Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
brev
fodevare
vidste_du_at

Økologisk stenovnsbagt pizza salame

Af Birgitte Mie Hansen, klinisk diætist.

Foto: coop.dk

Økologisk stenovnsbagt pizza salame

Fokuspunkter

  • Har et højere saltindhold end anbefalet, især hvis produktet er til børn
  • Hele pizzaen indeholder 5,6 g salt, hvilket svarer til det anbefalede maxindtag for en voksen pr. dag
  • Spiser børn mellem 2-10 år halvdelen af denne pizza, så får de 2,8 g salt og overskrider dermed hele dagens ration for salt
  • Pepperonien indeholder ikke kræftfremkaldende nitrit
  • Pizzaen er produceret i italien, hvilket betyder klimabelastning på transport
  • Produktet er fremstillet for Coop i Italien, men det fremgår ikke, om ingredienserne er danske eller italienske
  • Produktet bærer Coops eget varemærke “Smag forskellen”

 

Produktets særlige egenskab

Det som adskiller denne pizza fra andre pizzaer er, at den er økologisk og så er den fremstillet i Norditalien, hvor den efter sigende er bagt i stenovn. Ud fra beskrivelsen på pakken, så skulle det give en særlig sprød bund.

 

Hvad består produktet egentlig af?

Økologisk hvedemel, vand, økologisk tomatpuré, økologisk mozzarella 11%, økologisk pepperoni 7% (økologisk svinekød, salt, økologisk dextrose, økologiske krydderier og krydderurter, antioxidant (E300)), grillede økologiske røde peberfrugter 5%, grillede økologiske gule peberfrugter 5%, økologisk solsikkeolie, salt, økologisk løg, gær, økologisk hvidløg, økologisk basilikum, økologisk peber.

Som tommelfingerregel indeholder et produkt mest af de 3-4 første ingredienser i ingredienslisten. Det betyder her, at produktet hovedsageligt består af hvedemel, vand, tomatpure og mozzarella.

Som du kan se i ingredienslisten, er ingredienserne i produktet som udgangspunkt gennemskuelige, da de fleste fremgår med almindelig danske betegnelser. 

 

Næringsstofindholdet

Jeg har valgt at sammenligne pizzaen med to andre pizzaer med salami. Sammenligningen skal være med til at tydeliggøre for dig, om der kan være en sundhedsmæssig gevinst ved at vælge denne økologiske pizza frem for en ikkeøkologisk pizza 

Jeg har valgt at sammenligne med to pizzaer, som fås i mange butikker.

NæringsstofferNæringsstofindhold pr. 100 g.Næringsstofindhold pr. 100 g.Næringsstofindhold pr. 100 g.
Energi975 kJ/232 kcal939 kJ/ 224 kcal1141 kJ/273 kcal
Fedt6,8 g8,8 g14 g
-Heraf mættede fedtsyrer3,3 g4,5 g4,8 g
Kulhydrat29 g25 g26 g
-Heraf sukkerarter3,3 g5,6 g3,1 g
Protein9,7 g10 g10 g
Salt1,5 g1,6 g1,4 g

(Kilde:coop.dk og Bilkatogo.dk)

 

Hvad betyder næringsstofindholdet for dig?

 

Du får ikke mere fedt end anbefalet

Sundhedsstyrelsen anbefalinger at færdiglavet pizza ikke indeholder mere fedt end max 10 g pr. 100 g. Som du kan se, indeholder pizzaen 6,8 g fedt pr. 100 g og lever hermed op til anbefalingerne (kilde: bekendtgørelse). 

Og som du kan se i skemaet, så er denne økopizza den af de tre pizzaer, som indeholder mindst fedt. 

 

Du får lidt mere sukker end anbefalet

Sukker: Den anbefalede mængde tilsat sukker i færdiglavet pizza er fastsat til max 3 g sukker pr. 100 g. Pizzaen her indeholder 3,3 g sukker pr. 100 g og ligger dermed en smule over. Men ser man på sukkerindholdet i færdiglavet pizza generelt, finder man, at de ofte har et sukkerindhold som ligger langt over 3 g sukker pr. 100 g. Det har pizzaen fra Vores fx også nemlig 5,6 g pr. 100 g. 

