Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
brev
fodevare
vidste_du_at

Naturli’ smørbar

Af Birgitte Mie Hansen, klinisk diætist.

Naturli’ smørbar

Fokuspunkter

  • Består af 100 % vegetabilske ingredienser
  • Laktosefri
  • Indeholder den samme mængde fedt som en Kærgården
  • Indeholder mindre mættet fedt (dårligt fedt) end Kærgården
  • Rapsolie udgør 39 % af produktet og er dermed produktets primære olie
  • Rapsolie har sundhedsmæssigt den bedste fedtsyresammensætning
  • Indeholder ikke skadeligt transfedt, som Kærgården gør
  • Består af vegetabilske olier, som generelt har et lavere klimaaftryk end mælkeprodukter
  • Den er 3-9 kr. billigere end almindelige blandingsprodukter og smør

 

Produktets særlige egenskab og anvendelse

Det særlige ved produktet er, at det er 100 % vegetabilsk, men kan bruges på samme måde som smør på brødet, til bagning eller stegning. Læs mere om produktet på Naturli´foods hjemmeside

 

Hvad består produktet egentlig af?

Økologisk rapsolie (39%), vand, økologisk kokosolie (22%), økologisk sheaolie (13%), økologisk MANDELSMØR (2%), salt, emulgator (solsikkelecitin), økologisk gulerodsjuice, økologisk citronsaft, naturlig aroma.

Som udgangspunkt består et produkt primært af de 3-4 første ingredienser, hvilket her er rapsolie, vand, kokosolie og sheaolie

Rapsolien: Størstedelen, 39 %, består af rapsolie. Sundhedsmæssigt har rapsolie, ligesom olivenolie, en optimal sammensætning af fedtsyrer, da de primært består af det umættede fedt, populært kaldet det sunde fedt. Over halvdelen (63 %) af fedtsyrerne i rapsolien udgøres af enkeltumættede fedtsyrer, som har en særlig positiv effekt på det gode HDL-kolesterol (Kilde: Hjerteforeningen).

Herudover indeholder rapsolie den vigtige flerumættede fedtsyre omega-3-ALA (alfalinolensyre). Denne omega-3-fedtsyre er vigtig, fordi kroppen ikke selv kan danne den. Vi skal derfor have den gennem den mad, vi spiser, og derfor kaldes den en essentiel fedtsyre. ALA er samtidig interessant, fordi kroppen i begrænset omfang kan omdanne den til de andre omega-3-fedtsyrer, som man typisk får fra fede fisk (Kilde: altomkost.dk)

Vand: Hvor meget vand, der er i produktet, oplyses ikke. Men i og med at vand står som nummer to, så er det den ingrediens, der er næstmest af i varen. Lægger man andelen af olie sammen så udgør det 74 % og mandelsmør 2 %, så det kan antages, at vand udgør 20-25 % af produktet.

Kokosolie: 22 % af produktet udgøres af kokosolie. Sundhedsmæssigt har kokosolie ikke en optimal sammensætning af fedtsyrer, da den primært består af mættet fedt (90 %). Mættet fedt kaldes også det dårlige fedt, idet det får kolesteroltallet til at stige. Derfor anbefales det, at vi begrænser indtaget af kokosolie på linje med smør (Altomkost.dk).

Sheaolie: 13 % af produktet består af sheaolie, der som kokosolie har et højt indhold (over 50 %) af mættet fedt, altså det dårlige fedt. Men til forskel for kokosolie, så indeholder sheaolien en anden type mættede fedtsyrer end den, som kokosolien indeholder. Forskellen i fedtsyrersammensætningen er årsagen til, at man i studier har set, at sheaolien ikke hæver hverken total kolesterol eller LDL-kolesterol, også kaldet det lede kolesterol. Men det gør kokosolie. Tilmed viste et stort studie i 1995 også, at sheaolie ligefrem har en forebyggende effekt på dannelsen af blodpropper (Kilde: Fedtforsker Tine Tholstrup, som stod bag studiet Fat high in stearic acid favorably affects blood lipids and factor VII coagulant activity in comparison with fats high in palmitic acid or high in myristic and lauric acids”)

 

Næringsstofindholdet

Naturli’ smørbar adskiller sig jo som sagt fra et almindeligt blandingsprodukt ved, at det udelukkende indeholder vegetabilske ingredienser. Hvilken betydning det har for næringsstofindholdet, kan du se her, da jeg vælger at sammenligne næringsstofindholdet i Naturli’ smørbar med Kærgården.

