Foto: Knorr.com
Økologisk tomatsuppe fra Knorr
Fokuspunkter
- Økologisk tomatsuppe fra producenten Unilever i brandet Knorr
- Produktet er økologisk og har EU’s økologimærke
- Produktet er vegansk
- Suppen er en af få supper, som har Nøglehulsmærket
- Nøglehulsmærket betyder, at produktet indeholder den anbefalede mængde grøntsager, mættet fedt, sukker og salt
- Indeholder ingen tilsætningsstoffer
- Er produceret i Polen
- Færdiglavet tomatsuppe er en klimavenlig spise
- Hvad emballagen er lavet af, får vi ingen information om
- Suppen koster ca. 37 kr. for 570 ml
- Ligger prismæssigt i midten, hvis man sammenligner med andre økologiske tomatsupper
Produktets særlige egenskab og anvendelse
Det særlige ved produktet er, at det har Nøglehulsmærket. Det er sjældent, at en suppe har et indhold, som lever op til kravene for Nøglehulsmærket – og så er produktet ovenikøbet økologisk. Produkter, som både er nøglehulsmærkede og økologiske er et yderst sjældent syn.
Hvad består produktet egentlig af?
Tomat 76 %, tomatsaft 15 %, løg 3,8 %, porre, rørsukker, majsstivelse, krydderier og krydderurter (bl.a. SELLERI og hvidløg), rapsolie, salt, citronsaftkoncentrat, gærekstrakt, naturlig aroma.
Oprindelse
Det fremgår ikke tydeligt af produktet, men det er produceret i Polen. Det kan du se ved at kigge under det europæiske ø-mærke. Se under fødevaremærker længere nede.
Næringsstofindholdet
Nedenfor kan du se næringsstofindholdet pr. 100 g i forskellige økologiske tomatsupper.
Næringsstoffer pr. 100 g | Knorr | Mou | Meyers | Woodenspoon |
---|---|---|---|---|
Pris pr. kg 65 kr. | Pris pr. kg 47 kr. | Pris pr. kg 81,88 kr. | Pris pr. kg 108 kr. |
|
Ingredienser | Tomat 76 %, tomatsaft 15 %, løg 3,8 %, porre, rørsukker, majsstivelse, krydderier og krydderurter (bl.a. SELLERI og hvidløg), rapsolie, salt, citronsaftkoncentrat, gærekstrakt, naturlig aroma. * = økologisk ingrediens | Råsuppe (kogt på vand, høns*, oksekraftben*, porrer*, gulerødder*, persillerod*, selleri*, pastinak*, salt), tomatpure* (14%), piskefløde* (12%), rørsukker*, krydderier*, hvidløg*, majsstivelse*, krydderurter* * = økologisk ingrediens | 58% hakkede tomater* (tomater, tomatjuice, surhedsregulerende middel: citronsyre) vand, 3% løg*, 3% fløde*, majsstivelse*, tomatkoncentrat*, sukker*, salt, æblecidereddike* (æblesaft (fra konc), æblecidereddike, vand), grøntsagsbouillon* (salt, grøntsagspulver, maltodextrin, naturlig aroma, sukker, stivelse, rapsolie, stabilisator: guargummi, antioxidant: rosmarinekstrakt), hvidløg*, olivenolie*, basilikum*, chili*, peber*. * = økologisk ingrediens | 64% knust tomat* (tomat, tomat juice, surhedsregulerendemiddel: citronsyre), vand, 7% tomatpure* (tomat, salt), rapsolie*, 3% hvidløg*, 1% basilikum*, sukker*, salt og krydderier* heraf 0,1% sort peber * = økologisk ingrediens |
Energi | 177 kJ/42 kcal | 260 kJ/62 kcal | 921 kJ/222 kcal | 266 kJ/63 kcal |
Fedt | 1,5 g | 3,5 g | 1,7 g | 3,4 g |
-Heraf mættet fedt | 0,1 g | 2,2 g | 0,8 g | 0,2 g |
Kulhydrat | 5,7 g | 5,9 g | 7,0 g | 7,0 g |
-Heraf sukkerarter | 3,7 g | 3,1g | 4,0 g | 4,2 g |
Kostfibre | 0,8 g | 0 g | 0 g | 0 |
Protein | 1, g | 1,4 g | 1,1 g | 1,5 g |
Salt | 0,66 g | 1,0 g | 1,43 g | 0,94 g |
Kilder: Knorr tomatsuppe fra varens næringsdeklaration, mou.dk, meyers.dk og woodenspoon.dk
Ernæringsmæssig værdi af produktet
- Lavt total fedtindhold. Som du kan se, er fedtindholdet i supperne lavt, hvilket også generelt er tilfældet ved købesupper. Udfordringen ligger mest i et for højt indhold af det dårlige mættede fedt, fordi der ofte bruges fløde i disse supper. Et krav til Nøglehulsmærket er derfor et fedtindhold under 1,5 g mættet fedt pr. 100 g, hvilket Knorr-suppen også har, fordi den ikke indeholder fløde (kilde: Bekendtgørelse ).
