Mælk og havredrik

Af Birgitte Mie Hansen, klinisk diætist.

OBS: Denne varer er ifølge Arla udgået (Juni 2021)

Mælk og havredrik

Fokuspunkter

  • Består af 50 % laktosefri mælk og 50 % havredrik
  • Havredrikdelen består af 90 % vand og 10 % havre
  • Produktet er laktosefrit
  • Kan indeholde gluten, selvom havre som udgangspunkt er glutenfrit
  • Er tilsat kalk (calcium) for at opnå samme kalkindhold som almindelig mælk
  • Er tilsat D-vitamin
  • Indeholder halvt så meget fedt som almindelig havredrik
  • Indeholder mindre protein end almindelig laktosefri mælk
  • Indeholder 2,5 g protein pr. 100 g, hvor havredrik indeholder 0,3 g protein pr. 100 g
  • Produceret i Sverige
  • Produktet har Nøglehulsmærket ligesom almindelig laktosefri minimælk
  • Produktet er i teorien et bedre klimavalg end almindelig komælk
  • Produktet koster det samme som laktosefri mælk, er dyrere end “almindelig” mælk, men ca. 5 kr. billigere end havredrik

 

Produktets særlige egenskab og anvendelse

At det består af halvt laktosefri mælk og halvt havredrik. Produktet kan bruges på lige fod med almindelig mælk.

Læs mere om produktet på producenten Arlas hjemmeside 

 

Hvad består produktet egentlig af?

Laktosefri MÆLK (MÆLK, laktaseenzym) (50%), HAVREDRIK (vand, HAVRE 10%) (50%), calcium, D-vitamin

Laktosefri mælk. Den laktosefri mælk, som er brugt er almindelig minimælk, som blot er tilsat lataseenzymer. Enzymerne spalter, dvs., nedbryder laktosen altså mælkesukkeret i mælken. Det betyder at mennesker, som ikke tåler laktose, fordi de ikke har enzymet laktase, godt kan tåle laktosefri mælk, da laktosen er spaltet og dermed kan optages.

Havredrik: Som du kan se, består havredrik primært af vand, nemlig 90 %.

Calcium. Der er naturligt kalk (Calcium) i mælk, men siden calcium også står i ingredienslisten, så må det betyde, at der også er tilsat kalk.

D-vitamin. Produktet er også tilsat D-vitamin. Hverken mælk eller havregryn er naturligt en kilde til D-vitamin. Vitaminet tilsættes nogle produkter, da D-vitamin er vanskeligt at få gennem maden.

 

Næringsstofindholdet

Produktet er jo en blanding mellem en laktosefri mælk og havredrik. Derfor har jeg valgt at stille disse tre produkters næringsstofindhold overfor hinanden, så det bliver tydeligt for dig, hvori forskellene ligger på kalorier, fedt, sukker, protein og salt

NæringsstofferNæringsstofindhold pr. 100 gNæringsstofindhold pr. 100 gNæringsstofindhold pr. 100 g
Energi 140 kJ/ 30 kcal131 kJ/31 kcal199 kj/47 kcal
Fedt0,6 g0,5 g 1,3 g
-Heraf mættede fedtsyrer0,2 g0,3 g0,5 g
Kulhydrater4,5 g2,8 g8,1 g
-Heraf sukkerarter3,4 g2,8 g3,9 g
Protein2,5 g3,8 g0,3 g
Salt0,1 g0,11 g0,08 g
D-vitamin1,0 µg0,0 µg0,0 µg
Kalk120 mg124 mg0,0 mg

Kilde: Naturli foods.dk og Arla.dk

 

Halvt så meget fedt som havredrik

Som du kan se, er fedtindholdet i mælk og havredrik halvt så meget som i den almindelig havredrik. Det skyldes, at havredrik udover vand og havregryn også indeholder en del solsikkeolie.

 

Proteinindholdet er lavere end i almindelig mælk

Produktet markedsføres blandt andet med, at det er en kilde til protein, hvilket også er korrekt især sammenlignet med havredrik. Som du kan se i skemaet, så er proteinindholdet i mælk og havredrik nemlig 8 gange så højt, som det er i den almindelig havredrik. Men mælk og havredrik indeholder 35 % mindre protein end en almindelig mælk, med eller uden laktose. Det skyldes, at mælk og havredrik jo kun består af 50 % mælk.

 

Kalkindholdet næsten det samme som i almindelig mælk

Om du drikker mælk og havredrik eller almindelig mælk, laktosefri eller ej, vil det give dig næsten den samme mængde kalk nemlig ca. 120 mg pr. 100 g. Kalkindholdet i almindelig mælk er naturligt, hvorimod noget af kalken i mælk og havredrik er tilsat, idet havredrik ikke indeholder kalk. Ernæringsmæssigt gør det ingen forskel, at kalken er tilsat.

 

Mælk og havredrik er en kilde til D-vitamin

På produktet kan man læse, at det indeholder D-vitamin. Det er lidt usædvanligt, da hverken mælk eller havre indeholder ret meget D-vitamin. D-vitamin findes nemlig kun i større mængder i fede fisk, som fx laks, sild og makrel. Derudover forekommer D-vitamin i begrænset mængde i kød, mælk, ost og æg. (Kilde: Altomkost.dk). D-vitamin har mange vigtige funktioner i kroppen, såsom at bidrage til at vedligeholde normale knogler samt immunsystemets normale funktion

Danskerne anbefales at spise 10 µg D-vitamin dagligt, men vi spiser under halvdelen (Kilde: Sundhedsstyrelsen). Mælk og havredrik giver dig 1 µg D-vitamin pr. dl, hvilket betyder, at indtager du fx 2 dl på dine havregryn, så har du fået 2 µg D-vitamin og dermed fået dækket dit behov med 20 %.