 

Du får mere salt end anbefalet

Saltindholdet anbefales at være max 1 g pr. 100 g til voksne. Det betyder, at pizzaen her ikke lever op til anbefalingerne, da den indeholder 1,5 g salt pr. 100 g.

Pizzaen vejer 370 g, hvilket betyder, at hele pizzaen indeholder 5,6 g salt. Anbefalingerne for voksne lyder på max 5-6 g salt om dagen

Det betyder altså, at hvis man som voksen spiser hele pizzaen, ja så får man hele sit maxindtag af salt i ét enkelt måltid.

Ønsker du at optimere pizzaen ernæringsmæssigt, så undgå at spise en hel pizza og spis den i stedet for sammen med grøntsager fx i form af en salat. Grøntsager indeholder ikke salt og fedt, og på denne måde opvejer du hurtigt for pizzaens høje saltindhold.

 

Indeholder alt for meget salt til et barn

Med et saltindhold på 1,5 g salt pr. 100 g så er denne pizza sundhedsmæssigt ikke velegnet til børn. De tåler nemlig generelt kun halvt så meget salt som voksne. Der er ikke lavet nogle retningslinjer for, hvor meget salt der max bør være i madvarer, så de også er velegnet til børn. Men i og med at børn generelt kun tåler halvt så meget salt som voksne, så kan man antage, at det ville være optimalt, hvis saltindholdet her max lå på 0,5 g salt pr. 100 g.

Børn mellem 2-10 år bør max spise 2,1 g salt om dagen, hvilket betyder, at spiser de halvdelen af denne pizza, så får de 2,8 g salt og overskrider dermed hele dagens ration. 

Så ønsker du at servere denne pizza for børn, vil det være hensigtsmæssigt, at de ikke spiser mere end ¼ (1,4 g salt), for at der kan være “plads” til alt det salt, som de uundgåeligt får i dagens øvrige måltider fra brød, pålæg, ost, morgenmadsprodukter, mælk m.m. Læs mere om børn og salt

 

Varen er for dig som…..

  • Ønsker en pizza uden eventuelle pesticidrester fra mel- og grøntsagsproduktionen, som DTU ofte har fundet i deres stikprøver fra konventionel mel og grøntsager
  • Ønsker et produkt uden tilsat nitrit i salamien, som ellers tilsættes, hvis produktet ikke er økologisk

 

Varen er ikke for dig som…

  • Ønsker et klimavenligt produkt. Produktet belaster blandt andet ved, at det er produceret i Italien, og det er en frostvare.
  • Ønsker at begrænse dit eller dine børns saltindtag
  • Ønsker at undgå gluten
  • Ønsker at undgå laktose

 

Fordele ved produktet

  • Økologisk produktion. Produktet er økologisk, hvilket blandt andet betyder at risikoen for rester af pesticider fra mel- og grøntsagsproduktionen er minimal
  • Ingen nitrit. Den økologiske salami indeholder ikke det kræftfremkaldende nitrit
  • Lavt fedtindhold. Overholder anbefalingerne for fedt

 

