Mozzarella Flavour

Af Birgitte Mie Hansen, klinisk diætist.

Mozzarella Flavour

Fokuspunkter

  • Består af 100 % vegetabilske ingredienser
  • Produktet består primært af vand og dernæst kokosolie
  • Indeholder den samme mængde eller mere fedt end “almindelig” revet mozzarella
  • Indeholder mere mættet fedt (dårligt fedt) end almindelig revet mozzarella
  • Mozzarella Flavour indeholder ingen proteiner, hvorimod  “almindelig” mozzarella indeholder mellem 25-27 g protein pr. 100 g
  • Mozzarella Flavour indeholder mere salt end anbefalet og mere salt end “almindelig” revet mozzarella
  • Produktet er tilsat B12-vitamin, da en plantebaseret kost ikke indeholder vitaminet
  • Koster næsten det dobbelte af en “almindelig” revet mozzarella
  • Vegetabilske olier har generelt et lavere klimaaftryk end mælkeprodukter

 

Produktets særlige egenskab og anvendelse

Det særlige ved produktet er, at det ikke indeholder mejeriprodukter som almindelig revet ost. Produktet er 100 % vegetabilsk, men kan bruges på samme måde som revet ost til fx til pizza

 

Hvad består produktet egentlig af?

Vand, kokosolie (24 %), modificeret stivelse, stivelse, havsalt, mozzarellaaroma, olivenekstrakt, farve: betakaroten, vitamin B12.

Vand: Vand står som nummer et i ingredienslisten og er derfor den ingrediens, der er mest af i varen. Hvor meget vand, der er i produktet, oplyses ikke. Men i og med at den ingrediens, der er næst mest af i varen, er kokosolie, som udgør 24 %, kan det antages, at vand som minimum udgør 50 % eller mere.

Kokosolie: 24 % af produktet udgøres af kokosolie. Sundhedsmæssigt har kokosolie ikke en optimal sammensætning af fedtsyrer, da den primært består af mættet fedt (90 %). Mættet fedt kaldes også det dårlige fedt, idet det får kolesteroltallet til at stige. Derfor anbefales det, at vi begrænser indtaget af kokosolie på linje med smør (Kilde: Altomkost.dk).

Modificeret stivelse og stivelse: For at få vand og olie til at føles og ligne revet mozzarella så tilsættes forskellige former for stivelse

Betakaroten (E 160a): Er et gult farvestof, som findes naturligt i fødevarer som for eksempel gulerødder. Betakaroten fremstilles ofte syntetisk, da det giver et billigere farvestof (Kilde: Tænk). I produktet her giver farvestoffet en cremegul farve, som er med til at forstærke indtrykket af ægte mozzarella

Vitamin B12: Vitaminet tilsættes i nogle veganske og vegetariske forarbejdede fødevarer. Det gør man, fordi vitamin B12 kun findes i animalske produkter, hvilket betyder, at vegetarer og veganere kan komme til at mangle vitaminet (Kilde: Vegetarisk Forening).

 

Næringsstofindholdet

Mozzarella Flavour er som sagt den vegetabilske pendant til almindelig revet mozzarella. Hvilken betydning det har for, hvor meget fedt, mættet fedt og salt, du får, om du vælger den ene eller den anden, viser jeg dig ved at sammenligne Mozzarella Flavour med almindelig revet ost. Jeg vælger at sammenligne med en 40+ (fed) mozzarella og en 30+ mozzarella med Nøglehulsmærket. Den ene er økologisk, men det gør ingen forskel for næringsstofindholdet

NæringsstofferNæringstofindhold pr. 100 gNæringstofindhold pr. 100 gNæringstofindhold pr. 100 g
Energi1247kJ/ 298kcal1298 kJ/310 kcal1087kj /260 kcal
Fedt24 g24 g15 g
-Heraf mættede
fedtsyrer
22 g16 g9,8 g
Kulhydrat21 g3,7 g3,2 g
-Heraf sukkerarter0,0 g0,8 g0,1 g
Protein0,0 g25 g27 g
Salt1,7 g0,1 g1,2 g

Kilde: violife.com og Arla.dk


Fedtindholdet er ens i Mozzarella Flavour og almindelig Mozzarella 40+

Som du kan se, er mængden af fedt den samme i både Mozzarella Flavour og almindelig Mozzarella 40+, nemlig 24 g fedt pr. 100 g. For dig betyder det, at du næsten får den samme mængde kalorier, uanset hvilket produkt du vælger.

 

Kalorierne i Mozzarella Flavour kommer fra fedt i stedet for proteiner

En af de markante forskelle på Mozzarella Flavour og almindelig mozzarella er indholdet af proteiner. Som du kan se, indeholder Mozzarella Flavour ikke nogle proteiner, hvorimod almindelig mozzarella indeholder 25-27 g protein pr. 100 g. Det betyder altså, at mange af kalorierne i Mozzarella Flavour stammer fra fedt, hvorimod mange af kalorierne i almindelig ost stammer fra både fedt og protein.

Som du kan se, får man den samme mængde kalorier, om man vælger Mozzarella Flavour eller almindelig Mozzarella 40+.

 

Mængden af dårligt fedt er højere i Mozzarella Flavour end i almindelig mozzarella

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at vi begrænser indtaget af mættet fedt, da det får kolesteroltallet til at stige. Derfor betegnes mættet fedt som det dårlige fedt. Som du kan se, er mængden af mættet fedt højere i Mozzarella Flavour end i både Mozzarella 40+ og 30+. Faktisk så er mængden af mættet fedt i Mozzarella Flavour over dobbelt så stor som i Mozzarella 30+.  

