Foto: Thise.dk
Økologisk madlavningsfløde
OBS: Denne varer er ifølge Thise udgået (Oktober 2020)
Fokuspunkter
- Økologisk madlavningsfløde, som der ikke findes mange af
- Fedtfattigt alternativ til piskefløde
- Indeholder mindre mættet fedt (det dårlige fedt) sammenlignet med piskefløde
- Produktet er glutenfrit
- Indeholder mere fedt, end Fødevarestyrelsen anbefaler
- Eneste økologiske variant, som ligger tæt på Fødevarestyrelsens anbefaling
- Bærer Coops dyrevelfærdsmærke
- Emballagen bærer FSC– og ISCC–logoet
- Er produceret i Danmark
Produktets særlige egenskab og anvendelse
Produktet adskiller sig fra almindelig piskefløde ved, at fedtindholdet er mindre, og der er tilsat majsstivelse.
Sammenlignet med andre madlavningsfløder, så adskiller produktet sig ved, at det er økologisk, og at det indeholder glutenfri majsstivelse.
Hvad består produktet egentlig af?
Økologisk fløde med 9 % mælkefedt, økologisk majsstivelse 2,5 %.
Næringsstofindholdet
Thise madlavningsfløde adskiller sig næringsmæssigt fra almindelig piskefløde primært ved, at det indeholder mindre fedt. Hvilken betydning det har for næringsstofindholdet, kan du se her, hvor jeg vælger at sammenligne næringsstofindholdet i Thise madlavningsfløde med Thise piskefløde.
Næringsstoffer | Næringsstofindhold pr. 100 g | Næringsstofindhold pr. 100 g |
---|---|---|
Energi | 492 kJ/ 118 kcal | 1496 kJ/ 363 kcal |
Fedt | 9,0 g | 38 g |
-Heraf mættet fedt | 5,7 g | 24 g |
Kulhydrat | 6,3 g | 3,2 g |
-Heraf sukkerarter | 4,2 g | 3,2 g |
Protein | 3,1 g | 2,1 g |
Salt | 0,1 g | 0,07 g |
Kilde: Thise.dk
Som du kan se, adskiller produkterne sig primært ved indholdet af total fedt og mættet fedt, som jeg ser på nedenfor. Herudover så er kulhydratindholdet næsten dobbelt så højt i madlavningsfløde sammenlignet med almindelig fløde. Årsagen er, at madlavningsfløden er tilsat majsstivelse, som primært består af kulhydrat.Kilde: Thise.dk
Hvad betyder næringsstofindholdet for dig?
Du sparer dig selv for en masse fedt
Fedtindholdet i Thise madlavningsfløde er lidt højere end anbefalingen, nemlig 9 g fedt pr. 100. Anbefalingen lyder på 5 g fedt pr. 100 g (kilde: “Bekendtgørelse om anvendelse af Nøglehulsmærket på fødevarer”). Men stadigvæk, så sparer du dig selv for 2/3 af kalorierne og 4/5 af det mættede fedt. Så sundhedsmæssigt er madlavningsfløde 9 % stadig et bedre valg end piskefløde til hverdagsbrug.
Du sparer dig selv for meget dårligt fedt
Som sagt, så får du også kun ca. ⅕ mættet fedt, hvis du vælger madlavningsfløde frem for almindelig piskefløde. Mættet fedt betegnes også som dårligt fedt fordi det får dit kolesteroltal til at stige. Derfor kan det sundhedsmæssigt gøre en forskel, hvis man ofte bruger fløde i madlavningen og i stedet for bytter piskefløde ud med madlavningsfløden.
Varen er for dig som…..
- Ønsker et fedtfattigt alternativ til almindelig piskefløde i det daglige
- Ønsker en økologisk madlavningsfløde, som jævner maden fx suppe
- Ønsker en madlavningsfløde uden tilsætningsstoffer
- Ønsker glutenfri madlavningsfløde
- Ønsker en madlavningsfløde, som er produceret i Danmark
Varen er ikke for dig som…
- Ikke tåler laktose
- Ønsker en madlavningsfløde, som lever op til Sundhedsstyrelsens anbefalinger
- Ønsker et produkt egnet til flødeskum eller desserter
- Ønsker et produkt egnet til at komme i kaffe eller the
- Ønsker et vegetabilsk alternativ til fløde
Fordelen ved produktet
- Lavt fedtindhold. Indeholder ¼ fedt sammenlignet med almindelig piskefløde
- Indeholder mindre mættet fedt.
- Produceret herhjemme. Lokale råvarer er generelt mere klimavenlige end importerede varer
- Varen er økologiske. Økologisk produktion står for høj dyrevelfærd og skåner miljøet og mennesker mere end konventionel produktion blandt andet fordi brugen af sprøjtegifte er minimeret
- Emballagen bærer FSC-logoet , hvilket betyder at emballagen stammer fra et bæredygtigt skovbrug.
