Økologisk spidskål
Fokuspunkter?
- Spidskål er en grov grøntsag, som er i sæson fra juni og frem til oktober
- Grøntsager som dyrkes på friland såsom spidskål, løg og rodfrugter belaster klimaet fire gange så lidt som de fine grøntsager dyrket i drivhus såsom tomat, agurk og salat
- Selvom spidskålen i teorien er en færdigpakket fødevare, så er den “fritaget fra” at have informationer om fx næringsstofindholdet
- Produktet har Nøglehulsmærket
- Spidskål giver dig få kalorier og god mæthedsfølelse
- Spidskål indeholder 1,9 g fibre, hvilket er dobbelt så mange fibre som iceberg og agurk
- Spidskålen er økologisk, hvilket minimerer risikoen for rester af sprøjtemidler, som kan skade børns hjerner
- Spidskålen er pakket i emballage, som øger holdbarheden og dermed mindsker madspild
Produktets særlige egenskab?
Det særlige ved spidskål er, at det er en grov grøntsag, som er i sæson fra juni og frem til oktober. Den dyrkes som oftest på friland og har derfor kun et lille klimaaftryk. Produktet er ligeledes økologisk, hvilket mindsker risikoen for rester af sprøjtemidler.
Produktets særlige anvendelse?
Man kan egentlig sige, at spidskål langt hen af vejen kan bruges på samme måde som hvidkål. Dog er spidskål noget mere mild i smagen og mindre hård i teksturen end hvidkål og har derfor måske endnu flere anvendelsesmuligheder end hvidkål.
Men generelt så kan spidskål bruges til stuvninger, rå, stegt, i ovn, grillet og dampet. Derudover kan den anvendes i utrolig mange retter – både som ingrediens i opskrifter og som tilbehør til fx et stykke kød. Få inspiration til mad med spidskål sidst i artiklen
Fødevaremærker
Nøglehulsmærket Det er Miljø-og Fødevareministeriets officielle ernæringsmærke. Har en vare dette mærke, betyder det, at varen har et optimalt indhold af fedt, sukker, salt og kostfibre.
Det danske Ø-mærke
Økologisk produktion med højt fokus på dyrevelfærd, begrænsning af tilsætningsstoffer, fødevarer dyrket uden eller med meget få naturlige sprøjtemidler, ingen syntetiske sprøjtemidler er tilladt, intet kunstigt sukker og ingen GMO (gensplejset foder)
Hvad består produktet egentlig af?
Spidskål
Næringsstofindholdet
I teorien er spidskålen her en færdigpakket fødevare, da definitionen af en færdigpakket fødevare er en fødevare, som er indpakket før salg i en emballage, som er beregnet til at blive åbnet af forbrugeren.Læs mere
Varen er for dig som…..
- Ønsker et mere klimavenligt alternativ eller supplement til de fine grøntsager såsom salat, tomat og agurk.
- Ønsker en økologisk grøntsag uden rester af sprøjtemidler
- Ønsker en grøntsag, som let kan øge fiberindholdet i din salatskål. Salat med fx agurk, tomat, iceberg eller majs giver ikke mange fibre. Spidskål indeholder dobbelt så mange fibre som fx iceberg salat og agurk (Kilde: Fridafood.dk). Læs mere Ønsker du endnu flere fibre så kom ærter i salaten. De indeholder nemlig 3 gange så mange fibre som spidskål. Så skynd dig ud og køb friske ærter, de er nemlig i sæson nu (juni)
- Ønsker en grøntsag, som giver meget mæthed og få kalorier, fx fordi du ønsker vægttab. Kålens høje fiberindhold giver dig en lang mæthedsfølelse og et mere stabilt blodsukker, som minimerer risikoen for at gå “amok” i søde sager
- Har forhøjet kolesteroltal. Har du det, så er det optimalt at få flere fibre ind i din mad fx fra grove grøntsager. Fibre nedsætter nemlig kolesteroltallet
- Gerne vil have en grøntsag med meget lang holdbarhed, som mindsker madspild
Varen er ikke for dig som…
- Gerne vil begrænse brugen af emballage. Ønsker du det, så køb spidskål uden emballage.
