Minimum kyllingebrystfilet, 2 stk.

Af Birgitte Mie Hansen, klinisk diætist.

Foto: Fødevareguiden

Første gang publiceret i november 2020 og redigeret i august 2022

Minimum kyllingebrystfilet, 2 stk.

Fokuspunkter

 • Færdigstegte kyllingebrystfileter, klar til brug
 • Produktet er saltet med saltlage, inden det steges
 • Produktet har NøglehulsmærketDanmarks officielle ernæringsmærke, hvilket betyder, at det indeholder den optimale mængde fedt og salt
 • Produktet har et lavt fedtindhold og højt proteinindhold
 • Kyllingen stammer fra en konventionel kyllingeproduktion i Thailand
 • Kyllingens forhold under opvæksten må antages kun at leve op til et minium af lovkrav indenfor dyrevelfærd
 • Koster ca. 29.30 kr. for 200 g
 • Forhandles i Netto

 

Produktets særlige egenskab og anvendelse

Produktet er færdigtilberedt og derfor klar til brug. Det gør produktet optimalt til madpakken eller som en del af et hurtigt frokost- eller aftensmåltid til fx wraps, pitabrød eller som topping på pizza

 

Fødevaremærker

Nøglehulsmærket Danmarks officielle ernæringsmærke Det er Miljø-og Fødevareministeriets officielle ernæringsmærke. Har en vare dette mærke, betyder det, at varen har et optimalt indhold af fedt, sukker, salt og kostfibre.

 

Hvad består produktet egentlig af?

96 % kyllingebrystfilet, dextrose, salt, tapiokastivelse, glukosesirup, D-xylose

 

Hvad betyder ingredienserne for dig?

Produktet består hovedsageligt af kyllingebryst, som er tilsat tre forskellige slags sukkerarter, nemlig dextrose, glukosesirup og D-xylose. 

På ingredienslisten står der, at produktet indeholder ”tapakiokastivelse”. Jeg antager, at her er tale om en skrivefejl, og at der er tale om tapiokastivelse, som er lavet af roden fra cassavaplanten, og som bruges primært som fortykningsmiddel. 

Herudover indeholder produktet en del salt, da det har ligget i saltlage

 

Næringsstofindholdet

Efterhånden er det muligt at få et lignende produkt i de fleste supermarkeder, hvor det blot er supermarkedets eget mærke fx Coop eller Levevis (Føtex, Salling og Bilka). Sammenligner man de forskellige ingredienslister og næringsstofindhold, så er de næsten ens. De fleste indeholder ligesom dette produkt nemlig kylling, salt og sukkerarter. 

Nedenfor kan du se næringsstofindholdet i Minimum kyllingebryst

NæringsstofferNæringsstofindhold pr. 100 g
Kyllingebrystfilet fra Minimum, færdigstegt, Netto, Nøglehulsmærket
Energi504 kJ/119 kcal
Fedt1,9 g
-Heraf mættede fedtsyrer0,7 g
Kulhydrat1,5 g
-Heraf sukkerarter<0,5 g
Protein24 g
Salt1,0 g

Kilde: Næringsdeklarationen på produktet

 

Hvad betyder næringsstofindholdet for dig?

Du får få kalorier, lidt fedt og mange proteiner

Kyllingebrystet giver dig lidt fedt, få kalorier og meget protein, hvilket ernæringsmæssigt er optimalt. 

 

Du får en del tilsat salt

Produktet her er i kategorien forarbejdet kødprodukt, hvilket betyder, at det gerne må have et saltindhold på 2,5 g salt pr. 100 g og stadig have nøglehulsmærket (kilde: Bekendtgørelse om anvendelse af Nøglehulsmærket på fødevarer m.v ). Men ud fra et sundhedsmæssigt syn, så er 1 g salt pr 100 g stadig meget, når det anbefalede max indtag dagligt bør være 5 g salt. Sundhedsmæssigt, ville det være et bedre valg, at købe et fersk kyllingebryst, som du selv steger og krydrer med salt. Saltindholdet ville blive betydelig mindre. Læs mere om anbefalingerne for salt og få råd til indkøb.