Mættet fedt kommer primært fra animalske produkter såsom mælk og fløde, hvilket giver et højt indhold af mættet fedt, som vi ser det i ost generelt. At Mozzarella Flavour ikke indeholder animalske produkter, men alligevel har et højt indhold af mættet fedt skyldes, at Mozzarella Flavour indeholder kokosolie. Selvom kokosolie er en vegetabilske olie, så består den hovedsageligt af mættet fedt (90 %) (Kilde: DTU’s fødevaredatabase, fridafood).

Havde produktet bestået af fx rapsolie, olivenolie, hørfrøolie eller andre typer olie med en mindre mængde mættet fedt, ja så havde mængden af mættet fedt været mindre og sundhedsværdien givetvis højere.

 

Produktet kan ikke få Nøglehulsmærket

For at en ost eller vegetabilsk “ost” kan få Danmarks officielle ernæringsmærke Nøglehulsmærket så skal det leve op til nogle kriterier inden for fedt, mættet fedt og salt. Kriterierne her er:

  • Fedt max 17 g pr. 100 g/ Mozzarella Flavour har 24 g fedt pr. 100 g
  • Mættet fedt max 20 g pr. 100 g/ Mozzarella Flavour har 24 g fedt pr. 100 g
  • Salt max 1,5 g pr. 100 g/ Mozzarella Flavour har 1,7 g salt pr. 100 g

(Kilde: Bekendtgørelse om anvendelse af Nøglehulsmærket på fødevarer )

Så som du kan se, så lever Mozzarella Flavour ikke op til nogle af kriterierne, og derfor kan produktet ikke få Nøglehulsmærket

 

Er Mozzarella Flavour et sundere valg end almindelig mozzarella?

Sundhedsværdien af de to produkter kan man lidt firkantet sige ligger i mængden af fedt, mættet fedt og salt, og ser man på disse i de tre produkter, så er det overordnet set ikke et sundere valg for dig at vælge Mozzarella Flavour frem for almindelig mozzarella. Det er fordi Mozzarella Flavour indeholder lige så meget fedt eller mere end almindelig mozzarella og indeholder mere dårligt fedt og mere salt end almindelig mozzarella. Men nogle vil mene, at sundhedsværdien ligger i fraværet af mælkeprodukter i Mozzarella Flavour, og det kan så være argumentet for at vælge produktet.

 

Varen er for dig som…..

  • Ønsker et vegetabilsk alternativ til revet ost, fordi du er vegetar, veganer eller blot ønsker at begrænse indtaget af animalske produkter
  • Ønsker et laktosefrit produkt

 

Varen er ikke for dig som…

  • Ønsker et fedtfattigt alternativ til mozzarella
  • Ønsker et sundere alternativ til mozzarella
  • Ønsker at begrænse indtaget af salt
  • Gerne vil have så “naturlige” og uforarbejdede produkter som muligt. Produktet her kan ikke undgå at skulle igennem en masse kemiske processer, når man skal have vand og olie til at ligne, smage og lugte af mozzarella.

 

Fordele ved produktet

  • Funktionel fødevare: Produktet kan betegnes som en funktionel fødevare, idet det er tilsat vitamin B12. Kroppen kan ikke selv danne vitamin B12, så vi er afhængige af at få det fra maden. Vitamin B12 findes kun i kød og mælkeprodukter. Derfor skal særligt vegetarer og veganere være opmærksomme på at få det som tilskud. Mangel på vitaminet kan give lav blodprocent og skader på nervesystemet (kilde. Sundhed.dk). Derfor så tilsættes vitamin B12 af og til forarbejdede veganske og vegetariske fødevarer. Dog er den tilsatte mængde så lille, at Vegetarisk Forening stadig anbefaler tilskud af vitamin B12, hvis man er vegetar eller veganer. Du kan læse mere her om vitamin B12 på Vegetarisk Forenings hjemmeside 
  • Tilgængeligheden er stor. Produktet fås mange steder også i discountbutikker såsom Netto
  • Klimavenlig. Vegetabilske olier har generelt et lavere klimaaftryk end mælkeprodukter og dermed ost.

 

Ulemper ved produktet

  • Fedtindholdet. Produktet har som sagt både et højere fedtindhold og højere indhold af mættet fedt, end Sundhedsstyrelsen anbefaler
  • Dyrt. Produktet koster i gennemsnit over det dobbelte af både almindelig revet mozzarella, fedtfattig mozzarella og økologisk mozzarella
  • Produktnavnet. Produktet hedder noget med mozzarella, som gør, at man som forbruger let kan forledes til at tro, at det er en variant af almindelig mozzarellaost, hvilket tangerer til vildledning
  • ”Fri for”-markedsføring. Der står på produktet, at det er fri for nødder, gluten, laktose og soja. At det er fri for laktose, giver god mening at fremhæve, da der ikke er noget mælkeprodukt. Også gluten kan være relevant, da stivelsen i produktet kunne være af hvedemel med gluten. Der er som regel ikke gluten i almindelig revet mozzarella. Men at pointere at produktet også er fri for nødder og soja, synes jeg blot er en vildledende information for forbrugeren, da mozzarella som udgangspunkt aldrig ville indeholde hverken nødder eller soja. ”Fri for”-markedsføringen med fokus på en masse ingredienser kan derfor tolkes som et led i en strategi om at sende et signal om jo flere ”fri for”-ingredienser jo bedre, hvilket er vildledende.

Pris

Ca. 31 kr.

Hvor kan varen købes

Brugsen, Netto, coop.dk, osuma.dk, Bilka, Føtex, bilkatogo.dk m.fl.

 

Har du en vare, som du godt kunne tænke dig blev ugens fokusvare, så skriv endelig til mig her kontakt@foedevareguiden.dk