Ulemper ved produktet

  • Højt saltindhold. Højere saltindhold end anbefalet, især hvis produktet er til børn
  • Varemærker er ikke altid tegn på kvalitet. Produktet bærer varemærket Smagforskellen.dk“, som er Coops eget mærke. For at en fødevare lovmæssigt må få et fødevaremærke, så skal det være tydeligt, at fødevaren egentlig har en bedre kvalitet end en lignende vare. Hvilke krav, der stilles til kvaliteten af disse fødevarer, kontrol og lignende for at leve op til mærket, kan man som forbruger ikke finde oplysninger om.
    Derfor så har vi ikke en reel chance for at vide, om denne vare rent faktisk har en højere kvalitet end en tilsvarende pizza på hylden. Generelt så skal man som forbruger være ekstra kritisk, når man står med en vare med et varemærke som denne, da det er butikkernes egne mærker, som de selv står for, modsat officielle fødevaremærker som fx ø-mærket, som Fødevarestyrelsen står for. Læs mere om forskellen på varemærker, private og officielle fødevaremærker
  • Fortællinger kan forfører os. Foran på produktet står der den lille fortælling om pizzaen, som er fremstillet i Norditalien i en stenovnspizza. Sådan en fortælling skal få os til at drømme os hen til varme himmelstrøg i Italien og give os følelsen af noget autentisk. Det er der slet ikke noget galt i, men som forbruger skal du være opmærksom på, om disse fortællinger og billeder fjerner dit fokus fra varedeklarationen, som giver dig de reelle fakta om produktet.
  • Indeholder ikke tomatsovs som skrevet. På æsken står der:….”Tomatsaucen er fremstillet på basis af solmodne økologiske tomater…” De fleste af os vil nok straks få et billede af en gryde der simrer med en masse forskellige ingredienser, men kigger vi i ingredienslisten, så står der intet om tomatsovs, men tomatpuré. Det er ikke fordi der er noget galt i det, men som forbruger kan man let få en idé om en ingrediens, her tomatsauce, som ikke helt stemmer overens med ingredienslisten, men det sælger formentlig, da beskrivelsen af tomatsaucen straks skaber nogle positive billeder hos os.
  • Fremstillet i Italien. Det betyder klimabelastning ved transport i forhold til, hvis produktet var produceret herhjemme.
  • Tvivl om produkternes oprindelse. Produktet er som sagt fremstillet for Coop i Italien, men det fremgår ikke, om ingredienserne er italienske eller danske.

 

Pris

Ca. 36 kr.

 

Hvor kan varen købes

Coops butikker dvs. Brugsen, Fakta, coop.dk, Irma, osuma.dk og Kvickly

 

Alternativer

For at produktet ernæringsmæssigt skulle være mere optimalt, så skulle saltindholdet som udgangspunkt være betydeligt lavere, og dejen skulle være fremstillet af fuldkornsmel. Grøntsagsmængden kunne med fordel også øges, men det kunne også klares med en salat ved siden af.

Alt i alt så ville det allerbedste alternativ til denne pizza være, selv at få fingrene i bolledejen. På denne måde kan du selv bestemme indholdet af salt, kostfibre og grøntsager. Hvor meget salt din pizza ender ud med at have, afgøres primært af, hvor meget ost du bruger, og om du bruger topping som skinke, pepperoni, pølser eller andet forarbejdet kød, som indeholder meget salt.

Har du ikke mulighed for at lave din pizza selv, så kan du her se, hvilke alternativer, du kan kigge efter på hylderne

 

Pizza med mindre salt

Færdigretter som pizzaen her bidrager med en stor del af det salt, vi danskere spiser. Derfor er der sundhedsmæssigt meget at hente, hvis du kigger efter indholdet af salt i færdigretter generelt, især hvis produktet også er til børn.

I gennemsnit ligger de fleste pizzaers saltindhold ca. som denne på 1,5 g pr. 100 g, men nogle kommer også op på 2,6 g pr. 100 g. Så at finde en pizza med et lavt saltindhold er noget af et detektivarbejde.

Jeg har været rundt i en masse forretninger og kigget på et hav af pizzaer, og det er en vanskelig opgave at finde en pizza, som indeholder max 1 g salt pr. 100 g som anbefalet.

Men her tre bud på en pizza med mindre salt. Alle indeholder 0,7 g salt pr. 100 g. og ligger dermed inden for anbefalingen. Fedt og sukkerindholdet i denne pizza er også efter anbefalingerne.

(foto:coop.dk) Irmas økologiske bolognesepizza. Koster 31 kr. Forhandles kun i Irma og coop.dk

(foto:coop.dk) Oles pizza med lufttørret gris. Koster 100 kr. Forhandles i Irma og coop.dk

(foto:coop.dk) Ole pizza med lufttørret kalv og spidskål. Koster 100 kr. Forhandles i Irma og coop.dk

 

Pizza med Nøglehulsmærket

Det er endnu ikke lykkedes mig, at finde en pizza med Nøglehulsmærket.