Økologisk hummus – original

Af Birgitte Mie Hansen, klinisk diætist.

Foto: Valsemøllen

Økologisk hummus Det røde, danske økologi mærke– original

Fokuspunkter

  • Hummusblanding, som kan laves på to minutter
  • 100 % plantebaseret
  • Sammenlignet med andre færdiglavede hummus, så er det den hummus, som indeholder mindst fedt
  • Hummus er et klimavenligt alternativ til smør, ost, kød og kødpålæg
  • Indeholder primært sunde umættede fedtsyrer
  • Produktet indeholder ikke mere salt end anbefalet
  • Produktet har to næringsdeklarationer. Som forbruger er det næringsdeklarationen af den færdigblandede hummus, som er interessant
  • Kostfiber- og proteinindholdet falder markant, når produktet er færdigrørt med olie og vand
  • Fedtindholdet stiger til det dobbelte, når produktet er færdigrørt
  • Sammenlignet med andre færdiglavede hummus, så er produktet her kun halvt så dyrt
  • Langt dyrere alternativ, end hvis du købte de tørrede kikærter, kogte dem og blandede med tahin, olie og krydderier

 

Produktets særlige egenskab og anvendelse

Adskiller sig fra andre hummusprodukter ved at være økologisk og ved, at det er noget, man selv blander og dermed får følelsen af noget hjemmelavet.

Læs mere om produktet på producenten, Valsemøllens hjemmeside

 

Fødevaremærker

Det danske Ø-mærkeDet danske økologi mærke

 Økologisk produktion med højt fokus på dyrevelfærd, begrænsning af tilsætningsstoffer, fødevarer dyrket uden eller med meget få naturlige sprøjtemidler, ingen syntetiske sprøjtemidler er tilladt,  intet kunstigt sukker og ingen GMO (gensplejset foder) 

 

Hvad består produktet egentlig af?

Økologisk kikærtemel, økologiske sesamfrø, salt, økologisk korianderpulver, økologisk spidskommenpulver, økologisk hvidløgspulver, antioxidant (E300).

Kan indeholde spor af hvedegluten.

 

Hvad betyder ingredienserne for dig?

Som tommelfingerregel består et produkt primært af de første 3-4 ingredienser, hvilket her er kikærtemel, sesamfrø, salt og korianderpulver.

Hummus er traditionelt set lavet af kikærter, som blandes med krydderier og tahin. Tahin er sesampasta, som er lavet af ristede sesamfrø og olivenolie. I stedet for at bruge tahin, så har producenten valgt at tilsætte sesamfrø og så skal forbrugerne selv tilsætte olivenolie.

Der er kun tilsat et tilsætningsstof, nemlig E300 som er ascorbinsyre eller C-vitamin. Det tilsættes primært for at sikre, at produktet ikke ændrer farve.

 

Næringsstofindholdet

Produktet her skal man lave færdigt derhjemme ved at tilsætte 2 dl vand og ½ dl olie. Det betyder selvfølgelig en forskel i næringsindholdet alt afhængig af om produktet er færdigrørt eller ej. For os forbrugere er den vigtigste information, hvor mange kcal, fibre, fedt, salt og sukker, vi får ved at spise det færdigblandede produkt. Producenten har valgt både at oplyse næringsstofindholdet i det urørte og færdigrørte produkt. Se med her

NæringsstofferNæringsstofindhold i urørt humusNæringsstofindhold i færdigrørt humus
Energi1431 kJ/342 kcal937 kJ/224 kcal
Fedt8,1 g17 g
– Heraf mættede
fedtsyrer
1,4 g2,1 g
Kulhydrat41 g12 g
– Heraf sukkerarter2,2 g0,6 g
Kostfibre15 g4,4 g
Protein18 g5,2 g
Salt1,8 g0,52 g


Kilde: valsemollengreenlife.dk

 

Hvad betyder næringsstofindholdet for dig

Du får mere fedt end anbefalet

Hummusen har et fedtindhold på 17 g fedt pr. 100 g i det færdige produkt, hvilket betyder at ikke lever op til Fødevarestyrelsens anbefaler som lyder på  max at må være 10 g fedt pr. 100 g. (Kilde: Bekendtgørelse om anvendelse af Nøglehulsmærket på fødevare). Det er dog ikke ensbetydende med, at produktet ikke er optimalt for dig. Det betyder blot, at du skal tænke over, hvor meget af det du bruger, og hvor ofte, hvis du gerne vil passe på din vægt.