- Emballagen bærer også ISCC–logoet. Organisationen arbejder blandt andet med bæredygtigt og klimavenligt skovbrug, sporbarhed i hele forsyningskæden, gode arbejdsvilkår m.m.
- Er tilsat majsstivelse, hvilket betyder at madfløden automatisk jævner maden, uden du selv skal tilsætte nogle former for stivelse
Ulempe ved produktet
- Indeholder mere fedt, end hvad Fødevarestyrelsen anbefaler og kan dermed ikke få nøglehulsmærket.
- Er ikke den billigste variant, men heller ikke den dyreste – ligger lidt midt imellem
- Bærer Coops dyrevelfærdsmærke. Varen her har fået 3 ud af 4 hjerter, hvilket som udgangspunkt tyder på højt niveau af dyrevelfærd. Men grunden til at jeg alligevel vælger at sætte mærket her under ulemper er for at gøre dig opmærksom på, at COOP selv står bag mærket. Det betyder også, at de selv står bag kontrollen. Det er ikke nødvendigvis dårligt eller utroværdigt.Læs mere Forbrugerrådet Tænk skriver på deres hjemmeside, at de generelt er imod, at den enkelte supermarkedskæde laver egne mærker. De mener nemlig, at det kan ende med alt for mange mærker på markedet, som forvirrer mere, end de gavner. Derudover kan det være svært at gennemskue indholdet og kontrollen af private mærker. Ønsker du at vælge kød og animalske produkter, hvor der er taget hensyn til dyrevelfærd, mener Forbrugerrådet Tænk at produkter mærket med Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse eller økologiske produkter er gode valg (Kilde: Tænk).
Pris
Ca. 12 kr.
Hvor kan varen købes
Alternativer
Er klima, økologi og hermed blandt andet dyrevelfærd og miljø de vigtigste værdier for dig samtidig med, at du gerne vil begrænse dit indtag af mættet fedt, så er denne økologiske madlavningsfløde 9 % det bedste alternativ på markedet lige nu. Er det andre parametre, som du vælger ud fra, så se her.
Madlavningsfløde som lever op til Fødevarestyrelsens anbefaling
Er det vigtigste for dig, at vælge en madlavningsfløde som lever op til Sundhedsstyrelsens anbefalinger, så skal du som sagt gå efter en madlavningsfløde med max 5 g fedt pr. 100 g (5 %). I øjeblikket findes der ikke så mange produkter, som lever op til denne anbefaling. Men her er to eksempler:
( Foto: OMA.dk) Oma madfløde 4% (Copps butikker fx Brugsen, Kvickly, Fakta og Irma). Koster ca. 8 kr.
(Foto: Arla.dk) Cheasy madfløde 4% (Føtex og Bilka). Koster ca. 10 kr.
Der findes p.t. ingen økologiske, vegetabilske, glutenfri eller laktosefri alternativer, som lever op til Sundhedsstyrelsens anbefalinger på 5 g fedt pr. 100 g
Generelt så er de ovenstående madfløder fra Cheasy og Oma 2-4 kr. billigere end Thise madfløde. Så ønskes det produkt, som er billigst og indeholder mindst fedt, ja så er en af de to produkter det bedste valg for dig.
Madlavningsfløde som er vegetabilsk
Hvis du ønsker et vegetabilsk alternativ til madlavningsfløden, kan du købe plantebaseret fløde. Disse produkter er 100 % vegetabilske.
(Foto: Naturli´.dk) Naturli´ har blandt andet lavet denne. Den består primært af vand, solsikkeolie, soyabønner og diverse tilsætningsstoffer. Koster ca. 12 kr. og fås bla. i brugsen og Kvickly.
Cremfine har lavet denne Cremefine er primært lavet af vand, hestebønner og palmeolie, sukker og tilsætningsstoffer.
Du skal være opmærksom på, at plantebasseret fløde ofte indeholder næsten den dobbelte mængde fedt end Thise madlavningsfløde 9% nemlig 15-17 g fedt pr. 100 g. De plantebasserede fløder er også laktosefri og glutenfri
Madlavningsfløde som er laktosefri
Søger du et laktosefri alternativ til madlavningsfløde, så har Arla lavet en, som fås i de fleste større supermarkeder.
(Foto:Arla.dk) Det er denne. Den koster ca. 16 kr. Du skal dog være opmærksom på at fedtindholdet i denne er næsten det dobbelte, nemlig 15 g fedt pr. 100 g.
Billigere alternativ til madlavningsfløde
Ønskes et billigere alternativ så kan man også vælge almindelig kaffefløde, som også indeholder 9 g fedt pr 100 g. ofte er de op til fem kr. billigere.
(Foto: Thise.dk)
(Foto: Arla.dk). Det kunne være produkter som disse
Dog skal du være opmærksom på, at kaffefløde ikke indeholder majsstivelse, hvilket betyder, at du selv skal tilsætte majsstivelse eller mel for at jævne din ret. Thise har nu også økologisk kaffefløde på markedet. Dog er det kun få steder, at den forhandles.
Brugsen, Kvickly, Irma, Coop.dk, Osuma.dk