 

Varen er for dig, som ønsker….

 • Et kyllingeprodukt, der er klar til brug til nem aftensmad eller i madpakken
 • Et forholdsvis billigt produkt. koster ca. 23 kr. for 200 g
 • Et produkt, der er fedtfattigt og med højt indhold af protein

 

Varen er ikke for dig, som ønsker…

 • Så lidt salt som muligt. Gør du det, så steg selv et kyllingebryst og kryd lidt med salt
 • At støtte økologisk eller frilandskyllingeproduktion. Produktet her stammer fra konventionel kyllingeproduktion
 • Et dansk produkt. Kyllingen her er fra Thailand 
 • En kylling, der er vokset op med fokus på høj dyrevelfærd. Se under “Ulemper” 
 • Et produkt, der er velegnet til børn. Grundet saltindholdet er produktet ikke sundhedsmæssigt godt for børn. Se mere under “Ulemper”
 • Et bæredygtigt produkt. Gør du det, så skal du se, om du kan finde stegte kyllingebryster, der er produceret af dansk kylling

 

Fordele ved produktet 

 • Fedtfattigt. Produktet indeholder kun knap 2 g fedt pr. 100 g, hvilket er lavt set ud fra Fødevarestyrelsens anbefaling om, at vi vælger kød med max 10 g pr. 100 g 
 • Kylling er klimavenligt kød. Kylling er som udgangspunkt et mere klimavenligt kød end fx oksekød. Men i dette tilfælde er valget ikke bæredygtigt grundet lang transport. Se længere nede.
 • Convenience. Produktet er færdigtilberedt og derfor klar til brug 

 

Ulemper ved produktet

 • Dyrevelfærd. Produktet stammer fra en thailandsk konventionel kyllingeproduktion. Hvordan dyrevelfærden er i denne produktion vides ikke, da det ikke er oplyst nogen steder. Men i og med at produktet ikke har nogle former for dyrevelfærdsmæker eller andre former for anprisning af dyrevelfærd, så må det antages, at produktet ikke er produceret med særlig fokus på høj dyrevelfærd.
 • Højt saltindhold trods Nøglehulsmærket. Som nævnt ovenfor, så er 1 g salt pr. 100 g ikke sundt, Nøglehulsmærke eller ej. Og især hvis produktet er til børn, er indholdet alt for meget. Børn tåler kun halvt så meget salt som voksne (link). Et bedre alternativ er at stege et stykke fersk kylling og selv krydre det let.
 • Produceret i Thailand. Produktet er produceret i Thailand, og vi får som forbrugere ikke informationer på produktet om, hvordan den produktion er ift. aspekter som dyrevelfærd, klima og miljø, herunder brugen af sprøjtemidler. Desuden er det ud fra et bæredygtighedssyn ikke optimalt, at produktet er transporteret så langt. 
 • Emballagen. Produktet er umiddelbart ikke pakket i genanvendelig plast.

 

Pris

Koster 29.30 kr. for 200 g, 2 stk.

 

Hvor kan varen købes?

Produktet forhandles som udgangspunkt kun i Netto, men de fleste andre supermarkeder har også færdigstegt kyllingebryst, blot i eget mærke

 

Alternativer

Dyrevelfærdskylling

Som det ser ud p.t. på markedet, findes der ikke færdigstegt kylling, som stammer fra kyllinger, der er vokset op med særlig fokus på dyrevelfærd såsom økologisk eller frilandskylling. Så er dyrevelfærd vigtigt for dig, så køb et fersk økologisk eller frilandskyllingebryst og steg det selv. Det kan evt. fryses og optøs, når det skal bruges

 

Stegt kylling af Dansk kylling

Fødevareguiden har også kigget på færdigstegt kylling fra Super Brugsen, Rema 1000 og Fakta, og her fandt vi heller ikke et produkt af dansk kylling. Kyllingerne stammer også fra Thailand, Kina, Polen og Tyskland.