Det er formentlig det høje fedtindhold, som er årsagen til, at produktet ikke har Nøglehulsmærket

 

Er hummus et bedre valg end andet pålæg?

Producenten lægger op til, at produktet kan være et grønnere alternativ til både brødmåltider og aftensmad. Så lidt firkantet sagt kan man sige, at mange nok ville bruge hummus i stedet for smør, ost, kødpålæg eller kød. Og er det så et bedre valg? Det vil jeg kort forsøge at skitsere ved at se på ovenstående fødevarers forskelligheder, set ud fra en ernærings-,sundheds-, klima- og miljømæssig synsvinkel. Men husk, at alt handler om variation.

Jeg vælger her, at kødet (oksekød), osten og kødpålæget, der sammenlignes med, er nøglehulsmærket og derfor lever op til maxgrænserne for salt og fedt.

FORDELE

Hummus   Kødpålæg  Ost  Smør  Kød 
Lav klimabelastning God proteinkvalitet God proteinkvalitet God proteinkvalitet
Lav miljøbelastning Kilde til jern Kilde til kalk Kilde til jern
Kilde til fibre Kilde til B12-vitamin Kilde til B2-vitamin Kilde til B12-vitamin
Umættet fedt (det sunde fedt)
Ingen kræftfremkaldende nitrit

 

ULEMPER

Hummus   Kødpålæg  Ost  Smør  Kød 
Højt fedtindhold Høj klimabelastning Høj klimabelastning Høj klimabelastning Høj klimabelastning
Dårlig proteinkvalitet Høj miljøbelastning Høj miljøbelastning Høj miljøbelastning Høj miljøbelastning
Højt saltindhold Højt saltindhold Højt fedtindhold Højt indhold af mættet fedt
Kræftfremkaldende Højt indhold af mættet fedt Højt indhold af mættet fedt Kræftfremkaldende

 

Som du kan se, har jeg ikke skrevet nogle fordele under smør. Det skyldes, at ser man ud fra en ernærings-, sundheds-, klima- og miljømæssig synsvinkel, så er der ingen fordele ved smør. Fordelene ved smør skal findes ud fra en smags- og madteknisk synsvinkel.

 

Varen er for dig som…

  • Ønsker at et produkt med vegetabilske proteiner
  • Ønsker et klimavenligt alternativ til kød, ost eller smør
  • Ønsker et 100 % plantebaseret produkt
  • Vil undgå gluten. Produktet er primært lavet af kikærtemel, som er naturligt frit for gluten. Dog står der på produktet, at det kan indeholde spor af gluten. Men for personer med cøliaki eller glutenintolerance, så har disse spor af gluten ingen praktisk betydning, fordi mængderne er meget små. (Kilde: Dansk Cøliaki Forening)
  • Ønsker et økologisk produkt

 

Varen er ikke for dig som…

  • Ønsker et fedtfattigt produkt
  • Ønsker at begrænse indtaget af salt. Selvom produktet lever op til anbefalingerne for salt, så indeholder det stadig mere salt, end hvis man lavede sin humus selv
  • Ønsker det samme høje proteinindhold, som kødpålæg giver. Selvom kikærter indeholder protein, så får man kun 5,2 g protein pr. 100 g, når produktet er færdigrørt. Til sammenligning får man 23 g protein pr. 100 g i hamburgerryg

 

