Laktosefri varer – hvad er fordelene og ulemperne?

Af Birgitte Mie Hansen, klinisk diætist.

Foto: Shutterstock

Laktosefri varer – hvad er fordelene og ulemperne?

Flere og flere danskere vælger laktosefri produkter i køledisken til trods for, at det skønnes, at det kun er 5-10 % af den danske befolkning, som ikke tåler laktose (laktoseintolerans). Men det hænger meget godt sammen med, at Arla oplever interesse for de laktosefri mejeriprodukter blandt danskere, som ikke er intolerante, men som ønsker at leve et liv uden laktose (Kilde: Arla.dk).

Har du laktoseintolerance, så kan det jo være nødvendigt at vælge produkterne uanset ulemperne, da den helt klare fordel for dig er, at de ikke giver dig gener.

Tåler du laktose, men er i tvivl om, hvorvidt det er et bedre valg for dig, så får du her et hurtigt overblik over fordelene og ulemperne.

 

Læs også artiklenLaktose og laktosefri produkter – hvad er det?”

 

Fordelene ved laktosefri produkter

  • Giver ingen gener. Laktosen i produkterne er ofte til dels både fjernet og nedbrudt til glukose og galaktose, så mennesker med laktoseintolerance kan optage sukkerstofferne uden gener. 
  • Samme indhold af mikronæringsstoffer. Mikronæringsstoffer dækker over vitaminer og mineraler fx kalk og B12. Og her er indholdet fuldstændig det samme i de laktosefri produkter som i almindelige varianter.
  • Næsten samme indhold af makronæringsstoffer. Makronæringsstoffer, dvs. indholdet af fedt, protein og kulhydrat er stort set det samme som i de almindelige varianter, og det er kalorieindholdet dermed også.
  • Stor tilgængelighed. Kan fås i mange almindelige supermarkeder 

 

Ulemperne ved laktosefri produkter

  • Lille konkurrence. Der er få producenter på det danske marked, hvilket gør konkurrencen lille og dermed ofte giver en højere pris. De tre største producenter, som præger det laktosefri marked er Arla, Thise og Naturmælk.
  • Produkterne er ofte dyrere. Fx så er laktosefri minimælk og laktosefri hytteost fra Arla 2 kr. dyrere end deres “almindelige” varianter med laktose.
  • Lille udvalg af økologiske laktosefri produkter. Kun et ud af Arlas 19 produkter er økologiske. Det er deres kakao. Thise har ni laktosefri produkter, som alle er økologiske. Naturmælk har seks laktosefri produkter, som alle er økologiske. 
  • Lille udvalg af laktosefri produkter med Nøglehulsmærket. Tre af Arlas 19 produkter er nøglehulsmærkede. Tallet er to ud af ni produkter hos Thise og tre ud af seks produkter hos Naturmælk.
  • Udvalget er blevet langt større end tidligere, men ikke stort nok. Det betyder, at man kan være nødsaget til at vælge en federe variant fx inden for yoghurt eller cremefraiche, end Sundhedsstyrelsen anbefaler, fordi der ikke findes et alternativ.

 

Læs også artiklen “Er laktosefri produkter et sundere valg?”