Økologisk tærtedej

Af Birgitte Mie Hansen, klinisk diætist.

Økologisk tærtedej

Fokuspunkter

  • Indeholder palmefedt. Produktion af palmefedt har bl.a. alvorlige miljø- og klimamæssige konsekvenser
  • Indeholder ethylalkohol, også kendt som sprit
  • Har et højt indhold af fedt
  • Har et højt indhold af mættet fedt, også kaldet det dårlige fedt
  • Har et for højt indhold af salt ift. børn
  • Kan indeholde hormonforstyrrende fluorstoffer i bagepapiret, da det ikke er svanemærket

 

Produktets særlige egenskab og anvendelse

Produktet adskiller sig fra andre ferske tærtedeje ved at være lavet af økologiske produkter.

 

Hvad består produktet egentlig af?

49% hvedemel*, vand, palmefedt*, ethylalkohol*, hvedestivelse*, solsikkeolie*, salt, dextrose*, syre (E300), hvedegluten*, emulgator (E322)*, antioxidant (E300). * økologisk.

Det er kun andelen af hvedemel, som er angivet. Derfor kan vi bruge tommelfingerreglen, som lyder på, at ingredienserne står i faldende vægt, så det, der er mest af, står først og så fremdeles. Som udgangspunkt udgør de første 3-4 ingredienser størsteparten af en vare. Det betyder her, at hvedemel, vand, palmefedt og ethylalkohol er de ingredienser, der er mest af.

Hvedemel: På forsiden af pakken står fremhævet, at dejen er lavet af økohvedemel, og derfor er producenten forpligtet til at oplyse os om, hvor meget hvedemel der så er i. Dette er oplyst til 49 %. DTU finder jævnligt i deres kontroller, at konventionelt mel indeholder rester af pesticider, hvilket bl.a. er skadeligt for børns hjerner og miljøet. At melet er økologisk, gør, at der ikke er pesticidrester.

Vand: Vand står som nummer to, hvilket betyder, at der er næstmest vand i varen. Hvor meget vand, det præcist drejer sig om, vides ikke.

Palmefedt: Palmefedt tilsættes ofte fødevarer for at gøre dem mere bløde i konsistensen.

Ethylalkohol: Ethylalkohol er også kendt som sprit. Det har til formål at holde mikrobiologien nede, så der fx ikke udvikles bakterier og dermed sikres lang holdbarhed.

De tre E-numre er alle af vegetabilsk oprindelse.

 

Næringsstofindholdet

Næringsindhold pr. 100 g

Energi 1615 kJ/387 kcal
Fedt 23 g
  • Heraf mættede fedtsyrer
13 g
Kulhydrat 38 g
  • Heraf sukkerarter
1,3 g
Protein 5,8 g
Salt 1,1 g

Fedt: Det høje indhold af fedt og mættet fedt gør at varen ikke kan få Nøglehulsmærket, da kriteriet for Nøglehulsmærket for pizzabunde er maks. 7 g fedt pr. 100 g. (Kilde:altomkost.dk)

Salt: Saltindholdet holder sig næsten inden for kriteriet for Nøglehulsmærket for pizzabunde, da den er fastsat til maks. 1 g salt pr. 100 g. Men det er vel og mærke for voksne. Børn tåler meget lidt og får derfor alt for hurtigt for meget, hvilket kan have alvorlige konsekvenser.

 

Varen er for dig som…..

  • Blot ønsker en færdig tærtedej af økologiske ingredienser, hvor typen og mængden af ingredienser ikke er så vigtig

 

Varen er ikke for dig som…

  • Vægter klimaet højt, når du vælger varer. Produktet indeholder nemlig palmefedt, som er en stor trussel mod klimaet. Se længere nede
  • Er gravid. Fødevarestyrelsen anbefaler at gravide og børn undgår fluorerede stoffer, som findes i bagepapir, da de mistænkes for at være hormonforstyrrende. Læs mere om det her
  • Vil spise fedtfattigt
  • Begrænse dit indtag af mættet fedt
  • Begrænse dit barns indtag af salt
  • Ønsker at undgå gluten

 

Fordele ved produktet

  • Tærtedejen sidder på bagepapir og er derfor klar til brug
  • Ingredienserne er alle økologiske, hvilket formentlig betyder ingen rester af pesticider, som ellers ofte er målt i konventionelt mel (Kilde:Pesticidrester i fødevarer 2015, Fødevarestyrelsen
  • En økologisk variant giver os forbrugere en større valgmulighed

 

Ulemper ved produktet

  • Indeholder palmefedt. Brugen af palmeolie er meget udbredt, hvilket betyder et hastigt indhug i store dele af regnskoven for at etablere palmeplantager. Den massive rydning af regnskov bliver dermed en stor trussel for plante- og dyreliv, men også klimaet er truet af det stigende antal palmeplantager, da etableringen af plantagerne ofte betyder afbrænding af regnskov og dermed stort CO2-udslip
  • Kan indeholder fluorstoffer. Der er tilsyneladende ikke brugt svanemærket bagepapir. Det betyder at bagepapiret kan indeholde fluorstoffer, som både er skadelige for miljøet og for din krop. Fluorstoffer kan blandt andet være kræftfremkaldende og hormonforstyrrende. Miljømærket Svanen sikrer dig, at mad- og bagepapir ikke er overfladebehandlet med fluorholdige stoffer
  • Koster mere. Dejen er ca. 3 kr. dyrere end en traditionel variant
  • Højt fedtindhold. Dejen har både et højt indhold af fedt og mættet fedt, også kaldet det dårlige fedt
  • Ø-mærket forholder sig ikke til alt. Det økologiske mærke kan let få os forbrugere til at antage, at producenten også forholder sig til næringsstofindholdet, problematiske stoffer fra emballage, klimaet m.m. Men så helhedsorienteret er der ingen mærker der er heller ikke det økologiske mærke. Det økologiske mærke forholder sig udelukkende til, den økologiske produktion. Så det skal vi som forbrugere selv huske at forholde os til. Læs mere hvad Økomærket står for og ikke står for.
  • Emballagen. Den er lavet af ikkegenanvendelig plastik
  • Produceret i Østrig. Varen er derfor transporteres hertil, hvilket generelt betyder CO2-udledning
  • Manglende informationer. Det er umuligt som forbruger at finde mere information om produktet end de informationer, som findes på pakken.

 

Pris

Ca. 21 kr.

 

Hvor kan varen købes

Primært hos nemlig.com, Dansk Supermarkeds butikker, dvs. Irma, Brugsen, SuperBrugsen, Kvickly