Fordele ved produktet

  • Klimavenligt alternativ til kød, smør og ost
  • “Fedtfattigt”. Sammenlignet med andre færdiglavede hummus på markedet, så er denne variant den mest fedtfattige. Den indeholder færdigrørt nemlig 17 g fedt pr. 100 g, hvorimod de fleste andre ligger mellem 19 og 32 g fedt pr. 100 g
  • Billigt. Sammenlignet med andre færdiglavede hummusprodukter så er dette produkt kun ca. halvt så dyrt, økologisk eller ej
  • Man selv kan styre blandingsforholdet. Ønsker man, at produktet er mere fedtfattigt, så kan man jo blot tilsætte mere vand og citron og mindre olie eller blot tilsætte mindre olie og få en lidt tykkere konsistens.
  • Indeholder primært sunde umættede fedtsyrer. Mange vil måske spise hummusen i et brødmåltid i stedet for fx ost, smør eller kødpålæg. Disse produkter indeholder ofte primært de dårlige mættede fedtsyrer, hvilket betyder, at en ombytning til hummus teoretisk set vil have en sundhedsmæssig effekt for dig. Læs mere her om mættede og umættede fedtstoffer.
  • Producenten har valgt at oplyse både næringsstofindholdet i hummuspulveret og i den færdigrørte humus. For os forbrugere er det nemlig næringsstofindholdet i den færdigrørte humus, som er interessant
  • Kilde til fiber. Når produktet bliver færdigblandet, så falder fiberindholdet dog markant, men sammenlignet med fx ost, kød og smør, så giver hummus dig fibre, som de andre produkter ikke indeholder. Kostfibre bidrager til en god mæthed, et mere stabilt blodsukker, en velfungerende mavefunktion, samt forebyggelse af en række livsstilssygdomme (Kilde: Altomkost.dk). Læs mere om kostfibre her
  • Produktet er økologisk. Dermed mindskes risikoen for pesticidrester fra produktionen af kikærtemel. DTU’s fødevarekontrol har nemlig fundet rester af sprøjtemidler i konventionelle bælgfrugter. Læs mere
    Det er dog ikke alle typer bælgfrugter, som er testet, og der er ikke lavet nogle test på økologiske bælgfrugter. Derfor kan det være vanskeligt at vurdere, om man er helt fri for sprøjtemiddelrester, hvis man vælger økologiske frem for konventionelle bælgfrugter. Det eneste man som forbruger har at læne sig op af, er det faktum, at der må bruges minimalt af sprøjtemidler i økologisk landbrug og derfor viser DTU’s årlige fødevarekontroller generelt også en minimal risiko for rester af sprøjtemidler, når man vælger økologiske frem for konventionelt fremstillede fødevarer. (Kilde: DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen i 2018, rapport “Pesticider i fødevarer 2017).

 

Ulemper ved produktet

  • Markedsføringen på produktet. På forsiden står det fremhævet, at produktet er en kilde til fibre, hvilket også er korrekt. Man skal dog som forbruger være opmærksom på, at den første næringsdeklaration på bagsiden oplyser at fiberindholdet er 15 g pr. 100 g. Dog er dette i uopblandet tilstand. Læs mere
    I det færdigblandede produkt falder fiberindholdet nemlig til 4,4 g fibre pr. 100 g. Men fordi information om det uopblandede produkt er det første man ser, så kan man let lave et lighedstegn ved fiberkilde og 15 g fibre. Der er intet forkert i markedsføringen, du skal som forbruger blot holde tungen lige i munden og se på alle informationer, inden du laver en konklusion.
  • Manglende info om ingrediensernes oprindelse. Producenten, Valsemøllen Green Life ligger i Esbjerg, men det fremgår ikke på produktet eller deres hjemmeside, hvor ingredienserne stammer fra, så vi må antage, at de alle er importerede

Pris

ca. 20 kr.

Hvor kan varen købes

Netto, Bilka (både fysisk butik og online), Føtex, nemlig.com, Meny

 

Alternativer

Andre produkter fra Valsemøllen

Produktet er en del af en serie, som også består af en chili hummus og linse hummus. Se mere på producentens hjemmeside 

 

Billigere variant

Som sagt er produktet ikke dyrere end andre færdiglavede hummus på markedet, men det er et langt dyrere produkt, end hvis du laver din hummus selv. Læs mere

Du kan nemlig købe en pose økologiske kikærter (400 g)  til samme pris som Green Lifes hummus, nemlig 20 kr. Mængdemæssigt vil du kunne lave ca. fire store portioner hummus ud af en pose kikærter, som koster det samme som een portion hummus fra Green Life. Selvfølgelig adskiller de to metoder sig meget i nemhed og hurtighed, idet tørrede bønner skal stå i blød i ca. 12 timer og derefter koges i en time eller mere.

Men ønsker du en let og samtidig billig løsning, så kunne du sætte en pose kikærter i blød, koge dem og komme dem i små poser. Så er kikærterne hurtige at tø op og komme i en blender og lave hummus.

Laver man sin hummus selv, så vil man højst sandsynligt også spare sig selv for en del salt.