Økologisk gær, fungerer det anderledes end “almindelig” gær?

Af Birgitte Mie Hansen, klinisk diætist.

Foto: Shutterstock

Økologisk gær, fungerer det anderledes end “almindelig” gær?

Har du oplevet, af hævetiden er anderledes, hvis du bruger økologisk gær i stedet for “almindelig” gær? Det har en af Fødevareguidens læsere nemlig oplevet, og derfor har vi kontaktet De Danske Gærfabrikker for at høre, om man som forbruger skal tage højde for anderledes hævetid, hvis man bruger økologisk gær frem for konventionel gær.

 

Hævetiden bør være ens i konventionel og økologisk Malteserkorsgær

De Danske Gærfabrikker i Grenaa er den virksomhed, som producerer Malteserkorsgær, der er den gær, som findes i de fleste danske supermarkeder. Det er denne konventionelle gær og den økologiske variant.

Fødevareguiden har derfor kontaktet De Danske Gærfabrikker for at høre, om man som forbruger skal bruge den samme mængde gær, når man bruger økologisk gær, eller om der skal tilsættes mere, eller om dejen skal hæve længere tid.

Til det spørgsmål svarede de, at økologisk Malteserkorsgær har hævekraft som konventionel Malteserkorsgær. Og i modsætning til andre økologiske gærtyper har den nye økologiske Malteserkorsgær ikke en reduceret hævekraft, hvilket betyder, at man hverken skal komme mere gær i dejen eller lade den hæve i længere tid. Hævekraften er den samme, og det kontrolleres ved alle batcher.

 

Årsager til at du oplever anderledes hævetid

Som udgangspunkt skal du altså blot komme den mængde gær i din dej, som der står i opskriften, hvis du vel og mærke bruger Malteserkorsgær. 

Oplever du alligevel en anderledes hævetid, når du bruger økologisk Malteserkorsgær, så kunne medarbejderen fra De Danske Gærfabrikker fortælle, at det formodentlig skyldes forhold, efter gæren har forladt fabrikken, ofte forkert temperatur. En anden medarbejder fra De Danske Gærfabrikker fortalte, at økologisk gær måske kan være lidt langsommere om at hæve, hvis man bruger det til deje med højt indhold af sukker og fedt som f.eks. kanelsnurrer.

 

Fødevareguiden har som sagt kun kontaktet De Danske Gærfabrikker, så om økologisk gær fra andre producenter har anderledes hævetid, det vides ikke.