Mellemmåltider til børn

Af Birgitte Mie Hansen, klinisk diætist.

Mellemmåltider til børn

Som du kan læse i indlægget “Mellemmåltider til voksne”, så kan mellemmåltider for dig som voksen være en rigtig god ide for at mindske risikoen for, at du overspiser til hovedmåltiderne eller kaster dig over noget usundt.

Men mellemmåltider til dit barn er ikke bare en “god ide”, som de er for os voksne. De er faktisk helt afgørende for, om dit barn vokser og udvikler sig, som det skal.

 

Hvorfor er mellemmåltider så vigtige for børn?

I dit barns første leveår tredobler det sin vægt og vokser ca. 25 cm i længde😮

Herefter falder væksthastigheden, men dit barn gennemgår stadig en enorm udvikling og vækst.

Denne vækst- og udviklingsproces i større og mindre grad alt afhængig af alder kræver utrolig meget energi og mange forskellige næringsstoffer for at kunne lykkes optimalt.

Energien og næringsstofferne får dit barn fra sin mad og drikke, hvilket derfor stiller store krav til hver en mundfuld, dit barn får. Især hvis du har et lille barn, som har en meget lille mavesæk, der ikke kan rumme så meget mad ad gangen.

Derfor har dit barn brug for mange små måltider i løbet dagen spækket med energi og næring. Det gælder også mellemmåltiderne.

Det sikrer du ved at give dit barn mellemmåltider, som består af den samme type af mad, som du ellers vil give til dit barn til hovedmåltiderne, blot i en mindre mængde.

Og det gælder også for større børn.

Særligt hvis dit barn springer morgenmaden over eller spiser meget lidt til morgenmad, er det en god ide, at dit barn får en madpakke med til tifrikvarteret, som er sund og mættende, og som hjælper med at holde koncentrationen frem til frokost.

Meget fysisk aktive børn frem til pubertetsalderen har også et større behov for energi, og her spiller mellemmåltiderne også en vigtig rolle.

 

Hvad er et godt mellemmåltid til børn?

En god tommelfingerregel er, at mellemmåltider til børn bør:
✔Spises 2-3 gange om dagen
✔Bestå af mad, som du ellers vil servere
til hovedmåltiderne, blot i en mindre mængde
✔Indeholde noget kulhydrat, noget protein og lidt fedt

Det betyder altså, at det ikke er tilstrækkeligt med fx en smoothie, børnekiks, en giffel m.v. som mellemmåltid, da disse produkter ikke indeholder næring nok, og ofte også har et højt sukkerindhold.

Nedenfor kan du se tre forslag til et mellemmåltid.

Pasta med pesto, tomat og fiskedelle

mellemmåltid

Kold grød fx havregrød med mangotern

Kylling (kold), peberfrugt og kold kogt kartoffel