- Ønsker en klimavenlig grøntsag, men med flest mulige fibre. Spidskål indeholder, som sagt, 1,9 g fibre pr. 100 g. Disse grøntsager indeholder flere fibre: Læs mere Grønne bønner (3 g fibre), blomkål (2,4 g fibre), ærter (5,9 g fibre), broccoli (3,2 g fibre), rabarber (3,8 g fibre). Alle grøntsager er klimavenlige og i sæson nu her i juni måned
Fordelen ved produktet
- En grov grøntsag. Grøntsager defineres som grove grøntsager, når de har et fiberindhold på 2 g pr. 100 g eller derover. Fine grøntsager er derimod grøntsager, der max har et fiberindhold på 2 g fibre pr. 100 g. Spidskål ligger lige midt imellem da det har et fiberindhold på 1,9 g fibre pr. 100 g. Læs mere om fine og grove grøntsage.
- Lav klimabelastning. Spidskål er sammenlignet med almindelig salat fx hovedsalat en mere robust grøntsag, som passer til det danske klima. Det betyder at spidskål dyrkes på friland og ikke i drivhus som fx fin bladsalat ofte gør.Læs mere Opvarmning af drivhuse kræver energi, som belaster klimaet. Dog står det sjældent på produkterne, om de er dyrket i drivhus eller på friland. Men en god tommelfingerregel er, at de grove grøntsager som kål (hvidkål, rødkål, spidskål, rosenkål, grønkål m.m.), rodfrugter (rødbeder, knoldselleri, kartofler m.m.) og løg kan klare det danske klima og dyrkes derfor primært på friland, hvorimod de finere grøntsager såsom tomat, agurk, peberfrugt, salat og krydderurter dyrkes i drivhuse.
- Spidskål er i sæson. Er klima, smag og lav pris vigtige værdier for dig, så gå efter grøntsager i sæson. Sæsongrønt fra Danmark kræver ingen lang opbevaring på fx frys eller lang transport, og derfor begrænses klimabelastningen generelt. Direkte gevinst for dig er grøntsager, som ofte er mere smagfulde og billigere, når de er i sæson. Har du glemt, hvornår de forskellige frugter og grøntsager er i sæson, så se sæsonoversigten.
- Kålen er økologisk. Ø-mærket dækker jo over nogle forskellige værdier. Men lige for frugt og grønt betyder Ø-mærket primært, at der ikke er brugt sprøjtemidler, som er skadelige for både vores natur, grundvandet og os selv, primært vores børn. Læs mere Målinger fra DTU Fødevareinstitut viser gang på gang, at konventionelt grønt, både dansk og udenlandsk, ofte indeholder rester af sprøjtemidler (Kilde: DTU’s rapport Pesticide Residues Results from the period 2004-2011, DTU Fødevareinstituttet.). Sprøjtemidler har vist sig at have negative konsekvenser for udviklingen af børns hjerner. I forhold til klimabelastning gør det imidlertid i det store perspektiv ikke den store forskel, om maden på tallerkenen er økologisk eller konventionelt fremstillet (Kilde: DTU Fødevareinstitut, 2019, E-artiklen “På vej mod en sundere og mere bæredygtig kost” )
- Forklaring på Ø-mærket. Foran på posen lige uden for Ø-mærket står der “Vælg økologiske fødevarer fordi du beskytter natur og grundvand og støtter øget dyrevelfærd”. Som forbruger kan denne information være rigtig vigtig. Læs mere For det første så bliver vi tydeligt mindet om den forskel, det gør, om du vælger de økologiske eller konventionelle varer. For det andet så er det let for os forbrugere hurtigt at afstemme, om mærkets værdier stemmer overens med vores egne værdier. Som forbruger kan man nemlig let glemme, hvad de forskellige mærker egentlig står for og dermed måske komme til at tillægge mærkerne værdier, som de ikke har. Læs om, hvad fødevaremærkerne står for og ikke står for.