 

Varen er for dig som…

  • Ønsker at skære ned på indtaget af komælk
  • Ønsker et laktosefrit produkt
  • Ønsker et produkt, som er kilde til kalk
  • Har et lavt D-vitamin-niveau og dermed gerne vil have et produkt, som er en kilde til D-vitamin
  • Ønsker at indtage D-vitamin gennem kosten i stedet for supplement med D-vitamin-piller

 

Varen er ikke for dig som…

  • Ønsker et fedtfattigt alternativ til mælk
  • Ønsker et produkt med samme høje proteinindhold som komælk
  • Ønsker et glutenfrit produkt. Havre er som udgangspunkt glutenfrit, men almindelige havreprodukter kan indeholde små mængder af andre kornsorter, fx fra marken eller møllen, og indeholder derfor gluten (Kilde: Astma-allergi.dk )
  • Ønsker et mere klimavenligt alternativ til komælk. Se længere nede.
  • Gerne vil have et økologisk produkt

 

Fordele ved produktet

  • Nøglehulsmærket. Produktet har ligesom laktosefri minimælk Nøglehulsmærket. Det skyldes primært produktets lave totale fedtindhold og dermed også lave indhold af mættet fedt, som betegnes som det dårlige fedt.
  • Ikke tilsat sukker. Produktet markedsføres på kartonen blandt andet med, at det ikke er tilsat sukker. Det er almindelig mælk heller ikke. Det indeholder blot naturlig mælkesukker nemlig laktose. Derimod så tilsættes plantebaserede drikke såsom havre-, ris- og sojadrik af og til sukker, og det er muligvis derfor, at Arla fremhæver dette.
  • Større valgfrihed. Produktet giver os forbrugere en større valgfrihed indenfor kategorien “mælk”
  • Flere valgmuligheder inden for berigede fødevarer. Fordi produktet er tilsat D-vitamin, betegnes det som en beriget fødevarer. Mange forskere på området anbefaler netop flere berigede fødevarer på hylderne for at øge danskernes D-vitamin-indtag (Kilde: Videnskab.dk). En undersøgelse foretaget af DTU Fødevareinstituttet med 200 familier viste, at det er muligt at få nok D-vitamin om vinteren ved at drikke mælk og spise brød beriget med D-vitamin .
  • Mere klimavenligt end almindelig mælk. Produktionen af komælk belaster klimaet mere end havremælk. ifølge Danmarks grønne tænketank, Concito, er havremælk den mest klimavenlige form for “mælk”, fordi havre har et stort udbytte per hektar, den dyrkes herhjemme, kræver ikke så mange ressourcer og udleder ikke store mængder drivhusgasser (Kilde: Grøn forskel) Så teoretisk set er mælk og havredrik et mere klimavenligt alternativ end almindelig mælk, da kun halvdelen af produktet reelt består af mælk. Men ønsker du den mest klimavenlige form for “mælk”, så gå efter havremælk eller tænk generelt over mængden af komælk
  • Emballagen bærer FSC-logoet.  FSC-logoet betyder, at emballagen stammer fra et bæredygtigt skovbrug.

 

Ulemper ved produktet

  • Prisen. Koster stort set det samme som laktosefri mælk, som generelt også er 4-5 kr dyrere end en almindelig mælk. Men produktet er billigere end havremælk, som koster ca. 21 kr.
  • Produktet findes ikke økologisk. Økologisk produktion er generelt mere miljøvenlig og bæredygtig end konventionel. Der stilles også langt højere krav til dyrevelfærd i økologisk produktion end i konventionelt landbrug. Det er også tilladt at bruge forskellig sprøjtemidler i det konventionelle landbrug, som skader miljøet herunder grundvandet
  • Tilgængelighed: Produktet kan umiddelbart kun købes i to fysiske butikskæder nemlig Bilka og Føtex og hos Bilka online
  • D-vitamin indholdet: På produktet står der, at man pr. 100 g får 1 µg D-vitamin svarende til 20 % af det daglige RI. Men den daglige anbefaling for D-vitamin ligger, ifølge Sundhedsstyrelsen på 10 µg D-vitamin og dermed så er det reelle indtag kun 10 % af det daglige RI. Fødevareguiden har kontaktet Arla for at få afklaret, hvordan det hænger sammen. Ifølge forbrugerkonsulent Grete Møller, skyldes angivelsen på emballagen, at Arla skal følge EU guidelines og dermed ikke de danske anbefalinger. Og i EU er anbefalingen for dagligt D-vitamin indtag lavere end DK. For dig betyder det, at du skal være opmærksom på, at du først får dækket 20% af dit daglige D-vitamin behov, hvis du drikker 2 dl mælk og havredrik og ikke 1 dl, som der står på emballagen.

 

Pris

ca. 15 kr.

 

Hvor kan varen købes

Bilka (både fysisk butik og online), Føtex

 

Har du en vare, som du godt kunne tænke dig blev ugens fokusvare, så skriv endelig til mig her kontakt@foedevareguiden.dk