Jeg har valgt at sammenligne med en økologisk Kærgården, da Naturli’ smørbar også er økologisk.

NæringsstofferNæringsstofindhold pr. 100 gNæringsstofindhold pr. 100 g
Energi2801 kJ/681 kcal2794 kJ/679 kcal
Fedt 75 g75 g
-Heraf mættede fedtsyrer26 g37 g
-Heraf umættede fedtsyrer33 g24,3 g
-Heraf flerumættede fedtsyrer12 g6,4 g
-Heraf transfedtsyrer0 g1,9 g
Kulhydrat>0,5 g0,6 g
-Heraf sukkerarter>0,5 g0,6 g
Protein>0,5 g0,5 g
Salt0,9 g1 g

Kilde: Natuli-foods.dk og Arla.dk

 

Hvad betyder næringsstofindholdet for dig?

Du får den samme mængde fedt

Kærgården er som Naturli’ smørbar et blandingsprodukt. Forskellen mellem de to produkter ligger i at 75 % af fedtet i Kærgården består af mælkefedt og 25 % af vegetabilsk fedt (rapsolie), hvorimod fedtstoffet i Naturli’ udelukkende er vegetabilsk.

Som du kan se, er mængden af fedt den samme i både Naturli’ smørtbar og Kærgården, hvilket betyder, at du næsten får den samme mængde kalorier.

Typen af fedtsyrer er dog lidt forskellig.

 

Du får mindre af det dårlige fedt

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at vi begrænser indtaget af mættet fedt, da det får kolesteroltallet til at stige. Derfor betegnes mættet fedt som det dårlige fedt. Som du kan se, er mængden af mættet fedt mindre i Naturli’ smørbar end i Kærgården, nemlig 26 g mod 37 g. 

Mættet fedt kommer primært fra animalske produkter såsom mælk og fløde, hvilket giver et højt indhold af mættet fedt, som vi ser her i Kærgården. Derfor kan det måske godt undre lidt, at mængden af mættet fedt i Naturli’ trods alt ikke er markant lavere end i Kærgården, i og med at Naturli’ jo ikke består af animalsk fedt. Men årsagen skal som sagt findes i, at selvom kokosolie og sheaolie er vegetabilske olier, så består de hovedsageligt af mættet fedt. Kokosolie og sheaolie udgør 35 % af fedtet i Naturli’ smørbar. Havde produktet bestået af en større mængde rapsolie eller andre typer olie med en mindre mængde mættet fedt fx hørfrøolie, ja så havde mængden af mættet fedt været mindre og sundhedsværdien givetvis højere.

 

Du får mange af de anbefalede enkeltumættede fedtfedtsyrer

Det anbefales, at vi dagligt spiser flere af de enkeltumættede fedtsyrer frem for de flerumættede fedtsyre. Anbefalingen lyder på, at enkeltumættet fedt bør bidrage med 10-20 E% af det samlede fedtindtag, hvorimod det flerumættede fedt bør bidrage med under det halve, nemlig 5-10 E%. (Kilde: Nordiske næringsstofanbefalinger, NNR)

Sammenholder vi de anbefalinger med fedtsyrersammensætningen i de to produkter, kan vi se at Naturli’ smørbar har flest af de enkeltumættede fedtsyrer nemlig 33 g, hvor Kærgården har 24,3 g. Men så indeholder Naturli’ til gengæld over dobbelt så meget af de flerumættede fedtsyrer som Kærgården.

Så summa sumarum er, at den største forskel i de to produkter, når man ser på sammensætningen af fedtsyrer, er, at Naturli’ smørbar indeholder lidt mindre af det dårlige mættede fedt end Kærgården, 11 g mindre pr. 100 g. Hvorvidt det er nok til at give en sundhedsmæssig effekt, hvis man går fra Kærgården til Naturli’, der må jeg være svar skyldig. Effekten ville givetvis være større, hvis man gik fra alm. smør, som i gennemsnit indeholder 52 g mættet fedt pr. 100 g, til Naturli’ smørtbar. Så ville du spare dig selv for den halve mængde mættet fedt.

 

Du får ingen skadelig transfedtsyrer

Transfedtsyrer er en særlig type umættede fedtsyrer, som både bliver dannet naturligt og fremstillet kunstigt. Spises transfedtsyrer i for store mængder, er det sundhedsskadeligt. Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen, at vores indtag af transfedtsyrer er så lavt som muligt (Kilde: Nordiske næringsstofanbefalinger, NNR). ​Ifølge flere videnskabelige undersøgelser er transfedtsyrer nemlig mere fremmende for udvikling af hjertesygdomme end mættede fedtsyrer. Transfedtsyrer mistænkes desuden for at øge risikoen for udvikling af type 2-diabetes (Kilde:Altomkost.dk).