- Pakket ind i emballage. Mange vil nok tænke, at emballage udelukkende er dårligt, da det belaster miljø og klima. Men emballage har både fordele og ulemper. Selvfølgelig vil den bedste klima- og miljøløsning være, hvis vi køber spidskålen hos bondemanden uden emballage, men det er nok de færreste gange, det sker:-) Læs mere Thomas Fruergaard Astrup, der er professor på DTU Environment, udtaler i et interview til Samvirke i 2017, at DTU’s beregninger viser, at knap 70 % af klimabelastningen sker ved produktionen af maden. Her er det eksempelvis fremstilling af dyrefoder, anvendelse af landbrugsareal, vanding og gødning, der tæller med på de negative sider i miljøregnskabet. Omkring 30 % af den samlede klimabelastning er forbundet med forarbejdning og køling af den færdige madvare – altså energiforbrug i industrien, supermarkeder og hjemme hos forbrugeren. Kun omkring én procent af den negative miljøpåvirkning kommer fra emballagen. (Kilde: Samvirke) Så i og med at spidskålet her er i emballage, betyder det, at holdbarheden er længere, og vi undgår derved for meget madspild. Men når det kommer til miljøet, så er der en udfordring ved emballage. Se under ulemper
- Lang holdbarhed. Emballage eller ej, så er kål en af de grøntsager, som har utrolig lang holdbarhed, især hvis du følger anbefalingen på emballagen om at opbevare det på køl. Den lange holdbarhed kan være medvirkende til at mindske madspild.
- Produceret i Danmark. Kålen er i sæson herhjemme og også produceret i Danmark, hvilket belaster klimaet mindre, end hvis kålen var importeret.
- Lavt kalorieindhold. Spidskål indeholder 27 kcal pr. 100 g. Til sammenligning indeholder 100 g rå parboiled ris 358 kcal og den halve mængde fibre, 100 g kogt pasta giver 128 kcal og 2 g fibre. Så vil du tabe dig eller holde vægten, så er det en god idé at få flere grove grøntsager på tallerkenen og gerne på bekostning af ris, pasta eller brød, da de, som sagt, indeholder flere kcal.
- Prisen. Økologisk dansk spidskål koster det samme som konventionel spidskål, både dansk og udenlandsk
- Tilgængelighed. Du kan købe økologisk spidskål i stort set alle supermarkeder, også i discountbutikkerne.
Ulemper ved produktet
- Ingen informationer om næringsindhold eller anvendelse. Hvis du som forbruger ikke kender til spidskål, så får du hverken viden om næringsindholdet, fx om der er mange fibre i, eller hvad du kan bruge spidskål til. Det er heller ikke et krav, så der er ikke noget ulovligt i det, men som forbruger kunne det være brugbare informationer.
- Emballage er et problem i naturen. Selvom emballage har sine fordele ved at øge holdbarheden af fødevarerne, så kan bortskaffelsen af emballage også være et problem for naturen fx havene. Derfor ligger der hos os forbrugere et ansvar i, hvordan vi bortskaffer emballagen. Bedste løsning er, at vi sorterer vores affald, så emballagen kan genanvendes. Det kræver dog, at man bor et sted, hvor affaldssortering er prioriteret.
Pris
Ca. 14 kr.
Hvor kan varen købes
Spidskålen her er produceret for Føtex og Bilkas i deres eget brand “Levevis” og kan derfor kun købes der. Men økologisk spidskål kan købes stort set i alle supermarkeder også i discountbutikker såsom Netto, Fakta, Lidl og Aldi
Inspiration til madlavning
Har du fået lyst til at kaste dig ud i at eksperimentere med spidskål, så får du her Samvirkes 25 opskrifter med spidskål.
Spidskål er som nævnt også yderst velegnet til at grille. Hvis du googler “grillet spidskål”, kommer der en masse opskrifter frem. Det er blandt andet opskrifter fra SalatTøsen, Spis Bedre og Madens Verden, men søg også gerne selv og find dine egne favoritter.
Velbekomme:-)