage:-)

Selvom laktosefri koldskål kun indeholder meget lidt fedt, så er det samlede kalorierindhold stadig betydeligt højt grundet det høje sukkerindhold. Og så ledsages koldskål jo oftest af kammerjunkere, som dybest set er småkager. 

Sagt på en anden måde, så giver en portion laktosefri koldskål (2,5 dl) med 6 kammerjunker 1088 kJ/259 kcal. Det svarer i kalorier til en Mars-bar 

Så husk, koldskål er skønt og dejligt, men det er dessert og ikke mad. Det er flydende kalorier med kage:-) Med det mener jeg, at du skal huske, at koldskål er flydende, hvilket betyder, at det ikke mætter dig, men blot giver dig en masse kalorier. Det er primært vigtigt for dig, som passer på vægten.

 

Varen er for dig som ønsker: 

  • Et laktosefrit produkt
  • Et produkt med lidt mindre fedt end mange andre typer koldskål
  • En koldskål med æg, vanilje og citron
  • Et produkt, som viser, at der er tænkt over dyrevelfærden for de dyr, som producerer mælk og æg til koldskålen. 
  • Et produkt, som er produceret i Danmark. 

 

Varen er ikke for dig, som ønsker: 

  • En billig koldskål
  • En koldskål uden æg
  • At tage på i vægt, da produktet indeholder mindre fedt og færre kalorier pr. 100 g end andre koldskålstyper 
  • Et produkt med lavere indhold af tilsat sukker 
  • Et “sundere” produkt. Læs mere
   Som beskrevet ovenfor betyder laktosefri udelukkende, at mælkesukkeret er spaltet, og som vist ovenfor indeholder den laktosefri version samme mængde sukkerarter som de ikkelaktosefri produkter og dermed stort set den samme mængde kalorier. Dertil kommer at den laktosefri version ofte er dyrere. Læs også artiklen “Er laktosefri produkter et sundere valg?”

 

Fordele ved produktet

  • Det ses tydeligt på kartonen, at produktet er laktosefrit
  • Produktet er økologisk og produceret i Danmark 
  • Produktet indeholder æg som giver en tykkere konsistens og smagsgivere som vaniljestænger og citronsaft, men ikke yderligere tilsætningsstoffer som fortykningsmiddel, aromastoffer eller surhedsregulerende midler 

 

Ulemper ved produktet

  • Produktet koster mere end andre typer koldskål. Fx så koster den 7 kr. mere end mormorkoldskålen fra Løgismose og 8 kr. mere en koldskålen fra Kløver
  • Produktet indeholder tilsat sukker. Denne ingrediens står som nummer to på varedeklarationen, hvilket betyder, at det er den ingrediens, der er tilsat mest af næst efter mælk. 
  • Produktet er tildelt 3 hjerter i Coops dyrevelfærdsmærke, hvilket står for ’Det Økologiske Liv’. Læs mere om Coops dyrevelfærdsmærke. Det er for så vidt rigtig godt. Læs mere
   Men grunden til, at vi vælger at sætte det under ulemper, er at gøre dig opmærksom på, at dette dyrevelfærdsmærke er Coops eget, hvilket betyder, at de selv står for kriterier og kontrollen. Fødevareguiden er enig med Forbrugerrådet Tænk i, at det er uhensigtsmæssigt, at de enkelte supermarkedskæder laver deres egne mærker da det kan ende med for mange mærker, som forvirrer mere end de gavner. Derudover kan det være svært at gennemskue indholdet og kontrollen af private mærker. Ønsker du at vælge kød og animalske produkter, hvor der er taget hensyn til dyrevelfærd, er produkter mærket med Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse eller økologiske produkter gode valg

 

Pris

21,95 kr.

 

Hvor kan varen købes? 

På Osuma.dk, coop.dk og i Coops butikker.

 

Alternativer

Laktosefri koldskål uden æg

Hvis du ønsker en laktosefri koldskål uden æg, så kunne denne fra Naturmælk være en mulighed. Denne koldskål indeholder ikke æg, 0,8 g fedt pr. 100 g og en anelse mindre sukker 8,9 g pr. 100 g, købes i Bilka og på Bilka.dk, koster 19,95 kr. (Kilde og foto: Naturmælk, 2019).

 

Laktosefri koldskål med mindre sukker

(Foto: Arla.dk) Er dit behov derimod en laktosefri koldskål med mindre sukker så er denne Cheasy laktosefri koldskål A38 en mulighed. Den er ikke økologisk og indeholder æg, men kun 3,5 g sukkerarter pr. 100 g. Produktet kan købes alle steder hvor Arla forhandles i perioden april til september og koster ca. 18,95 kr. (Kilde: Arla, 2019).

 

Indlægget er udarbejdet af Ida Kirstine Jensen – Klinisk diætist