Som du kan se i oversigten, indeholder Naturli’ smørbar ikke transfedtsyrer, hvorimod Kærgården gør. Det skyldes, at transfedtsyrer findes naturligt i mælkefedt, som er i Kærgården.

 

Varen er for dig som…..

  • Ønsker et laktosefrit produkt til smørelse på brød, stegning og bagning
  • Ønsker et produkt, som udelukkende er lavet af vegetabilske ingredienser
  • Ønsker et billigt smørbart produkt
  • Ønsker et produkt, som indeholder mindre mættet fedt (dårligt fedt) end andre blandingsprodukter som Kærgården, Bakkedal mfl. og smør

 

Varen er ikke for dig som…

  • Ønsker et fedtfattigt alternativ til smør eller blandingsprodukter
  • Ønsker et produkt med et meget lavt indhold af mættet fedt

 

Fordele ved produktet

  • Det er 3-9 kr. billigere end almindelige blandingsprodukter og smør.
  • Indeholder mindre af det dårlige mættede fedt end andre blandingsprodukter og smør
  • Indeholder ikke skadeligt transfedt, ligesom både Kærgården og smør gør
  • Vegetabilske olier har generelt et lavere klimaaftryk end mælkeproduktion
  • Tilgængeligheden er stor
  • Emballagen bærer FSC-logoet , hvilket betyder, at emballagen stammer fra et bæredygtigt skovbrug. Læs mere om mærket her

 

Ulemper ved produktet

  • Højt fedtindhold
  • Markedsføringen med mælkefri zone kan af nogle forbrugere misforstås. “Fri for-trenden” sætter mere og mere sine spor på varerne i de danske supermarkeder. Markedsføringen af fri for-varerne kan derfor let give os som forbrugere en opfattelse af, at produkterne, som er fri for fx laktose, er bedre eller sundere fødevarer end fødevarer med fx laktose som almindelig mælk. Denne antagelse er unuanceret. Om en vare ernæringsmæssig er optimal for en eller ej, handler nemlig i lang udstrækning om ens personlige ernæringsmæssige behov. Tåler man ikke laktose, ja så er det mere hensigtsmæssigt at vælge laktosefri produkter for at undgå mavesmerter. Men de fleste i den danske befolkning tåler godt laktose og for os, så kan det ernæringsmæssigt og ikke mindst økonomisk være lige så hensigtsmæssigt at vælge produkter med laktose.

 

Pris

Ca. 16-19 kr.

 

Hvor kan varen købes

Brugsen, Netto, Aldi, Fakta, coop.dk, osuma.dk, bilkatogo.dk m.fl.

 

Alternativer

Fedtfattigt og vegetabilsk alternativ

Er det vigtigste for dig, at produktet er:

  • Vegetabilsk
  • Laktosefri
  • Med lavt indhold af fedt totalt
  • Med lavt indhold af det mættede fedt (det dårlige fedt)

så kunne et alternativ være plantemagarine 38 % fra Becel. Varen findes ikke økologisk. Varen indeholder 38 g fedt pr. 100 g, dvs. halvt så meget fedt som Naturli’ smørbar, og 7,5 g mættet fedt, dvs. ⅓ af, hvad Naturli’ smørbar indeholder. Du skal dog også være opmærksom på, at en af grundene til, at totalfedtindholdet og mængden af mættet fedt er så betydeligt lavere end i Naturli’ smørtbar, skyldes, at den primære ingrediens i Becel 38 % er vand. Kun 34 % af produktet består af regulært fedtstof (olie). I Naturli’ er andelen af olie 74 %. Ergo så betaler du en del for vand, hvis du køber Becel 38 %.

 

Alternativer til smørelse med lidt mættet fedt

Hvis hensigten med at vælge Naturli’ smørbar er et ønske om at nedsætte indtaget af mættet fedt, så vil du givetvis opnå en større effekt, hvis du tænker i andre baner end smør eller blandingsprodukt. På brød kunne du vælge alternativer som

  • Forskellige former for pestoer
  • Avocado
  • Smøreost fx pikant eller neutral

Og til stegning og bagning kunne du vælge raps- eller olivenolie, som primært indeholder de umættede fedtstoffer