- Sukkerindholdet. En anden sundhedsmæssig udfordring ved mange færdiglavede supper er et for højt sukkerindhold. Kravet til Nøglehulsmærket er, at sukkerindholdet max må være 3 g sukker pr. 100 g. På Knorr-suppen står sukkerindholdet deklareret til 3,7 g og dermed umiddelbart for højt. Men det skyldes, at kravet lyder på max 3 g tilsat sukker, hvilket betyder, at naturligt sukker ikke medregnes.
- Saltindholdet. Saltindholdet er også godt at kigge efter, når man skal vælge færdiglavede supper, da det ofte er for højt. Men ikke i denne, som holder sig under anbefalingen for Nøglehulsmærket på 0,8 g salt pr. 100 g.
Sundhedsmæssig værdi af produktet
- Et godt valg af suppe. Nøglehulsmærket hjælper dig med at finde de varer, som er det “bedste valg” inden for en given kategori, og her er det inden for kategorien “færdiglavet suppe”.
- Vi anbefales at øge indtaget af grøntsager. For at kunne få Nøglehulsmærket skal produktet bl.a. indeholde 35 g grøntsager pr. 100 g. Sammenligner man med de øvrige tomatsupper i skemaet, så kan du se, at dette produkt giver dig mest tomat for pengene. Så spiser du suppen her fx i stedet for en ret med kød, så kan man lidt forenklet sige, at du gør noget godt for din sundhed.
Produktets værdier
- Klima. Produktet er lavet af ingredienser fra både uden for og inden for EU. Vi får ikke oplyst, hvorvidt tomaterne stammer fra drivhustomater, som koster dyrt i klimaregnskabet, eller om de stammer fra friland, som ikke koster dyrt for klimaet. Men Ifølge Concitos store klimadatabase har spiseklar tomatsuppe et klimaaftryk på 1,84 CO2e-udledning pr. kg fødevare. Til sammenligning har hakket oksekød en klimabelastning på 34,19 CO2e-udledning pr. kg fødevare (kilde: Den store klimadatabase ).
- Bæredygtighed. Begrebet er komplekst og rummer flere aspekter, både klima og sundhed, og lige i forhold til disse parametre synes produktet at være et bæredygtigt valg.
- Tilsætningsstoffer. I og med at produktet er økologisk, så er det ikke tilladt at anvende særlig mange tilsætningsstoffer, og derfor er der heller ikke brugt nogle i Knorr-suppen.
- Emballagen. Vi får ikke noget information om produktets emballage på pakken, andet end at emballagen skal sorteres som husholdningsaffald.
- Pris. Suppen koster pr. liter 63 kr., hvilket betyder, at prisen ligger ca. midt imellem andre økologiske tomatsupper, som har en literpris fra ca. 46-108 kr. Se ovenover i skemaet.
Markedsføring af produktet
Fødevaremærker
Europæiske ø-mærke
Mærket indikerer, at der er fælles økologiregler i hele EU, hvilket er din garanti, hvis du køber økologisk i et andet EU-land.
Varen her har blot EU’s økologimærke og ikke det danske ø-mærke, hvilket betyder, at produktet ikke er pakket og kontrolleret i Danmark.
Under det grønne mærke kan du se, hvilket land som har stået for at pakke og kontrollere produktet. Her står der PL, hvilket betyder, at det er Polen. Under PL står der “EU/Ikke-EU jordbrug”, hvilket betyder, at ingredienserne både stammer fra EU og uden for EU.
Nøglehulsmærket
Er Miljø- og Fødevareministeriets officielle ernæringsmærke. Mærket betyder, at suppen har det optimale indhold af fedt, mættet fedt og salt.
V-label
Produktet har V-label, som er et internationalt anerkendt, registreret symbol for mærkning af veganske og vegetariske produkter og tjenester (kilde: vegetarisk.dk https://vegetarisk.dk/v-label/).
Varen er for dig, som ønsker..
- Et produkt, der gør det nemt at spise mindre kød og mere grønt
- Et produkt, der både er økologisk og har Nøglehulsmærket
- Et vegansk produkt
- Et produkt, der findes i mange supermarkeder
Varen er ikke for dig, som ønsker..
- Den genkendelige afrundede smag af fløde. Ønskes dette kan en af de øvrige supper i skemaet måske være noget for dig – dog har de ikke Nøglehulsmærket
- En billig tomatsuppe. Gør du det, så kan du evt. vælge tomatsuppen fra Mou (se skemaet). Den har dog ikke Nøglehulsmærket grundet lidt for højt indhold af mættet fedt og salt.
Pris
Suppen koster 37 kr. for 570 ml, dvs. en literpris på 65 kr.
Hvor kan varen købes?
Suppen kan købes i større supermarkeder som fx Føtex, Bilka, Superbrugsen, nemlig.com, coop.dk mfl.